witam!
od pewnego czasu mam pewien problem ,który nie daje mi spać po nocach... mianowicie zakup (jak można łatwo było się domyśleć) terenówki. Mój wybór padł na dyskoteke 2 z roku 2001-2003.
Na początek może określę , czego chce od tego samochodu.
-ma być pakowny - 4 osoby plus 4 zestawy butli do nurkowania (łącznie 12 butli)plus oczywiście tony innego szpeju

, musi wejść też (no może nie obok tych butli ) napęd paralotniowy (wysokość 130cm, szerokość 50cm)
-kupuje go z przeznaczeniem na dłuższe wyprawy paralotniowe (Maroko) i nurkowe (północna norwegia) więc kwestia paliwa (zużycie) jest ważna , wiem że samochód terenowy to nie smart (ale spalanie 10l ropy w trasie to max)
to teraz możecie powiedzieć - koleś kup sobie transita i jedź w czort
ale
-ważne jest też to aby można było przejechać przez tereny gdzie osobówka wymięka , nie mówię tutaj o terenie hymm.... złym , czy bardzo złym gdzie tylko mogą przejechać samochody full offroadowe ale raczej o zaoranym polu czy błotnistej drodze gruntowej w lesie
-i jeszcze... nie jestem fanem spędzania każdego wolnego czasu grzebiąc w garażu przy moim samochodzie ( mam kilka zajęć które i tak mi ten czas w 120% absorbują) więc dobrze by było żeby się nie psuł.... za często.
najważniejsze - kasa : chciałbym się zamknąć z kwotą 50tys zł. (ew. 60tys)
i tu rodzą się moje pytania.
1. czy warto dać tą kwotę za disco?
2. czy poza wyglądem jest jakaś różnica między disco2 z światłami standardowymi a tymi co są też w disco3
3. jaki przebieg powinien mieć model z 2002roku ( w starego dziadka Niemca , jeżdżącego tylko do kościoła nie wierzę

, co będzie trzeba wymienić na początek gdy samochód ma przejechane 150000km? po jakim czasie disco zaczyna się sypać , tzn. czy samochód 6letni jest jak nowy? (moja honda accord z 2000 chodzi jak żyletka i nie zagląda do serwisu) czy może już trzeba liczyć się z pewnymi dolegliwościami
4. jakie różnice są pomiędzy modelami disco2

? tzn . spotkałem się z oznaczeniami XS - co one oznaczają
5. czy na jakieś ważne wyposażenie dodatkowe trzeba patrzeć wybierając disco? tzn. czy we wszystkich montowane były te same systemy jezdne?
6. jakie są Wasze odczucia jeżeli chodzi o spalanie , na internecie znalazłem średnią na trasie 8,8l (możliwe?)
7. czy kłopotem jest demontaż siedzeń w bagażniku , wydają mi się zbędne , czy montowane są w każdym disco?
a poniżej samochody które znalazłem na necie.
ten pierwszy to jest to czego bym chciał (niestety zagranicą jest więc odpada)
http://www.fp-gemballa.de/fpg/fpg/info. ... 10&pos=fpg
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4211317
-czy te 53000 km jest możliwe? bo coś mi się wydaje że o wiele za mało
http://moto.allegro.pl/item305703142_di ... acony.html
trochę wyszło tego posta... jak ktoś przeczytał to dzięki.... a jeszcze bardziej wdzięczny będę za odpowiedzi na moje pytania. a jakby ktoś znalazł na necie lub w realu disco warte uwagi to ma duży browar jak w banku
pozdrawiam
Adam
ps. wcześniej zastanawiałem się nad isuzu trooper (też duże auto ,ale pali jak smok podobno) czy są jakieś plusy japończyka w porównaniu brytyjskiego wynalazku?