Liftujemy
Moderator: Jerry
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
więc może szefunio by coś maznąłczesław&jarząbek pisze:legendy ludowe...TRAWOLT pisze:coś motaniu w disco na tyf z defa chyba 130.
stopień wykonalności na poziomie DIY zerowy
wykonalność meotodami inwazyjnymi nieuzasadniona ekonomicznie
słyszałeś że dzwonią...ale jeszcze zupełnie nie wiesz czym...

LR Rendzi stajla 

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
idz do sklepu i se kup normalne...TRAWOLT pisze:więc może szefunio by coś maznąłczesław&jarząbek pisze:legendy ludowe...TRAWOLT pisze:coś motaniu w disco na tyf z defa chyba 130.

Ja wiem że najlepsze OME co nie Panie OlkuLR_Olek pisze:idz do sklepu i se kup normalne...TRAWOLT pisze:więc może szefunio by coś maznąłczesław&jarząbek pisze: legendy ludowe...

Może uzasadnię czemu tak a nie inaczej:
- mam ci ja BFG AT 245/70/16 które wygladają jak szosowe więc należy zmienić - chyba się zgodziśz.
- mam wielką ochotę kupić od razu 235/85/16 ale te nie wejdą bez liftu - chyba się zgodzisz
- kupywanie nowych mniejszych a później większych opon jest bez sensu - chyba się zgodzisz
- kpl. nowych opon ok 2500 kpl OME ok 4000 - chyba się zgodzisz
- jednorazowy wydatek 6-7 tys to sporo (np. żona), więc lepiej rozłożyć takie cos w czasie - chyba się zgodzisz
- podkładki są be - chyba się zgodzisz
- więc uważam że ponieważ oponki już trzeba zmienić to narazie zmotać coś z zawiechą i kupić dobre oponki, a zawiechę za jakiś czas zrobić żeby było OK - chyba nie jest to zła kombinacja

LR Rendzi stajla 

już kiedyś o tym pisałem ale co mi tam: będąc raz po coś tam w serwisie LR w stolicy z ciekawości zapytałem o podkładki i usłyszałem że mają ale nie dają do reki tylko sami spawają do sprężynjogibabuu pisze:podkladki nie sa takie znowu bee.
zalezy ile tym autem chcesz wozic i jakiego komfortu oczekujesz.
ja tam juz mialem rozne kombinacje sprezyn, oprocz ome i takie mam wnioski....

LR Rendzi stajla 

e-tam, to przecież możesz sobie zamówić gdziekolwiek i przykrecić też gdziekolwiekTRAWOLT pisze:już kiedyś o tym pisałem ale co mi tam: będąc raz po coś tam w serwisie LR w stolicy z ciekawości zapytałem o podkładki i usłyszałem że mają ale nie dają do reki tylko sami spawają do sprężynjogibabuu pisze:podkladki nie sa takie znowu bee.
ja tam juz mialem rozne kombinacje sprezyn, oprocz ome i takie mam wnioski....koszt 800
odpuściłem

Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
darkman pisze:e-tam, to przecież możesz sobie zamówić gdziekolwiek i przykrecić też gdziekolwiekTRAWOLT pisze:już kiedyś o tym pisałem ale co mi tam: będąc raz po coś tam w serwisie LR w stolicy z ciekawości zapytałem o podkładki i usłyszałem że mają ale nie dają do reki tylko sami spawają do sprężynjogibabuu pisze:podkladki nie sa takie znowu bee.
ja tam juz mialem rozne kombinacje sprezyn, oprocz ome i takie mam wnioski....koszt 800
odpuściłem
![]()
w sumie to jestem przeciw, ale nawet za jesli ktoś kombinuje wariant budget - to i tak krok w stronę ewolucji

ale mając na uwadze różne opinie, a nawet te na forum gdzie jest więcej przeciwników niż zwolenników podkładek stąd pytanie o kombinacje sprężyn o których mi się coś obiło ale co i jak w szczegółach nie wiem bo każdy tę więlką tajemnicę trzyma dla siebie

LR Rendzi stajla 

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
to nie zadne podkładki tylko kawał rury ciętej z metra i po chamsku przyspawanej do sprężyny [TRAWOLT pisze:już kiedyś o tym pisałem ale co mi tam: będąc raz po coś tam w serwisie LR w stolicy z ciekawości zapytałem o podkładki i usłyszałem że mają ale nie dają do reki tylko sami spawają do sprężynkoszt 800
odpuściłem

ale...
skoro gawiedź oczekuje taniości to...taniość dostaje
porządne podkładki się przykręca pod dolne miski spręzyn, albo wkłada w górę sprężyny tylnej
nic się nie spawa!
ta wiedza tajemna której poszukujesz to prastara, ubiegłowieczna metoda taniego liftu
tył na przód, do tyłu HD+podkładki
powiedzmy że da się zmieścić w tysiaku...
przy dzisiejszych cenach markowych sprężyn +2" nie warto się babrać...
#noichuj
właśnie o to chodzi, że mnie bardzo zdziwiła koncepcja spawania do sprężyn dlatego jakiś czas temu o tym wspomniałem bo w necie widziałem właśnie takie przykręcane. I nie ma to nic do taniości ponieważ wówczas pytałem z czystej ciekawości co mają. A i nie zmienia to faktu że więcej jest przeciwników podkładek.czesław&jarząbek pisze: to nie zadne podkładki tylko kawał rury ciętej z metra i po chamsku przyspawanej do sprężyny []
ale...
skoro gawiedź oczekuje taniości to...taniość dostaje
porządne podkładki się przykręca pod dolne miski spręzyn, albo wkłada w górę sprężyny tylnej
nic się nie spawa!
o dzięki Ci miłosiernyczesław&jarząbek pisze:ta wiedza tajemna której poszukujesz to prastara, ubiegłowieczna metoda taniego liftu
tył na przód, do tyłu HD+podkładki
powiedzmy że da się zmieścić w tysiaku...
przy dzisiejszych cenach markowych sprężyn +2" nie warto się babrać...

teraz mam koncepta naświetlone i trzeba będzie wybierać/kombinować

LR Rendzi stajla 

lepiej najpierw kupic normalna zawieche...TRAWOLT pisze:Ja wiem że najlepsze OME co nie Panie OlkuLR_Olek pisze:idz do sklepu i se kup normalne...TRAWOLT pisze: więc może szefunio by coś maznął
![]()
Może uzasadnię czemu tak a nie inaczej:
- mam ci ja BFG AT 245/70/16 które wygladają jak szosowe więc należy zmienić - chyba się zgodziśz.
- mam wielką ochotę kupić od razu 235/85/16 ale te nie wejdą bez liftu - chyba się zgodzisz
- kupywanie nowych mniejszych a później większych opon jest bez sensu - chyba się zgodzisz
- kpl. nowych opon ok 2500 kpl OME ok 4000 - chyba się zgodzisz
- jednorazowy wydatek 6-7 tys to sporo (np. żona), więc lepiej rozłożyć takie cos w czasie - chyba się zgodzisz
- podkładki są be - chyba się zgodzisz
- więc uważam że ponieważ oponki już trzeba zmienić to narazie zmotać coś z zawiechą i kupić dobre oponki, a zawiechę za jakiś czas zrobić żeby było OK - chyba nie jest to zła kombinacja![]()
odczekac kapke i kupic opony...
najlepiej dać do warsztatu i niech od razu zrobią wszystko
ale..
ja muszę zacząć od opon bo te się nie kwalifikują do niczego - ostatnio jak troszkę popadało to o mało znaków na wysepce nie po kasowałem tak fajnie hamowały i skręcały, że już nie wspomnę jak na mazurach kapcia złapałem to tylko dętka ratowała bo dziury zakleić się nie dało, a piep.. zapas na dziwiach się w chińskie s wygiął - pierwszy raz w życiu widziałem tak wypaczoną oponę.

ale..

ja muszę zacząć od opon bo te się nie kwalifikują do niczego - ostatnio jak troszkę popadało to o mało znaków na wysepce nie po kasowałem tak fajnie hamowały i skręcały, że już nie wspomnę jak na mazurach kapcia złapałem to tylko dętka ratowała bo dziury zakleić się nie dało, a piep.. zapas na dziwiach się w chińskie s wygiął - pierwszy raz w życiu widziałem tak wypaczoną oponę.

LR Rendzi stajla 

a ja i tak twierdze ze normalnie obciazone auto na fabrycznych sprezynach z podkladkami czy bez wybiera najlepiej - zadne tam ome, ks, ironamany, blueshity nie daja takiego komfortu...
oczywicie po dolozeniu zelastwa to sie zmienia, choc tak jak misiu napisal ze tyl na przod, tyl hd z podkladkami do jakieegos tam obciazenia robi i w terenie i na asfalcie mozna zachowac komfort...
tak tez mam teraz i jestem zadowolony
oczywicie po dolozeniu zelastwa to sie zmienia, choc tak jak misiu napisal ze tyl na przod, tyl hd z podkladkami do jakieegos tam obciazenia robi i w terenie i na asfalcie mozna zachowac komfort...
tak tez mam teraz i jestem zadowolony

Mistrzow uprasza sie o spokoj
nie zlinczują, bo obowiązują stosunki feudalne:TRAWOLT pisze:i nie boisz się tak wprost napisać toć Cię zlinczują![]()
*wszystkie zwierzęta są równe, ale lwy są równiejsze*
poza tym:
-cała Brenna i przyległości z tych podkładek Jogiego polewa, to by się nudno zrobiło

Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi