Kłopoty z ABS

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Re: Kłopoty z ABS

Post autor: LR_Olek » czw lip 30, 2009 10:20 pm

selim pisze:Olek, na forum mieszka :)21
karwa...
selim-srelim zwany ponurym td5 pompiarzem
cicho :)21 mi tam

Awatar użytkownika
sbb

Post autor: sbb » czw lip 30, 2009 11:21 pm

i nawet sie klonuje, ostatnio jego klon jakiś takiś miły był
:)21
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony :)

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw lip 30, 2009 11:25 pm

sbb pisze:
i nawet sie klonuje, ostatnio jego klon jakiś takiś miły był
Wybryk genetyki :(
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
yuni

Post autor: yuni » pt lip 31, 2009 7:04 am

VonPiter pisze: W takim razie będę musiał posprawdzać czujniki. Szkoda ze nie mam schematu elektryki, posprawdzałbym wtedy ciągłości przewodów od czujników. Jeśli nic nie zdziałam, to wywalę żarówkę kontrolki. ABS działa, a przynajmniej nie będzie mnie wkurzać i rozpraszać świecąca kontrolka.
Bez schematu dojdziesz do tego gdzie czujniki są podpięte - można sprawdzić, czy styki są nie są przybrudzone, ew. przeczyścić - czasami pomaga. Jeśli chcesz wyłączyć ABS, to lepiej wyciągnij bezpiecznik, niż żarówkę - ona jest po to, żeby przypominać, że masz niesprawne auto.
Disco Romulus :)

Awatar użytkownika
Locke
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Locke » pt lip 31, 2009 9:33 am

Nie było człowieka przez moment a tu tyle podpowiedzi.
Dzięki wielkie.
Podziałam z czujnikami, czyszczeniem, i jak nie pomoże to tylko na kompa..

pozdra
L
Disco jest debeściarskie... vi ejt był, ale padł... teraz TD5 terkocze :)

Awatar użytkownika
VonPiter
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: VonPiter » sob sie 01, 2009 8:08 am

LR_Olek pisze: baaa.... Żuławy Wiślane bardziej, a mianowicie ich stolica. :)21
Nowy Dwór Gdanski ? :D
LR Discovery 300tdi - 97r.

Awatar użytkownika
VonPiter
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: VonPiter » sob sie 01, 2009 8:15 am

yuni pisze: Bez schematu dojdziesz do tego gdzie czujniki są podpięte - można sprawdzić, czy styki są nie są przybrudzone, ew. przeczyścić - czasami pomaga. Jeśli chcesz wyłączyć ABS, to lepiej wyciągnij bezpiecznik, niż żarówkę - ona jest po to, żeby przypominać, że masz niesprawne auto.
Będę musiał w takim razie posiedzieć przy kabelkach i posprawdzać. Co do wyciągnięcia bezpiecznika ... jak pisałem ABS mi działa. Najprawdopodobniej jest uszkodzony, zabrudzony czujnik ABS, bądź nie ma ciągłości przewodu. Jak wywalę bezpiecznik to nie będę miał w ogóle ABS, a na czarnym by się przydał.

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » sob sie 01, 2009 9:15 am

VonPiter pisze:
ano :)21

Awatar użytkownika
yuni

Post autor: yuni » sob sie 01, 2009 1:03 pm

VonPiter pisze:Będę musiał w takim razie posiedzieć przy kabelkach i posprawdzać. Co do wyciągnięcia bezpiecznika ... jak pisałem ABS mi działa. Najprawdopodobniej jest uszkodzony, zabrudzony czujnik ABS, bądź nie ma ciągłości przewodu. Jak wywalę bezpiecznik to nie będę miał w ogóle ABS, a na czarnym by się przydał.
Część systemu ci działa, więc wg mnie to dalej awaria :) Przez to ABS może ci zadziałać w złym momencie... Jakbyś chciał sobie sam diagnostykę zrobić (ja tak zrobiłem, potem w Land Serwisie wyszło na kompie to samo), to mogę ci podesłać procedurę, kody błędów są to ściągnięcia ze strony Wabco, trzeba tylko odnaleźć właściwy przekaźnik.

Awatar użytkownika
VonPiter
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: VonPiter » sob sie 01, 2009 7:09 pm

yuni pisze: Część systemu ci działa, więc wg mnie to dalej awaria :) Przez to ABS może ci zadziałać w złym momencie... Jakbyś chciał sobie sam diagnostykę zrobić (ja tak zrobiłem, potem w Land Serwisie wyszło na kompie to samo), to mogę ci podesłać procedurę, kody błędów są to ściągnięcia ze strony Wabco, trzeba tylko odnaleźć właściwy przekaźnik.
Chętnie, podeślij proszę ta procedurke.
W którym miejscu szukać tego przekaźnika ? Jakieś znaki szczególne, czy nie wyróżnia się niczym od innych przekaźników ?

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » sob sie 01, 2009 10:42 pm

LR_Olek pisze:
VonPiter pisze:
ano :)21
To daleko z Malborka do domu nie miałeś...

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » ndz sie 02, 2009 9:07 am

andrzej:) pisze: To daleko z Malborka do domu nie miałeś...

24km :)21

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » ndz sie 02, 2009 9:11 pm

No tak, ja za to wypróbowałem za free autostradę dopiero co otwartą, szkoda tylko, że taka krótka...

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » ndz sie 02, 2009 9:49 pm

andrzej:) pisze:No tak, ja za to wypróbowałem za free autostradę dopiero co otwartą, szkoda tylko, że taka krótka...

od straszyna co na nią wjechałeś do końca czyli do nowych marz jest 63 km :)21
mogę tam dyskoteką jechać na pedał w podłodze :)21 coś koło 130-140

Złośliwiec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Złośliwiec » pn sie 03, 2009 7:44 am

VonPiter pisze:
yuni pisze: Część systemu ci działa, więc wg mnie to dalej awaria :) Przez to ABS może ci zadziałać w złym momencie... Jakbyś chciał sobie sam diagnostykę zrobić (ja tak zrobiłem, potem w Land Serwisie wyszło na kompie to samo), to mogę ci podesłać procedurę, kody błędów są to ściągnięcia ze strony Wabco, trzeba tylko odnaleźć właściwy przekaźnik.
W którym miejscu szukać tego przekaźnika ? Jakieś znaki szczególne, czy nie wyróżnia się niczym od innych przekaźników ?
Zacznij procedurę od przeczyszczenia przekaźnika, pod maską po stronie aku, czarne pudełko, oznaczenia który przekaźnik od ABS masz na wieczku....

Awatar użytkownika
yuni

Post autor: yuni » pn sie 03, 2009 8:25 am

Złośliwiec pisze: Zacznij procedurę od przeczyszczenia przekaźnika, pod maską po stronie aku, czarne pudełko, oznaczenia który przekaźnik od ABS masz na wieczku....
Mylisz przekaźnik z bezpiecznikiem :) Jakby bezpiecznik nie kontaktował, to ABS by w ogóle nie działał, a działa. Przekaźniki są pod schowkiem na rękawiczki.

Awatar użytkownika
yuni

Post autor: yuni » pn sie 03, 2009 8:36 am

VonPiter pisze:
Aby zidentyfikować wersję ABSu Wabco sciągnij ten dokument: [1] http://www.blackbox-solutions.com/docs/ ... dRover.pdf
Następnie ściągnij odpowiednią wersję dokumentacji do twojego ABSu: [2] http://www.meritorwabco.com/(S(5ubtb0zh ... ct_level=2
Skoro twoje Disco jest z 97-go, to pod kierownicą powinieneś mieć złącze diagnostyczne, które wygląda jak to z OBD, trzeba będzie na nim zewrzeć odpowiednie piny, [edit] u mnie to było tak: Na 16-u pinach (dwa rzędy po 8 pinów) zwierałem - na górnym rzędzie 2-gi od lewej (15-y), w dolnym rzędzie 4-y od prawej. [edit]
Któryś z przekaźników pod schowkiem na rękawiczki odpowiada za ABS (ja szukałem w Rave, i tak było pomieszane :) ) - wyjęcie go, zwarcie odpowiednich pinów na złączu i przekręcenie kluczyka na zapłon powoduje, że lampka ABS zaczyna wystukiwać kody błędów [w 2-gim dokumencie są opisy], poczynając od najstarszego. Aby skasować błąd trzeba wyjąć to czym zwarło się slot diagnostyczny i zaczekać do końca sekwencji. I tak aż do ostatniego błędu. Potem można podpiąć przekaźnik, przejechać się i znowu sprawdzić błędy - te będą do usunięcia.
Ostatnio zmieniony czw sie 27, 2009 8:04 am przez yuni, łącznie zmieniany 2 razy.

Złośliwiec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Złośliwiec » pn sie 03, 2009 9:11 am

yuni pisze:
Złośliwiec pisze: Zacznij procedurę od przeczyszczenia przekaźnika, pod maską po stronie aku, czarne pudełko, oznaczenia który przekaźnik od ABS masz na wieczku....
Mylisz przekaźnik z bezpiecznikiem :) Jakby bezpiecznik nie kontaktował, to ABS by w ogóle nie działał, a działa. Przekaźniki są pod schowkiem na rękawiczki.
Nic nie mylę....odetkaj sobie czarne wieczko pod maską - a zaprawdę powiadam Ci - twym oczom ukarzą się PRZEKAŹNIKI (to takie z cewką w śroku), a bezpieczniki w TD5 są pod kierownica po lewej stronie....no wystarczy juz tej budowy auta....ja miałem tak, że pompa ABS czasem załączała sie sama i miałem hamowanie na suchym z ABS...fajne uczucie :)2 , polecam...pomogło rozebranie i przeczyszczenie PRZEKAŹNIKA od ABS -u.....no :)21 Warto spróbować - bo to 3 min roboty, nie jest wykluczone że pomoże -bo ja tez szukałem Bóg wie czego, nawet miałem modulator ABS wymieniać, a okazało się że styki w PRZEKAŹNIKU zaśniedziały...od Discovery - może mu pył kosmiczny zaszkodził... :)21

Awatar użytkownika
yuni

Post autor: yuni » pn sie 03, 2009 9:20 am

Złośliwiec pisze:
yuni pisze:
Nic nie mylę....odetkaj sobie czarne wieczko pod maską - a zaprawdę powiadam Ci - twym oczom ukarzą się PRZEKAŹNIKI (to takie z cewką w śroku), a bezpieczniki w TD5 są pod kierownica po lewej stronie....no wystarczy juz tej budowy auta....ja miałem tak, że pompa ABS czasem załączała sie sama i miałem hamowanie na suchym z ABS...fajne uczucie :)2 , polecam...pomogło rozebranie i przeczyszczenie PRZEKAŹNIKA od ABS -u.....no :)21 Warto spróbować - bo to 3 min roboty, nie jest wykluczone że pomoże -bo ja tez szukałem Bóg wie czego, nawet miałem modulator ABS wymieniać, a okazało się że styki w PRZEKAŹNIKU zaśniedziały...od Discovery - może mu pył kosmiczny zaszkodził... :)21
Ale my teraz akurat o 300Tdi piszemy - 97-y rok

Złośliwiec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Złośliwiec » pn sie 03, 2009 9:22 am

Ale my teraz akurat o 300Tdi piszemy - 97-y rok[/quote]
he he, no takkkk....... :)2 :lol:

Awatar użytkownika
VonPiter
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: VonPiter » pn sie 03, 2009 3:55 pm

yuni pisze: ...
Następnie ściągnij odpowiednią wersję dokumentacji do twojego ABSu: [2] http://www.meritorwabco.com/literature/hydraulicabs.asp
...
Ten link nie działa :(
Zanim przetestuje swojego ABSa, może faktycznie lepiej będzie go wyłączyć ( lepiej niech nie działa wcale, niż ma działać nieprawidłowo). Pod maska są dwa bezpieczniki od ABS ... ABS Pump i ABS Valve ... wyciągnąć obydwa ?

Awatar użytkownika
yuni

Post autor: yuni » pn sie 03, 2009 4:01 pm

VonPiter pisze:
yuni pisze: ...
Następnie ściągnij odpowiednią wersję dokumentacji do twojego ABSu: [2] http://www.meritorwabco.com/literature/hydraulicabs.asp
...
Ten link nie działa :(
Zanim przetestuje swojego ABSa, może faktycznie lepiej będzie go wyłączyć ( lepiej niech nie działa wcale, niż ma działać nieprawidłowo). Pod maska są dwa bezpieczniki od ABS ... ABS Pump i ABS Valve ... wyciągnąć obydwa ?
Jeszcze dwa tygodnie temu działał :) Zmienili stronkę, tu masz nowy:
http://www.meritorwabco.com/(S(5ubtb0zh ... ct_level=2
Co do bezpiecznika - zdaję się, że wypięcie dowolnego będzie mieć ten sam skutek - diagnostyka na starcie wyłączy ABS.

Awatar użytkownika
roverm-10

Kontaktowanie:

Post autor: roverm-10 » czw gru 17, 2009 12:02 am

Być może naiwne pytanie ale mój ABS kiedy działa (bo ostatnio sypneło białym gównem, i widać i czuć że działa) wydaje z siebie koszmarne dźwięki, tak ma być ?? na pedale czuć wibrację tylko ten chrobotek mnie niepokoi, kontrolka oczywiście gaśnie po przejechaniu kilku metrów.
Junak m-10 '62 Triumph b-200 '32 Ural m-67 '80 Land Rover 300 Tdi '97

Awatar użytkownika
nowicjusz127

Post autor: nowicjusz127 » czw gru 17, 2009 12:15 am

nie wierze... :lol: jak chrobota to znaczy,że detonacja i samounicestwienie juz blisko :D uciekaj z auta jak to słyszysz :lol:
W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni

już Polska

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw gru 17, 2009 8:41 am

tak sie dzieje jak masz wyłączony przedni napęd. jak dopniesz przód będzie ok.
#noichuj

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”