Dymienie na zimno
Moderator: Jerry
Re: Dymienie na zimno
Właśnie ta pomiędzy filtrem, a turbiną. Zasysło ją aż "miło"
. Tylko jak mówię, miękkie to było, jak kondom, a normalnie jest plastik.

Musiało być "ciepło" pod maską.

Bo on z Włoch
.

A to gorący chłopak.

Na szczęście w połowie stoi
.

Dobrze że stoi, a nie leży - znaczy zdrowy jest.

tyle pany że to cyseta je, nie jakiś wypierd bawarski
Co by nie było - dymić póki co przestał, wigoru dostał, bynajmniej nie nnarzekam, ze zdziwieniem po odpaleniu wysiadłem i zaglądałem o co kaman, ale dymić nawet przy lekkim podgazowaniu, po którym jeszcze w czwartek było sino na całej ulicy nie chce.
Ciekawym co to za semicki spisek się mi w trzewiach bestii lęgnie

Co by nie było - dymić póki co przestał, wigoru dostał, bynajmniej nie nnarzekam, ze zdziwieniem po odpaleniu wysiadłem i zaglądałem o co kaman, ale dymić nawet przy lekkim podgazowaniu, po którym jeszcze w czwartek było sino na całej ulicy nie chce.
Ciekawym co to za semicki spisek się mi w trzewiach bestii lęgnie

Od kiedy biorę prozac świat jest piękny
'94 Defender 90SW 300tdi, dużo do zrobienia
Sprawdziles czy wkladu filtra przez caly uklad dolotowy, turbo do kolektora nie zassalo, potem przemielilo i wydechem wyplulo 

Discovery 300tdi
http://www.thesaurus.com.pl/
http://www.thesaurus.com.pl/
Filtr nówka funkiel, sprawdzałem jednak i wszystko ok.
Od kiedy biorę prozac świat jest piękny
Skoro wszystko jest OK, to on na bank musi być popsuty
.
To zbyt piękne, by było prawdziwe
.

To zbyt piękne, by było prawdziwe

- Antek
- Kontaktowanie:
Odgrzewam kotleta...
Mam nową teorię w sprawie dymienia w moim ulubionym defie. Dymi na niebiesko zaraz po odpaleniu silnika i przestaje po przejechaniu kilkuset metrów. Potem silnik chodzi idealnie. Wydaje mi się, że tak krótki dystans to za mało na rozgrzanie silnika a wiec podejrzewam, że wypala olej który zebrał się w turbinie. Jeśli tak jest rzeczywiście, to pytanie jaka może być tego przyczyna i czy da to się w jakiś prosty sposób sprawdzić?

DEF 300 Tdi
Coś mi to nie pasi... Bo olej z turbiny to wypada alladynem czarnym w momencie rozruchu a dalej niebieski dym ? hmm...Antek pisze:Odgrzewam kotleta...Mam nową teorię w sprawie dymienia w moim ulubionym defie. Dymi na niebiesko zaraz po odpaleniu silnika i przestaje po przejechaniu kilkuset metrów. Potem silnik chodzi idealnie. Wydaje mi się, że tak krótki dystans to za mało na rozgrzanie silnika a wiec podejrzewam, że wypala olej który zebrał się w turbinie. Jeśli tak jest rzeczywiście, to pytanie jaka może być tego przyczyna i czy da to się w jakiś prosty sposób sprawdzić?
KOJAK (Wertep Klub Wawa)
Myślami GAZ-ers, były dwa GIEZ-y, Disco 200TDI a teraz jest WJ 2,7CRD
Myślami GAZ-ers, były dwa GIEZ-y, Disco 200TDI a teraz jest WJ 2,7CRD

- Antek
- Kontaktowanie:
OK, ale w takim razie co wypala się po kilkuset metrach, kiedy silnik jeszcze się nie zdąży rozgrzać i i ewentualnie uszczelnić jakieś przedmuchy. Ostatnio zaparkowałem po dłuższej jeździe na godzinę i po ponownym odpaleniu po czarnym alladynie poszedł obłoczek na niebiesko dosłownie na parę sekundKojak pisze:
Coś mi to nie pasi... Bo olej z turbiny to wypada alladynem czarnym w momencie rozruchu a dalej niebieski dym ? hmm...

DEF 300 Tdi
czarny alladyn to wzmożona dawka przy rozruchuKojak pisze:Coś mi to nie pasi... Bo olej z turbiny to wypada alladynem czarnym w momencie rozruchu a dalej niebieski dym ? hmm...
na pewno w 200, a w 300 pewnie analogicznie
czyli czarna chmura to ropa
siwe czy błękitne to inna bajka

LR Rendzi stajla 

- Antek
- Kontaktowanie:
zakładam, że po zgaszeniu silnika w czasie stygnięcia w turbinie zbiera się dawka oleju, który po ponownym rozruchu wypala się na niebiesko 
- jeśli były by to luzy na pierścieniach, przestawało by dymić dopiero po rozgrzaniu silnika,
- jeśli do wymiany uszczelniacze prowadnic zaworów, nie przestawało by zupełnie dymić po kilkuset metrach jazdy.

- jeśli były by to luzy na pierścieniach, przestawało by dymić dopiero po rozgrzaniu silnika,
- jeśli do wymiany uszczelniacze prowadnic zaworów, nie przestawało by zupełnie dymić po kilkuset metrach jazdy.
DEF 300 Tdi