Muzyka w czysecie.

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
bredfan

Re: Muzyka w czysecie.

Post autor: bredfan » pn lut 01, 2010 10:52 pm

czesław&jarząbek pisze:powinien być w młodszych rocznikach już.
kabelek w sensie.

to tylko sygnał, bo woofer ma swój piecyk.
więc i radio musi mieć kanał osobny do woofera żeby tym sterować.
No właśnie namierzyłem sobie taki wufer z piecykiem tylko dumam jak to podłączyć do zwykłego radyjka.
A z drugiej strony (czyli w desce tam gdzie radio wchodzi) to jaka jest końcówka tego kabelka sterującego ? A może wpięty jest on w ISO kostkę ?
"brazylijski serial już nie cieszy jak kiedyś...."

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt lut 02, 2010 8:34 am

nie mam pojęcia, nie rozbierałem tego bez potrzeby nigdy. powinno być coś na podobę iso.
#noichuj

tomquat

Post autor: tomquat » wt lut 02, 2010 9:47 pm

bredfan pisze:
kabelek w sensie.

No właśnie namierzyłem sobie taki wufer z piecykiem tylko dumam jak to podłączyć do zwykłego radyjka.
A z drugiej strony (czyli w desce tam gdzie radio wchodzi) to jaka jest końcówka tego kabelka sterującego ? A może wpięty jest on w ISO kostkę ?
To już wiem co tak byłeś napalony na moją rozbebeszoną deskę :D

Awatar użytkownika
matex

Post autor: matex » śr lut 03, 2010 9:31 am

kabelek w sensie.

No właśnie. U mnie to chyba wina braku odpowiedniego wyjścia z radyjka. W moim Disco po zakupie okazało sie że w miejscu subwoofera sa głośniki ale nie było końcówki mocy. Dokupiłem, sprawdziłem wszystko powinno działać. Wpiąłem się oryginalna wtyczką w aucie ale niestety nie działa. Pomijam jakieś uszkodzenie mechaniczne kabli, ale to chyba bedzie brak sygnału z radia. Musze poszukac, może uda się jakoś podłączyc.

I jeszcze jedna dziwna sprawa mi sie przydarzyła. Do tej pory, po wyciągnieciu kluczyków ze stacyjki, radio samoczynnie sie wyłączało. Od paru dni(a nic nie grzebałem w ustawieniach itp) radio musze wyłączyc przyciskiem, inaczej gra cały czas. Jakies sugestie, oprócz warsztatu :D
Tora, Tora, Toyota LC LJ70, JESZCZE jest
God save the Disco 300, JUŻ jest

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » pt sty 14, 2011 12:16 pm

Odkopię wątek,
W Dyskotece aktualnie są 4 głośniczki, chyba 10 cm, popiardują z lekka. Co mozna zrobić?Szukać dobrych głośników 10 cm (JBL czy jakiś inny Hertz) i wsadzic w oryginalne miejsca czy moze chociaż w tylni słupek coś większego?@Damian, zamontowałeś te elipsy 6 na 9?
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt sty 14, 2011 12:37 pm

z tą muzyką to są dwie szkoły, w zasadzie powinno się budować scenę, czyli zabudować drzwi porządnie zestawem odseparowanym, no ale w disko to niemożliwe

ja zrobiłem tak
- kupiłem porządne radio (Alpine)
- kupiłem lepsze kable i końcówki
- na przód 10cm JBL z jakiejś najwyższej z dostępnych od ręki serii (nie pamiętam konkretnie, ale kosztowały z 200zł)
- na tył mam zakupione JBL GTO 6x9 ale nie założone jeszcze, wchodzą (na pewno do 70mm głębokości montażu), ale ja je chyba odsprzedam i zamienię na Rockford&Fosgate o mniejszej skuteczności, ale za to lepszej jakości dźwięku (chcę czystszy dźwięk, ale mniejszą moc bo nie chcę się bawić we wzmacniacze i inne audiomaniackie historie)

polecano mi też Hertze, podobno świetnie grają
nie przesadzaj z mocą głośników, jeśli nie zamierzasz wzmacniacza montować
porządne, markowe radio do dużych elips powinno starczyć (oczywiście nie do RMS 100 Watt i więcej)
fajny stosunek jakości do ceny mają Magnaty 693 (100zł na allegro) - to linia ekonomiczna tej firmy, ale w tej cenie nic markowego i tak dobrego nie dostaniesz

tylne słupki przy okazji montażu warto dogłuszyć i ja to zamierzam jeszcze zrobić

aha, wymiana radia w D1 to już osobny temat :)21
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » pt sty 14, 2011 12:43 pm

eee, ja nie chce jakis wzmacniaczy, tub czy czego tam jeszcze tylko coby to w miarę czysto grało a nie pierdziało.Hm , myślałem , że juz te elipsy zamontowałeś co to wszyscy twierdzili że nie wejdą...
I jeszcze jedno:zwrotnica ma być?Czy te 4 głośniczki chodzą bez ?

Awatar użytkownika
TRAWOLT

Post autor: TRAWOLT » pt sty 14, 2011 12:45 pm

edit: yyy to jakiś stary post, więc nieaktualne :roll: :D
Ostatnio zmieniony pt sty 14, 2011 12:52 pm przez TRAWOLT, łącznie zmieniany 1 raz.
LR Rendzi stajla :)

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt sty 14, 2011 12:48 pm

głośniki 6x9 wchodzą wbrew powszechnej opinii, ale nie wszystkie, jak jest za duży magnes to dupa, choć można wycinać blachę i bawić się w dystanse
70mm głębokości montażu wchodzi
wchodzi na bank 6x9 Sony Xplod (ale nie polecano mi głośników Sony), wchodzi JBL, wchodzi Magnat...

u mnie bez zwrotnicy, ale zakładam że może dołożę, zobaczymy jak zagra
i nie te zwrotnice co są w zestawach odseparowanych, bo się na dzwon nadają, tylko zwrotnice kupione oddzielnie, nie są drogie
ważniejsze od zwrotnic jest dobre radio, bo jak dobre Hertze dasz pod jakiegoś Peyinga czy coś to i tak będzie słabo

LR

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » pt sty 14, 2011 2:29 pm

Co byś nie kupił w markecie czy na alle i tak zagra dupnie. :)21
To jest zwyczajnie za duże pudło. Żeby w tym aucie grało naprawdę dobrze, to trzeba wsadzić dwa razy tyle kasy co w osobowe auto.
Pytałem kiedyś turboCzarka w temacie, to się tylko zaśmiał...
:)21

Ja przestałem się przejmować, zapewniłem sobie tylko jako-takie minimum, bo seria to dramat. Mam w plaskatym bardzo dobre, fabryczne audio.
Doliczyłem się w sumie 12 głośników + woofer. A buda ponad dwa razy mniejsza, 3 razy lepiej wyciszona...
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt sty 14, 2011 2:44 pm

wiesz, Czarek to cuda robi, to czołówka sceny w Polsce
ja tych ludzi nigdy nie zrozumiem :) dla nich sprzęt zaczyna się zestawów za ładne kilkanaście tysi, których instalacja wymaga przebudowy całego samochodu :)21

jak już skończę wszystko, razem z wygłuszeniem, to zobaczysz jak gra, a koszt sumaryczny 1000zł na nowych partsach
gwarantuję Ci, że o wiele wiele lepiej niż najlepsze nawet głośniki 10cm sztuk cztery - z tej średnicy nic nie ugrasz :( co najwyżej smętne bzyczenie

LR

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » pt sty 14, 2011 2:51 pm

Wiechu pisze:Co byś nie kupił w markecie czy na alle i tak zagra dupnie. :)21
To jest zwyczajnie za duże pudło. Żeby w tym aucie grało naprawdę dobrze, to trzeba wsadzić dwa razy tyle kasy co w osobowe auto.
Pytałem kiedyś turboCzarka w temacie, to się tylko zaśmiał...

Ja przestałem się przejmować, zapewniłem sobie tylko jako-takie minimum, bo seria to dramat. Mam w plaskatym bardzo dobre, fabryczne audio.
Doliczyłem się w sumie 12 głośników + woofer. A buda ponad dwa razy mniejsza, 3 razy lepiej wyciszona...
ooo, do tego "jako-takie minimum"" zmierzam :wink:

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt sty 14, 2011 3:20 pm

zamiast "jako-takiego minimum" opartego na 4 głośnikach 10cm to wolałbym zainwestować w dobre słuchawki i walkmana (czy tam inne nowomodne ipady) ;)

LR

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » pt sty 14, 2011 3:37 pm

Damian pisze:zamiast "jako-takiego minimum" opartego na 4 głośnikach 10cm to wolałbym zainwestować w dobre słuchawki i walkmana (czy tam inne nowomodne ipady) ;)
Przecież pytam czy te 6x9 wejdzie?
10 cm zostało by w drzwiach...

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt sty 14, 2011 3:55 pm

pisałem trzy razy że wejdzie :)21
ale przymierz w jakimś miłym sklepiku car-audio, bo nie wszystkie pasują

LR

Awatar użytkownika
witekr

Kontaktowanie:

Post autor: witekr » sob sty 15, 2011 1:10 am

tomek pisze:
Damian pisze:zamiast "jako-takiego minimum" opartego na 4 głośnikach 10cm to wolałbym zainwestować w dobre słuchawki i walkmana (czy tam inne nowomodne ipady) ;)
Przecież pytam czy te 6x9 wejdzie?
10 cm zostało by w drzwiach...
Wejdzie @Damian był u mnie mierzył cmokał jeszcze raz mierzył i wyszło, że wejdzie :)21
u mnie weszło juz jakieś 2 latka siedzi i i nie wylata :)21

:)21 :)21
RR Classic 3.5 V8, Disco 200, Disco 300 ;-)

Awatar użytkownika
Flytier

Post autor: Flytier » sob sty 15, 2011 9:59 am

Damian pisze:
nowicjusz127 pisze: a nie myslałes o subwooferdze z D2? sprytnie montowany na boczku drzwi bagażnika....mysle ze łatwo adaptowalny do D1
eee nie, przerost formy
zwłaszcza że jak zapakuję bagażnik bambetlami to i tak nie będzie go słychać

16x9 powinny pasować w boczki
i koncertowe dire straits powinno w końcu brzmieć :)21

p.s. nie ma co szydzić, fabryczny zestaw w disko to jakieś nieporozumienie, a ja lubię posłuchać muzyki
Jest LR, który ma fabrycznie wielki potencjał, co do woofera. P 38 :)21 .
Montaż głośnika niskotonowego w klapie (oczywiśnie zrobionej na nowo, nie tak, jak seryjna) koła zapasowego. Jakaś metalowa siatka od strony membrany, by zabezpieczyć głośnik i móc załadować bagaże. Wytłumienie komory masą bitumiczną. Po mieście można wywalić koło zapasowe, a w razie czego i tak jest tam tak wiele miejsca, że koło też się zmieści. Duża komora, która ładnie by pracowała z dużym głośnikiem. Jest tylko jedno ale 8) , przynajmniej w moim. Wilgoć w tejże komorze. Częściowo to ogarnąłem, ale gdy będzie cieplej, to się na tym bardziej skoncentruję.

Woofer będzie słychać nawet z bambetlami. Fala dźwiękowa głośnika niskotonowego jest dość długa. W żadnej terenówce by się nie zmieściła :)21 .To nie to, co wysokotonowiec, którgo zasłoni byle co i go nie słychać.

Koncertowi Dire Straits są cieńko nagrani, studyjne mają lepsze :)21 .

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn sty 17, 2011 12:32 pm

Subwooferów i wzmaków nie chcę, bo szkoda mi miejsca, praktycznych kieszeni, a jak lekko auto przytopię to będzie po car-audio
zresztą nie mam wysokich wymagań co do dźwięku :)

ale mam pytanie do Ciebie Flytier (albo kogoś kto dobrze ogarnia temat)
muszę jednak zastosować zwrotnice - przednie JBL dają piękne wysokie i średnie tony, ale basy w nich to żenada - chciałbym żeby niskie i średnie tony realizowały te tylne głośniki, a przednie średnie i wysokie
da się tak? jaką zwrotnicę bez wzmaka zastosować (parametry) i jak ją wpiąć?

LR

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » pn sty 17, 2011 1:51 pm

Damian pisze:Subwooferów i wzmaków nie chcę, bo szkoda mi miejsca, praktycznych kieszeni, a jak lekko auto przytopię to będzie po car-audio

muszę jednak zastosować zwrotnice - przednie JBL dają piękne wysokie i średnie tony, ale basy w nich to żenada - chciałbym żeby niskie i średnie tony realizowały te tylne głośniki, a przednie średnie i wysokie
Jakąś taką:http://www.markland.pl/zwrotnica-dwudro ... p-399.html
Damian, rozmawiałem ze specem od audio, odradzał pomysł 10 cm drzwi plus elipsa na słupku.Efekt słaby bedzie.
Sugerował wsadzenie w drzwi 16,5 cm, ale to na razie rozmowa bez zaglądania pod tapicerkę była:( ,

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn sty 17, 2011 2:37 pm

tak, ja to też słyszałem - powinno się budować scenę muzyczną :)
ale głośnika 16,5 cm nie wpakujesz w drzwi (to znaczy da się, ale przeróbki b. poważne i przy dobrym głośniku z dużym magnesem okna nie otworzysz, bo nie będzie miejsca na nie w drzwiach :)21)
13 cm też nie wchodzi, chyba że będziesz ciął, dla mnie gra nie warta świeczki

LR

Awatar użytkownika
Flytier

Post autor: Flytier » wt sty 18, 2011 11:55 am

Damian pisze:Subwooferów i wzmaków nie chcę, bo szkoda mi miejsca, praktycznych kieszeni, a jak lekko auto przytopię to będzie po car-audio

Damian, w car audio nie siedzę. Moim konikiem jest domowe audio. Jestem lekko zboczony w tym temacie :)13 . Do tego stopnia, że wyjście z CD zbudowane mam na lampach. Do tego przedwzmacniecz lampowy i końcówka mocy. Co prawda na tranzystorach, ale pracująca w klasie single ended, czyli tak, jak lampa, a właściwie jak pojedyncza trioda (niezależnie od oddawanej mocy, prąd spoczynkowy jest stały i równy maksymalnemu prądowi, który potrafi oddać końcówka).
Ciężko mi jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Popatrzyłem na zwrotnice samochodowe i bez specjalnego zagłębiania się w temat widziałem dwa typy. Jedna odcinająca w okolicy 2 kHz, druga 160 kHZ ( dla subwoofera). Trzeba by popatrzeć na na parametry przenoszenia przednich głośników. Od ilu pracują, tak na prawdę. Rozumiem, że Twoją intencją jest odciąć "niskie" tony z przodu. Boję się jednak, że jeżeli zastosujesz gotową zwrotnicę, która nie jest zaprojektowana konkretnie pod Twoje głoniki, to stracisz wiele cennych informacji z niższego pasma. Częstotliwość 2 kHZ jest już dość wysoko położona (odpowiada ona mniej więcej podziałowi 3 drożnemu w normalnej kolumnie), a zwrotnice, które oglądałem miały dość ostre cięcie w zakresie 12 db na oktawę. Podpinając taką zwrotnicę na zasadzie, że z przodu tniesz dół, a z tyłu górę, może się okazać, że powstanie dziura w zakresie, na który ucho ludzkie jest najbardziej wyczulone. Z dźwięku subiektywnie pozostanie sama góra i dół, które będą męczące i mało analogowe. Te zwrotnice nie są zbyt drogie, można zaryzykować i kupić jedną parę, by przetestować jej zachowanie w konkrenym układzie. Osobiście spróbowałbym najpierw zrobić tak, by na tylne elipsy puścić cały sygnał bez obcinania, a na przód wstawić zwrotnicę z głośnikami wpiętymi w część wysokotonową. Wysokie i wyższe średnie z tylnych głośników nie powinny przeszkadzać, gdyż i tak będą tłumione przez zagłówki,fotele i pasażerów. Boję się jednak, ze będzie Ci brakowało niskich tonów z przodu. Wstawienie zwrotnicy z odcięciem 160kHz na przód pewnie niewiele zmieni. Jest to już chyba zbyt niska częstotliwość podziału, by była znacząco odczuwalna na przednich głośnikach. Tym nie mniej są to tylko moje dywagacje, gdyż sam osobiście się w to nie bawiłem.
Tak na prawdę do osiągnięcia dobrego efektu potrzebne jest zestrojenie radia, przetworników i kabiny samochodu. To zabawa na długie, jesienne wieczory :)21 .

Co do długich, jesiennych zabaw. Zmiana wartości rezystora w anodzie lampy z 22 MOhm na 18 MOhm skutkuje diametralną zmianą barwy i rozciągnięcia basu 8) :)21 .

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr sty 19, 2011 12:03 am

matko, i po co mi to było? :D

pomysł z wpięciem tylko przednich w wysokie pasmo wydaje mi się (laikowi) logiczny i chyba da mi pożądany efekt - jak rozkręcę głośniki to po prostu przód będzie głośno i ślicznie grał wysokie tony, a tył da średnie i niskie (a wysokie z tylnych i tak nie dotrą, bo się zgubią w kubaturze disko)
absolutnie powinno mi wystarczyć :)

dzięki, Twój post dał mi jakieś pojęcie jaki wielki i przerażający może być świat car-audio :)21

LR

Awatar użytkownika
Flytier

Post autor: Flytier » śr sty 19, 2011 12:13 am

Boję się, że się rozczarujesz :( , ale warto sprawdzić. Wydatek groszowy.
Głośniki powinny współgrać niezależnie od poziomu głośności. Ewentualnie pomóc może regulacja balansu przód-tył.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr sty 19, 2011 12:21 am

no zobaczymy, naprawdę nie mam wielkich wymagań
szczerze mówiąc, to już teraz gra zarąbiście, tylko jak Rammsteina podkręcę to lekko zniekształca bas z przodu
ale rzadko słucham tak głośno

LR

Awatar użytkownika
Flytier

Post autor: Flytier » śr sty 19, 2011 12:23 am

To przez ten język :)21 :)21 .

Też mam Alpine (o ile dobrze pamiętam, co do Twojego radia) Słuchając w zakresie głośności 18-20 z podkręconymi basami na + 5 i wysokimi +4, na oryginalnych głośnikach wydaje się być maksem bez słyszalnych zniekształceń. Jest głośno, ale słychać, ze jednak wzmacniacz radia nie trzyma głośników za pysk.
Jakiś czas temu nudziło mi się i zamieniłem przednie głośniki, na przetworniki wyciągnięte z moich kolumn (Audio Physic). Mimo tego, że w kolumnowej aplikacji dźwięk jest jak smagnięcie batem, to w samochodzie jednak znacząco odbiegał od tego, co prezentuje w kolumnach. Nie było takiej szybkości, teemingu i czystości dźwięku :( .
Ostatnio zmieniony śr sty 19, 2011 12:35 am przez Flytier, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”