Żre oponę w dyskotece
Moderator: Jerry
Żre oponę w dyskotece
Witam po raz pierwszy. Jako szczęśliwy/nieszczęśliwy (w zależności od aktualnej kondycji traktora niepotrzebne skreślić) cysty mam ostatnio pewnien dość dziwaczny problem. Zacząłem nabierać przekonania, że siadła mi zbieżność (sic!) na lewym tylnim kole. Podpiernicza oponę po zewnętrznej aż miło. A opona normalna - 235/75. Myslę, myślę kombinuję i żadne sensowne wytłumaczenie nie przychodzi mi do głowy. Czy ktoś w tym szacownym gronie wie może z czego to może wynikać? I co zrobić żeby asfalt i inne żwiry przestały żreć gumę?
bratek pisze:Tape![]()
![]()
![]()
![]()
może po prostu - nie jeździć?
Jest to jakieś rozwiązanie. Ale nie dla mnie.
A konkretnie - most prosty jak szczała z łuku. Felga raczej też - ostatnio byli gumy po zimie zmieniane, zaliczyły więc wyważanie przy okazji. Żadnych znaczących walnięć od tamtej pory nie zaliczyłem.
Bić nie słychać ani nie czuć. Ot wszystko skrzypi jak na traktor przystało, ale prosto jedzie, nie wibruje, nie ucieka ani na boki, ani do rowu. Wot zagwostka
- Discotheque
-
Mozesz miec wygieta pochwe mostu nie cofales gdzies po ciemku?
Albo szoruje o blotnik lub np. w czasie jazdy "zaciaga" pod kolo tylny chlapacz.
Pierwszy lepszy diagnosta na geometrii Ci to sprawdzi wiec nei kombinuj bo szkoda kasy tylko jedz na geometrie i powiedz gosciowi w czym problem.
Albo szoruje o blotnik lub np. w czasie jazdy "zaciaga" pod kolo tylny chlapacz.
Pierwszy lepszy diagnosta na geometrii Ci to sprawdzi wiec nei kombinuj bo szkoda kasy tylko jedz na geometrie i powiedz gosciowi w czym problem.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!
Re: Żre oponę w dyskotece
zacznij moze od zamiany miejscami kol i obserwuj - moze to np. jakas wada technologiczna opony a nie problem z samochodem?efraim pisze: I co zrobić żeby asfalt i inne żwiry przestały żreć gumę?
pozdr
a jak to stwierdziles?efraim pisze:Podpiernicza oponę po zewnętrznej aż miło.
a moze za malo/za duzo powietrza masz nadmuchane...
Stwierdziłem organoleptycznie. W ciągu ostatnich 400 kilometrów znacznie ubyło bieżnika na zawnętrznej krawędzi lewej tylnej opony. Widać to gołym okiem.
A powietrza nadmuchane jest tyle ile trzeba, wczoraj sprawdzałem.
A powietrza nadmuchane jest tyle ile trzeba, wczoraj sprawdzałem.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie: