gong wielomłotkowy czy pojedynczy opadający na sprężynę?czesław&jarząbek pisze:ty lepiej powiedz jak ten [cenzura] dźwięk wyregulować...
ale jak dobrze "grał" wcześniej to nic nie kombinuj tylko ustaw poprawnie tak jak było.
Moderator: Jerry
gong wielomłotkowy czy pojedynczy opadający na sprężynę?czesław&jarząbek pisze:ty lepiej powiedz jak ten [cenzura] dźwięk wyregulować...
to najprostrzy system.dasz radę.czesław&jarząbek pisze:jeden opadający na sprężynę
nie wiem jak było wcześniej bo nic w tym świadomie nie dłubałem
jak szukałem wajhy dwa dni temu to młoteczek spadł pod sprężynę i temu nie biło. teraz go podniosłem i dzwięk jest płaski/metaliczny
hmmmmczesław&jarząbek pisze:jeden opadający na sprężynę
jak szukałem wajhy dwa dni temu to młoteczek spadł pod sprężynę i temu nie biło. teraz go podniosłem i dzwięk jest płaski/metaliczny
razem z ramieniem nie trafił w sprężynę tylko spadł poniżejczolg pisze:hmmmmczesław&jarząbek pisze:jeden opadający na sprężynę
dokładniej co znaczy stwierdzenie: młoteczek spadł pod sprężynę?
zsunął sie z ramienia, czy razem z ramieniem nie trafił w sprężynę gongu?
Sprawdź śrubę która trzyma młoteczek na ramieniu - może sie poluzowała i młoteczek nie przywala konkretnie w sprężynę gongu.
Młoteczek powinien mieć na końcu kawałek filcu albo jakiegoś tworzywa.
Drugi test, to wyjąć mechanizm i przyfanzolić np. rączką śrubokręta w sprężynę gongu mniej więcej tam, gdzie przywala młoteczek- jak dźwięk czysty - znaczy sprężyna nie dotyka nigdzie i wina młoteczka - no ewentualnie, jak się mechanizm włoży, to cos do tej sprężyny dotyka i nie wpada w rezonans.
pozdrawiam
p.
to jeszcze sprawdzić, czy śruba która trzyma sprężynę do budy dobrze dokręcona - różne sa szkoły - jak jedna to tylko trzyma sprężynę we wszystkich płaszczyznach,czesław&jarząbek pisze:razem z ramieniem nie trafił w sprężynę tylko spadł poniżej
sprężyna raczej o coś ryra-jakby przyduszona była
filc jest, młoteczek trzyma sie na oko stabilnie i wali zdecydowanie
musiałbym werk wytargać żeby zobaczyć co sie ze sprężyną porobiło
jak bedzie sposobność to wyjmę werk i zobaczę co z tą sprężyną. spróbuję uzyskać brzmienie bez werku, a potem sie zobaczy...czolg pisze: to jeszcze sprawdzić, czy śruba która trzyma sprężynę do budy dobrze dokręcona - różne sa szkoły - jak jedna to tylko trzyma sprężynę we wszystkich płaszczyznach,
jak dwie na budzie, to jedna do której bezpośrednio przykręcona końcówka sprężyny odpowiada za regulację położenia sprężyny w osi pionowej - znaczy, żeby sprężyna idealnie równolegle do pudła była
a druga za siłę bicia o sprężynę - tzn. pod jakim kątem młoteczek wali w sprężynę
Młoteczek odpowiada za barwę.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości