własnie o to mi chodziło, dla mnie to jest jakaś masakra, wszystko z octem, bleapede pisze:Znaczy ze co? Nam sie w sumie spodobal do frytek, no i pringlesy octowe tez sa fajnetedi73 pisze:ocet to dziwna historia w Irlandii

ciepłe frytki z octem
Moderator: Jerry
własnie o to mi chodziło, dla mnie to jest jakaś masakra, wszystko z octem, bleapede pisze:Znaczy ze co? Nam sie w sumie spodobal do frytek, no i pringlesy octowe tez sa fajnetedi73 pisze:ocet to dziwna historia w Irlandii
dikson17 pisze:zalezy do czego ta prawde podczepiacie, ja pod ogol, chociaz duzo sie w ciagu lat zmienilo i bydlo wyjechalo do Polski
A jak szanowni koledzy myślą że dlaczego całą Europa nie jeździ autami z Anglii??? Co niby tylko my wyjeżdżamy na wyspy? A co z Francuzami, Hiszpanami, Włochami itd? Jacyś głupsi są od nas - czy my Polacy mądrzejsi od wszystkich? Dlaczego oni sobie nie wracają z wysp autami za pół ceny? Odpowiedź jest prosta - bo go nie ubezpieczą!!! (lub go nie ubezpieczą w rozsądnych pieniądzach)Borgir pisze:
lajf is brutal and full of zasadzkas niestety
Postulat powinien byćjeszcze taki, żeby było zwyżkowe OC na takie samochody to może by się nie opłacało tutaj ich rejestrować, ale znowu otwiera się furteczkę, panu Mieciowi z palniczkiem i flexem do upgrade'u strony kierownika.
A podasz jakieś zestawienie czy dane na których opierasz swój wywód? Czy to tylko "chłopski rozum" i się to łatwiej w światopogląd ci wpisuje?tobitob pisze:
dokładnie dlatego - że ich posiadacze powodują wielokrotnie więcej wypadków i kolizji!!!
Jakoś nie ma z tym problemu i jest to wykonalne.... kilku znajomych jeździ RHD i ma OC z polskich firm...tobitob pisze: Życzę powodzenia ubezpieczenia RHD w Polsce na stałe - już dziś wiadomo że nikt nie chce takich aut ubezpieczać. Towarzystwa te co już ubezpieczają mają różne zapiski drobnym druczkiem że jak takiego auta nie przełożysz to umowę OC maja prawo rozwiązać bez podania przyczyny.
i nicgostcomp pisze:i?dikson17 pisze:jest jeszcze pizza tesco za 50c i whisky tesco za kilka euro, kiedys jakis ziomek przszedl do kolesia i przyniosl sobie do zjedzenia super pizze za 0.7 euro chyba, jakies tesco, podgrzal i jadl sucha, spytalem sie go: chcesz keczup? odpowiedzial: a masz?
A nie wpadles na to ze moze sa to kraje bardziej rozwiniete niz nasz i ludzie tam zarabiajac duzo wiecej wola jezdzic autem LHD?tobitob pisze: A jak szanowni koledzy myślą że dlaczego całą Europa nie jeździ autami z Anglii???
nie wolno pod względem prawny i podatkowym tak prowadzić firmy ,kapec pisze:A nie wpadles na to ze moze sa to kraje bardziej rozwiniete niz nasz i ludzie tam zarabiajac duzo wiecej wola jezdzic autem LHD?tobitob pisze: A jak szanowni koledzy myślą że dlaczego całą Europa nie jeździ autami z Anglii???
Mnie osobiscie na ten przyklad denerwuje taka sytuacja, hipotetyczna co prawda ale jednak mozliwa. Chce zarejestrowac w polsce samochod RHD bo mam firme w polsce i w polsce sie rozliczam ale robote wykonuje na terenie UK i latwiej jest mi sie poruszac autem RHD. I dupa. Nie moge. Albo na ten przyklad kupilbym sobie taki woz RHD do podrozowania po bezdrozach, gdzie roznica RHD i LHD jest zadna.. I co? I tez dupa.
Kolego i po co nieładnie wywlekać mój "chłopski rozumek" i światopogląd, wklep sobie w google: road accidents LHD i masz bodajże 2 wynik od góry raport RoSPA (the Royal Society for the Prevention of Accidents) i poczytaj (dalej pełno innych wyników). Trochę mnie to dziwi bo to wypowiedź jak byś nigdy w Polsce nie jeździł i nie wiedział jak wygląda wyprzedzanie Tira, wiem że disco to nie za często się zdarzastanderus pisze:A podasz jakieś zestawienie czy dane na których opierasz swój wywód? Czy to tylko "chłopski rozum" i się to łatwiej w światopogląd ci wpisuje?tobitob pisze:
dokładnie dlatego - że ich posiadacze powodują wielokrotnie więcej wypadków i kolizji!!!
Jakoś nie ma z tym problemu i jest to wykonalne.... kilku znajomych jeździ RHD i ma OC z polskich firm...tobitob pisze: Życzę powodzenia ubezpieczenia RHD w Polsce na stałe - już dziś wiadomo że nikt nie chce takich aut ubezpieczać. Towarzystwa te co już ubezpieczają mają różne zapiski drobnym druczkiem że jak takiego auta nie przełożysz to umowę OC maja prawo rozwiązać bez podania przyczyny.
bzdura ,tobitob pisze: Ja natomiast słyszałem o jednym przypadku - kuzyna kolegi który ma obecnie z tego tytułu sprawę w sądzie. Wrócił z wysp autem, auto miał tam od jakiegoś czasu, dowód na siebie, ważny przegląd i wykupił polskie OC.
nie ma przepisu unijnego,jest wymysł Angolów bo chodzi o płacenie road tax.poza tym sprawa nie jest taka łatwa bo nikt Ci nie udowodni ile już latasz po uk swoim autem.mogłeś przywieźć tydzien temu i tyletobitob pisze: Jest jakiś przepis w UE, zapewne ten sam na podstawie którego Polacy dostają mandaty za jazdę polskimi samochodami w Anglii, że po przeprowadzeniu się do innego kraju trzeba swój samochód przerejestrować. Ma się na to 6 miesięcy.
Ma sprawe w sadzie za to, ze jest kuzynem kolegi, czy kolega kuzyna? Pogubilem sie troche.tobitob pisze:
Ja natomiast słyszałem o jednym przypadku - kuzyna kolegi który ma obecnie z tego tytułu sprawę w sądzie.
Bzdury, najtanszego adwokata niech sobie wynajmie, jesli nie potrafi sie bronic, o ile to co piszesz, prawda jest.tobitob pisze: Wrócił z wysp autem, auto miał tam od jakiegoś czasu, dowód na siebie, ważny przegląd i wykupił polskie OC. Miał wypadek - nie ze swojej winy i tu się zaczynają schodki. Bo towarzystwo ubezp. sprawcy wypadku zakwestionowało ważność jego polisy i sprawa trafiła do sądu. Auto rozbite, kasy nie dostał
Jesli prawde piszesz i na polisie mial vin i nr rejestracyjny auta, jesli faktycznie taka sytuacja miala miejsce, to niech sobie ten kuzyn kolegi, czy tez kolega kuzyna, wynajmie tego adwokata.tobitob pisze: ...i jeszcze najprawdopodobniej będzie miał duże problemy ponieważ grozi mu sprawa za kierowanie pojazdem bez ważnego OC.
No jak nie mozna jak mozna? Zalozmy ze mam firme transportowa, woze towar do UK, jade sobie TIRem do Dover, przeladowuje sie na czekajace tam na mnie auto RHD i dalej w droge nim ruszam i towar rozwoze.sys-kom pisze: nie wolno pod względem prawny i podatkowym tak prowadzić firmy
Zakaz czego? Ubezpieczania pojazdow RHD czy ogolnie z UK? W zeszlym miesiacu oplacilem oc na rok za motor przywieziony z UK. Bez najmniejszego problemu. Napisalem tylko ze mam zamiar go rejestrowac i do tego czasu musze miec mozliwosc poruszania sie nim a pozniej na polisie zmienimy tylko numer rejestracyjny.sys-kom pisze: i w którejś mi powiedzieli że jest zakaz .
Dokładnie tak, nie ma w niektórych ubezpieczalniach limitu czasowego.kapec pisze:Zakaz czego? Ubezpieczania pojazdow RHD czy ogolnie z UK? W zeszlym miesiacu oplacilem oc na rok za motor przywieziony z UK. Bez najmniejszego problemu. Napisalem tylko ze mam zamiar go rejestrowac i do tego czasu musze miec mozliwosc poruszania sie nim a pozniej na polisie zmienimy tylko numer rejestracyjny.sys-kom pisze: i w którejś mi powiedzieli że jest zakaz .
a nie kazli Ci robić przekładki kierownicy?kapec pisze:W zeszlym miesiacu oplacilem oc na rok za motor przywieziony z UK
dokladnie tak jak mowisz, ale wiecie co z ciekawosci obczaje i zadzwonie do wybranych 3 z ciekawosci,sys-kom pisze:bzdura ,tobitob pisze: Ja natomiast słyszałem o jednym przypadku - kuzyna kolegi który ma obecnie z tego tytułu sprawę w sądzie. Wrócił z wysp autem, auto miał tam od jakiegoś czasu, dowód na siebie, ważny przegląd i wykupił polskie OC.
bo zaden ubezpieczyciel i agenci ubezpieczeniowi o tym wiedza nie moze ubezpieczyc samochodu nie zarejestrowanego w polsce .
tez tak chciałem zrobić , obdzwoniłem kilka ubezpieczalni , bo myślaem ze nie chcą i w którejś mi powiedzieli że jest zakaz .
Kierownicy nie ale lampe przednia i owszem.TRAWOLT pisze:a nie kazli Ci robić przekładki kierownicy?kapec pisze:W zeszlym miesiacu oplacilem oc na rok za motor przywieziony z UK![]()
Jak mówię, zarówno ja jak i kilku znajomych mamy ubezpieczone w Polsce auta na Irlandzkich/Brytyjskich blachach. Da sie, choć trzeba się naszukać...dikson17 pisze:dokladnie tak jak mowisz, ale wiecie co z ciekawosci obczaje i zadzwonie do wybranych 3 z ciekawosci,sys-kom pisze:bzdura ,tobitob pisze: Ja natomiast słyszałem o jednym przypadku - kuzyna kolegi który ma obecnie z tego tytułu sprawę w sądzie. Wrócił z wysp autem, auto miał tam od jakiegoś czasu, dowód na siebie, ważny przegląd i wykupił polskie OC.
bo zaden ubezpieczyciel i agenci ubezpieczeniowi o tym wiedza nie moze ubezpieczyc samochodu nie zarejestrowanego w polsce .
tez tak chciałem zrobić , obdzwoniłem kilka ubezpieczalni , bo myślaem ze nie chcą i w którejś mi powiedzieli że jest zakaz .
jeastem ciekaw jak to w koncu bedzie z rejestracja lhd w polsce, fajnie bedzie miec starego jaguara, lr i inne klasyki w garazu
nie masz zielonego pojęcia o przepisachnowicjusz127 pisze:nie ma przepisu unijnego,jest wymysł Angolów bo chodzi o płacenie road tax.poza tym sprawa nie jest taka łatwa bo nikt Ci nie udowodni ile już latasz po uk swoim autem.mogłeś przywieźć tydzien temu i tyletobitob pisze: Jest jakiś przepis w UE, zapewne ten sam na podstawie którego Polacy dostają mandaty za jazdę polskimi samochodami w Anglii, że po przeprowadzeniu się do innego kraju trzeba swój samochód przerejestrować. Ma się na to 6 miesięcy.
samochodów zarejestrowanych za granicą .kapec pisze:Zakaz czego? Ubezpieczania pojazdow RHD czy ogolnie z UK? W zeszlym miesiacu oplacilem oc na rok za motor przywieziony z UK. Bez najmniejszego problemu. Napisalem tylko ze mam zamiar go rejestrowac i do tego czasu musze miec mozliwosc poruszania sie nim a pozniej na polisie zmienimy tylko numer rejestracyjny.sys-kom pisze: i w którejś mi powiedzieli że jest zakaz .
standerus pisze:
Jak mówię, zarówno ja jak i kilku znajomych mamy ubezpieczone w Polsce auta na Irlandzkich/Brytyjskich blachach. Da sie, choć trzeba się naszukać...
A motocykli? Myslalem ze piszesz o RHD ale jak piszesz samochody to mam wrazenie ze tyczy sie to wszystkich pojazdow rejestrowanych za granica. A jezeli piszesz o pojazdach ogolnie to podtrzymuje to, co pisalem wczesniej. Mam polska polise OC na motocykl zarejestrowany w UK.sys-kom pisze: samochodów zarejestrowanych za granicą .
sys-kom pisze:standerus pisze:
Jak mówię, zarówno ja jak i kilku znajomych mamy ubezpieczone w Polsce auta na Irlandzkich/Brytyjskich blachach. Da sie, choć trzeba się naszukać...
no wiekszej bzdury nie słyszałem ,
ciekawe jak kupisz tax jak nie pokażesz certyfikatu ubezpieczenia , przez internet tez nie kupisz bo nie bedzie ubezpieczenia w ewidencji ,
bajkopisarz
i poźniej sprzedajesz nowoprzyjezdnym drozejtedi73 pisze:ja tam pomagam, jak ktoś chce tanio graty odsprzedać przed wyjazdem, to kupuję za taniochę
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość