hamulec ręczny
Moderator: Jerry
- Broncosaurus
hamulec ręczny
po taplaniu sie w błocie i kompletnym zaklejeniu kamieniejacą mazia okolic ręcznego am następujący objaw:
linka luzna (jakby nic sie nie dzialo) a mam wrazenie lekkiego przycierania hamulca - po kilkuminutowej jezdzie obudowa ręcznego gorąca mocno
zanim bede zrzucał wał mam pytanie - czy mozliwe jest by nabrał breji blotnej do środka i sie tam zakleszczył?
linka luzna (jakby nic sie nie dzialo) a mam wrazenie lekkiego przycierania hamulca - po kilkuminutowej jezdzie obudowa ręcznego gorąca mocno
zanim bede zrzucał wał mam pytanie - czy mozliwe jest by nabrał breji blotnej do środka i sie tam zakleszczył?
OneTen
Discofery 300tdi
Discofery 300tdi
- Broncosaurus
- scyzoryk73
możliwe jest nabranie błota ale może wcale nie od ostatniego błota jeno przyszedł kres na właśnie płynną pracę zacisków i ich powrót do normalnej pozycji... dlatego trza zrucić bęben czem prędzej, kompleksowo wyczyścić, wydmuchać letko przesmarować i będzie żyć... nie ma co się sugerować rzekomą śrubką Haynesa...
zawsze trzeba widzieć plusy w minusach
za pasem nóż a w ręku kij, krawieckie szydło w kapeluszu
za pasem nóż a w ręku kij, krawieckie szydło w kapeluszu
- Broncosaurus
prozaiczna przyczyna:
cięgno ręcznego wchodzi w bęben wzdłuż reduktora a ponieważ nie ma miejsca aby wchodziło na wprost ot jest tak sprytnie ugięte (od własnej ośi) a że obroną wnętrza bębna zajmuje się gumowy kapturek - który się wypełnił szybko schnącym błotem to powstał zator uniemożliwiający pełne odpuszczenie ręcznego i moją jazdę na lekko zaciągniętym ręcznym przez jakieś 20km
tasiemiec moze twojej skrzyni też nie trzeba było zrzucać tak od razu...
cięgno ręcznego wchodzi w bęben wzdłuż reduktora a ponieważ nie ma miejsca aby wchodziło na wprost ot jest tak sprytnie ugięte (od własnej ośi) a że obroną wnętrza bębna zajmuje się gumowy kapturek - który się wypełnił szybko schnącym błotem to powstał zator uniemożliwiający pełne odpuszczenie ręcznego i moją jazdę na lekko zaciągniętym ręcznym przez jakieś 20km
tasiemiec moze twojej skrzyni też nie trzeba było zrzucać tak od razu...

OneTen
Discofery 300tdi
Discofery 300tdi