Discovery 2 td5 spalanie...
Moderator: Jerry
Re: Discovery 2 td5 spalanie...
chyba domek z kart 

zaloguj pisze:chyba domek z kart
figurkę z brązu

koledzy jak głośno może chodzić pompa paliwa w td5 , czy wyrażna słyszalność w kabinie na postoju to norma czy już mam zbierać szelesty na nową
Podjedz kiedyś do mnie - to sobie posłuchasz
daleko nie masz

daleko nie masz

gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
do 30 min....
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
leszek torbicki pisze:niedaleko to znaczy ile
lepiej do czeslawa jedz... o ile motóra nie bedzie mył

-
-
- Kontaktowanie:
Ano nie.LR_Olek pisze:GAZFAN pisze:Do dziś pamiętam jak kolega kupował DI i ze śląska do wawy na jednym zbiorniku nie dojechał.... przewód powrotu paliwo w ulicę lał...pezet pisze: Znam jeden przypadek wysokiego spalania, którego przyczyną był...
nieszczelny układ paliwowy
Żem go z samych opłotków wawy miał holować potem jak się paliwo skończyło.![]()
a to jak kupowal i ogladal to nie widzial ze zalane wszystko paliwem w okolo?

bo kawałek powrotu było.. i zaraz za grodzią się kończyło

Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 

Wybycha. Najczęściej razem z głowicąLR_Olek pisze:mnie ciekawi jak spala się woda ...

‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
Witam wszystkich,
Ja tu nowy jestem i na niczym sie nie znam
Zanabylem ostatnio notesik oloweczek i kalkulaatorek z ktorego wynika ze me D2 automat Td5 po Krakowie chlipie 14 literkow na 100km
Fakt mamy cos na ksztalt zimy jeszcze... ;/
Mam takie pytanko czy w porze letniej (dzien//noc > +15) ktos uzytkowal D2 Td5 z Frytura (znaczy Bio np na Bliskiej).
Nie jestem specjlista od LR ale jeżeli glowica jest z tego co piszą, że jest to moim zdaniem na wodzie (patent NTE) to szybko ten silnik przejdzie w stan spoczynku rozproszonego.
Co do syfu w Baku. To owszem zaleca sie jego wypalanie ale w lecie
Najlepiej zrobic to tak ze jadc na urlop po cywilizowanej trasie (CPNów ;P) wypalić do głębokiej rezerwy (tylko panowie nie do dna!)
i nalać (aby dojechać przynajmniej do następnej stacji) i odjechać zanim ostygnie.
Wszystkim tym którzy nie wiedzą co w baku jest, proponuje proste doświadczenie, zakupić Litr ON na stacji wlac do garnka wystawić za okno w chlodny dzien - 2 dni. Zobaczyc le syfu plywa na dnie.
Następnie postawić na kuchence i grzać do osiągnięcia temp ok 107 - 110*C. Ostudzić i zobaczyć jaka objętość została.
To jest jeden z testów paliwa jaki sie przeprowadza podczas kontroli paliw na stacji benzynowej.
Swego czasu (2005 - 2006) zatankowanie Litr Pb95 w porze wczesno wiosennej na pewnej markowej stacji w KRK i przeprowadzenie powyższego doświadczenia dalo wynik ok 1/3 wody.
Pozatem 2x wyciagałem pompe z baku w różnych starych samochodach i moge powiedzieć że po 10 latach pojemność baku może się zmniejszyć nawet o litr z uwagi na syf jak klient nie dba o temat.
PS. Nie ma się co oszukiwać dzięki naszym szejkom z PKN Lotosu i tak jezdzimy na wodę
Pozdrowka
Ja tu nowy jestem i na niczym sie nie znam

Zanabylem ostatnio notesik oloweczek i kalkulaatorek z ktorego wynika ze me D2 automat Td5 po Krakowie chlipie 14 literkow na 100km
Fakt mamy cos na ksztalt zimy jeszcze... ;/
Mam takie pytanko czy w porze letniej (dzien//noc > +15) ktos uzytkowal D2 Td5 z Frytura (znaczy Bio np na Bliskiej).
Nie jestem specjlista od LR ale jeżeli glowica jest z tego co piszą, że jest to moim zdaniem na wodzie (patent NTE) to szybko ten silnik przejdzie w stan spoczynku rozproszonego.
Co do syfu w Baku. To owszem zaleca sie jego wypalanie ale w lecie
Najlepiej zrobic to tak ze jadc na urlop po cywilizowanej trasie (CPNów ;P) wypalić do głębokiej rezerwy (tylko panowie nie do dna!)
i nalać (aby dojechać przynajmniej do następnej stacji) i odjechać zanim ostygnie.
Wszystkim tym którzy nie wiedzą co w baku jest, proponuje proste doświadczenie, zakupić Litr ON na stacji wlac do garnka wystawić za okno w chlodny dzien - 2 dni. Zobaczyc le syfu plywa na dnie.
Następnie postawić na kuchence i grzać do osiągnięcia temp ok 107 - 110*C. Ostudzić i zobaczyć jaka objętość została.
To jest jeden z testów paliwa jaki sie przeprowadza podczas kontroli paliw na stacji benzynowej.
Swego czasu (2005 - 2006) zatankowanie Litr Pb95 w porze wczesno wiosennej na pewnej markowej stacji w KRK i przeprowadzenie powyższego doświadczenia dalo wynik ok 1/3 wody.
Pozatem 2x wyciagałem pompe z baku w różnych starych samochodach i moge powiedzieć że po 10 latach pojemność baku może się zmniejszyć nawet o litr z uwagi na syf jak klient nie dba o temat.
PS. Nie ma się co oszukiwać dzięki naszym szejkom z PKN Lotosu i tak jezdzimy na wodę

Pozdrowka
--
LR DII Td5
Pomóż Maksiowi http://www.maksymek.pl
LR DII Td5
aha,ale co nam chciales przekazac?
No to pokasztanilem 
No a w gruncie rzeczy to ze wypalanie syfu z baku w zimie najczesciej prowadzi do
ze przytocze w sensie jakos tak:
LR_Olek: "... jedz do warsztatu ..."
co wygeneruje znaczny odplyw srodkow...
oraz to ze jednak jezdzimy na wodzie bo paliwo w naszych stacjach trzyma sie daleko od wszelakich norm
Postanowilem przeczytac wiekszosc forum zanim zaczne sam kaasztanic. Coz naszczescie w zalozeniu nie bylo ze ze zrozumieniem
No ale wyszlo jak wyszlo za przepraszam
Pozwole sobie wyciagnac pytanie...
Czy ktos jezdzil na BIO ON (dostepne np na stacji Bliska )?
Wiem ze to paliwo nadaje sie do jazdy tylko w lecie, lecz czy nadaje sie do czego innego niż Ursus a w szczegolnosci do D2 Td5?
Pozdrawiam

No a w gruncie rzeczy to ze wypalanie syfu z baku w zimie najczesciej prowadzi do
ze przytocze w sensie jakos tak:
LR_Olek: "... jedz do warsztatu ..."
co wygeneruje znaczny odplyw srodkow...
oraz to ze jednak jezdzimy na wodzie bo paliwo w naszych stacjach trzyma sie daleko od wszelakich norm

Postanowilem przeczytac wiekszosc forum zanim zaczne sam kaasztanic. Coz naszczescie w zalozeniu nie bylo ze ze zrozumieniem

No ale wyszlo jak wyszlo za przepraszam
Pozwole sobie wyciagnac pytanie...
Czy ktos jezdzil na BIO ON (dostepne np na stacji Bliska )?
Wiem ze to paliwo nadaje sie do jazdy tylko w lecie, lecz czy nadaje sie do czego innego niż Ursus a w szczegolnosci do D2 Td5?
Pozdrawiam
--
LR DII Td5
LR DII Td5
No. Nadaje sie. Ino nie wiem ile motor to zdzierzy.
Moje 300 po zalaniu bio na bliskiej zaczelo konsumowac x2 objetosci. W lecie to bylo. Juzem se odpuscil taka oszczednosc.
Moje 300 po zalaniu bio na bliskiej zaczelo konsumowac x2 objetosci. W lecie to bylo. Juzem se odpuscil taka oszczednosc.
Kapec, disco 300TDi '97,
...A mnie się zawsze wydawało że wodę z bezyną czy olejem napędowym jest ciężko połączyć

chevy K5, yamaha V-max, Fz 750 smietnik2??
Zasadniczo nie myslalem o jezdzeniu na BIO jako takim , a raczej o okazjonalnym zatankowaniu w sytuacji typu: jestem w trasie to odrazu na cieplo wypale to co zalalem co by lekko tanszy przejazd na urlop byl.
Ale skoro zadna to oszczednosc i nie przyjazne silnikowi...
@RR V8
zasadniczo masz racje woda sie nie miesza z paliwem aczkolwiek wody dolanej do paliwa na oko nie odroznisz tak latwo.
Chodzi tylko o proste doswiadczenie chemiczne jak odparowanie poprzez wygotowanie wody z mieszaniny.
I ile zostaje, z badan w ktoryc kiedys bralem udzial rekord to bylo na 1L plynu 3/4 to pozostały ON a wiadomo placimy za 1L ;<
Pozatem zamarzajace czasteczki wody obnizaja temperature roztworu i wytracaja ciezsze frakcje ON co powoduje zatory w przewodach a dalej wiadomo co...
Nie chce sie zaglebiac dalej w szczegoly zeby nie wyjsc na mendraka, Poprostu z czasow edukacji pamietam takie cwiczenia praktyczne (chyba pierwszy i ostatni raz w zyciiu nie musialem placic za nalana probke paliwa) robilo sie to cichacza... znaczy przychodzilo z 5L banka na paliwo i udawalo durnia ze "panie do kosiarki" tylko kto ma w domu kosiarke w dieslu
No to tyle.
Uff spac mi sie chce mam nadzieje ze nie na mendrkowalem zaduzo
Ale skoro zadna to oszczednosc i nie przyjazne silnikowi...
@RR V8
zasadniczo masz racje woda sie nie miesza z paliwem aczkolwiek wody dolanej do paliwa na oko nie odroznisz tak latwo.
Chodzi tylko o proste doswiadczenie chemiczne jak odparowanie poprzez wygotowanie wody z mieszaniny.
I ile zostaje, z badan w ktoryc kiedys bralem udzial rekord to bylo na 1L plynu 3/4 to pozostały ON a wiadomo placimy za 1L ;<
Pozatem zamarzajace czasteczki wody obnizaja temperature roztworu i wytracaja ciezsze frakcje ON co powoduje zatory w przewodach a dalej wiadomo co...
Nie chce sie zaglebiac dalej w szczegoly zeby nie wyjsc na mendraka, Poprostu z czasow edukacji pamietam takie cwiczenia praktyczne (chyba pierwszy i ostatni raz w zyciiu nie musialem placic za nalana probke paliwa) robilo sie to cichacza... znaczy przychodzilo z 5L banka na paliwo i udawalo durnia ze "panie do kosiarki" tylko kto ma w domu kosiarke w dieslu

No to tyle.
Uff spac mi sie chce mam nadzieje ze nie na mendrkowalem zaduzo

--
LR DII Td5
LR DII Td5
Nie jestem przekonany do tego badania. Paliwo szybciej paruje niż woda. Nie mówię oczywiście o mazucie.Chodzi tylko o proste doswiadczenie chemiczne jak odparowanie poprzez wygotowanie wody z mieszaniny.

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
swireq napisał-zasadniczo masz racje woda sie nie miesza z paliwem aczkolwiek wody dolanej do paliwa na oko nie odroznisz tak latwo.
..................................................................................................................................................................................................................................
....... Proszę przestań bo może czytają to pracownicy jakiejś stacji paliw i doprowadzisz ich do zgonu z powodu pęknięcia przepukliny że śmiechu!
Nie to żebym się czepiał ale nie rób więcej kolego takich doświadczeń bo widać że z chemią i fizyką u ciebie nie bardzo
Pozdrawiam
..................................................................................................................................................................................................................................

Ostatnio zmieniony śr mar 23, 2011 9:34 am przez RR V8, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolego wiecej nie bede bo smierdzi 
A doswiadczenia takie robilem na pewnej "szacownej" uczelni w grodzie Kraka... odbywalo sie to na klasycznych kuchenkach gazowych w zlewkach na duzej sali ktora byla w podziemiach i nigdy nie widziala wyciagu ani dygestorium.
A i co do chemii i fizyki no coz... Nie mendrkuje robie w innej branzy a tamto trzeba bylo zaliczyc w trybie PANDA3
Pozdrawiam

A doswiadczenia takie robilem na pewnej "szacownej" uczelni w grodzie Kraka... odbywalo sie to na klasycznych kuchenkach gazowych w zlewkach na duzej sali ktora byla w podziemiach i nigdy nie widziala wyciagu ani dygestorium.
A i co do chemii i fizyki no coz... Nie mendrkuje robie w innej branzy a tamto trzeba bylo zaliczyc w trybie PANDA3

Pozdrawiam
--
LR DII Td5
LR DII Td5
Moja Dyskoteka z manualem pali w mieście ok. 10 na setkę lub na godziny stania w korkach ale na trasie zdecydowanie mniej bo ok. 8 - 9 do 120 km/godz. Rekord to jazda z wiatrem, po płaskim i 80 - 90 km/godz bez gwałtownych zrywów - spalanie poniżej 8 !
- Damian
-
- Kontaktowanie:
D2 z td5? czarujeszmarkmaz pisze:Moja Dyskoteka z manualem pali w mieście ok. 10 na setkę lub na godziny stania w korkach ale na trasie zdecydowanie mniej bo ok. 8 - 9 do 120 km/godz. Rekord to jazda z wiatrem, po płaskim i 80 - 90 km/godz bez gwałtownych zrywów - spalanie poniżej 8 !
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Damian pisze:D2 z td5? czarujeszmarkmaz pisze:Moja Dyskoteka z manualem pali w mieście ok. 10 na setkę lub na godziny stania w korkach ale na trasie zdecydowanie mniej bo ok. 8 - 9 do 120 km/godz. Rekord to jazda z wiatrem, po płaskim i 80 - 90 km/godz bez gwałtownych zrywów - spalanie poniżej 8 !
Też tak myślę, albo błąd pomiaru.
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
- Ryszard Giedrojć
-
W defie Td5 pali 9-10 po czarnym, nawet w zimie.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
No to mam pytanie czy zmiana opon 235/70/R16 zimne Colinsy na 265/70/R16 Globgumowe MT zmieni spalanie w zakresie +3L/100 czy jeszcze wiecej? myśle oczywiscie o pomiarze przy jezdzie 100% po czarnym.
Tak wogule to mam wrazenie ze niedopracowana jest tablica ogloszen w D2.... brakuje licznika motogodzin sprzęgniętego z pomiarem spalania [L/h].aktywowanego po zjezdzie z czarnego
Mnie sie nawet przechodząc na styl taksowkowo - moherowy nie udalo zejsc poniżej 13,5L/100km
po tym jak tu piszecie o 8 litrach to wpadam w kompleksy... chyba bedzie trza przerobić przednie zaczepy na zaprzęg dla szkapy...
Tak wogule to mam wrazenie ze niedopracowana jest tablica ogloszen w D2.... brakuje licznika motogodzin sprzęgniętego z pomiarem spalania [L/h].aktywowanego po zjezdzie z czarnego
Mnie sie nawet przechodząc na styl taksowkowo - moherowy nie udalo zejsc poniżej 13,5L/100km
po tym jak tu piszecie o 8 litrach to wpadam w kompleksy... chyba bedzie trza przerobić przednie zaczepy na zaprzęg dla szkapy...
--
LR DII Td5
LR DII Td5