Od tyłu

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
maruda

Od tyłu

Post autor: maruda » śr sie 15, 2007 6:55 pm

Wbrew pozorom rzecz jest (głodnemu chleb na myśli, co ?) o podnoszeniu Disco hi-liftem.
Zawsze miałem problem, o co z tyłu zaczepić podnośnik. Zderzak się wyginał, z haka potrafiło się ześlizgnąć, no problem był.
Był, więc został rozwiązany.

Obrazek

Obrazek

szczegół techniczny:

Obrazek

Koszty: kawałek ceownika ze złomu, kawałek płaskownika ze złomu, dwie śruby M8 z nakrętkami, jedna tarcza do szlifierki kątowej, jedno porządne wiertło.

Krytyka mojego rozwiązania jest niemile widziana, za to nie pobieram opłaty za prawa autorskie.
Ostatnio zmieniony śr sie 15, 2007 7:12 pm przez maruda, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » śr sie 15, 2007 7:05 pm

o matko ale kicz !!!

w sumie moglbys go podnosic za otwor po brakujacej prawej tylnej lampie...

Awatar użytkownika
maruda

Post autor: maruda » śr sie 15, 2007 7:13 pm

czytać nie umiesz ?
pisałem że krytyka niemile widziana !

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » śr sie 15, 2007 7:26 pm

Nie krytykuje rozwiazania ale dziwi mnie ta maniakalna chec podnoszenia samochodow Hi-Liftami. Oryginalny podnosnik hydrauliczny calkowicie wystarcza.

Moze sie myle ale:

Hi-Lift
- dodatkowa waga w bagazniku
- w razie wypadku lub dachowania latajacy morderca
- w autach z liftem zanim wybierzesz skok zawiasu to sie 48" konczy :)21
- w blocie nie podniesiesz bo sie zapadnie chyba ze podkladka wiec kolejny gadzet w bagazniku
- popularne zrzucanie auta z Hi-lifta - ryzykowne i niebezpieczne dla auta i obslugi i g..o daje w blocie chyba ze ma 1m dlugosci

+ jest trendy
+ rurka z Hi-Lifta przydaje sie do napraw
+ mozna uzyc jako imadlo do krzyzakow
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!

Awatar użytkownika
Pepek

Post autor: Pepek » śr sie 15, 2007 7:28 pm

Myślę że łatwiej było by zastosować patent jak w UP. Czyli kawałek rury wspawany w zderzak. Twoje mocowanie sprawdzi się na płaskim , a będą kłopoty jak disko będzie stało pod kątem.
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » śr sie 15, 2007 8:14 pm

Discotheque pisze:Nie krytykuje rozwiazania ale dziwi mnie ta maniakalna chec podnoszenia samochodow Hi-Liftami. Oryginalny podnosnik hydrauliczny calkowicie wystarcza.
zgodzę się, acz nie do końca :wink:
Hydraulicznego używam w 90% wypadków...
no ale te 10% sprawia, że zawsze go mam na pace :)21

A co do jego rzekomej zabójczości przy dachowaniu lub boku to:
a) Mam go przywiązanego do złożonej ławeczki 8)
b) Skróciłby moje cierpienia gdyż nie mam pałąka, ani klatki :roll:
SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos

Awatar użytkownika
Pepek

Post autor: Pepek » śr sie 15, 2007 8:22 pm

A spróbuj wyrwać auto wklejone w błocie hydraulikiem którego musisz podłożyć pod most :D Mocowanie oraz praca Hi-Liftem wymaga niestety od operującego myślenia i wtedy jest to bezpieczne
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo

Awatar użytkownika
maruda

Post autor: maruda » śr sie 15, 2007 10:33 pm

Pepek pisze:Myślę że łatwiej było by zastosować patent jak w UP. Czyli kawałek rury wspawany w zderzak. .
Z przodu mam zderzak z blachy 5 mm i tam mam wspawane kawałki rurki do włożenia końcówki hi-lifta. Ale z tyłu jest oryginalny zderzak z blachy 2mm, za słaby w mojej ocenie, żeby w niego wspawać uchwyty do podnoszenia. A robienie bądź kupienie mocniejszego zderzaka byłoby niewspółmiernie droższe od moich złomowych uchwytów.

A co do podnoszenia auta przechylonego w bok, to masz całkowitą rację - nie da się.

Awatar użytkownika
maruda

Post autor: maruda » śr sie 15, 2007 10:44 pm

Discotheque pisze:Nie krytykuje rozwiazania
Tak na marginesie, to w pewnym sensie dzieki Tobie powstały moje uchwyty, bo gdybym nie musiał zdjąć zderzaka do naprawy słupka, to bym ich nie zrobił, bo nie miałbym jak przykręcić.

A mój oryginalny podnośnik hydrauliczny nie wytrzymał próby czasu. W jego miejscu jest teraz drugi akumulator.

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » śr sie 15, 2007 11:43 pm

Pepek pisze:A spróbuj wyrwać auto wklejone w błocie hydraulikiem którego musisz podłożyć pod most :D Mocowanie oraz praca Hi-Liftem wymaga niestety od operującego myślenia i wtedy jest to bezpieczne
Jezeli auto sie wklei w bloto to i Hi-Lift bez podkladki o powierzchni conajmniej metra kwadratowego nie pomoze bo sie zaglebi az do Chin.
Wiekszosc ludzi ma Hi-Lifty 48" a w takim blocie ktore "wklei" auto nic nie zrobisz bo skok zawieszenia i zaglebienie Hi-Lifta wybierze caly jego zakres dzialania.

Ale zakladajac ryzykowna hipoteze ze uda sie podniesc auto i cos podlozyc pod kola to i tak jezeli jest bloto to za 50cm znowu wtopisz i znowu walka z Hi-Liftem zeby zdobyc kolejne 50cm.

Tyle ile razy widzialem w blocie ludzi "walczacych" w ten sposob to dawali sobie spokoj po 20 minutach walki i czekali az ich ktos inny wyciagnie.

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » śr sie 15, 2007 11:45 pm

maruda pisze: A mój oryginalny podnośnik hydrauliczny nie wytrzymał próby czasu. W jego miejscu jest teraz drugi akumulator.
Ja w tym miejscu mam zbiornik do prysznica a podnosnik poszedl do bagaznika do wneki. Oryginalny hydraulik ma gigantyczny skok i super wyprofilowana glowke wiec nie ma szans zeby sie wysliznal spod mostu. To info dla tych ktorzy nie widzieli hydraulika od LRa.

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » czw sie 16, 2007 1:03 am

Discotheque pisze: Jezeli auto sie wklei w bloto to i Hi-Lift bez podkladki o powierzchni conajmniej metra kwadratowego nie pomoze bo sie zaglebi az do Chin.
Wiekszosc ludzi ma Hi-Lifty 48" a w takim blocie ktore "wklei" auto nic nie zrobisz bo skok zawieszenia i zaglebienie Hi-Lifta wybierze caly jego zakres dzialania.

Drewniana podkładka załatwia zadanie, oczywiście ma też ona inne zastosowania 8)

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » czw sie 16, 2007 8:18 am

Tyle ile razy widzialem w blocie ludzi "walczacych" w ten sposob to dawali sobie spokoj po 20 minutach walki i czekali az ich ktos inny wyciagnie.[/quote]

pod warunkiem ze jest ktos kto moze wyciągnąć :)

ja woże tylko hilifta bo nie ma sensu wozic dwóch podnosników
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » czw sie 16, 2007 8:35 am

Tapeworm pisze:
Discotheque pisze: Jezeli auto sie wklei w bloto to i Hi-Lift bez podkladki o powierzchni conajmniej metra kwadratowego nie pomoze bo sie zaglebi az do Chin.

Drewniana podkładka załatwia zadanie, oczywiście ma też ona inne zastosowania 8)
Pod warunkiem ze drewniana podkladka bedzie miala powierzchnie wieksza niz powierzchnia styku opony z blotem :) i to parokrotnie, czyli jak masz bloto ze wklejasz po cycki to musisz zabrac z soba caly parkiet albo podloge szwedzka i na miejscu ja poskladac w kwadrat 1x1m :)21

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » czw sie 16, 2007 8:40 am

dwa trapy na krzyż i kilka patyków robi za parkiet :)
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » czw sie 16, 2007 9:13 am

Discotheque pisze: Pod warunkiem ze drewniana podkladka bedzie miala powierzchnie wieksza niz powierzchnia styku opony z blotem :) i to parokrotnie, czyli jak masz bloto ze wklejasz po cycki to musisz zabrac z soba caly parkiet albo podloge szwedzka i na miejscu ja poskladac w kwadrat 1x1m :)21
Widzisz Bocian... ja myślę zanim gdzieś pojadę i jakoś nigdy nie wpakowałem się w błoto po pachy :)21

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw sie 16, 2007 9:23 am

Tapeworm pisze:
Discotheque pisze: Pod warunkiem ze drewniana podkladka bedzie miala powierzchnie wieksza niz powierzchnia styku opony z blotem :) i to parokrotnie, czyli jak masz bloto ze wklejasz po cycki to musisz zabrac z soba caly parkiet albo podloge szwedzka i na miejscu ja poskladac w kwadrat 1x1m :)21
Widzisz Bocian... ja myślę zanim gdzieś pojadę i jakoś nigdy nie wpakowałem się w błoto po pachy :)21
Tak tak, a wtopa na zdjęciu była robiona na potrzeby avatara :)21

Hilift nie raz mnie uratował z opresji, szczególnie w przypadkach głębokich gliniastych kolein jakich pełno w górach. Zwykle wystarczało mi podniesienie tyłu i podłożenie trapów pod tylne koła. Ca. 20 min roboty i jadę dalej.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » czw sie 16, 2007 9:28 am

Damian pisze:
Tak tak, a wtopa na zdjęciu była robiona na potrzeby avatara :)21
tonie, żadna wtopa, tylko zgon skrzyni biegów w najmniej odpowiednim momencie :)21
Trakcje miałem 8)

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » czw sie 16, 2007 9:30 am

Tapeworm pisze:
nie ma sie czym chwalić :)21
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » czw sie 16, 2007 10:21 am

Broncosaurus pisze:dwa trapy na krzyż i kilka patyków robi za parkiet :)
Faktycznie masz racje dwa trapy + Hi-Lift schowane w podlokietniku to taki zestaw mocno podreczny i praktyczny :)21

Moze to glupie co napisze ale nie lepiej po prostu uzyc wyciagarki? :)21

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » czw sie 16, 2007 10:23 am

Tapeworm pisze: Widzisz Bocian... ja myślę zanim gdzieś pojadę i jakoś nigdy nie wpakowałem się w błoto po pachy :)21

Wiec po jakiego grzyba ci Hi-Lift? Otwierasz tym kapsle z butelek?

Awatar użytkownika
Maqlinka

Post autor: Maqlinka » czw sie 16, 2007 10:25 am

Tapeworm pisze: tonie......
widać, że tonie :)21
Life's Too Short For A Full Time Job

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw sie 16, 2007 10:27 am

bocianek...
przyznaj sie...przykutwiłeś 250 zeta na chińskiego lifta i teraz sobie do tego dorabiasz ideologie
:)21
taki gadżeciarz jak ty...robisz sie niewiarygodny

nie kupuje tej nawijki
:)21
#noichuj

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » czw sie 16, 2007 10:38 am

Discotheque pisze:Moze to glupie co napisze ale nie lepiej po prostu uzyc wyciagarki?
Jeśli się takową posiada :wink:
Discotheque pisze:
Tapeworm pisze: Widzisz Bocian... ja myślę zanim gdzieś pojadę i jakoś nigdy nie wpakowałem się w błoto po pachy :)21

Wiec po jakiego grzyba ci Hi-Lift? Otwierasz tym kapsle z butelek?
Przydatny bywa, gdy:
-tracę trakcje
-zawisam na ramie( 109 lubi to bardzo)
-zastygam w widowiskowej figurze :)21

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » czw sie 16, 2007 12:18 pm

jak zmieniam koło to sie tez czasem przydaje

trapy sie mieszcze na podłodze bagaznika - wiec miejsca nie zajmuja hilift zreszta tez :)
OneTen
Discofery 300tdi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”