CB radio w discoII Td5
Moderator: Jerry
CB radio w discoII Td5
witam,
pytanko moje brzmi czy ktoś miał problemy z zakłóceniami CB radia od silnika Td5 i czy sobie z nimi poradził. Podłączyłem właśnie Unidena 520 i pierdzi jakby pod maską był silnik od syrenki.
pytanko moje brzmi czy ktoś miał problemy z zakłóceniami CB radia od silnika Td5 i czy sobie z nimi poradził. Podłączyłem właśnie Unidena 520 i pierdzi jakby pod maską był silnik od syrenki.
XJ 4.0 LPG '90 & LR Discovery in my mind
trzeszczeć musi, ale pierdzieć w takt pracy cylindrów chyba nieTapeworm pisze:wyłączasz całą elektrykę i zakłóceń nie ma
teroertycznie należało by ekranować, tylko po co szumofon trzeszczeć musi

Po włączeniu silnika na wskaźniku poziomu odbieranego sygnału mam cały czas dwie diody (bez silnika żadnej).
Radyjko podłączone mam do wtyczki przy radioodtwarzajce - tyle że może za delikatnie - lekko cyknięte lutolką...

Nic nie masowałem...
XJ 4.0 LPG '90 & LR Discovery in my mind
Odgrzeje temat. Gdzie montujecie CB w Disco 2? Bym chcial, zeby bylo wygodnie i bezpiecznie. Wiem ze takie rzeczy to tylko w Erze
Ja mam zamontowane pod tylnym siedzeniem. Jest to bezpieczne ale srednio wygodne. Poza tym kiedy jade z jakimis kolezankami i chce poprawic odbior to moje sieganie w kierunku ich nog bywa rozumiane opacznie. 

- JarekM
-
- Kontaktowanie:
Pomiędzy daszkami przeciwsłonecznymi.harakiri pisze:Odgrzeje temat. Gdzie montujecie CB w Disco 2? Bym chcial, zeby bylo wygodnie i bezpiecznie. Wiem ze takie rzeczy to tylko w ErzeJa mam zamontowane pod tylnym siedzeniem. Jest to bezpieczne ale srednio wygodne. Poza tym kiedy jade z jakimis kolezankami i chce poprawic odbior to moje sieganie w kierunku ich nog bywa rozumiane opacznie.
Kawałek płaskownika (dl. 32) z dospawanymi duzymi podkładkami, ktore są założone na tuleje mocujące cały ten plastik pod dachem. Płaskownik jest szerszy od tego występu o jakieś 2 cm z każdej strony, w tych miejscach wykonane otwory z gwintem fi6 (rozstaw bodajże 27cm). Drugi element to płaskownik w kształcie płaskiego bardzo U, otwory na tej samej szerokości. Radio jest położone na tym U i dokręcone do górnej części śrubami (dł ok. 6cm).
Wyjęta zaślepka powyżej lapki oświetlenia, przez którą przechodzą kable: zasilające (+) od zasilania lampki oświetleniowej (ten przewód gdzie (+) jest pernamentny - radio wyłączam/włączam niezależnie od kluczyka), (-) z blaszki dającej (-) do tejże lampki oświetleniowej; oraz kabel antenowy biegnący po podsufitką na tył samochodu do anteny.
Plus tego rozwiązania taki, że radio może być pod dowolnym kątem w kierunku kierowcy i bardzo prosto można je wyjąć i założyć spowrotem.
Radio to Herbert I, antena Sirio T3-27
JarekM
Discovery 2 Td5, '1999
GG:1390529

Discovery 2 Td5, '1999

- JarekM
-
- Kontaktowanie:
masz rację, tylko że w D II tak na dobrą sprawę nie ma za bardzo gdzie go założyć....LR_Olek pisze:a nie prosciej zalozyc radio tam gdzie sie ma wlasne widzimisie lub gdzie po prostu pasuje?
tunel skrzyni biegów o stronie kierowcy odpada, bo dla mnie zostałoby za mało miejsca na nogi, analogicznie po stronie pasażera, a oprócz tego, to trochę daleko od kierowcy.
Montaż na górze deski (nad radiem UKF, przed szybą) bardzo mi się nie podoba ze względu na konieczność ukrycia kabli

JarekM
Discovery 2 Td5, '1999

Discovery 2 Td5, '1999

a ja mam zamontowane nad lewym kolanem
na orginalnej blaszce od Alana
nie koliduje wogole, łatwy dostęp
a gruche mam do licznika z lewej strony
podlaczenie do bezpieczników
PS moge wysłac fotki
na orginalnej blaszce od Alana