Remont podłogi disco 200 - fachowo i profesjonalnie

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
bandzior
Kontaktowanie:

Re: Remont podłogi disco 200 - fachowo i profesjonalnie

Post autor: bandzior » pn maja 20, 2013 7:32 pm

bert pisze:podsumujmy
w wątku o tym, że ktoś naprawia starą dwusetkę (co ważne posiadając ją już od dawna, zatem jak mniemam doinwestowaną i "znaną" z każdej strony) sugerujesz, że należy oddać ja na złom ( bo się "nieopłaca" dać 4 do 8 tysi za jej remont ?) Następnie, jak piszesz, należało by nabyć zajeżdżoną DII (skoro ktoś zajeździł motor to resztę pewnie też mu się udało nadszarpnąć).
Zatem kupujemy ową rozdupconą DII zapewne z pierwszych lat produkcji zatem "bez reduktora", stosownie przechodzoną za jakieś no powiedzmy fartneło się 15 tysi. Wiadomo, że kupując pojazd niejeżdżący poddajemy się kolejnej loterii co do stanu pozostałych podzespołów. Razem z tą DII nabywamy "pakiet elektroniki" który ochoczo i notorycznie dupcy się w każdym samochodzie zielonego jajka faktycznie "robiącym w terenie".
Dalej idą Twoim tokiem myślenia kupujemy do tego powyższego zestawu starą 300 tkę z angolowni, że niby po to by te interkulery mieć i rurki od wszelkich pompek i klim za jakieś 5 klocków ( mając nadzieję płoną, że mimo wieku potrzebne nam części będą OK). Do tego kupujemy nowe konieczne np: linke gazu itp
Dodając do tego konieczność zakręcenia się za takimi sprzętami (no chyba, że masz wysoko wyspecjalizowany szrot - komis na podwórku albo przez płot - ale to się często nie zdarza), ich transport z punktu nabycia do punktu "przeróbki" (wszak DII ma mieć padnięty motur), rejestrację tej DII (lub przerejestrowania) co daje nam do kupy lekko licząc jakieś 2 do 5 tysi
to mamy już
ca 20 do 28 tysi
do tego mechanik który za taką usługę pobierze kwotę szacunkowo koło 5 - 8 tysi w zależności od lokalizacji "geszeftu warstatowego"...

nadal nie widzę sensu...
sorka ale... może dlatego, że nie żyję z warsztatu :)21

EDYTA
PS spytam wprost, za ile sprzedasz chętnemu do takiego zakupu, jeżdżącą sprawną DII bez niedomagań z silnikiem 300
wybacz ale chyba coś ci się pomyliło. nie bardzo mi się chce ale wyjasnie ci jeszcze raz.
otóż jesli się nie myle wątek dotyczył naprawy blacharki w disco 1.w związku z tym ze kilka takich remontów mam już za sobą doszedłem do wniosku ze zaoranej budy się nie opłaca remontować tylko lepiej jest wymienić nadwozie z disco 2 bo po pierwsze jest szansa na kupienie takiego nie do remontu a po drugie jest lepiej wykonane.
i teraz się skup bo nie będę powtarzał.
1.facio ma zaorana jedynkę i ma wydać 8tyś na blacharkę. spoko oddaje do warsztatu płaci 8 klocy i ma wyremontowaną jedynkę.
2. facio ma zaoraną jedynkę. wypierdala stare nadwozie, kupuje sprawną i nie zardzewiałą d2 za 8tyś złotych. zabiera z niej nadwozie które zakłada do swojej jedynki. reszte klamorów zeby się nie bujać wystawia na allegro za np. 5tyś zł. czyli jak na razie wydał 3tysie. powiedzmy ze 5tysi wyda na mechanika bo nie chce mu się robić samemu.

nie wiem stary gdzie ty tu widzisz 20-28tysi.
jaka elektronika ci jest potrzebna skoro przekładasz tylko budę.

a i dla jasności .JA NIE ROBIĘ SAMOCHODÓW NA SPRZEDAŻ.
wierze w UFO i zielone ludziki...
http://www.bandzior4x4.pl

Awatar użytkownika
bandzior
Kontaktowanie:

Post autor: bandzior » pn maja 20, 2013 7:45 pm

a tera "wersyja druga" poza tematem wątku.

masz disco 2 z szurniętym motorem. masz plany na dalekie wyjazdy w miejsca w których niekoniecznie znajdziesz warsztat z "autologicem" na zapleczu. wpadasz na pomysł założenia zestawu z trzysety. kupujesz w tym celu zjedzoną przez rudą trzysetkę z angola za powiedzmy.......4 tysie. przekładasz sobie co potrzebne i resztę w postaci podwozia z mostami i starą skrzynią z d2 opierdzielasz na allegro za 3 tysie akurat wystarczy na przekładkę w warsztacie.

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » pn maja 20, 2013 7:53 pm

bert pisze:
bandzior pisze:wymyślasz....co ile taką piastę albo drążek(mozna sobie zrobić z wymienialnymi gałkami) wymieniasz? a co złego jest w wklejanej szybie? przynajmniej rdza pod gumę nie włazi... jaki problem z klimą ,pompą czy wydechem? przerabiam już trzecią nie zauważyłem specjalnych wyzwań.... kupujesz trzysete angola za 4 tysie i masz wszystko do tej zabawy.zbędne klamory wywalone z d2 sprzedajesz i koszty zakupu angola ci się zwracają
jadąc gdzieś do czarnej dupy wolę zabrać dwa łożyska i zimering, niż piastę itd itd

nie taki dioboł straszny
jedna piasta obsługuje przód i tył (podobno się czujnikiem różnią )
koszt dobrej używki- 250zł (na zapas w sam raz)

jeżdżę sporo i jeszcze żadnej nie wymieniałem ,a auto ma 360tys.
podwozie D2 jest mega wytrzymałe
są, elementy mega upierdliwe - jak ABS i parę innych
ale.... auto daję radę
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn maja 20, 2013 8:27 pm

bandzior pisze:.
1.facio ma zaorana jedynkę i ma wydać 8tyś na blacharkę. spoko oddaje do warsztatu płaci 8 klocy i ma wyremontowaną jedynkę.
2. facio ma zaoraną jedynkę. wypierdala stare nadwozie, kupuje sprawną i nie zardzewiałą d2 za 8tyś złotych. zabiera z niej nadwozie które zakłada do swojej jedynki. reszte klamorów zeby się nie bujać wystawia na allegro za np. 5tyś zł. czyli jak na razie wydał 3tysie. powiedzmy ze 5tysi wyda na mechanika bo nie chce mu się robić samemu.
robiłeś to już ?
:)21

edyta:
mam wrażenie, że nie (być może mylę) stąd było moje poprzednie pytanie za ile byś to zrobił dla potencjalnego chętnego
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
adas bombowiec

Post autor: adas bombowiec » pn maja 20, 2013 8:48 pm

selim pisze:
nie taki dioboł straszny

ale.... auto daję radę
Exqiuzmi, DII to fajny wózek, pod pewnymi względami lepszy od DI.
Ale nie piszta, że konieczność wożenia zapasowej piasty jest czymś normalnym. Pewnie że się da, ale.... :)21

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » pn maja 20, 2013 9:00 pm

nie wiem ,czy normalne ?
ja,nie wożę
ale,też więcej nic 5 tys.w jednej pętli nie robię
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
bandzior
Kontaktowanie:

Post autor: bandzior » pn maja 20, 2013 9:46 pm

bert pisze:
bandzior pisze:.

robiłeś to już ?

edyta:
mam wrażenie, że nie (być może mylę) stąd było moje poprzednie pytanie za ile byś to zrobił dla potencjalnego chętnego
mylisz się. dwie jedynki z budą od d2 już smigają. wariant drugi silnik z trzysety w d2 własnie się robi kolejny czeka w kolejce. mogę powiedzieć zw w porównaniu z innymi projektami które dane nam było robić położenie budy od d2 na jedynce czy wpakowanie zestawu z trzysety do d2 jest dziecinnie łatwe.

Awatar użytkownika
bandzior
Kontaktowanie:

Post autor: bandzior » pn maja 20, 2013 9:48 pm

adas bombowiec pisze:
selim pisze:
nie taki dioboł straszny

ale.... auto daję radę
Exqiuzmi, DII to fajny wózek, pod pewnymi względami lepszy od DI.
Ale nie piszta, że konieczność wożenia zapasowej piasty jest czymś normalnym. Pewnie że się da, ale.... :)21
tak samo normalne jak wożenie zestawu łożysk w d1 :)21

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn maja 20, 2013 10:18 pm

bandzior pisze:(...)
to wstyd jakiś powiedzieć za ile ?
no chyba, że tajemnica handlowa ;)
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
bandzior
Kontaktowanie:

Post autor: bandzior » pn maja 20, 2013 10:42 pm

żaden wstyd ani tajemnica....przybliżone koszty wykonania tego w moim warsztacie napisałem powyżej.jednak obie przekładki budy jak i silnika robione przez nas w disco były to kompleksowe odbudowy wraz z cynkowaniem ramy montażem wyciągarek itp.co ma wpływ na wycenę. generalnie im więcej robisz tym taniej wychodzi....

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn maja 20, 2013 11:14 pm

bandzior pisze:żaden wstyd ani tajemnica....przybliżone koszty wykonania tego w moim warsztacie napisałem powyżej.jednak obie przekładki budy jak i silnika robione przez nas w disco były to kompleksowe odbudowy wraz z cynkowaniem ramy montażem wyciągarek itp.co ma wpływ na wycenę. generalnie im więcej robisz tym taniej wychodzi....
no nie...
stawiam pytanie konkretne takie: jestem zainteresowany zakupem DII położonym na spodzie z DI bez ocynków itp pierdół
ile za tak zrobione auto musiałbym u Ciebie zapłacić.
Przy czym DI (300-tka jest klienta), ty dajesz budę z DII i stawiasz ją na podwoziu DI poczem oddajesz auto gotowe do jazdy - ile to kosztuje (plus minus 15 %)

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt maja 21, 2013 6:55 am

30k +/-5k
brutto.

#noichuj

Awatar użytkownika
bandzior
Kontaktowanie:

Post autor: bandzior » wt maja 21, 2013 8:01 am

bert pisze:
bandzior pisze:żaden wstyd ani tajemnica....przybliżone koszty wykonania tego w moim warsztacie napisałem powyżej.jednak obie przekładki budy jak i silnika robione przez nas w disco były to kompleksowe odbudowy wraz z cynkowaniem ramy montażem wyciągarek itp.co ma wpływ na wycenę. generalnie im więcej robisz tym taniej wychodzi....
no nie...
stawiam pytanie konkretne takie: jestem zainteresowany zakupem DII położonym na spodzie z DI bez ocynków itp pierdół
ile za tak zrobione auto musiałbym u Ciebie zapłacić.
Przy czym DI (300-tka jest klienta), ty dajesz budę z DII i stawiasz ją na podwoziu DI poczem oddajesz auto gotowe do jazdy - ile to kosztuje (plus minus 15 %)
no nie.... jeśli chcesz konkretnych odpowiedzi to zadawaj konkretne pytania..... tak jak napisałem wczesniej nie sprzedaje samochodów więc nie kupisz u mnie jedynki z budą od d2....
natomiast jeśli chodzi ci o usługę założenia nadwozia z d2 do jedynki jest to koszt ok.5tyś.
jeśli nie masz czasu bawić się w szukanie dawcy,części,pozbycie się zbędnych rzeczy itp. chętnie zrobimy to za ciebie za dodatkowe powiedzmy.........2 tysie. wygoda kosztuje :)21 czyli za całość płacisz 10000 zł .dwie zakupione przeze mnie d2 czekają na odbiór w koszalinie więc nie ma problemu z dawcą. najbliższy wolny termin połowa pazdziernika. pobieramy 1000zł przedpłaty przy rezerwacji terminu. zapraszam :wink:
Ostatnio zmieniony wt maja 21, 2013 9:16 am przez bandzior, łącznie zmieniany 1 raz.

macmal2
Kontaktowanie:

Post autor: macmal2 » wt maja 21, 2013 9:04 am

fajnie się to czyta 8) :wink:
takie przytulanie w stroju astronauty
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było

Awatar użytkownika
adas bombowiec

Post autor: adas bombowiec » wt maja 21, 2013 9:31 am

bandzior pisze:tak samo normalne jak wożenie zestawu łożysk w d1 :)21
No chyba jednak nie.
Zestaw łożysk na koło w DI to 2X Timken po 50 zł/ szt + ew. uszczelniacz. Tanio, mieści się w kieszeni i odpada zabawa w przekładkę tarczy.
Nie ma co czarować - dużą zaletą DI jest to, że całe daje się ogarnąć w ciemnej dupie na łysym polu, DII to dużo większy problem pod tym względem.

Awatar użytkownika
bandzior
Kontaktowanie:

Post autor: bandzior » wt maja 21, 2013 9:56 am

dodatkowym plusem wymiany nadwozia na d2 jest fakt ze może to zrobić w miarę rozgarnięty gość dysponujący czasem i jakimś tam zapleczem we własnym zakresie bez zlecania tego warsztatowi. wystarczy trochę zabawy spawarką,trochę elektryki i ze 4 klocki zaoszczędzone.....

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » wt maja 21, 2013 10:00 am

bandzior pisze: no nie.... jeśli chcesz konkretnych odpowiedzi to zadawaj konkretne pytania..... tak jak napisałem wczesniej nie sprzedaje samochodów więc nie kupisz u mnie jedynki z budą od d2....
natomiast jeśli chodzi ci o usługę założenia nadwozia z d2 do jedynki jest to koszt ok.5tyś.
jeśli nie masz czasu bawić się w szukanie dawcy,części,pozbycie się zbędnych rzeczy itp. chętnie zrobimy to za ciebie za dodatkowe powiedzmy.........2 tysie. wygoda kosztuje :)21 czyli za całość płacisz 10000 zł .dwie zakupione przeze mnie d2 czekają na odbiór w koszalinie więc nie ma problemu z dawcą. najbliższy wolny termin połowa pazdziernika. pobieramy 1000zł przedpłaty przy rezerwacji terminu. zapraszam :wink:
nie widzę tu ceny za budę DII mam przyjąć, że jest wliczona w to co podałeś te 5 tysi (?), bo to dla mnie jeszcze nie jest jasne.
Z pozbyciem się zbędnych rzeczy poradzę sobie we własnym zakresie, tak więc sumując aby pytanie było konkretne (zadaje je na serio, bo prawie mnie przekonałeś do przyjęcia takiego rozwiązania w przypadku mojego ostatniego z nierobionych "blacharsko aut).
Zatem:
wstawiam DI na wymianę budy na DII, przyjmuję, że po jakimś czasie odbieram gotowe do jazdy auto (takie jak wstawiłem, tylko z "nową" budą od DII). Wraz z autem odbieram pozostałości które zostaną po wykonaniu usługi.
Z jakim realnym kosztem (przy założeniu, że poza dostarczeniem Ci mojej DI i następnie odbiorem DI z budą DII oraz zgliszcz pozostałości nic mnie nie interesuje) muszę się liczyć.

Awatar użytkownika
bandzior
Kontaktowanie:

Post autor: bandzior » wt maja 21, 2013 10:08 am

adas bombowiec pisze:
bandzior pisze:tak samo normalne jak wożenie zestawu łożysk w d1 :)21
No chyba jednak nie.
Zestaw łożysk na koło w DI to 2X Timken po 50 zł/ szt + ew. uszczelniacz. Tanio, mieści się w kieszeni i odpada zabawa w przekładkę tarczy.
Nie ma co czarować - dużą zaletą DI jest to, że całe daje się ogarnąć w ciemnej dupie na łysym polu, DII to dużo większy problem pod tym względem.
w żadnym wypadku nie bronie d2 ale nie przesadzaj. szybciej wymienię piastę niż te łożyska.....a codo ceny części to cóż. do mercedesa 124 też są tańsze niz do nowej e-klasy :wink:

Awatar użytkownika
bandzior
Kontaktowanie:

Post autor: bandzior » wt maja 21, 2013 10:18 am

bert pisze:
bandzior pisze: no nie.... jeśli chcesz konkretnych odpowiedzi to zadawaj konkretne pytania..... tak jak napisałem wczesniej nie sprzedaje samochodów więc nie kupisz u mnie jedynki z budą od d2....
nie widzę tu ceny za budę DII mam przyjąć, że jest wliczona w to co podałeś te 5 tysi (?), bo to dla mnie jeszcze nie jest jasne.
Z pozbyciem się zbędnych rzeczy poradzę sobie we własnym zakresie, tak więc sumując aby pytanie było konkretne (zadaje je na serio, bo prawie mnie przekonałeś do przyjęcia takiego rozwiązania w przypadku mojego ostatniego z nierobionych "blacharsko aut).
Zatem:
wstawiam DI na wymianę budy na DII, przyjmuję, że po jakimś czasie odbieram gotowe do jazdy auto (takie jak wstawiłem, tylko z "nową" budą od DII). Wraz z autem odbieram pozostałości które zostaną po wykonaniu usługi.
Z jakim realnym kosztem (przy założeniu, że poza dostarczeniem Ci mojej DI i następnie odbiorem DI z budą DII oraz zgliszcz pozostałości nic mnie nie interesuje) muszę się liczyć.
no powiem ci stary ze z każdym twoim postem widzę ze motasz się coraz bardziej. ewidentnie próbujesz gdzieś się podkopać,szukać drugiego dna, coś udowodnić ale sprawa naprawde jest taka prosta na jaką wygląda. ile razy mam to jeszcze wyjasniać zeby do ciebie dotarło.
napisze jeszcze raz jak dziecku w podstawówce....
1.stawiasz d1 na przekładkę budy z d2. sam załatwiasz klamoty które dostarczasz więc płacisz ok. 5 tysiów i odbierasz gotową d1 z budą od d2
2.stawiasz d1 na wymianę budy z d2. jesteś bonzo, nie chce ci się bawić w szukanie dawcy,sprzedawanie pozostałości itp. zlecasz temat w całości warsztatowi. płacisz przy odbiorze 10000zl i masz d1 z budą od d2

błagam zrozum wreszcie :)21
Ostatnio zmieniony wt maja 21, 2013 10:28 am przez bandzior, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bandzior
Kontaktowanie:

Post autor: bandzior » wt maja 21, 2013 10:26 am

i jeszcze dla jasności.... ja tu nie reklamuje swoich usług bo roboty naprawde mi nie brakuje,a taką przeróbkę ogarnie każdy rozgarnięty warsztat może nawet taniej. Chodzi bardziej o to czy bardziej opłaca się reanimować truchło czy poszukać fajnej budy od d2. z mojego doświadczenia bardziej się opłaca wymienić nadwozie które dodatkowo jest zdecydowanie lepiej zrobione. ale klient nasz pan. robię co mi każą :)21

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » wt maja 21, 2013 11:00 am

zatem wychodząc na przeciw błaganiom ;), pytam na serio bez żadnego drugiego dna itp ( może wcześniej trochę tak, bo miałem wątpliwości co do realności tego co piszesz, ale przekonałeś mnie, że wiesz o czym piszesz)
Sumuję:
wstawiam DI sprawną mechanicznie ( z budą do demontażu), jeżdżącą
Odbieram DI z budą od DII sprawną jeżdżącą. Kładę 10 tysięcy brutto (?) netto (?)
Wsiadam podczepiam do haka (nb co z hakiem buda DII jest dłuższa i ma inny hak, czy to wchodzi w zakres, czy muszę sam hak robić) lawetę z zgliszczami i pozostałościami po robocie.
"Nowe" auto bez żadnych dziur "technologicznych" po przeróbkach, z tapicerkami, z działającą elektryką, zegarami, kontrolkami etc, klimą i co tam jeszcze ma działać cieszy mnie za kwotę 10 tysi zł (brutto ?)
Jeżeli tak, to jestem skłonny zarezerwować taką usługę, serio, bez podpuchy

na marginesie spytam, co z "papierologią", bo głupio było by gdzieś w głębi np Rosji utknąć w urzędzie celnym z powodu niezgodności budy z ramą, zatem skłonny byłbym przepuścić tą przebudowę przez biegłego i ją usankcjonować.
W tym celu oczywiście potrzebuję zaświadczenie od firmy z "PKD 45.20. Z" o dokonaniu przebudowy, ale to betka ważniejsze są papiery od budy, są w tej cenie ?

EDYTA: nie pytam czy biegły jest w tej cenie (bo oczywiste, że nie i zrozumiałe), tylko czy papiery od budy

Awatar użytkownika
adas bombowiec

Post autor: adas bombowiec » wt maja 21, 2013 11:10 am

A mnie ciekawią foty takiej chimery. Od spodu też.

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » wt maja 21, 2013 11:23 am

Nie miałeś aby na myśli hybrydy?
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

Awatar użytkownika
adas bombowiec

Post autor: adas bombowiec » wt maja 21, 2013 11:28 am

Miałem. Ja hybrydy nazywam chimery. Nie wnikaj.

Awatar użytkownika
bandzior
Kontaktowanie:

Post autor: bandzior » wt maja 21, 2013 11:44 am

podstawiasz kompletne sprawne auto. angielskie papiery od budy dostaniesz w prezencie. a hakiem się nie martw. co do zgliszcz to nic nie zabierasz za wyjątkiem gotowego sprawnego auta. wszystko na desce będzie działało tak jak wcześniej, deska zresztą będzie z twojej trzysety. nadwozia które będziemy mogli ci zaoferować uprzednio sobie obejrzysz i zaakceptujesz lub nie.cena oczywiście netto. we własnym zakresie będziesz mógł sobie lampki na europe zmienić. :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”