uwaga oszust!! land rover części....

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
pojara90

Re: uwaga oszust!! land rover części....

Post autor: pojara90 » wt mar 12, 2013 10:44 pm

perkoz34 pisze:mówisz że jak się wejdzie między wrony to trza krakać razem z nimi?
Tak dla ścisłości powinno brzmieć "Jeśli wejdziesz między wrony musisz krakać tak jak one"

i jeszcze jedno trafne:

"Jak się zmieszasz z plewami to Cię świnie zeżrą"

a " Im więcej baranów tym więcej wełny"

P.S. Takie tam mądrości ludowe.

:)21
W160
PajeroLong SS

perkoz34

Post autor: perkoz34 » wt mar 12, 2013 10:47 pm

masz rację niepotrzebnie wdałem się w tę dyskusję

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » wt mar 12, 2013 11:16 pm

perkoz34 pisze:
bert pisze:ta...
najlepiej zwrócić się do Ciebie o poradę :)21
ja też wtopiłem chcąc taniej kupić coś w interku to wiem,także rzeczywiście w tej sprawie możesz śmiało pytać ale Ci nie odpowiem :wink:
z zasady decyzję podejmuje samodzielnie i "domorosłych znawców wszelkiej maści" do tego nie potrzebuję :)21
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

perkoz34

Post autor: perkoz34 » czw mar 14, 2013 9:28 am

bert pisze:
perkoz34 pisze:
bert pisze:ta...
najlepiej zwrócić się do Ciebie o poradę :)21
ja też wtopiłem chcąc taniej kupić coś w interku to wiem,także rzeczywiście w tej sprawie możesz śmiało pytać ale Ci nie odpowiem :wink:
z zasady decyzję podejmuje samodzielnie i "domorosłych znawców wszelkiej maści" do tego nie potrzebuję :)21
zaprzeczając samemu sobie :)21

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » czw mar 14, 2013 9:51 am

umiejętność czytania i tzw poczucie humoru nie jest Twoją najmocniejszą stroną...
"nie wiem" dlaczego ale jakoś mnie to nie dziwi
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
pojara90

Post autor: pojara90 » czw mar 14, 2013 10:19 am

perkoz34 pisze:to chyba ten typ wykazałem się śledczością :)

http://moto.allegro.pl/show_user.php?uid=13669887

3 wpadki na 270 to i tak niezły wynik
Pozwoiliłem sobie sprawdzić tego usera bo oczernić kogoś jest faktycznie łatwo. Sam nieraz wystawiam różne graty i opis powinien być dokładny i uczciwy tj. zgodny z prawdą żeby nie było niedomówień i niepotrzebnych nerwów oraz negatywów.

Ten gość sprzedaje oponę i pisze , że jest NOWA http://moto.allegro.pl/dunlop-grandtrek ... 08933.html

Otóż NIE ona nie jest nowa, może być nieużywana bo np. wisiała na zapasie ale napewno nie jest nowa. Posiada widoczny na zdjęciu DOT z którego wynika ,że w najlepszym wypadku jest to rok 4107 a w najgorszym 4102. Tak czy siak ma conajmniej 5 lat z hakiem.

Tak powstają nieporozumienia bądź jest to celowe działanie czyli OSZUSTWO !!

@Perkoz34 jak już "korespondujesz" z tym gościem to zapytaj go z którego roku jest ta opona :)21 i oczywiście zaproś tutaj do dyskusji.

edit. Kiedyś kupiłem takie "nowe" i nie dość , że stare to jeszcze regenerowane (165/70R10 do mini). W rozmowie telefonicznej gość upierał się że to nówki i że się nie znam i jebnął słuchawką bez odbioru. W ogłoszeniu stało, że nówki prosto z fabryki (zdjęcie poglądowe). Klient , któremu kupowałem te gumy odwrócił się na pięcie i mam je do dziś.
Najwyżej zrobie dzieciakowi gokarta i będą jak znalazł chyba ,że ktoś szuka takich to PW.
W160
PajeroLong SS

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » czw mar 14, 2013 3:54 pm

Bo tu wlasnie zaczynaja sie schody, jak pada haslo :nowe.
Nowe czyli nieuzywane? Czy nowe, bo wyprodukowane w tym roku? A jak nie w tym, to ile moze miec dni, miesiecy, lat, zeby mozna bylo powiedziec "nowe"? Akurat w przypadku opon odczytanie rocznika nie jest skomplikowane i zawsze mozna sprzedawce zapytac, ile opona ma lat. Ja sam czasem kupuje jakies opony uzywki i zawsze sie pytam, ile maja lat. I jeszcze mi sie nie zdazylo, zeby sprzedawca mnie oklamal.
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw mar 14, 2013 4:04 pm

akurat w temacie opon dość dokładnie sprecyzowano co oznacza termin "nowe"

jak ktoś sprzedaje coś to ma obowiązek wiedzieć co sprzedaje i nie wprowadzać w błąd. Chyba, ze jest tępym ujem. I jak sprzedaje to ma obowiązek stosować się do przepisów a te pozwalają oddać towar określonym terminie..

Awatar użytkownika
pojara90

Post autor: pojara90 » czw mar 14, 2013 4:49 pm

Okres gwarancji na oponę do auta osobowego wynosi 5 lat a do dostawczego 3 lata i jest liczona od momentu nabicia na niej daty w fabryce. Można więc stwierdzić ( IMO) ,że opona nowa to taka ,która ma obowiązująca gwarancję na conajmniej 4 lata do przodu i minimum 2 lata w przypadku dostawczaków.
Powyższe nie dotyczy opon regenerowanych, na które przeważnie jest rok bądź maksymalnie dwa lata gwarancji.
W160
PajeroLong SS

perkoz34

Post autor: perkoz34 » pt mar 15, 2013 6:35 am

pojara90 pisze:
perkoz34 pisze:to chyba ten typ wykazałem się śledczością :)

http://moto.allegro.pl/show_user.php?uid=13669887

3 wpadki na 270 to i tak niezły wynik
Pozwoiliłem sobie sprawdzić tego usera bo oczernić kogoś jest faktycznie łatwo. Sam nieraz wystawiam różne graty i opis powinien być dokładny i uczciwy tj. zgodny z prawdą żeby nie było niedomówień i niepotrzebnych nerwów oraz negatywów.

Ten gość sprzedaje oponę i pisze , że jest NOWA http://moto.allegro.pl/dunlop-grandtrek ... 08933.html

Otóż NIE ona nie jest nowa, może być nieużywana bo np. wisiała na zapasie ale napewno nie jest nowa. Posiada widoczny na zdjęciu DOT z którego wynika ,że w najlepszym wypadku jest to rok 4107 a w najgorszym 4102. Tak czy siak ma conajmniej 5 lat z hakiem.

Tak powstają nieporozumienia bądź jest to celowe działanie czyli OSZUSTWO !!

@Perkoz34 jak już "korespondujesz" z tym gościem to zapytaj go z którego roku jest ta opona :)21 i oczywiście zaproś tutaj do dyskusji.

edit. Kiedyś kupiłem takie "nowe" i nie dość , że stare to jeszcze regenerowane (165/70R10 do mini). W rozmowie telefonicznej gość upierał się że to nówki i że się nie znam i jebnął słuchawką bez odbioru. W ogłoszeniu stało, że nówki prosto z fabryki (zdjęcie poglądowe). Klient , któremu kupowałem te gumy odwrócił się na pięcie i mam je do dziś.
Najwyżej zrobie dzieciakowi gokarta i będą jak znalazł chyba ,że ktoś szuka takich to PW.

napisałem mu tylko że o nim tu mowa i żeby się wypowiedział ale skoro tego nie zrobił to wiadomo o co chodzi,omijać z daleka jego aukcje.

A czy nie jest tak że kupiony towar można w ciągu 2 tyg. zwrócić bez podania przyczyny?

Awatar użytkownika
farfocel

Post autor: farfocel » pt mar 15, 2013 7:06 am

Tak sobie oglądam to ogłoszenie a tam, że urlop 2 lat temu. Ciekawe

Dodano 2011-06-14 18:47
OD DNIA 15.06.-29.06.2011 ZOSTAŁ ZAPLANOWANY URLOP
W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM SPRZEDAŻ ANI WYSYŁKI NIE BEDĄ REALIZOWANE
ZA UTRUDNIENIA PRZEPRASZAMY.

Dodano 2011-06-21 22:17
OD DNIA 16.06.2011 DO 30.06 PRZEDMIOTY AUKCJI NIE BĘDĄ WYSYŁANE.
PRZEPRASZAMY ZA UTRUDNIENIA

Dodano 2011-06-21 22:19
OD DNIA 15.06.-29.06.2011 ZOSTAŁ ZAPLANOWANY URLOP
W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM SPRZEDAŻ ANI WYSYŁKI NIE BEDĄ REALIZOWANE
ZA UTRUDNIENIA PRZEPRASZAMY.
TRIKE na garbie
Y60
K160- rozbite

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt mar 15, 2013 7:50 am

pojara90 pisze:Okres gwarancji na oponę do auta osobowego wynosi 5 lat a do dostawczego 3 lata i jest liczona od momentu nabicia na niej daty w fabryce. Można więc stwierdzić ( IMO) ,że opona nowa to taka ,która ma obowiązująca gwarancję na conajmniej 4 lata do przodu i minimum 2 lata w przypadku dostawczaków.
Powyższe nie dotyczy opon regenerowanych, na które przeważnie jest rok bądź maksymalnie dwa lata gwarancji.
pokaż mi taką gwarancję na piśmie od jakiegokolwiek producenta opon...
#noichuj

Awatar użytkownika
pojara90

Post autor: pojara90 » pt mar 15, 2013 8:39 am

Tzw. książeczki gwarancyjne wyszły już z użycia i nie są wymagane. Jako sprzedawca wystawiam paragon/FV i to wystarczy do wyegzekwowania gwarancji.

Grupa Goodyear daje 60 miesięcy gwarancji i nigdy nie było problemów.

Jak chcesz to zapytam o taki glejt i dam znać.
W160
PajeroLong SS

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt mar 15, 2013 3:41 pm

tak.
bardzo chętnie poczytam warunki 60miesięcznej gwarancji na oponę.

#noichuj

Awatar użytkownika
pojara90

Post autor: pojara90 » pt mar 15, 2013 5:12 pm

Warunki gwarancji, dotyczy Grupy Goodyear http://www.netcar.pl/Gwarancja+na+opony ... 654,s.html

i tu w zasadzie to samo

http://www.opony-flota.pl/files/file_ad ... add-61.pdf

W razie wątpliwości tu masz kontakt bezpośredni http://www.goodyear.eu/pl_pl/
W160
PajeroLong SS

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt mar 15, 2013 5:30 pm

przed chwilą twierdziłeś, że karty gwarancyjne już nie obowiązują to po pierwsze. po drugie...polecam wszystkim liczącym na wieloletnią gwarancję uważne przeczytanie ze zrozumieniem listy wykluczeń.
wiem wiem...to za trudne może być...

#noichuj

Awatar użytkownika
pojara90

Post autor: pojara90 » pt mar 15, 2013 6:22 pm

Napisałem, że wyszły (ale OK niech będzię wychodzą) z użycia bo nie są wymagane (do zożenia reklamacji). Do mnie przychodzisz z paragonem bądź FV i po sprawie. Oczywiście dla polepszenia nastroju klienta można druknąć sobie takowe, okrasić pięczątkami i nadać profesjonalizmu ale nie bawię się w takie pierdoły. To raz :)21

Kwestia uznaniowości to już oddzielny temat na oddzielny wątek.

Czułem , że robisz podchody i czepniesz się właśnie kwesti rozpatrywania gwarancji.

Tak czy siak jak kupujesz nową (jeszcze ciepłą) oponę to masz na nią 5 lat a reszta jak w tabeli.

edit. gramatyka
W160
PajeroLong SS

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » pt mar 15, 2013 7:37 pm

O! A ja kupilem 2 lata temu opony z wieczysta gwarancja na odksztalcenia. Michelin. Az do zjechania opony do znacznikow. O tu cos pisza
http://www.opony.com.pl/artykul/obsluga ... ka/?id=387
Ciekawe jak w praktyce by to wygladalo.
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
pojara90

Post autor: pojara90 » pt mar 15, 2013 7:54 pm

Brzmi nieźle tyle , że artykuł z 2004 roku ale jeśli to nadal prawda to :)2

Ogólnie reklamacje nie zdażają się często, opony są tak robione, że spokojnie wytrzymują swój żywot. Zdecydowana większość reklamacji nie wynika z wad fabrycznych tylko z uszkodzeń mechanicznych, niesprawnych amortyzatorów, złej geometrii, nieprawidłowego ciśnienia itd itp. Oczywiście jako sprzedawca mam obowiązek przyjąć każdą reklamacje nawet jak ewidentnie widać że opona jest rozwalona np. od krawężnika. Klient ma takie prawo i niech komisja orzeka.
W160
PajeroLong SS

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt mar 15, 2013 8:19 pm

no to mamy jasność w temacie :)21
#noichuj

Awatar użytkownika
TangoKK
Kontaktowanie:

Post autor: TangoKK » sob kwie 06, 2013 8:33 am

Panowie tak wczytałem się w temat i chciałem wyjaśnić pewną kwestię. Za oponę nową uważa się produkt, który nie przekroczył dwóch lat od daty produkcji i jest oczywiście nieużywany. W tym przypadku można by było co najwyżej napisać "opona nieużywana" gdyby to była prawda. Sądzę jednak, że i to nie jest prawdą. Zwróćcie uwagę na starte kapilary na bieżniku. Trochę się na tym znam, bo pracuję już 20 lat na wydziale stacji doświadczalnej firmy Michelin w Olsztynie (wcześniej Stomil). Tak więc ewidentnie mamy do czynienia ze zwykłym przekrętem i tyle w temacie. :)3
HEAVEN CAN WAIT I'M BUSY

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”