Przekonajcie mnie proszę do LR Disco 2

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
wizja

Kontaktowanie:

Przekonajcie mnie proszę do LR Disco 2

Post autor: wizja » śr maja 09, 2007 1:43 pm

Witam jako nowy i zielony w temacie :-)

zastanawiam się nad zanabyciem drogą kupną swojego pierwszego 4x4. Na razie waham się jak biedronka na grzbiecie między jakimś LR Disco 2 (po 98r) a Toyką LC HDJ80 (lub 100).

Możecie mnie przekonać (mertytorycznie ;-)) o wyższości LR D2 nad HDJ80?

Autem będę na razie pomykał 70 trasa : 30 teren (ale chciałbym już kupić przyszłościowo ;-))

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » śr maja 09, 2007 1:47 pm

:)

juz widze te dalsze posty
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Re: Przekonajcie mnie proszę do LR Disco 2

Post autor: czesław&jarząbek » śr maja 09, 2007 1:47 pm

wizja pisze:Możecie mnie przekonać (mertytorycznie ;-)) o wyższości LR D2 nad HDJ80?
nie możemy ani nie chcemy.
kup tojote.

:)21
#noichuj

Awatar użytkownika
wizja

Kontaktowanie:

Post autor: wizja » śr maja 09, 2007 1:50 pm

no właśnie... długo zastanawiałem się jak zadać to pytanie.. widać taka dola "nowego".. szkoda, szkoda, bo uważam to forum za miarodajne... :-)

celowo nie spytałem "które kupić", a tu widać odwłok.. :-)

no chłopy, wysilta się i skrobnijcie dwa zdania :-)

Adamo

Post autor: Adamo » śr maja 09, 2007 1:58 pm

Zakup auta terenowego nie ma logicznego uzasadnienia. Kupujesz je, bo Ci sie podoba. Chcesz żeby ktoś Ci napisał co Ci się podoba ?? :)21

Awatar użytkownika
wizja

Kontaktowanie:

Post autor: wizja » śr maja 09, 2007 2:09 pm

oczywiście, że nie...

chciałbym żeby mi ktoś powiedział jaka jest różnica w technicznych rozwiązaniach obu aut i co przeważa do zastosowań podróżniczych, nie czysto offroadowych.

gdybym miał o tym pojęcie to na forum siedziałbym w cafe i pisał o piątku wieczór ;-)

Adamo

Post autor: Adamo » śr maja 09, 2007 2:31 pm

wizja pisze:oczywiście, że nie...

chciałbym żeby mi ktoś powiedział jaka jest różnica w technicznych rozwiązaniach obu aut i co przeważa do zastosowań podróżniczych, nie czysto offroadowych.

gdybym miał o tym pojęcie to na forum siedziałbym w cafe i pisał o piątku wieczór ;-)
CJ już napisał, że jak nie masz o tym pojecia to kup tojkę. Generuje o wiele mniej problemów z naprawami.

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » śr maja 09, 2007 3:59 pm

Adamo pisze: to kup tojkę. Generuje o wiele mniej problemów z naprawami.
ale pozniej zaboli cie kieszen...

Awatar użytkownika
wizja

Kontaktowanie:

Post autor: wizja » śr maja 09, 2007 4:56 pm

no właśnie.. jak nie urok to przemarsz wojsk :-)

a może jest jeszcze inna propozycja dla takiego lajkonika jak ja? Nissan Patrol GR?

Miałby być:
- do podróży
- dużo miejsca za przednimi fotelami żeby móc spać (;po wywaleniu kanapy)
- mało awaryjny

Chciałbym Disco, ale jak mówicie jest awaryjny... i bądź tu mądry.

Awatar użytkownika
HERROS

Post autor: HERROS » śr maja 09, 2007 5:49 pm

DISCO nie jest awaryjne jeśli jest się uswiadomionym posiadaczem.

Ale jeśli chcesz miec auto do którego lejesz ropę i raz na pół roku wizytujesz serwis to kup Toyotę.

Nie żartuje!
DISCO 300 TDI

Awatar użytkownika
JarekM

Kontaktowanie:

Post autor: JarekM » śr maja 09, 2007 6:52 pm

wizja pisze:Witam jako nowy i zielony w temacie :-)
zastanawiam się nad zanabyciem drogą kupną swojego pierwszego 4x4. Na razie waham się jak biedronka na grzbiecie między jakimś LR Disco 2 (po 98r) a Toyką LC HDJ80 (lub 100).
Autem będę na razie pomykał 70 trasa : 30 teren (ale chciałbym już kupić przyszłościowo ;-))
Pozdrawiam
Dylemat miałem podobny, ale...
u mnie warunkiem było bezstresowe pomykanie z napędem 4x4 po czarnym (zalodzonym, zasniezonym), druga kwestia to szukałem auta 7mio osobowego (na marginesie i tak nie mam 7 miejsc), do LR przekonał mnie bardziej 'dyskretny' i klasyczny wygląd zewnętrzny, pozatym trudno było znaleźć satysfakcjonującą mnie Toyotę za pieniądze, które miałem do wydania... a, i jeszcze jedno... LR jest bardziej 'elitarny' i mniej popularny niż Toyota, bardziej się wyróżnia... ale to moje (właściwie mojej żony) zdanie..

Kup Disco, bedziesz zadowolony...
JarekM
Discovery 2 Td5, '1999
GG:1390529
Obrazek

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr maja 09, 2007 7:29 pm

wizja pisze:

zastanawiam się nad zanabyciem drogą kupną
Najpierw skubnij se auto a jak nie bedzie pasić to porzucisz :)21
Bierz toykę :wink:
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
RAF z Ochoty

Post autor: RAF z Ochoty » śr maja 09, 2007 9:40 pm

kup discovery... jak dobrze trafisz (jaak w przypadku każdego używanego samochodu przecież) i będziesz dbał i regularnie odwiedzał zaprzyjaźniony serwis to bedzie OK. Natomiast jak masz zaufany serwis toyki w pobliżu a o LR to nie słychać w promieniu 250 km to może lepiej tego japońca (błe)
LR Disco 96' katowice limited edition

Awatar użytkownika
Bartas
Kontaktowanie:

Post autor: Bartas » śr maja 09, 2007 9:43 pm

RAF z Ochoty pisze:kup discovery... jak dobrze trafisz (jaak w przypadku każdego używanego samochodu przecież) i będziesz dbał i regularnie odwiedzał zaprzyjaźniony serwis to bedzie OK. Natomiast jak masz zaufany serwis toyki w pobliżu a o LR to nie słychać w promieniu 250 km to może lepiej tego japońca (błe)
serwisów LR-a u nas dostatek i można w każdym kogoś zaprzyjaźnionego spotkać :)2
VOLVO TGB 11 + GE300 Спец + Honda XR400R

Awatar użytkownika
cichy_SIII_109_SW

Post autor: cichy_SIII_109_SW » czw maja 10, 2007 8:06 am

Przejedź się oboma autami i wybierz takie, które Ci pasuje, proste.
Seria III'75 109 SW - samodzielny zestaw do majsterkowania :)

"Stado Baranów"

Awatar użytkownika
Bartas
Kontaktowanie:

Post autor: Bartas » czw maja 10, 2007 8:09 am

cichy_SIII_109_SW pisze:Przejedź się oboma autami i wybierz takie, które Ci pasuje, proste.
i wybierz to w którym poczujesz charakter wozu i co ci serce podpowie :)23
no dobra za dużo podpowiedziałem :)21
VOLVO TGB 11 + GE300 Спец + Honda XR400R

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » czw maja 10, 2007 9:53 am

Adamo pisze:Zakup auta terenowego nie ma logicznego uzasadnienia. Kupujesz je, bo Ci sie podoba. Chcesz żeby ktoś Ci napisał co Ci się podoba ?? :)21
Ot co :)2
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
RAF z Ochoty

Post autor: RAF z Ochoty » czw maja 10, 2007 7:25 pm

tak tak dobra rada ale nie mogłem tak napisać bo kolega ma do wawki za daleko...
zaś co do warsztatu - bęc! pomyślałem jak już napisałem - przecież nowy jest z poznania hehehe
LR Disco 96' katowice limited edition

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » pt maja 11, 2007 9:37 am

Koledzy Ci radza co masz zrobic zamiast powiedziec dlaczego podjeli decyzje zakupu LR. Moj znajomy kupil Disco 300. Pojechalismy w teren na zwyklych, drogowych oponach. Disco radzilo sobie nie gorzej niz moj Samurai. Na czarnym plynelo wprost, wlaczona klima zapewniala komfort. Po prostu luksus w porownaniu... Zachorowalem na wieksze auto. Zaczalem sie rozgladac. Za te pieniadze co mialem, moglem kupic gola, krotka Landkrowe 96-97 albo Mitsu 98-99. Zdecydowalem sie na Td5 99/00. Full wypas To byla szybka decyzja. Mam luksusowe auto, ktorym co prawda troche mi zal jechac w teren. Drugi biegun Samuraia. Na razie jestem zadowolony... Pakiet startowy okazal sie do udzwigniecia. Milo rozczarowalem sie brakiem koniecznosci wymiany paska rozrzadu bo to Disco go po prostu nie ma. Juz w Niemczech, skad jechalem, zauwazylem ze naleze do grona. Wlasciciele tego auta pozdrawiaja sie :D :)2

Awatar użytkownika
kondziu
Kontaktowanie:

Post autor: kondziu » pt maja 11, 2007 10:47 am

To fakt fajnie jest mijać się i pozdrawiać się. :)2 Czujesz ze nie jesteś sam w swej chorobie landrowerozie
Disco 95 300tdi
ONE LIFE. LIVE IT.
http://4x4.szczecin.pl

Tarsus

Post autor: Tarsus » pt maja 11, 2007 12:08 pm

Dokladnie :)
Chodz u nas posiadacze dyskotek sie nie pozdrawaiaja.... Musi byc motana, a wtedy to juz machaniu lapkami i mruganiu swiatlami nie ma konca... no mile to jest :)21

Awatar użytkownika
Ptak

Post autor: Ptak » pt maja 11, 2007 1:51 pm

Kiedyś na skrzyżowaniu Gość wysiadł przywitał sie ze mną w siadł i pojechał dalej !!!!
To był odpał :)2
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz

Awatar użytkownika
borty

Post autor: borty » sob maja 12, 2007 8:39 am

wizja pisze:Witam jako nowy i zielony w temacie :-)
Pozdrawiam
Koledzy wczesniej zasygnalizowali Ci, ze temat jest filozoficzny, a nie pragmatyczny. Nawet disco nie jest lekarstwem na wszystko...

Sam kupiłem dyskotekę jako panaceum na coraz szybsze samochody i coraz gorsze i zatłoczone drogi. Dawno temu jak byłem piekny i młody - wieczorem lub w nocy - długie (drogowe) światła były używane na stałe i czasami tylko sie je wyłączyło. :D A teraz na odcinku 200-300km nie włączysz ani razu :)3
Postanowiłem zmniejszyć prędkość poruszania sie do nieco bardziej bezpiecznej przez zmianę samochodu na taki, który wczesniej, całym sobą będzie sygnalizował iż obaj jedziemy szybko. Zaznaczam, że nie chcę juz jeździć szybko bo na drogach jest za ciasno, a cały czas mam skłoność 0/1. W terenie nie jeżdzę, chyba że szutrówki, drogi lokalne i dojazdowe, na ryby i grzyby - to teren. Przejechałem Transpolonię w 5 osób, super wycieczka ale tez nie wymagała super auta.
Disco II, po kupieniu auta sprzedałem felgi 18' razem z oponami, założyłem opony AT na 16' , CB radio, wyposażenie tyłu do celów campingowych, drugi akumulator ( żelowy ale nie rozruchowy) do celów campingowych, przetwornica, oswietlenie robocze, ostatnio lekka aluminiowa "platforma widokowa" mająca cechy bagażnika. powoli przygotowuje auto pod wlasne potrzeby.
Dlaczego DISCO? bo tak, stać mnie na taki kaprys.
Japończykami jeździłem i jeżdżę, bardzo dobre auta - ale n ie ma tam chemii. Nie sprawdzałem jeszcze HZJ
:D
Disco to super auto ale dla cierpliwych, disco nie toleruje technicznego chamstwa, z pewnym opóźnieniem ale sie zemści - czasami na następnym uzytkowniku. Na to tez trzeba uważać. :wink:
Sam jeżdżę prawie dwa lata, nie jest to auto tanie w eksploatacji (policz litry leju do wymiany) ale nie miało być tanie, jest sympatyczne. Ludzie których spotykam w LRach tez są sympatyczni - nie trafiłem dotychczas na innego.
Gdyby nie francuska elektronika w angielskim aucie :evil:
Td5DISCO
Grupa D!

Awatar użytkownika
borty

Post autor: borty » sob maja 12, 2007 8:42 am

Tarsus pisze:Dokladnie :)
Chodz u nas posiadacze dyskotek sie nie pozdrawaiaja.... Musi byc motana, a wtedy to juz machaniu lapkami i mruganiu swiatlami nie ma konca... no mile to jest :)21
U nas na wschodzie pozdrawiają, a jak jestem w Warszawie (często) to tez pozdrawiają nie tylko dyskoteki...
Td5DISCO
Grupa D!

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » sob maja 12, 2007 9:52 am

BORTY pisze:Gdyby nie francuska elektronika w angielskim aucie :evil:
firma srażem...
niestety alternatywą jest pastersko-faszystowska równie gówniana elektronika bosch
mam wrażenie, że bosch postawił sobie za punkt honoru testowanie wersji beta wszystkich najbardziej badziewnych systemów na produktach lr a potem sprzedawanie licencji firmie srażem
#noichuj

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”