karwa...selim pisze:Olek, na forum mieszka
selim-srelim zwany ponurym td5 pompiarzem
cicho

Moderator: Jerry
karwa...selim pisze:Olek, na forum mieszka
i nawet sie klonuje, ostatnio jego klon jakiś takiś miły byłselim pisze:Olek, na forum mieszka
Wybryk genetykisbb pisze:i nawet sie klonuje, ostatnio jego klon jakiś takiś miły byłselim pisze:Olek, na forum mieszka
Bez schematu dojdziesz do tego gdzie czujniki są podpięte - można sprawdzić, czy styki są nie są przybrudzone, ew. przeczyścić - czasami pomaga. Jeśli chcesz wyłączyć ABS, to lepiej wyciągnij bezpiecznik, niż żarówkę - ona jest po to, żeby przypominać, że masz niesprawne auto.VonPiter pisze: W takim razie będę musiał posprawdzać czujniki. Szkoda ze nie mam schematu elektryki, posprawdzałbym wtedy ciągłości przewodów od czujników. Jeśli nic nie zdziałam, to wywalę żarówkę kontrolki. ABS działa, a przynajmniej nie będzie mnie wkurzać i rozpraszać świecąca kontrolka.
Nowy Dwór Gdanski ?LR_Olek pisze: baaa.... Żuławy Wiślane bardziej, a mianowicie ich stolica.
Będę musiał w takim razie posiedzieć przy kabelkach i posprawdzać. Co do wyciągnięcia bezpiecznika ... jak pisałem ABS mi działa. Najprawdopodobniej jest uszkodzony, zabrudzony czujnik ABS, bądź nie ma ciągłości przewodu. Jak wywalę bezpiecznik to nie będę miał w ogóle ABS, a na czarnym by się przydał.yuni pisze: Bez schematu dojdziesz do tego gdzie czujniki są podpięte - można sprawdzić, czy styki są nie są przybrudzone, ew. przeczyścić - czasami pomaga. Jeśli chcesz wyłączyć ABS, to lepiej wyciągnij bezpiecznik, niż żarówkę - ona jest po to, żeby przypominać, że masz niesprawne auto.
anoVonPiter pisze:Nowy Dwór Gdanski ?LR_Olek pisze: baaa.... Żuławy Wiślane bardziej, a mianowicie ich stolica.
Część systemu ci działa, więc wg mnie to dalej awariaVonPiter pisze:Będę musiał w takim razie posiedzieć przy kabelkach i posprawdzać. Co do wyciągnięcia bezpiecznika ... jak pisałem ABS mi działa. Najprawdopodobniej jest uszkodzony, zabrudzony czujnik ABS, bądź nie ma ciągłości przewodu. Jak wywalę bezpiecznik to nie będę miał w ogóle ABS, a na czarnym by się przydał.
Chętnie, podeślij proszę ta procedurke.yuni pisze: Część systemu ci działa, więc wg mnie to dalej awariaPrzez to ABS może ci zadziałać w złym momencie... Jakbyś chciał sobie sam diagnostykę zrobić (ja tak zrobiłem, potem w Land Serwisie wyszło na kompie to samo), to mogę ci podesłać procedurę, kody błędów są to ściągnięcia ze strony Wabco, trzeba tylko odnaleźć właściwy przekaźnik.
To daleko z Malborka do domu nie miałeś...LR_Olek pisze:anoVonPiter pisze:Nowy Dwór Gdanski ?LR_Olek pisze: baaa.... Żuławy Wiślane bardziej, a mianowicie ich stolica.
andrzej:) pisze: To daleko z Malborka do domu nie miałeś...
andrzej:) pisze:No tak, ja za to wypróbowałem za free autostradę dopiero co otwartą, szkoda tylko, że taka krótka...
Zacznij procedurę od przeczyszczenia przekaźnika, pod maską po stronie aku, czarne pudełko, oznaczenia który przekaźnik od ABS masz na wieczku....VonPiter pisze:Chętnie, podeślij proszę ta procedurke.yuni pisze: Część systemu ci działa, więc wg mnie to dalej awariaPrzez to ABS może ci zadziałać w złym momencie... Jakbyś chciał sobie sam diagnostykę zrobić (ja tak zrobiłem, potem w Land Serwisie wyszło na kompie to samo), to mogę ci podesłać procedurę, kody błędów są to ściągnięcia ze strony Wabco, trzeba tylko odnaleźć właściwy przekaźnik.
W którym miejscu szukać tego przekaźnika ? Jakieś znaki szczególne, czy nie wyróżnia się niczym od innych przekaźników ?
Mylisz przekaźnik z bezpiecznikiemZłośliwiec pisze: Zacznij procedurę od przeczyszczenia przekaźnika, pod maską po stronie aku, czarne pudełko, oznaczenia który przekaźnik od ABS masz na wieczku....
Aby zidentyfikować wersję ABSu Wabco sciągnij ten dokument: [1] http://www.blackbox-solutions.com/docs/ ... dRover.pdfVonPiter pisze:Chętnie, podeślij proszę ta procedurke.yuni pisze: Część systemu ci działa, więc wg mnie to dalej awariaPrzez to ABS może ci zadziałać w złym momencie... Jakbyś chciał sobie sam diagnostykę zrobić (ja tak zrobiłem, potem w Land Serwisie wyszło na kompie to samo), to mogę ci podesłać procedurę, kody błędów są to ściągnięcia ze strony Wabco, trzeba tylko odnaleźć właściwy przekaźnik.
W którym miejscu szukać tego przekaźnika ? Jakieś znaki szczególne, czy nie wyróżnia się niczym od innych przekaźników ?
Nic nie mylę....odetkaj sobie czarne wieczko pod maską - a zaprawdę powiadam Ci - twym oczom ukarzą się PRZEKAŹNIKI (to takie z cewką w śroku), a bezpieczniki w TD5 są pod kierownica po lewej stronie....no wystarczy juz tej budowy auta....ja miałem tak, że pompa ABS czasem załączała sie sama i miałem hamowanie na suchym z ABS...fajne uczucieyuni pisze:Mylisz przekaźnik z bezpiecznikiemZłośliwiec pisze: Zacznij procedurę od przeczyszczenia przekaźnika, pod maską po stronie aku, czarne pudełko, oznaczenia który przekaźnik od ABS masz na wieczku....Jakby bezpiecznik nie kontaktował, to ABS by w ogóle nie działał, a działa. Przekaźniki są pod schowkiem na rękawiczki.
Ale my teraz akurat o 300Tdi piszemy - 97-y rokZłośliwiec pisze:Nic nie mylę....odetkaj sobie czarne wieczko pod maską - a zaprawdę powiadam Ci - twym oczom ukarzą się PRZEKAŹNIKI (to takie z cewką w śroku), a bezpieczniki w TD5 są pod kierownica po lewej stronie....no wystarczy juz tej budowy auta....ja miałem tak, że pompa ABS czasem załączała sie sama i miałem hamowanie na suchym z ABS...fajne uczucieyuni pisze:Mylisz przekaźnik z bezpiecznikiemZłośliwiec pisze: Zacznij procedurę od przeczyszczenia przekaźnika, pod maską po stronie aku, czarne pudełko, oznaczenia który przekaźnik od ABS masz na wieczku....Jakby bezpiecznik nie kontaktował, to ABS by w ogóle nie działał, a działa. Przekaźniki są pod schowkiem na rękawiczki.
, polecam...pomogło rozebranie i przeczyszczenie PRZEKAŹNIKA od ABS -u.....no
Warto spróbować - bo to 3 min roboty, nie jest wykluczone że pomoże -bo ja tez szukałem Bóg wie czego, nawet miałem modulator ABS wymieniać, a okazało się że styki w PRZEKAŹNIKU zaśniedziały...od Discovery - może mu pył kosmiczny zaszkodził...
Ten link nie działayuni pisze: ...
Następnie ściągnij odpowiednią wersję dokumentacji do twojego ABSu: [2] http://www.meritorwabco.com/literature/hydraulicabs.asp
...
Jeszcze dwa tygodnie temu działałVonPiter pisze:Ten link nie działayuni pisze: ...
Następnie ściągnij odpowiednią wersję dokumentacji do twojego ABSu: [2] http://www.meritorwabco.com/literature/hydraulicabs.asp
...
Zanim przetestuje swojego ABSa, może faktycznie lepiej będzie go wyłączyć ( lepiej niech nie działa wcale, niż ma działać nieprawidłowo). Pod maska są dwa bezpieczniki od ABS ... ABS Pump i ABS Valve ... wyciągnąć obydwa ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość