wszystkoWąż pisze:znasz mnie trochę... pomyśl co mogłem spierdolić

Moderator: Jerry
racjaDamian pisze:wszystkoWąż pisze:znasz mnie trochę... pomyśl co mogłem spierdolić
Sorry, nie znam sie - to bylo luzne tlumaczenie "fuel pump timing". Jesli chodzi o inna pompe, to mozesz mi napisac jaka ?czesław&jarząbek pisze:a co to jest synchronizacja pompy wtryskowej i jak się to robi komputerem serwisowym?
Bo to raczej w duecie z automatem wystepowałoEROW1 pisze:ja mam jakąś dziwną 300 (grudzień 95) chyba przejściówka . EGR jest widziałem jakiś komputerek pod deską na własne oczy z napisem EGR a do silnika idą dwa kable (grzanie i elektrozawór ) żadnych elektronicznych cudów na silniku niet.
Ja mam Disco 96' zgałeczką wywaliłem EGR wyczyściłem syf z kolektora ssącego i od razu lepiejkondziu pisze:Ja mam zwykłą gałkę i oprócz prądu na elektrozawór od pompy nie strwierdziłem innych kabli. Wywaliłem egr ma sterowanie na pompie takie ala potencjometr, ale jak to badziewie wyjąłem to silnik chodził tak samo więc moje pytanie po co i czym steruje moduł centralny skrzyneczka obok alarmu ECU czy jakoś tak się to nazywa?
Oki, jeno do wersji bez EDCKudłaty pisze:http://www.landroverdiscovery.net/
I tu mamy wszystko opisane tyle ,że nie po polsku .
Dzieki, no właśnie tak planowałem to załatwić, potrzebowałem tylko potwierdzenia i liczyłem, że sie w końcu wypowiesz i zamkniesz sprawęczesław&jarząbek pisze:karwa...ulituje sie i napisze bo bedziecie mulić o tym egr jeszcze rok...
w aucie bez edc można iść we fristaj i wywalić po całości. pamiętać należy tylko o pozaślepianiu podciśnień sterujących zaworem bo auto przestanie hamować.
w aucie z edc egru się nie wywala tylko zaślepia.
zaślepić można pod zaworem na kolektorze, albo za zaworem na wyjściu w stronę ssania.
zależy co łatwiej się odkręci.
chodzi o to, żeby sterowniki miały złudzenie poprawnego działania egr i nie siały błędami.
zaślepienie powoduje, ze zawór się normalnie otwiera i zamyka sterowany podciśnieniem, natomiast syf z turbiny nie zamula dolotu.
przy okazji czyści się kolektor dolotowy i intercooler. jeżeli ic jest dziurawe trzeba pospawać.
tyle filozofii...
oryginalna zaślepka egr ma numer ERR4698
a oryginalny górny wąż ic do aut bez edc ma numer ESR3025
no.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości