Hydraulik w Disco?
Moderator: Jerry
- Pawel L
- jestem tu nowy...
Hydraulik w Disco?
Chciałbym uzyskać waszą opinię na temat podłączenia hydraulicznej wyciągarki.
1. Gdzie w LR Discovery I (z klimatyzacją) można podłączyć pompę do hydraulicznej wyciągarki?
2. Czy radzicie podłączyć ją pod pompę wspomagania?
Ja znalazłem takie rozwiązanie, co o tym myślicie:
http://www.roverworld.com/verricello_id ... nglish.htm
Gdybyście mieli zdjęcia z montażu to proszę wrzucajcie.
Dzięki,
1. Gdzie w LR Discovery I (z klimatyzacją) można podłączyć pompę do hydraulicznej wyciągarki?
2. Czy radzicie podłączyć ją pod pompę wspomagania?
Ja znalazłem takie rozwiązanie, co o tym myślicie:
Gdybyście mieli zdjęcia z montażu to proszę wrzucajcie.
Dzięki,
LR Discovery 98r. 300TdI "HIPCIO" (Przekazany w dobre ręce)
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
1. na silniku...nigdzie
rozkminiałem zagadnienie długo-nic sensownego ani zgodnego ze sztuką nie da się wymyślić
2. tak zrobiłem. działa. czas zwijania liny pod obciążeniem=4browary
3. w przypadku twojego disco pto na reduktorze to za duża "rąbanka"
jeszcze nie teraz...poczekaj z tym ze dwa/trzy lata

rozkminiałem zagadnienie długo-nic sensownego ani zgodnego ze sztuką nie da się wymyślić
2. tak zrobiłem. działa. czas zwijania liny pod obciążeniem=4browary
3. w przypadku twojego disco pto na reduktorze to za duża "rąbanka"
jeszcze nie teraz...poczekaj z tym ze dwa/trzy lata

#noichuj
- Pawel L
- jestem tu nowy...
Ta, właśnie te dwa trzy lata to jest czas, żeby znaleźć sensowne rozwiązanie.
Ale dlaczego takie PTO to rąbanka w disco? Wydawało mi się, że to jest najmniej inwazyjne rozwiązanie.
Znalazłem jeszcze jedno na stronie discoweb.org.
Pompa wspomagania usytuowana pomiędzy kompresorem klimatyzacji a akumulatorem. Łoże pompy jest przykręcone do górnych śrub mocujących kompresor. Może mi się uda wstawić zdjęcie. Niestety na zdjęciu nie widać jak to jest napędzone, ale chyba z drugiego koła pasowego. Wczoraj tam zaglądałem u siebie i jest cień szansy na takie rozwiązanie. Ale jak coś klęknie to trzeba będzie jakiegoś ginekologa z dodatkowymi stawami w rękach, bo zrobi się ciasno.

Ale dlaczego takie PTO to rąbanka w disco? Wydawało mi się, że to jest najmniej inwazyjne rozwiązanie.
Znalazłem jeszcze jedno na stronie discoweb.org.
Pompa wspomagania usytuowana pomiędzy kompresorem klimatyzacji a akumulatorem. Łoże pompy jest przykręcone do górnych śrub mocujących kompresor. Może mi się uda wstawić zdjęcie. Niestety na zdjęciu nie widać jak to jest napędzone, ale chyba z drugiego koła pasowego. Wczoraj tam zaglądałem u siebie i jest cień szansy na takie rozwiązanie. Ale jak coś klęknie to trzeba będzie jakiegoś ginekologa z dodatkowymi stawami w rękach, bo zrobi się ciasno.
Ostatnio zmieniony śr maja 10, 2006 11:20 am przez Pawel L, łącznie zmieniany 1 raz.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
jest kombinacja jedna...kosztowna i pracochłonna...
sprężarka klimatyzacji w miejsce alternatora, w miejsce sprężarki alternator "rolniczy" z wyjściem na wałek napędowy z którego pędzimy pompę zamontowaną w okolicy pompy próżniowej
kupa dobrej i nikomu niepotrzebnej roboty

z powodzeniem można hydraulika pędzić pompą wspomagania, a jak klęknie wymienić ją na mocniejszą i dać bypass żeby podczas winchowania nie robiło wspomaganie
sprężarka klimatyzacji w miejsce alternatora, w miejsce sprężarki alternator "rolniczy" z wyjściem na wałek napędowy z którego pędzimy pompę zamontowaną w okolicy pompy próżniowej
kupa dobrej i nikomu niepotrzebnej roboty

z powodzeniem można hydraulika pędzić pompą wspomagania, a jak klęknie wymienić ją na mocniejszą i dać bypass żeby podczas winchowania nie robiło wspomaganie
#noichuj
- Pawel L
- jestem tu nowy...
Mała poprawka, to nie jest pompa tylko kompresor powietrza, ale może jednak da się w to miejsce upchnąć pompę hydrauliki?
http://www.fototy.pl/pawell/fotka/54676
http://www.fototy.pl/pawell/fotka/54676
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Paweł a zamierzasz wlaczyć swym disco w przeprawówkach?? bo jesli nie, to pompa od wspomaganie wystarczy. Po co motać i zwiekrzać komplikacje układu skoro można załatwić to po prostu
?
owszem szybciutko to sie ciągać nie bedziesz ale da rade. Nie zapomnij ino o miejscu na chłodnice oleju w układzie chydraulicznym.
Pewnie że układ z oddzielną pompą jest sprawniejszy ale w tym przypadku nie ma to sensu.

owszem szybciutko to sie ciągać nie bedziesz ale da rade. Nie zapomnij ino o miejscu na chłodnice oleju w układzie chydraulicznym.
Pewnie że układ z oddzielną pompą jest sprawniejszy ale w tym przypadku nie ma to sensu.
- Pawel L
- jestem tu nowy...
Nie no, ty zawsze tylko kłody pod nogi, ale jest to wyzwanie. Podobnie było jak próbowałem włożyć silnik od VW Busa 2.0 do Garbusa. Generalnie to nie powinno się dać włożyć bez wycięcia połowy samochodu, ale jak się dobrze kombinuje przez dwa lata to da się to zrobić. Koszty oczywiście rosną.
Sprzęgło?
Myślałem, że pompa ma działać non-stop?
Szansę napędu widzę w podwójnym kole pasowym.
Trzeba by było wytoczyć nowe, albo pospawać coś do oryginalnego. To ma szanse działać.
Mając na pokładzie dwie pompy można zawsze ratować się drugą przy awariach.
Sprzęgło?
Myślałem, że pompa ma działać non-stop?
Szansę napędu widzę w podwójnym kole pasowym.
Trzeba by było wytoczyć nowe, albo pospawać coś do oryginalnego. To ma szanse działać.
Mając na pokładzie dwie pompy można zawsze ratować się drugą przy awariach.
- Pawel L
- jestem tu nowy...
Tak też się na tym zastanawiam, może by tak zainwestować w drugą pompę od wspomagania, która by sobie jeździła w bagażniku i czekała na ewentualną awarię.Koro pisze:Paweł a zamierzasz wlaczyć swym disco w przeprawówkach?? bo jesli nie, to pompa od wspomaganie wystarczy. Po co motać i zwiekrzać komplikacje układu skoro można załatwić to po prostu?
Jest to na pewno rozwiązanie tańsze. Ale, o czym bym rozmyślał w wolnych chwilach, tak mam następne wyzwanie.
Może ręczna pompka, coś w stylu takich, jakimi podnosi się kabiny w tirach?
To by dopiero wolne. Ale w sytuacji awaryjnej bez silnika by się dało uratować.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
taa...Pawel L pisze:Może ręczna pompka, coś w stylu takich, jakimi podnosi się kabiny w tirach?
To by dopiero wolne. Ale w sytuacji awaryjnej bez silnika by się dało uratować.
za chwilę okaze sie że po cholere machać ręcznie skoro można taką pompkę pędzić silnikiem elektrycznym np rozrusznikiem z żuka
a skoro mozna pompe do wyciągarki napędzać elektrycznie to...po co nam pompa?
i skonczy się na elektryku
który do turyrstyki wykonywanej disco złym pomysłem nie jest
c.b.d.u

#noichuj
Paweł nie daj sie skołować. Do celów turystycznych hydraulik z pompy wspomagania daje rade ( nie możesz tylko kierownicą podczas wyciąganie krecic). Ja rozumiem że dużo jeszcze bajerów sie zmieści pod maske w disco ale spójż na to w ten sposób - a jak sie zesra coś co bedzie tuż pod alternatorem nad którym bedzie jeszcze pompa?? i co w tedy ? narzędzia dentystyczne??? czy demontaż połowy elementów w polu??
P.S. jak już dorosne do wyciągary to tylko hydraulika bede motał
P.S. jak już dorosne do wyciągary to tylko hydraulika bede motał
Panowie rozkmincie ten problem bo wlasnie niedawno stalem sie posiadaczem hydraulicznej nawijarki i za czas jakis moze bede usilowal kupic do niej reszte w postaci dyskoteki...
A jak nic nie wymyslicie to dokupie GRa, moze tam bedzie wiecej miejsca
Szczeslaw - twoim smietnikiem jezdzi moze jakas taka blondyneczka ? - czy to inny zielony defektor katowicki widzialem ?
A jak nic nie wymyslicie to dokupie GRa, moze tam bedzie wiecej miejsca

Szczeslaw - twoim smietnikiem jezdzi moze jakas taka blondyneczka ? - czy to inny zielony defektor katowicki widzialem ?
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
takAdAm pisze:Szczeslaw - twoim smietnikiem jezdzi moze jakas taka blondyneczka ? - czy to inny zielony defektor katowicki widzialem ?
bo ja narazie manualem nie jezdze
ale...mój jest niebieski i ma teraz białe drzwi na prawej burcie, a biało-zielone na lewej
zielona 110tka jest wojtka s. z osikowej/katowickiej
możliwe że lidka teraz nim jezdzi bo wojciech w niemcowie dyskoteki szuka
#noichuj
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- Pawel L
- jestem tu nowy...
Zostaje nam jeszcze pompa od spryskiwacza z Poloneza i najlepsza na kaca pompka od materaca.
Ale to chyba poza konkurencją.
Elektryk też jest rozwiązaniem tylko chyba bardziej awaryjnym i narażonym na wodę. A w Disco to wyciągarka nie jest za wysoko i jest narażona ta kontakt z kałużami.
Generalnie Disco ma służyć do dalszych i bliższych wyjazdów turystycznych z elementami jazdy w terenie, więc wydaje mi się, że najlepszy były hydraulik tak jak pisze Koro.
@Czesiu, o co chodziło z tym sprzęgłem?
Ale to chyba poza konkurencją.
Elektryk też jest rozwiązaniem tylko chyba bardziej awaryjnym i narażonym na wodę. A w Disco to wyciągarka nie jest za wysoko i jest narażona ta kontakt z kałużami.
Generalnie Disco ma służyć do dalszych i bliższych wyjazdów turystycznych z elementami jazdy w terenie, więc wydaje mi się, że najlepszy były hydraulik tak jak pisze Koro.
@Czesiu, o co chodziło z tym sprzęgłem?
To ta musiala byc...czesław&jarząbek pisze:zielona 110tka jest wojtka s. z osikowej/katowickiejAdAm pisze:Szczeslaw - twoim smietnikiem jezdzi moze jakas taka blondyneczka ? - czy to inny zielony defektor katowicki widzialem ?
możliwe że lidka teraz nim jezdzi bo wojciech w niemcowie dyskoteki szuka
Calkiem ładnie sie prezentowal(a)

- Pawel L
- jestem tu nowy...
No dobra a co wy na takie rozwiązanie?
Lub takie
http://www.4x4winches.com/dedicated_pump_kit.htm
Co do miejsca umieszczenia pompy to znalazłem jeszcze miejsce pod pompą wtryskową, może tam można by taką pompkę umiejscowić i napędzić długim paskiem razem z klimatyzatorem? Trochę nisko, ale przecież nie zaszkodzi.
Lub takie
http://www.4x4winches.com/dedicated_pump_kit.htm
Co do miejsca umieszczenia pompy to znalazłem jeszcze miejsce pod pompą wtryskową, może tam można by taką pompkę umiejscowić i napędzić długim paskiem razem z klimatyzatorem? Trochę nisko, ale przecież nie zaszkodzi.
Adas,AdAm pisze:Panowie rozkmincie ten problem bo wlasnie niedawno stalem sie posiadaczem hydraulicznej nawijarki i za czas jakis moze bede usilowal kupic do niej reszte w postaci dyskoteki...
A jak nic nie wymyslicie to dokupie GRa, moze tam bedzie wiecej miejsca![]()
jak tego GRa kupisz to Ci pokaze jak hydraulika zamontowac
... ale oo ssso chhhoozzi
?
Egon GR'93

Egon GR'93
Wyciagarke to ja u Ciebie widzialem jak miales zamontowana, ale Ty to pedziles z dodatkowej pompki ktorej jak mniemam w dyskotece nie ma za bardzo gdzie zamontowac. I w tym problem.egon4x4 pisze:Adas,AdAm pisze:Panowie rozkmincie ten problem bo wlasnie niedawno stalem sie posiadaczem hydraulicznej nawijarki i za czas jakis moze bede usilowal kupic do niej reszte w postaci dyskoteki...
A jak nic nie wymyslicie to dokupie GRa, moze tam bedzie wiecej miejsca![]()
jak tego GRa kupisz to Ci pokaze jak hydraulika zamontowac
- Pawel L
- jestem tu nowy...
[/quote]Wyciagarke to ja u Ciebie widzialem jak miales zamontowana, ale Ty to pedziles z dodatkowej pompki ktorej jak mniemam w dyskotece nie ma za bardzo gdzie zamontowac. I w tym problem.[/quote]
No właśnie, problem jest. Rozwiązaniem miało być PTO, ale dzisiaj wczołgałem się pod Disco i niestety stwierdziłem, że może pojawić się problem. Mianowicie pomiędzy deklem na reduktorze a podłogą, która z bliżej nie określonych dla mnie powodów obniża się za reduktorem i ogranicza miejsce do 17 cm. To trochę mało jak na PTO z pompką.
Jest jeszcze jedno rozwiązanie. Zmienić oryginalną pompę od wspomagania na mocniejsza ZF, widziałem to w V8 ale czy w TDI da się to zrobić?
Jutro wrzucę zdjęcia.
No właśnie, problem jest. Rozwiązaniem miało być PTO, ale dzisiaj wczołgałem się pod Disco i niestety stwierdziłem, że może pojawić się problem. Mianowicie pomiędzy deklem na reduktorze a podłogą, która z bliżej nie określonych dla mnie powodów obniża się za reduktorem i ogranicza miejsce do 17 cm. To trochę mało jak na PTO z pompką.
Jest jeszcze jedno rozwiązanie. Zmienić oryginalną pompę od wspomagania na mocniejsza ZF, widziałem to w V8 ale czy w TDI da się to zrobić?
Jutro wrzucę zdjęcia.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- Pawel L
- jestem tu nowy...
A powiesz mi, co to jest to cholerne blacho-pudło, które ogranicza miejsce za reduktorem do 17 cm?
Zdjęcia:
http://www.fototy.pl/pawell/fotka/55703
http://www.fototy.pl/pawell/fotka/55704
Zdjęcia:
http://www.fototy.pl/pawell/fotka/55703
http://www.fototy.pl/pawell/fotka/55704