Jakie roczniki Defendera warto brać pod uwage przy zakupie?
Moderator: Jerry
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Re: Jakie roczniki Defendera warto brać pod uwage przy zakup
nie no karwa...akurat czepianie się ergonomii discovery jest strzałem kulą w płot.
można sie czepić wygody wsiadania do tyłu i tylnej kanapy na upartego ale nie miejsca pracy kierowcy.
z dupy argumentacja a w zasadzie jej zupełny brak.
można sie czepić wygody wsiadania do tyłu i tylnej kanapy na upartego ale nie miejsca pracy kierowcy.
z dupy argumentacja a w zasadzie jej zupełny brak.
#noichuj
Dobry przykład z klaksonem był. I o takie rzeczy mi chodzi właśnie mówiąc o ergonomii. To samo z guzikiem do szyb. 90% aut ma tak, po uj robić w dwóch inaczej? Żeby się wyróżniać? Już się wyróżnili ruchem lewostronnym i wszyscy są z tego bardzo zadowoleni bo mogą na przekładkach zarabiać 
Przykład innej marki - Tujota Avalon. Guzik do otwierania klapy bagażnika dostępny jest po otwarciu schowka przed pasażerem

Przykład innej marki - Tujota Avalon. Guzik do otwierania klapy bagażnika dostępny jest po otwarciu schowka przed pasażerem

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
zaiste, dobry argument na brak ergonomii w Disco.ernil pisze:Tujota Avalon. Guzik do otwierania klapy bagażnika dostępny jest po otwarciu schowka przed pasażerem

Może patent z tymi guzikami jest dziwny. I może sprawiać trudność jak jesteś okazjonalnym pasażerem. Ja teraz w innych autach szukam po środku i się dziwię, że na drzwiach otwieranie szyby (ale oczywiście nie chodzi mi o dorabianie teorii żeby przekonywać kogokolwiek).
Można się przyczepić do wielu rzeczy w Disco (do WIELU nawet

Musisz się nauczyć cytować. Poprawnie powinieneś to zrobić tak, żeby zachować sens mojej wypowiedzi. Bo ja też mogę dokonać wielkiej manipulacji i zacytować Ciebie tak:
tomquat pisze:Można się przyczepić do wielu rzeczy w Disco
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
ja się pod tym mogę podpisaćernil pisze:Musisz się nauczyć cytować. Poprawnie powinieneś to zrobić tak, żeby zachować sens mojej wypowiedzi. Bo ja też mogę dokonać wielkiej manipulacji i zacytować Ciebie tak:tomquat pisze:Można się przyczepić do wielu rzeczy w Disco
a na razie z
podałeś sterowanie szybami po środku kabiny...ernil pisze:Ja bym raczej powiedział, iż wnętrze DII jest zaprzeczeniem funkcjonalności, ergonomii, komfortu i intuicyjności
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
nie no...wzorem ergonomii jest kierownica w partolu gr która ma przyciski klaksonu w czterystu miejscach i nie ma możliwości zaparkować pod kaufhalą nie trąbiąc jak debil 
także wzorowa jest jedna wajcha do wszystkiego w mercedesie g przejęta z papucia czy tam innej beczki o funkcjonalności absolutnie z dupy i nieodgadnionej. jak chce szybe wytrzeć to trąbie, jak chce zatrąbić to dzieje się co inne.
super.
ale to disco jest zjebane ergonomicznie w oczach ludu

także wzorowa jest jedna wajcha do wszystkiego w mercedesie g przejęta z papucia czy tam innej beczki o funkcjonalności absolutnie z dupy i nieodgadnionej. jak chce szybe wytrzeć to trąbie, jak chce zatrąbić to dzieje się co inne.
super.
ale to disco jest zjebane ergonomicznie w oczach ludu

#noichuj
tomquat pisze:a na razie z
ernil napisał(a):
Ja bym raczej powiedział, iż wnętrze DII jest zaprzeczeniem funkcjonalności, ergonomii, komfortu i intuicyjności
podałeś sterowanie szybami po środku kabiny...
Nie... Podałem też klamkę od drzwi, kierownicę obok i pedały o ile mnie pamięć nie myli. Co razem ze sterowaniem szyb tworzy zestaw czterech rzeczy, których używa się najczęściej. Dzisiaj będę się widział z Pysiem, to wezmę kartkę i spiszę co mi ze łba wyleciało

Napiszę raz jeszcze - fajny silnik i fajny zawias (pod względem pracy przy użytkowaniu jako codzienny dupowóz, nie wiem jak z serwisem), ale ergonomia dla kierowcy i pasażera jak dla mnie wzorem nie jest.
No

Super, ale jest to wycinek Twojej wypowiedzi, który nabiera trochę innego znaczenia jak czytasz całość. To samo z moją wypowiedzią. Zacytowałeś fragment, który pozbawiony reszty wypowiedzi sugeruje, że guzik w innym aucie to argument na złą ergonomię w disco. A to nieprawda.tomquat pisze:ja się pod tym mogę podpisać
Czesław - ja mam klakson w GR normalnie, na środku. Oryginalny. Nie wiem czy w innych rocznikach były gdzieś indziej. Jeżeli tak, to jest to równie zjebana cecha jak klakson w dźwigni kierunków, guzik do bagażnika w schowku, sterowanie szyby w tunelu, wlew paliwa za rejestracją itp itd...
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Akurat w disco 1 oraz 2 można Sie do tego przyczepić jak najbardziej... Bo powinno być jak w classicu czy p38... Czyli przód na doleernil pisze:[...] To samo z guzikiem do szyb. 90% aut ma tak, po uj robić w dwóch inaczej? Żeby się wyróżniać? Już się wyróżnili ruchem lewostronnym[...]

Ale samo umiejscowienie jest genialne... Nic bardziej nie denerwuje jak otwieranie szyb w d3

Otwieracz bagażnika w Avalon'nie miał (ma?) swój cel. W Avalonie, razem z kompletem kluczyków był jeszcze jeden, który uniemożliwiał otwarcie bagażnika i schowka, ale można było auto odpalić i nim jechać. Chodzi o możliwość przkazania kluczyka obsłudze myjni, hotelu czy warsztatu bez obawy o to co znajduje się schowku i w bagażniku.
Swoją drogą, Avalon I gen to bardzo zacne auto

U mnie było na dole.Salata123 pisze: Akurat w disco 1 oraz 2 można Sie do tego przyczepić jak najbardziej... Bo powinno być jak w classicu czy p38... Czyli przód na dole
Ale samo umiejscowienie jest genialne... Nic bardziej nie denerwuje jak otwieranie szyb w d3
Poza tym tu można zrobić jak stryjenka uważa, łatwo zamienić miejscami
Disco 300 ES
nismo_pl pisze:Otwieracz bagażnika w Avalon'nie miał (ma?) swój cel. W Avalonie, razem z kompletem kluczyków był jeszcze jeden, który uniemożliwiał otwarcie bagażnika i schowka, ale można było auto odpalić i nim jechać. Chodzi o możliwość przkazania kluczyka obsłudze myjni, hotelu czy warsztatu bez obawy o to co znajduje się schowku i w bagażniku.
Bardzo zacne, to fakt.
Hmmm - to co mówisz faktycznie ma sens. W dwóch przypadkach, z którymi miałem przyjemność trzeciego kluczyka nie było

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Kupcie vitarę, wszystko jest pod ręką i czytelne 

Wj/Wg
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
dokładnie.Salata123 pisze: Nic bardziej nie denerwuje jak otwieranie szyb w d3
#noichuj
albo Samuraia.. szyby na korbę nie przeszkadzają, gdyż obie korby są w zasięgu ręki..10zulu pisze:Kupcie vitarę, wszystko jest pod ręką i czytelne

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
i drzwi bagażnikaTomaszRT pisze:albo Samuraia.. szyby na korbę nie przeszkadzają, gdyż obie korby są w zasięgu ręki..10zulu pisze:Kupcie vitarę, wszystko jest pod ręką i czytelne

nie próbowałem , natomiast tylne szyby uchylam nie wstając z miejsca..tomquat pisze:i drzwi bagażnika

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
W cabrio nie na takich ekstrasów jak tylne szyby.
Nie kasztanie, czytam o lr tylko z autopsji przeraża mnie fakt że pod jakie schronisko bym nie podjechał pod roverami wycieki olejum po nocy.
Nie kasztanie, czytam o lr tylko z autopsji przeraża mnie fakt że pod jakie schronisko bym nie podjechał pod roverami wycieki olejum po nocy.
Wj/Wg
gadanie, jak jest utrzymany to nic nie cieknie, jestem przykładem 

SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos
- Damian
-
- Kontaktowanie:
ja pierdacze
rzecz cała nie rozchodzi się o umiejscowienie pstryczka do szyb i włącznika wycieraczek
o to czy są umiejscowione intuicyjnie i czy tak jak "we wszystkich normalnych samochodach"
są umiejscowione pod ręką i to jest ważne - a do lokalizacji średnio gramotny juzer przyzwyczai się po tygodniu
rozchodzi się o co innego - o ogólne, szeroko pojęte odczucia towarzyszące spędzaniu dziesięciu i więcej godzin za kółkiem
o podłokietniki po obu stronach, na idealnej wysokości (rzecz rzadka)
o wysoki i szeroki tunel środkowy o płaskiej powierzchni, gdzie może się poniewierać zylion gratów, od fajek po orzeszki
o cupholdery w których mieści się woda 1,5 litra i nie wylata z nich
o grubą, wygodną kierownicę
o szerokie kieszenie na drzwiach
o mapniki pod fisutem
itd itp
auta japońskie mają po prostu z przodu plastikowy kredens zwany deską rodzielczą, po 95 roku obłą bo taka modła była
między fotelami straszy zwykle dziura, w której gdzieś w dole sterczy długi kij drążka zmiany biegów w towarzystwie jakiegoś śmiesznego schoweczka, imitującego podłokietnik - ale tylko dla kogoś kto ma ręce o długości 1,5m
i ta paskudna nijakość...
rzecz cała nie rozchodzi się o umiejscowienie pstryczka do szyb i włącznika wycieraczek
o to czy są umiejscowione intuicyjnie i czy tak jak "we wszystkich normalnych samochodach"
są umiejscowione pod ręką i to jest ważne - a do lokalizacji średnio gramotny juzer przyzwyczai się po tygodniu
rozchodzi się o co innego - o ogólne, szeroko pojęte odczucia towarzyszące spędzaniu dziesięciu i więcej godzin za kółkiem
o podłokietniki po obu stronach, na idealnej wysokości (rzecz rzadka)
o wysoki i szeroki tunel środkowy o płaskiej powierzchni, gdzie może się poniewierać zylion gratów, od fajek po orzeszki
o cupholdery w których mieści się woda 1,5 litra i nie wylata z nich
o grubą, wygodną kierownicę
o szerokie kieszenie na drzwiach
o mapniki pod fisutem
itd itp
auta japońskie mają po prostu z przodu plastikowy kredens zwany deską rodzielczą, po 95 roku obłą bo taka modła była
między fotelami straszy zwykle dziura, w której gdzieś w dole sterczy długi kij drążka zmiany biegów w towarzystwie jakiegoś śmiesznego schoweczka, imitującego podłokietnik - ale tylko dla kogoś kto ma ręce o długości 1,5m
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
..i spać w namiocieDamian pisze: chyba się starzeję i lubię jechać w relatywnym komforcie,

Przez 5 lat troche przejechałem d3 i może mi powiecie co jest w tym otwieraniu denerwujące ? Bo bym się też chciał podenerwowaćczesław&jarząbek pisze:dokładnie.Salata123 pisze: Nic bardziej nie denerwuje jak otwieranie szyb w d3

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
położenie.
zupełnie z dupy.
jest to jedna z nielicznych rzeczy których nie wie się intuicyjnie po przesiadce ze starszych generacji. bo tak to prosto z jedynki czy dwójki można się przenieść do trójki i nadal czuć się jak u siebie.
zupełnie z dupy.
jest to jedna z nielicznych rzeczy których nie wie się intuicyjnie po przesiadce ze starszych generacji. bo tak to prosto z jedynki czy dwójki można się przenieść do trójki i nadal czuć się jak u siebie.
#noichuj
A to dlatego mnie nie denerwuje - nie miałem przyjemności jazdy 1 czy 2. W stosunku do defendera którego posiadam i umiejscowienia korbek do szyb (podobno dorobionych w miejscu dziwnym z podwodu adaptacji drzwi z szybami przesuwanymi) rozwiązanie w d3 jest dla mnie do zaakceptowania - poprzednio jeździłem grandem (co ze wstydem przyznaje) i nie musiałem się adaptowac 

Że zacytuję: ja pierdaczę....Damian pisze:ja pierdacze
.....
http://www.netcarshow.com/toyota/2008-l ... per_10.htm
http://www.land-cruisers.com/gallery/lc ... ies-2.aspx
gdzie masz ten kij i tę dziurę, która tak Cię straszy?

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
pokaż tojotę z rocznika adekwatnego dla omawianego tu disco 1

a to zdjęcie sobie zestaw z rendzem l322 z rocznika 2008

a to zdjęcie sobie zestaw z rendzem l322 z rocznika 2008
#noichuj