snorkel
Moderator: Jerry
snorkel
Witam Szanownych Kolegów!
z czego zrobić snorkela do lr disco 1 (1990rok), odpada zakup jakiegoś super orginału za 1,5 tysia (mam za to high lifta, ze 3 kinetyki i kupe szekli)
co będzie lepsze:
1. rurka pcv dwa kolanka a wszystko okleić matą szklaną z żywicą
2. proilek z kwasiaczka (dodam że kwestia kosztów spawania itp. odpada bo mam gdzie to zrobić)
bo to że jest potrzebny to wiem
z góry dzięki za pomoc
z czego zrobić snorkela do lr disco 1 (1990rok), odpada zakup jakiegoś super orginału za 1,5 tysia (mam za to high lifta, ze 3 kinetyki i kupe szekli)
co będzie lepsze:
1. rurka pcv dwa kolanka a wszystko okleić matą szklaną z żywicą
2. proilek z kwasiaczka (dodam że kwestia kosztów spawania itp. odpada bo mam gdzie to zrobić)
bo to że jest potrzebny to wiem
z góry dzięki za pomoc
zrób sobie metalowy
http://www.sulejowek4x4.pl/sulejowek/in ... &Itemid=34
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
gri74 pisze:zrób sobie metalowy
Wielkie dzięki
zrob sobie pancerny...jpi pisze:gri74 pisze:zrób sobie metalowy
Wielkie dzięki
www.moli.pl
Re: snorkel
kup sobie podrobke za 400 pln z dostawa na wiodacym serwisie aukcyjnym i bedziesz mial z glowy kombinowanie...jpi pisze:z czego zrobić snorkela do lr disco 1 (1990rok), odpada zakup jakiegoś super orginału za 1,5 tysia
pozdr
chyba ze ma byc to wlot powietrza for showirekk pisze:kup sobie podrobke za 400 pln z dostawa na wiodacym serwisie aukcyjnym i bedziesz mial z glowy kombinowanie...jpi pisze:z czego zrobić snorkela do lr disco 1 (1990rok), odpada zakup jakiegoś super orginału za 1,5 tysia
pozdr

BTW to rozumiem ze kolega chce zmotać wlot powietrza i ma sprawne odpowietrzenia mostow skrzyni i takie tam

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
to wlasnie kopia Safari (bez napisu) i nie jest to bynajmniej odlew pcv...Eskapada pisze: Są tylko dwie słuszne drogi TJM Airtec Safari Snorkel
pozdr
No Ja Cie prosze .... to tylko kształem przypomina Safari i niczym poza tymirekk pisze:to wlasnie kopia Safari (bez napisu) i nie jest to bynajmniej odlew pcv...Eskapada pisze: Są tylko dwie słuszne drogi TJM Airtec Safari Snorkel
pozdr

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
domniemuje, ze miales i sie nie sprawdzil?Eskapada pisze: No Ja Cie prosze .... to tylko kształem przypomina Safari i niczym poza tym
moze sie podzielisz konkretnymi zarzutami wobec tego produktu, zeby nikt nie mial juz zlych doswiadczen?
pozdr
ooo! też bym zarzutow posłuchał, bo wlaśnie użytkuję taki niby-snorkel w celach turystyczno-rekreacyjnych jakieś 30tkm i jakoś problemów nie zauważyłem. za to jak po pylistych drogach jadę (a choćby las albo step) to przez nadkole pył gwiezdny do rurki nie wnika i fala podmokłej łąki wiosną też nie dostała się gdzie nie miała (a mówili że to już koniec). może twarda to taka nibyrurka nie jest i estetyczna troche inaczej, ale zadanie spełnia. jeśli znajdą się zarzuty natychmiast kupuję safari!irekk pisze:domniemuje, ze miales i sie nie sprawdzil?Eskapada pisze: No Ja Cie prosze .... to tylko kształem przypomina Safari i niczym poza tym
moze sie podzielisz konkretnymi zarzutami wobec tego produktu, zeby nikt nie mial juz zlych doswiadczen?
pozdr
landklinika... jakby kto pytał
andziasss@landklinika.pl
andziasss@landklinika.pl
andziasss pisze:. jeśli znajdą się zarzuty natychmiast kupuję safari!
Słusznie - plan jest dobry co prawda natychmiast to trzeba bedzie zrobic remont motoru ale zarys planu jest GIT

EOT

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
w sumie to jak sie juz znajda...andziasss pisze:[jeśli znajdą się zarzuty natychmiast kupuję safari!
to i na nowy silnik lub maly remoncik by sie przydalo miec zaskorniaki

nietety tak jest z tym post'factum...
snork to taki szpej co to sie czesto wydaje, iz zwalnia z myslenia dajac pozorne wrazenie bezpieczenstwa

ciekawe ile osob i jak czesto sprawdza szczelnosc tego usrojstwa???
..."Najwyższym osiągnięciem jest pokonać wroga bez walki."
Sun Tzu
Sun Tzu
mi też się wydaje, że porządne zespawanie rury z kwasiak czy z profilu jest tak samo dobre jak snorkel za 1,5 lub 2 tysiące, przecież to tylko przedłużka układu natleniania silnika (chyba że się mylę)
jak kogoś stać to niech sobie kupi nawet za 5 tysi ale są też tacy co patrzą na kasę i liczy się funkcjonalność i użyteczność a nie szpan między krzakami i bajorze po szyby
istnieje też możliwośc że niektórzy montują rużne ustrojstwa i i ich nie urzywają
jak kogoś stać to niech sobie kupi nawet za 5 tysi ale są też tacy co patrzą na kasę i liczy się funkcjonalność i użyteczność a nie szpan między krzakami i bajorze po szyby
istnieje też możliwośc że niektórzy montują rużne ustrojstwa i i ich nie urzywają

Szczelność wodna zmoty za 4 stówy jest dyskusyjna tylko w punktach jej mocowania, czyli we wtopionych w korpus 9 nakrętkach. Producent nie dostarcza śrub i uszczelnień. Można ten problem łatwo obejść za pomocą silikonowych lub kompozytowych uszczelek montowanych między snorka a kastę i między kastę a podkładkę śruby mocującej. Bardziej bał bym się o szczelność puszki filtra a nie monolitycznego elementu rury! Jeszcze pozostaje kwestia stylu jazdy... do extremy tylko mocna rura z kwasówy, ale do turystyki szerokopojętej po piachach i drobnych raz po raz strumieni i fal nagłych zmota idealnie się nadaję.reeb pisze:snork to taki szpej co to sie czesto wydaje, iz zwalnia z myslenia dajac pozorne wrazenie bezpieczenstwaandziasss pisze:[jeśli znajdą się zarzuty natychmiast kupuję safari!
ciekawe ile osob i jak czesto sprawdza szczelnosc tego usrojstwa???
Aha: jak kto chce motać z kwasu to można układ wymodelować za pomocą pcv kolanek od systemów rynnowych. zdaje się, że 1x90st. wejście do filtra, 2 x 30st. wywijka u podszybia i 1x 30st. do kominka.
Mam taki model, bo też chciałem motać z kwasrurki...
Kominek trza i tak nabyć wiadomo gdzie, a na połączenie z filtrem pasuje czerwona tuningrura na wiodącym serwisie aukcyjnym za około 2-3dychy...
landklinika... jakby kto pytał
andziasss@landklinika.pl
andziasss@landklinika.pl
a ja zdjełałem to lekko inaczej tj. otwory są - o ile dobrze pamiętam - 5 mm średnicy, więc zakupiłem blachwkręty jakieś 6 z kawałkiem gdzie wewnętrzna cześć gwintu (trzpień) jest 5 mm i to skręciłem na klej do metalów i plastiku - stąd mam (a może nieandziasss pisze:...Można ten problem łatwo obejść za pomocą silikonowych lub kompozytowych uszczelek montowanych między snorka a kastę i między kastę a podkładkę śruby mocującej...

a i co ciekawe to przy montarzu chciałem sobie sprawdzić szczelność "na oko" więc na włączonym silniku, po zdjęciu kominka, zatkałem łapom końcówkę rury i jak zaczeło zasysać to ten cały super snorkiel zaczął trzeszczeć i odnisołem wrażenie, że chwilę dłużej to by ga zassało do środka - połamało

LR Rendzi stajla