V8 szukam informacji
Moderator: Jerry
V8 szukam informacji
Witam wszystkich. Trafiłem do was bowiem poszukuje informacji na temat silnika V8 rovera oraz skrzyń biegów z jakimi on współpracuje.
Taki silnik+skrzynia biegów w zamierzeniu ma pracować w samochodzie opel manta- czyli nie offroad, ale mam nadzieje że wspomożecie mnie swoje wiedzą, w końcu grzebiecie w tych autach, skąd pochodzić ma ten zestaw.
samochód ma mieć napęd na jedną (tylna oczywiście ) oś, więc jakie skrzynie biegów byście proponowali- LT 77, czy inną, z jakiego samochodu najlepiej taki silnik (preferuje wtrysk, ale niekoniecznie) wyciągnąć, na co zwrócić uwagę przy kupnie, ewentualnie adresy sprawdzonych dostawców.
Informacji szukałem na stronie roverki.pl ale tam niestety nie dowiedziałem się nic ponad standardowe informacje.
Nie sugerujcie abym dał sobie siana i kupił od razu porsche, albo cuś innego...
W zasadzie gdyby trafić rovera SD1 to napęd z niego byłby dobry... Ale brak takich na rynku...
Taki silnik+skrzynia biegów w zamierzeniu ma pracować w samochodzie opel manta- czyli nie offroad, ale mam nadzieje że wspomożecie mnie swoje wiedzą, w końcu grzebiecie w tych autach, skąd pochodzić ma ten zestaw.
samochód ma mieć napęd na jedną (tylna oczywiście ) oś, więc jakie skrzynie biegów byście proponowali- LT 77, czy inną, z jakiego samochodu najlepiej taki silnik (preferuje wtrysk, ale niekoniecznie) wyciągnąć, na co zwrócić uwagę przy kupnie, ewentualnie adresy sprawdzonych dostawców.
Informacji szukałem na stronie roverki.pl ale tam niestety nie dowiedziałem się nic ponad standardowe informacje.
Nie sugerujcie abym dał sobie siana i kupił od razu porsche, albo cuś innego...
W zasadzie gdyby trafić rovera SD1 to napęd z niego byłby dobry... Ale brak takich na rynku...
Wbrew pozorom wcale to nie jest mezalians. Bowiem opel manta, jak samo nazwa skazuje jest to produkt GM, a silnik rovera jakby nie było jest wymysłem ( i przez krótki czas także produktem) tegoż sporego koncernu.
Co do szukania w googlach- myślisz że nie szukałem? Ja szukam porad od fachowców, czyli czy skrzynka Lt 77 będzie dobra, (ewentualnie która lepsza- np od range rovera po odkręceniu reduktora? jakie sprzęgło, jak z osprzętem... Na filtrowanie informacji brak mi sił...
Co do szukania w googlach- myślisz że nie szukałem? Ja szukam porad od fachowców, czyli czy skrzynka Lt 77 będzie dobra, (ewentualnie która lepsza- np od range rovera po odkręceniu reduktora? jakie sprzęgło, jak z osprzętem... Na filtrowanie informacji brak mi sił...
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Re: V8 szukam informacji
w sumie to wiem gdzie trafic sam papier od SD1...magik pisze:...W zasadzie gdyby trafić rovera SD1...

Mistrzow uprasza sie o spokoj
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Nie dziekuję. Ta opcja nie wchodzi w grę. Jakbym chciał forda w mancie, to załadowałbym 2.9 EFI ze skrzynia ze scorpio.Student pisze:A może coś z forda?
Pytanie. Czy skrzynia z range po odkręceniu reduktora będzie nadawać sie do pracy? Chodzi o to czy będzie można gdzie przykręcić wał napędowy, czy Trzeba dorabiać jakąś tylna pokrywę żeby uszczelnić skrzynię?
I drugie pytanie: jakie ciśnienie daje pompa paliwa we wtrysku w rangu?To jest wtrysk lucasa, czy Boscha?
mówię... w googlach RPI V8....magik pisze:Co do szukania w googlach- myślisz że nie szukałem? Ja szukam porad od fachowców
to lepiej odpuść temat...magik pisze:Na filtrowanie informacji brak mi sił...
więcej jest na pewno mercedesów z v8 czy beemek na szrotach do tego typu zabiegów..
"Nie jestem bardzo analityczny. Mało myślę o sobie i dlaczego robię różne rzeczy."
G.W.Bush
G.W.Bush

Nie odpuszczę tak łatwo. Chęci są. To tylko sprawa kasy i czasu.
Nie wsadzę żeliwnego pieca do tego auta, bo jazda nim nawet na wprost może stać się niewesoła. Poza tym mieszanie marek niespecjalnie mnie bawi. Ten zabieg jest uznawany przez "środowisko" za naturalny. W UK jest nawet klub mant przerobionych na V8 właśnie w taki sposób, tylko, ze to manty A. ja mam zamiar zrobić to w modelu B. Niestety na stronach klubowych nie maja zbyt dużo informacji, poza tym to co jest dostępne na szrocie w UK, nie zawsze jest dostępne na szrocie u nas( a tak naprawdę- prawie nigdy). Dlatego pytam się Was, bo potrzebuje wiedzy jak zrobić to na częściach dostępnych w Polsce. Jak radzicie sobie ze zmianą silników? jak przerabiacie dzwony w skrzyniach? czy ktoś dorabia wałki sprzęgłowe?
Nie wsadzę żeliwnego pieca do tego auta, bo jazda nim nawet na wprost może stać się niewesoła. Poza tym mieszanie marek niespecjalnie mnie bawi. Ten zabieg jest uznawany przez "środowisko" za naturalny. W UK jest nawet klub mant przerobionych na V8 właśnie w taki sposób, tylko, ze to manty A. ja mam zamiar zrobić to w modelu B. Niestety na stronach klubowych nie maja zbyt dużo informacji, poza tym to co jest dostępne na szrocie w UK, nie zawsze jest dostępne na szrocie u nas( a tak naprawdę- prawie nigdy). Dlatego pytam się Was, bo potrzebuje wiedzy jak zrobić to na częściach dostępnych w Polsce. Jak radzicie sobie ze zmianą silników? jak przerabiacie dzwony w skrzyniach? czy ktoś dorabia wałki sprzęgłowe?
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
dobra...powiem...
bo mnie ten temat nudzi
żeby wykonać to ćwiczenie potrzebujesz:
-silnik v8 z rendza/disco/rovera
-koło zamachowe z sd1 v8
-sprzęgło z sd1 v8 albo każdego lr diesel
-kielich sprzęgła z sd1 v8 albo ldv-andoria
-skrzynię lt 77 z sd1 v8 albo sd turbo albo ldv-andoria
-kupe innego badziewia wszelkiego
system wtryskowy może być:
-85-89 lucas L/lucas-bosch, system podobny do bosch dla audi v8
-89-96 lucas hot-wire/lucas-hitachi, system nie podobny do niczego poza chyba chińskim sputnikiem pokrzyżowanym z sowiecką latryną wojenną
-92-96 dla wersji NAS system bosch/sagem, tzw wasted-spark. generalnie srażem...
więcej mi się nie chce wywnętrzniać.
bo mnie ten temat nudzi
-koło zamachowe z sd1 v8
-89-96 lucas hot-wire/lucas-hitachi, system nie podobny do niczego poza chyba chińskim sputnikiem pokrzyżowanym z sowiecką latryną wojenną
-92-96 dla wersji NAS system bosch/sagem, tzw wasted-spark. generalnie srażem...
#noichuj
Ja tam sie na mechanice, ani na elektryce, nie znam, tym bardziej na kombinacji powyższych, czyli na autach też sie nie znam, ale coś mi się przypomina, że gdzieś kiedyś czytalem gościa, co twierdził, że v8 w terenowym aucie jest zestrojone inaczej niż w osobowym, tzn. pracuje bliżej charakterystyki dizla, tzn., że jeżeli zależy ci bardziej na prędkości, to poszukaj innego źródła niż landki. Ale, oczywiście zero gwarancji, ze tak jest.
LR Disco 3.5 V8i, 92', +2''
"I hate asfalt"
"I hate asfalt"
alboStudent pisze:4.0 V8 z gieza 66
ZIŁ: 41041 41047
1 rodzaj napędu K K
2 rodzaj silnika V8 V8
3 pojemność silnika (cm3) 7680 7695
4 moc w KM 315 315
5 moment obrotowy w Nm/przy obrotach 610/2500 608/2500
6 liczba biegów/rodzaj skrzyni -/3A -/3A
7 masa własna pojazdu (kg) 3040 3550
8 czas rozpędzania 0-100 km/h (sek) 12,0 13,0
9 prędkość maksymalna (km/h) 200 190
10 średnie zużycie paliwa (l/100 km) 18,4 19,5
11 pojemność zbiornika paliwa (l) 120 120
http://www.ikm.za.pl/zil/zil41047.php
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje trener naszego klubu...czesław&jarząbek pisze:dobra...powiem...
bo mnie ten temat nudzi
-koło zamachowe z sd1 v8
To sa konkrety. Czy w LDV nie montowali sławnej skrzyni z LT77, która przełożeń to ma z tysiąc w różnych wykonaniach?
do KrzyKa- właśnie o to chodzi, żeby sobie pomykac na wolnych obrotach, z gulgotem w tle... nie innego wytłumaczenia chęci posiadania takiego zestawu.
Dziękuje za dane techniczne ZIŁ. Wydrukuję sobie i włożę do mojego magicznego zeszytu, który mam jeszcze z czasów kiedy internet to były dwa krążki z papieru i naciągnięta nitka.
w dobie globalizacji nie jest problemem że coś jest na szrocie w UK.
w ciagu tygodnia masz to u siebie za cenę nie przekraczajaca 1000 PLN (transport mostu do defa mnie wyniusł 1,5 roku temu 390 PLN).
popytaj wśród kumpli, na pewno ktoś jest w UK i będzi Ci chciał pomóc.
i do chooja wafla zerknij na tą stronę RPI bo tam robią MX-5 v8, porsche 944 v8 i inne takie chooje muje dzikie węże.

w ciagu tygodnia masz to u siebie za cenę nie przekraczajaca 1000 PLN (transport mostu do defa mnie wyniusł 1,5 roku temu 390 PLN).
popytaj wśród kumpli, na pewno ktoś jest w UK i będzi Ci chciał pomóc.
i do chooja wafla zerknij na tą stronę RPI bo tam robią MX-5 v8, porsche 944 v8 i inne takie chooje muje dzikie węże.

"Nie jestem bardzo analityczny. Mało myślę o sobie i dlaczego robię różne rzeczy."
G.W.Bush
G.W.Bush