Magazyn LANDLIFE

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Re: Magazyn LANDLIFE

Post autor: kpeugeot » pn gru 03, 2012 7:30 am

Czesiu chyba czas żebyś sam napisał jakiś artykuł do gazetki

masz potencjał - więc możesz nawet 2 albo i 3 napisać - wtedy nawet i ja to kupię
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn gru 03, 2012 7:33 am

moja wizja nie przystaje do wytycznych wiodących na rynku korporacji :)21

poza tym pisanie na temat i termin to...nuda.
#noichuj

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » pn gru 03, 2012 7:43 am

to pisz do szuflady jak cię najdzie a potem to daj do wydruku

Star story było w dechę
a to o tym iveco z nederlandów by tez dało radę
topienie silnika 200tdi tez miało potencjał - tylko poskładać i będzie artykuł
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » pn gru 03, 2012 9:44 am

Kupowanie gazet jest pase. Niestety. Trudno jest napisac cos w dobie internetu.
Kilka czasopism branzowych kupowalem od samego poczatku. W temacie motocykli Swiat Motocykli i Motocykl (kupowane od poczatku istnienia przez pare lat kazdy numer), sportowo - Deska i Magazyn Windsurfing (kupowane od samego poczatku do samego konca, niestety). W kazdej z tych gazet przerazac zaczela ilosc reklam w stosunku do objetosci. Jedynie Deska byla czasopismem, ktore staralo sie nie robic przedrukow z innych gazet i bazowala na wlasnych, zamowionych artykulach. Moze dlatego padla jako pierwsza? Bo jak na moje, byla po prostu nudna. Mnie tez po czasie zaczelo mierzic to, ze w zasadzie schemat ciagle byl ten sam. Te same tresci, opisy nowinek (w necie w tej chwili sa szybciej niz w gazetach), porady dla poczatkujacych. I tyle. Cos, co lubilem czytac od zawsze to relacje z podrozy, wycieczek, nawet wkolo komina, ale pisanych ciekawie, z pasja. Niezaleznie od tego kto, gdzie i czym, byle ciekawie.
W dzisiejszych czasach nie idzie napisac w gazecie czegos, czego nie ma w internecie. No moze inaczej. Nie idzie napisac o sprawach technicznych, bo kazdy projekt konkretnych rozwiazan pewnie wisi gdzies w necie. Mozna skupic sie na opowiesciach z mchu i paproci i zatrudnic do pisania artykulow ludzi z landroveryzmem zwiazanych od lat. Tyle, ze to bedzie bardziej zbior wesolej tworczosci literackiej a nie branzowa gazeta. A kupowanie gazety tylko po to, zeby kupic, zeby wesprzec inicjatywe, bo przeciez jako uzytkownik powinienem sie utozsamiac z marka i takowe przedsiewziecie wspierac - to nie po mojemu.
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn gru 03, 2012 10:33 am

kpeugeot pisze:to pisz do szuflady jak cię najdzie a potem to daj do wydruku
daj sraj

weź sie chłopie zastanów. ktoś zainwestował w przedsięwzięcie komercyjne pt gazeta tematyczna czyli pewnie jakiś biznesplan robił i pozyskanie treści musiał uwzględnić.
za darmo umarło.
przykładem wyprawy które pod koniec ziały białym miejscem na każdej stronie i nudny ofrołd ze stale obniżającym się poziomem. właśnie z powodu braku treści.

za wszystko w życiu trzeba płacić. nie widzę zatem powodów by komuś coś dawać w imię jego działalności gospodarczej. za darmochę to sobie mogę na forum pokasztanić jak będę miał fantazję.
#noichuj

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn gru 03, 2012 11:11 am

dlatego miast robić przedruki z folderów i pisać o hot dogach lepiej więcej poświęcić tym co żyje swoim życiem - wyprawom, wycieczkom, dłubaniu ciekawym, przygodom. W ofrołdzie czy innym świecie motocykli najbardziej sobie cenię właśnie zapisy z wypraw. Jest masę fajnych przedsięwzięć na które nie trafię w necie albo będą byle jak przedstawione. A w fajnym artykule na kilka stron, z fajnymi fotami - przyjmuję z radością. Ale na widok q7 w zestawieniu z innym badziewiem i tekstu pełnego farmazonów typu "wyraź siebie jednym z trzech kolorów" to mnie telepie

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pn gru 03, 2012 11:14 am

.
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 :)

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn gru 03, 2012 11:29 am

co fiflaczek wykropkowałeś?
#noichuj

Awatar użytkownika
Koro
Kontaktowanie:

Post autor: Koro » pn gru 03, 2012 11:35 am

czesław&jarząbek pisze: weź sie chłopie zastanów. ktoś zainwestował w przedsięwzięcie komercyjne pt gazeta tematyczna
przykładem wyprawy które pod koniec ziały białym miejscem na każdej stronie i nudny ofrołd ze stale obniżającym się poziomem. właśnie z powodu braku treści.
troszku pracowałem w prasie to sie wypowiem:
albo jest kasa na tytuł z reklamy ( wtedy mamy super artykuły sponsorowane, treść gazety jest klepana przez brandmenadzerów bo strach jest że w przyszłym budżecie mniej dadzą jak im coś nie podpasuje
albo jest prenumerata - wychodziło sie na plus cica od 7-8 tysiecy prenumeratorów (miesiecznik fulcolor A4 )

Wiec drodzy Miłośnicy Land Roverów:
ad 1 albo Gazfan da ( i to nie tylko JLR ale inne firmy tyz) i będziem mieli tube marketingową pod tytułem "Ach i Och"
ad 2 albo sie znajdzie kilka tysiecy popaprańców którzy kupią prenumeratę.

nie ma innej drogi.

P.S. Z punktu widzenia wydawcy ( o ile ambicje nie biorą góry) łatwiej jest zostac tubą... tylko trzeba wtedy mieć "mglisty nakład"... bo kto chce czytac folder
pamiętam że pracowałem w tytule który wydawał sie w ilości 40 egzemplarzy- do archiwum i dla reklamodawców :)21
Ostatnio zmieniony pn gru 03, 2012 11:36 am przez Koro, łącznie zmieniany 1 raz.

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pn gru 03, 2012 11:36 am

czesław&jarząbek pisze:co fiflaczek wykropkowałeś?
Nic :)21
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 :)

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » pn gru 03, 2012 11:36 am

Czasy niełatwe dla mediów papierowych.

W pierwszym numerze AŚ classic, już na samym początku dowiadujemy się, że gazeta może nie przeżyć.
Jeszcze kilka lat temu, nikt by się nie odważył na taką deklarację...

p.s.

właśnie
coś zaciemnia teraz
:)21
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » pn gru 03, 2012 12:21 pm

Classic to te niszowe, ale duży koncern może sobie pozwolić na jeden tytuł, do którego dopłaca - żeby być na rynku.

Akurat jedyna gazeta, jaką regularnie kupuję to miesięcznik AŚ Poradnik - i czytam od deski do deski. Tyle że - paradoksalnie - oni często obnażają "grzeszki" producentów, więc ryzykują utratą potencjalnych reklamodawców.
Ale przynajmniej są wiarygodni.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn gru 03, 2012 12:22 pm

jestem po lekturze

podstawowy problem to brak budżetu
nie ma w tej gazecie redaktorów, są przypadkowi piszący
artykuł prezentujący serwis (zilustrowany zdjęciem P38 z pokaźnym wyrobem hutniczym z przodu) jest tego najlepszym przykładem
czyta się ciężko i kwadratowo, jak marną ulotkę reklamową producenta pasz spod puław

na składzie średnio się znam, więc się nie wypowiadam
choć stylistyka przypomina pisma z pocz. lat 90-tych

reasumując - nie ma rynku, nie ma czytelnictwa, nie ma reklamodawców którzy dają realne pieniądze (a nie rabaty na usługi w serwisie), więc nie ma budżetu na redaktorów
a tworzywo redaktorów powinni być podstawą. w dobie internetu pismo powinno postawić na landrowerową okołopublicystykę.

wazna uwaga - prawo prasowe wyraźnie określa, że artykuły promocyjne powinny być wyraźnie oznaczone
niezależnie od formy rozliczeń pomiędzy podmiotami

Koro pisze: troszku pracowałem w prasie to sie wypowiem:
albo jest kasa na tytuł z reklamy ( wtedy mamy super artykuły sponsorowane, treść gazety jest klepana przez brandmenadzerów bo strach jest że w przyszłym budżecie mniej dadzą jak im coś nie podpasuje
albo jest prenumerata - wychodziło sie na plus cica od 7-8 tysiecy prenumeratorów (miesiecznik fulcolor A4 )
o ile dobrze się orientuję, to 7-8 tys. sprzedanych egzemplarzy ledwo pokrywa koszt produkcji i dystrybucji 100-stronicowego magazynu kreda full-color
tylko koszty produkcji...
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Jerz23

Post autor: Jerz23 » pn gru 03, 2012 1:04 pm

Wiechu pisze:Czasy niełatwe dla mediów papierowych.

...

Media papierowe zdechly i to juz dawno. Ja pracuje w mediach od lat i zeby jakos sie utrzymac ucieklem daleko z PL. Tu gdzie jestem jest jeszcze troche "tradycyjnie" i traktuje sie media papierowe jako te "wazne" za tym idzie tez reklama i co ciekawe, pewna swoboda w publikowaniu swoich rzeczy.

Jak wspomniano wczesniej, albo reklama i przyslowiowe kurwienie sie za kilka srebrnikow od firm, albo niszowe pismo dla milosnikow, czyli niepewny byt i potencjalnie szybka smierc na rynku. W lepszej sytuacji sa magazyny wydawane przez konkretne marki samochodow. Lotus24, Adeyaka (Infinity) czy Christophorus, ale to wlasnie tuby propagandowe producentow :)21 Swiat mediow sie spolaryzowal :wink:

O nowym magazynie LL sie nie wypowiem, bo widzialem tyko ich strone w necie. Design faktycznie jak z przed dekady przynajmniej i sporo drobnych bledow swiadczacych o braku korekty.

Dajcie im szanse, moze z kolejnymi wydaniami beda coraz lepsi :)2
HZJ80 (97) --> FZJ100 (98) --> FZJ100 (06) -->FZJ76 (08)

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » pn gru 03, 2012 1:06 pm

czesław&jarząbek pisze:
kpeugeot pisze:to pisz do szuflady jak cię najdzie a potem to daj do wydruku
daj sraj

weź sie chłopie zastanów. ktoś zainwestował w przedsięwzięcie komercyjne pt gazeta tematyczna czyli pewnie jakiś biznesplan robił i pozyskanie treści musiał uwzględnić.
za darmo umarło.

za wszystko w życiu trzeba płacić. nie widzę zatem powodów by komuś coś dawać w imię jego działalności gospodarczej. za darmochę to sobie mogę na forum pokasztanić jak będę miał fantazję.

a czy ja ci każe to robić za darmo?
Ja cie tylko dopinguje do pisania a formę rozliczania za swój wkład chyba już sam umiesz załatwić :)21
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn gru 03, 2012 1:16 pm

no...tylko że wydawca chce, żeby było za darmo...ewentualnie za reklamę warsztatu.
nie tędy droga
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Koro
Kontaktowanie:

Post autor: Koro » pn gru 03, 2012 1:18 pm

pezet pisze:Classic to te niszowe, ale duży koncern może sobie pozwolić na jeden tytuł, do którego dopłaca - żeby być na rynku.
no tak, koncern stac na wydawanie tytułu niszowego ot chocby dla celów piarowych ( "co to nie my") :)21
tylko pamiętajcie że to własnie koncerny zabiły małe wydawnictwa. Koncern może sobie pozwolic na wydawanie tytułu który np: zacznie wychodzić NA ZERO za pięć lat... i tak sie załatwiało tytuły polskie.
O reklamie to mi sie nawet gadac nie chce - dom mediowy hurtowo dogadywał sie np z Axelem i wio do wszystkich tytułów...

o ile dobrze się orientuję, to 7-8 tys. sprzedanych egzemplarzy ledwo pokrywa koszt produkcji i dystrybucji 100-stronicowego magazynu kreda full-color
Oj Damianie, ja to pamiętam sprzed około 10 lat... i tytuł nie miał 100 stron w kredzie... :wink:

Awatar użytkownika
brodafidela

Post autor: brodafidela » pn gru 03, 2012 3:11 pm

Jerz23 pisze: Media papierowe zdechly i to juz dawno.
Tjaaa a do sracza z laptopem, bedziesz chodzil ? 8)
Wg mnie jedyna prasa, która ma szanse sie ostać to magazyny hobbistyczne. Takie miesieczniki dla pasjonatów, dobrze wydane do poczytania w kiblu.
--
Landlifa kupiłem. Na razie nie powala. Nie do końca rozumiem dlaczego zrezygnowano z planowanej okładki z defem, na rzecz pomarańczowej kobity. Dla mnie to fajna okładka - ale może na 3 numer a nie na pierwszy.
Trochu mało o lr - dużo o wyjazdach i wyscigach...
Gazeta do poczytania, przynajmniej nie ma o skodzie yeti i audi Qpincet.
A, że trudno sprostac tylu oczekiwaniom.
Poczkejmy na drugi numer - podobno ma miec wiecej stron...
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pn gru 03, 2012 3:32 pm

poczytalem, i na razie niech ma szanse.
Kazda inicjatywa dobra.
Target maly, duzo mniejszy od Wypraw sie wydaje, i moze byc roznie ale czas pokaze.
Co do wersji papierowej vs internet - opcje tabletowe sa uwazam ok, bo mnie sie juz gazety nie mieszcza : 150nr ORpl, troche Wypraw, AS 4x4, i inne wynalazki nie liczac jeszcze kilku francuskich gazet :D

a do kibla tableta wezmiesz :)21

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » pn gru 03, 2012 3:35 pm

brodafidela pisze:

Pierwszy numer jest wizytówką.
Zawsze.

Myślisz, że redaktory tego nie wiedziały ?
:wink:
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
brodafidela

Post autor: brodafidela » pn gru 03, 2012 3:53 pm

Wiechu pisze:
brodafidela pisze:

Pierwszy numer jest wizytówką.
Zawsze.

Myślisz, że redaktory tego nie wiedziały ?
:wink:
Wiedziały z pewnością...
Ale powiadają, też że pierwsze koty za płoty
Dla mnie na nazie na plus.
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.

Awatar użytkownika
Jerz23

Post autor: Jerz23 » pn gru 03, 2012 7:06 pm

grzes pisze:.... a do kibla tableta wezmiesz :)21
Dokladnie! taki jest wspolczesny swiat. Amerykanski Newsweek zaprzestal produkcji wersji papierowej. Za kilka lat na papierze beda tylko koneserskie i arcy elitarne publikacje. Jestem pewien, ze gdyby magazyny typu LL i im podobne zrezygnowaly z kosztow druki i zainwestowaly w ludzi ktorzy za godziwe wynagrodzenie pisaliby swietne historie, mialyby znacznie wiecej czytelnikow... ale w internecie :)
HZJ80 (97) --> FZJ100 (98) --> FZJ100 (06) -->FZJ76 (08)

Awatar użytkownika
sbb

Post autor: sbb » pn gru 03, 2012 9:01 pm

LR_Olek pisze: a poza tym do penisa...co jest na 54 stronie?
wąsacz
co to kiedyś hapsengewesen pierwszą stronę...
wsio jasne ?
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony :)

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » pn gru 03, 2012 9:03 pm

sbb pisze:
LR_Olek pisze: a poza tym do penisa...co jest na 54 stronie?
wąsacz
co to kiedyś hapsengewesen pierwszą stronę...
wsio jasne ?
da da,narurlis,ja panimaju

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn gru 03, 2012 9:12 pm

brodafidela pisze:Dla mnie na nazie na plus.
chyba tylko za to, że...są

#noichuj

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”