Zaslepienie EGR disco300
Moderator: Jerry
Zaslepienie EGR disco300
Co to daje i jak to zrobic?
Juz mniej wiecej wiem gdzie zawor sie znajduje ale pojecia nie mam czego uzyc zeby to zaslepic i co to tak naprawde mi da...
Jakby ktos mial jakies fotki przy okazji to wdzieczny bym byl.
Juz mniej wiecej wiem gdzie zawor sie znajduje ale pojecia nie mam czego uzyc zeby to zaslepic i co to tak naprawde mi da...
Re: Zaslepienie EGR disco300
nie spala gównaTarsus pisze:Co to daje i jak to zrobic?

opcja minimum:
odkręcasz EGR z kolektora
wyjmujesz podkładkę
robisz/dajesz do zrobienia/ kupujesz nową taką podkładkę, która od starej rózni się tym że nie ma tego dużego otworu

przykręcasz
jeździsz
jak jest ok to odłączasz elektrykę z EGR'a
jeździsz
jak jest ok - to OK
wersja de-luxe
wstawiasz taką zaślepkę również przed egr-em
Mogą naskoczyć bo były cysetki bez tego a jak się upierasz to zamiast podkładki na kolektorze wytnij z blachy alu 2mm taki sam kształt i skręć spowrotemTarsus pisze:Msze to tak unieruchomic zeby nie bylo widac. Ponoc emisja wcale sie nie zmienia a dowala sie na przegladzie jak wywale calkiem.
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
To wymysł amerykanów w ochronie naturalnego środowiska z lat 70-tych ubiegłrgo wieku że niby z katalizatorem to fijołki z ozonem miały z rury lecieć a jurop bezmyślnie to łyknołTarsus pisze:No moze. Ja tam prosty chlop jestem. Jak widze ze spaliny spowrotem do garow pchaja....... , to garby jakie one som! Tam ino oksydzen i wacha, a nie kopciuchy spowrotem!

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Amerykany kochaja sfoje kuminy i trkatatu s tokio nie lubiom, a ja sie tu ino pytam... jak zalatwic EGR zeby mnie nie dupneli na przgladzie syfa. Rozumiem, podkladka zaslepiajaca tuz przy kolektorze i odpiac dyskretnie elektryke (ktora i tak nie mam bladego pojacia jak dziala i do czego jest przypieta)
a to że tak powiem to dopiero połowa sukcesuTarsus pisze:A z EGRem poradzilem sobie tak:
...ale jeszcze nie testowalem na trasie wiec nie wiem czy cos sie znacznie zmienilo. Sie okaze...

No dobra, a co to jest reszta systemu? Spaliny nie leca spowrotem do silnika prawda? I chyba o to chodzi. Nie wiem tylko co sie bedzie w srodku EGRa dzialo, bo jednak chyba calkiem spore cisnienia ta panuja... Ale magre glowy z tego forum mowily ze tak wystarczy i nic wiecej nie trzeba wiec....
PS: Byla jazda probna i gowno to dalo. Jak bylo tak jest - nic sie nie zmienilo.
PS: Byla jazda probna i gowno to dalo. Jak bylo tak jest - nic sie nie zmienilo.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
a cóż ty bredzisz?JarekK pisze:a to że tak powiem to dopiero połowa sukcesubo EGR i tak działa - dostaje spaliny (i ich temeraturę) z kolektora i steruje odpowiednio resztą systemu - trzeba zaślepić też połączenie EGR z kolektorem - przynajmniej tak mówią "księgi"
opowiedz którędy te spaliny dostaje i posyła do dolotu?

#noichuj
po 1 nigdzie nie napisałem, że posyła gdzieś spalinyczesław&jarząbek pisze:a cóż ty bredzisz?JarekK pisze:a to że tak powiem to dopiero połowa sukcesubo EGR i tak działa - dostaje spaliny (i ich temeraturę) z kolektora i steruje odpowiednio resztą systemu - trzeba zaślepić też połączenie EGR z kolektorem - przynajmniej tak mówią "księgi"
opowiedz którędy te spaliny dostaje i posyła do dolotu?
po 2 nie pamiętam gdzie, ale czytałem, że to ustrojstwo przy kolektorze to nie tylko zawór sterowany podciśnieniem, ale spełnia tez inne funkcje - nie pamiętam jakie bo mnie to nie interesuje

po 3 sam mi pisałeś, że powinno się zaslepić również od strony kolektora

Ostatnio zmieniony ndz mar 18, 2007 6:49 pm przez JarekK, łącznie zmieniany 1 raz.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Subiektywnie (przy tej samej zaslepce) ja tez nie poczulem roznicy wdynamice czy ekonomice jazdy.Tarsus pisze: PS: Byla jazda probna i gowno to dalo. Jak bylo tak jest - nic sie nie zmienilo.
Ale sama swiadomosc ze EGR zostal unieszkodliwiony mi pomaga

No i mniejsze ryzyko zarzucenia syfem intercoolera.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...