Przełącznik zespolony kierunkowskazy/światła Disco '92

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Re: Przełącznik zespolony kierunkowskazy/światła Disco '92

Post autor: LR_Olek » pn lis 02, 2009 1:45 pm

darek_s pisze:
Mick pisze:
Nie skracaj wiecej mysli tylko pisz jak co sie nazywa bo mozna obrazic w ten sposob kogos, zupelnie niechcacy. Pamietaj chleb to chleb a gowno to gowno, wszystko ma swoja nazwe :wink:
...no dobra, poprawiam: "pozdrawiam wszystkich dusigroszy którzy kutwią na nowy przełącznik, i kombinują jak by tu dupę szkłem podetrzeć, a potem będą jęczeć że samochód jest do bani i że wszystko się sypie pomimo zastosowania najwyższej jakości części zamiennych od opla astry i vw polo classic... tera jest dobrze? chleb to chleb!
:)3

no patrzcie,a jak ja napisze taka szczerą prawde,to sie co niektórzy chlastaja tępym nożem ...
i im psycha klęka :)21

i mówią ze jestem wredny :)21

Mick

Post autor: Mick » pn lis 02, 2009 7:28 pm

darek_s pisze:
Mick pisze:
Nie skracaj wiecej mysli tylko pisz jak co sie nazywa bo mozna obrazic w ten sposob kogos, zupelnie niechcacy. Pamietaj chleb to chleb a gowno to gowno, wszystko ma swoja nazwe :wink:
...no dobra, poprawiam: "pozdrawiam wszystkich dusigroszy którzy kutwią na nowy przełącznik, i kombinują jak by tu dupę szkłem podetrzeć, a potem będą jęczeć że samochód jest do bani i że wszystko się sypie pomimo zastosowania najwyższej jakości części zamiennych od opla astry i vw polo classic... tera jest dobrze? chleb to chleb!
:)3
GOOD :)2

Awatar użytkownika
mik-u
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mik-u » ndz lis 08, 2009 3:50 pm

Bo trza Ci wiedzieć że że w disco 1 są trzy typy przełączników świateł, z tego w rocznikach do '93 są dwa STC865 i RTC6618...
darek_s:
Dzięki - bardzo cenna uwaga... jakby przyszedł inny typ niż mam (już zakupiłem za równowartośc 50PLN), to przed podłączeniem zmodyfikuję wiązkę :-)

A co do mojego zakładanego przez Ciebie skąpstwa to nie do końca tak jest. Lubię swoje auto i "normalnie" dostaje ono full wypas z BritPartu... a także jest regularnie serwisowane w jednym z off-roadowych warsztatów polecanych przez tę witryne...
Ale bywa tak, że życie zmusza człowieka do trudnych i nieprzyjemnych decyzji a - zgodnie z prawem Marphy'ego - wtedy jeszcze kilka innych rzeczy się sypie... Każdy w mojej rodzinie obecnie musi oszczędzać - to i Landek też...

Roch:
Dzięki za pomysła i opis rozbiórki. Jak znajdę chwilę, to "starego" postaram się zreanimować.
Ale mam pytanie - odnośnie Twojego doświadczenia z montażem przekaźników. W wątku który wskazałeś coś się zaczyna... ale nie ma puenty :-)
- gdzie je w końcu wstawiłeś (okolice fussible links?)
- ile dałeś (jeden na mijania i jeden na drogowe czy jakoś inaczej)
- czy dałeś także bezpieczniki dodatkowe (za czy przed przekaźnikiem?)
- czy w wiązce w okolicy fussible links znajdę także jakiś kabelek z prądem tylko przy wączonym zapłonie? Planuję "przy okazji" zmotać patent, który będzie wyłączał światła główne po zgaszeniu silnika...

Czy ktoś z Was udostępni schemat instalacji elektrycznej 200-tki?
Galloper 2,5TD Intercooler -> Discovery 92 200Tdi

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » ndz lis 08, 2009 5:18 pm

mik-u pisze:
Bo trza Ci wiedzieć że że w disco 1 są trzy typy przełączników świateł,

Czy ktoś z Was udostępni schemat instalacji elektrycznej 200-tki?

proszzzz

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=8&t=12550

:)21

Awatar użytkownika
darek_s
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: darek_s » pn lis 09, 2009 4:37 pm

@ mick ...do numeru VIN SALLT....GA456980 ma być RTC6618, od ...GA45981 do ...LA081991 będzie STC865 ... i taki właśnie potrzebujesz.

Awatar użytkownika
mik-u
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mik-u » pn lis 09, 2009 8:17 pm

LR_Olek: Dzięki. Większość z linków już nie działa :cry: a część z tych materiałów już miałem wcześniej. Ale udało mi się ściągnąć z rapidshare pakiet ciekawych pdf-ów nt. 200-tki. Chyba instalacja też będzie.

darek_s: Już mam... oglądam i oglądam są różniste numerki ale part-numberów nie widzę. Coś co najbardziej przypomina part-number (koło napisu Lucas UK) to 217SA. A ten switch od wycieraczek ma 218SA.
Czy jest jakiś szczegół techniczny, po którym można odróżnić obie wersje switcha świateł/kierunków?
Było wykręcane z auta z 1994 więc duża szansa że typ właściwy czyli "młodszy".(ja mam VIN JA)

Awatar użytkownika
darek_s
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: darek_s » śr lis 11, 2009 4:26 pm

RTC6618 ma dodatkowy kabel, STC865 nie. Poza tym jak jest z nowszego (LA) to będzie pasił...

Awatar użytkownika
Roch

Post autor: Roch » wt lis 17, 2009 10:38 pm

mik-u pisze:Roch:
Dzięki za pomysła i opis rozbiórki. Jak znajdę chwilę, to "starego" postaram się zreanimować.
Ale mam pytanie - odnośnie Twojego doświadczenia z montażem przekaźników. W wątku który wskazałeś coś się zaczyna... ale nie ma puenty :-)
- gdzie je w końcu wstawiłeś (okolice fussible links?)
- ile dałeś (jeden na mijania i jeden na drogowe czy jakoś inaczej)
- czy dałeś także bezpieczniki dodatkowe (za czy przed przekaźnikiem?)
- czy w wiązce w okolicy fussible links znajdę także jakiś kabelek z prądem tylko przy wączonym zapłonie? Planuję "przy okazji" zmotać patent, który będzie wyłączał światła główne po zgaszeniu silnika...
Projekt umarł, przekażnik od swiateł znalazłem, nic nie musiałem montować - wymieniłem na nowy, instalacja elektryczna jeszcze działa, wiec na wszelki wypadek nie dotykam...
nie che mi sie jakos...

a w ogóle to listopad i w kaloszach chlupie...
Landrąver Discovęry 200tdi

Awatar użytkownika
mik-u
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mik-u » śr lis 18, 2009 8:19 pm

Roch pisze:Projekt umarł, przekażnik od swiateł znalazłem, nic nie musiałem montować - wymieniłem na nowy, instalacja elektryczna jeszcze działa, wiec na wszelki wypadek nie dotykam...
nie che mi sie jakos...
No a ja mam w końcu pełną dokumentację elektryki do 200TDI (jest w "pakiecie" Rave LHP3, jak nie masz, to mogę Ci gdzieś wystawić - 140MB rar-a).

Patent LR faktycznie jest dziwaczny: włącznik pozycja/światła główne jest "chroniony" przez przekaźnik. Natomiast przez przełącznik długie/mijania idzie całe natężenie na światła... Zatem - teoretycznie - ten pierwszy włącznik nie powinien się nigdy "wypalić"! Obawiam się, że u mnie także poleciał przekaźnik... a nie przełącznik...
Ze schematu bowiem wynika, że efekt "zniknięcia" jednocześnie świateł drogowych i mijania, przy działających pozycyjnych i (o dziwo) działającym "mignięciu długimi" - przy pociągnięciu do siebie wajchy od świateł - jest właśnie wynikiem "padu" przekaźnika...
Też jeszcze nie wlazłem w temat "fizycznie", ale wydaje mi się, że można dość prosto "zmotać" zabezpieczenie 2 przekaźnikami: jeden dać dla celu zasilania prądem obwodu świateł głównych tylko przy włączonej stacyjce na pozycję "1 lub 2" (do wyboru), a drugi (2-stanowy) na zasilenie z tego pierwszego przekaźnika odpowiednio obwodu świateł mijania (na złącze NC) i drogowych (złącze NO). Oryginalny przekaźnik, który zapewne znalazłeś w skrzynce "nogi kierowcy" :-) należałoby w tym rozwiązaniu odłączyć (obejść).
Wszystko do roboty "w okolicach" stacyjki i puszki bezpiecznikowej pod kierownicą. Czyli przekaźniki byłyby przed oryginalnymi bezpiecznikami świateł (A1-4)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”