DISCO II z zawieszeniem pneumatycznym - lift 2 cale

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Karolek_C

DISCO II z zawieszeniem pneumatycznym - lift 2 cale

Post autor: Karolek_C » pt kwie 13, 2007 8:27 am

Witam,

Wcześniej maltretowałem Koleżeństwo na Forum odnośnie różnych aspektów technicznych DISCO I oraz II. W efekcie stałem się dwa tygodnie temu właścicielem DISCO II TD5 z pneumatycznym zawieszeniem.

W związku z tym mam ważne pytanie: jak podnieść zawieszenie o 2 cale (z przodu i z tyłu) nie rezygnując z pneumatycznego zawieszenia z systemem poziomującym?

Tak oczywiście wiem, że najprościej wyrzucić pneumatykę i wstawić sprężyny, ale nie po to kupowałem DISCO II z takim zawieszeniem by je teraz wyrzucać.

Na angielskich stronach traktujących o DISCO II znalazłem coś takiego jak AIR SPACERS - specjalne podkładki / urządzonka, które montuje się bodajże między budę a miechy powietrzne. Do tego dochodzi komplet przedłużek do tego małego ramienia od pneumatyki. To podnosi tył auta o 2 cale. Wtedy oczywiście z przodu wrzucamy zestaw sprężyn i amorków + 2 cale.

Czy ktoś z Koleżeństwa przerabiał już taki temat w praktyce, albo ma dobrą wiedzę teoretyczną i może coś więcej o tym rozwiązaniu powiedzieć.

A może jest jeszcze inny skuteczny sposób zachowujący zalety zawieszenia z SLS.

Z góry dziękuję za pomoc, Karol
-------------
Disco II było, Disco III było, Terrano II było, teraz Freelander 2 2.2 automat

Awatar użytkownika
dyskotekatd5

Post autor: dyskotekatd5 » pt kwie 13, 2007 10:19 am

a ile miałaby Cie wynieść przeróbka samego tyłu?
disco II td5

Awatar użytkownika
Karolek_C

Post autor: Karolek_C » pt kwie 13, 2007 10:28 am

Witam,

W Anglii ten "KIT podkładek" kosztuje 75 funciaków, czyli niecałe 500 PLN, więc nie jest to duża kwota.

Karol

p.s. wygląda to tak http://www.discoparts.com/asp/d-no.asp? ... ubCatID=37
-------------

Awatar użytkownika
dyskotekatd5

Post autor: dyskotekatd5 » pt kwie 13, 2007 10:38 am

jeśli faktycznie nie chcesz porzucać poduszek i skorzystać z "lepszego" rozwiązania jakim są poduszki to bierz i ne patrz na nic... ba za takie grosze ja nie zastanawiałbym się..... Robocizna praktycznie żadna...sam w garażu sklecisz .... Co do przodu to chyba wszystko jasne...
disco II td5

Tarsus

Post autor: Tarsus » pt kwie 13, 2007 10:54 am

Karolek_C pisze:Witam,

W Anglii ten "KIT podkładek" kosztuje 75 funciaków, czyli niecałe 500 PLN, więc nie jest to duża kwota.

Karol

p.s. wygląda to tak http://www.discoparts.com/asp/d-no.asp? ... ubCatID=37
...nawet fajne ceny maja. Snorkele safari 150f... nono

Awatar użytkownika
maristez
Kontaktowanie:

Post autor: maristez » pt kwie 13, 2007 1:39 pm

miałem jedno takie disko podniesione i miało normalnie poduchy. jak chcesz to dam ci namiar na właciciela obecnego.

Awatar użytkownika
Karolek_C

Post autor: Karolek_C » pt kwie 13, 2007 2:39 pm

Witam Kolegę Maristeza!

Skończyło się tak, że pojechałem na wycieczkę do niemcowni z kuzynem, pooglądaliśmy kilka fajnych samochodów i wybrałem jednego. 129 tys. km rzeczywistego przebiegu, książka serwisowa z wbitymi przeglądami, cholernie zadbany, od starszego Pana urodzonego w 39 roku. Auto już przeszło wszystkie test w Polsce, przeglądy, itp. wziąłem je na geometrię do zaufanego gościa i wszystko igła, było w Rayo u Pioruna, powymieniali wszystkie oleje, sprawdzili auto i powiedzieli, że stan super. To tak w ramach informacyjnych, bo przecież byłem u Ciebie dwa auta oglądać.

A teraz pytanko - czyli ta fura była podniesiona z przodu i komputer sam poziomował tył do wyższego poziomu? Ciekawe jak to się sprawdza? Czytałem o takiej możliwości na discoweb.org, ale pisali wtedy, że trzeba zmienić położenie czujników albo przeprogramować komputer i minusem jest, że poduchy wtedy cały czas pracują na podniesionym ciśniesniu co może wpływać na trwałość, a przy opcji, którą ja rozważam ciśnienie jest niższe, więc "teoretycznie" i trwałość powinna być normalna.

Dzięki za ifno.

Karol
-------------

Awatar użytkownika
maristez
Kontaktowanie:

Post autor: maristez » pt kwie 13, 2007 3:18 pm

powiem ci ze nie wiem jak to było tam zrobione. po prostu stało ok 5m wyżej niż inne i z przodu miało żółte amorki. ja tam nawet zbytnio nie zaglądałem pod spód bo sie na tjuningach nie znam. koła miało tez wieksze troche. ogólnie fajne auto było.

Lucky Bastard
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lucky Bastard » pt kwie 13, 2007 6:51 pm

5m wyzej
:)23 no nie powiem, niezly lift.
Disco 3.9 V8i, 2' OME, BFG MT i lakjer metalik

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » pt kwie 13, 2007 7:08 pm

maristez pisze: ok 5m wyżej niż inne i z przodu miało żółte amorki. ja tam nawet zbytnio nie zaglądałem pod spód bo sie na tjuningach nie znam. .
oj portoryk oj :lol:

spidi222
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: spidi222 » ndz cze 03, 2007 2:45 pm

Witam wszytskich :) tak jak moj kolega posiadam te same zawieszenie sprezyny przod tyl poduchy. Ostatnio zalozylem zderzak ARB i oslone przod mi troche osiadl wiec chcialbym zrobic w takim wypadku lift 2" (w niedlugim czasie chce zalozyc bagaznik wyprawowy i wyciagarke)
teraz prosze o rade od Was :)
-jakie zalozyc sprezyny?
-czy zakladajac specialna podkladke pod poduchy amor z tylu trzeba tez wymienic ?
-czy lepiej poduchy zamienic na sprezyny?
Jakie sa wasze propozycje.
Z gory dzieki za pomoc :)2

Tbanderas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Tbanderas » ndz cze 03, 2007 3:13 pm

do przodu załuż springi +2 cale hd i podkładki pod miechy do tyłu.i czekaj aż ci tył opadnie bo disco2 dzieli sie na te co już opadły i takie co dopiero opadną :lol:
scorpion racing najbardziej śmieciowe zawieszenie na jakim jeździłem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”