Olej znika - 200 Tdi

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
kapec

Re: Olej znika - 200 Tdi

Post autor: kapec » śr maja 06, 2009 7:23 am

TRAWOLT pisze: 6/ wydaje mi się, że autor napisał o suchym silniku co do reszty auta nie wiadomo czy jest zarzygane czy nie

8/ zwróciłeś uwagę, że pierwszy post jest z marca, więc roztopy, błoto itp. więc życzę powodzenia w szukaniu suchego miejsca w podwoziu auta
Nie wiem jakie masz doswiadczenie w temacie znikajacego oleju z silnika ale zgadzam sie z Bertem.
Niedawno mialem wyciek oleju w T4. Olej znikal w ilosci ok 0.5l/3000km. Zapewniam cie, ze gdybys wlazl pod auto wiedzialbys co jest mokre od wody/sniegu a co od oleju. Caly spod jest zarzygany olejem. Nie wiem jak w dyskotekach bo moja nie cieknie ale jeszcze jedna charakterystyczna cecha przy powazniejszym wycieku to plamki oleju na tylniej klapie. I to tez jest wyraznie do odroznienia od wody czy innego brudu.
Kiedys po "remoncie" silnika wykonanym przez "fachowca" olej znikal mi w ilosci podobnej do tworcy postu, czyli ok 1l/1000km. Objaw, ktory mnie od poczatku powalil na kolana byl taki, ze jak rano odpalalem woz to stawialem za soba taka zaslone dymna, jakby ktos walnal race. Poza tym silnik wyraznie dymil na bialo jak chodzil na wolnych obrotach. Okazalo sie, ze walniete byly uszczelniacze zaworowe, ktore notabene wymienial pan "fachowiec" i tak je wkladal, ze je popierdolil i kompletnie nie spelnialy swojej roli. Po wymianie problem zniknal.
Jezeli @Africa wymienil uszczelniacze to moze trafil na podobnego "fachowca" do mojego?
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
TRAWOLT

Post autor: TRAWOLT » śr maja 06, 2009 9:02 am

bert pisze:... pozdrow krewnych
nie wiem gdzie ich masz, zresztą i tak mi nie po drodze
kapec pisze:...
może od początku, kolega Africa szuka pomocy i wskazówek, bo dymi mu na siwo-biało i ubywa oleju, a silnik jest suchy - zgadza się?
- jedni dali wskazówki na uszczelniacze
- inni na problemy z turbo
- Jpi, a ja za nim na wyciek przez skrzynię - bo to przerabiałem właśnie w 200!
- dodatkowo napisałem, że przerabiałem dymienie na siwo-biało jak miałem zwalony rozrząd, o którym także wspomniał autor
Reasumując, każdy dał jakieś wskazówki, które mogą ale nie muszą być przydatne dla autora wątku, gdyż jest to "wróżenie z fusów" - zgadza się?

Nie wiem czy ja mało wyraźnie piszę, czy ktoś ma problemy z czytaniem, ale:
- mowa nie jest o moim 200, bo ja sobie z wyciekiem i dymieniem poradziłem, zapomniałem, ba nawet tego auta już dawno nie mam
- nigdzie nie napisałem, że jak u mnie było tak to i u kol. Africa też tak musi być! stąd nigdzie nie twierdzę, że tylko moja jest jedna jedyna prawda objawiona, a wręcz przeciwnie, dość często podkreślam coś dokładnie odwrotnego
zatem przypier... się Berta - w dość merytorycznym wątku jak na te forum - o jakichś bryzgach i innych takich gdy autor wspomniał tylko o suchym silniku, średnio mnie bawi, tyle z mojej strony
LR Rendzi stajla :)

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » śr maja 06, 2009 3:16 pm

kapec pisze:...
może od początku, kolega Africa szuka pomocy i wskazówek, bo dymi mu na siwo-biało i ubywa oleju, a silnik jest suchy - zgadza się?
- jedni dali wskazówki na uszczelniacze
- inni na problemy z turbo
- Jpi, a ja za nim na wyciek przez skrzynię - bo to przerabiałem właśnie w 200!
- dodatkowo napisałem, że przerabiałem dymienie na siwo-biało jak miałem zwalony rozrząd, o którym także wspomniał autor
Reasumując, każdy dał jakieś wskazówki, które mogą ale nie muszą być przydatne dla autora wątku, gdyż jest to "wróżenie z fusów" - zgadza się?

Nie wiem czy ja mało wyraźnie piszę, czy ktoś ma problemy z czytaniem, ale:
- mowa nie jest o moim 200, bo ja sobie z wyciekiem i dymieniem poradziłem, zapomniałem, ba nawet tego auta już dawno nie mam
- nigdzie nie napisałem, że jak u mnie było tak to i u kol. Africa też tak musi być! stąd nigdzie nie twierdzę, że tylko moja jest jedna jedyna prawda objawiona, a wręcz przeciwnie, dość często podkreślam coś dokładnie odwrotnego
zatem przypier... się Berta - w dość merytorycznym wątku jak na te forum - o jakichś bryzgach i innych takich gdy autor wspomniał tylko o suchym silniku, średnio mnie bawi, tyle z mojej strony
[/quote]

krotko - szukanie sciezki wyciekow na sniegu, to Twoj pomysl o ile sie nie myle.
Nic wiecej do dodania.
Norbert J. Zbróg
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
TRAWOLT

Post autor: TRAWOLT » śr maja 06, 2009 3:54 pm

bert pisze:krotko - szukanie sciezki wyciekow na sniegu, to Twoj pomysl o ile sie nie myle.
tak, mój pomysł, bo i z życia wzięty itd...
niemniej pozwól, że napiszę Ci to jeszcze raz:
zwróć uwagę, że akurat w pierwotnym poście na końcu zdania o śniegu są "mordki" i nie wstawiłem ich tam przez przypadek
nie złapałeś, że zostało to napisane półserio i się przyssałeś - moim zdaniem niepotrzebnie
bert pisze: Nic wiecej do dodania.
zgadzam się
LR Rendzi stajla :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”