spalanie td5 automat
Moderator: Jerry
spalanie td5 automat
jak palić powinno discovery ll td5 automat?
chodzi mi o asfalt bo poza czarnym to wiem że beczke na postoju a jak je4dzie to dwie no ale ile w mieście powinno ziąść, a ile w trasie?
chodzi mi o asfalt bo poza czarnym to wiem że beczke na postoju a jak je4dzie to dwie no ale ile w mieście powinno ziąść, a ile w trasie?
Re: spalanie td5 automat
dwa razy w mieście i raz w lesie no i czasem nad stawembodziu pisze:jak palić powinno discovery ll td5 automat?

w sumie 1353 KM 
no replacement for displacement!

no replacement for displacement!
prawdazaloguj pisze:ile nalejesz tyle wypije![]()
jeszcze prawdziwsza prawdaSaphira pisze: przewaznie jak jedzie to pije

A, że posiadam td5, tylko że manual, i prawdopodobnie został przez makaroniarza (poprzedni właściciel) 'zcipowany', to spalanie jest ok 10l/100 km (+/- 0,5 l). I oczywiście (albo oczystójcie) przy założeniu, ze nie muszę być pierwszy na światłach, a mierzone: 50% trasa (o ile katowicką można nazwać trasą, np. korek przy maximusie codzienny ci co jeżdżą to wiedzą) i 50% kaczogród, opony AT'ki.
Uff to tyle.
Pozdrawiam,
Disco TD5 '01 +lift [jego]
SALLAAA [jej]
SALLAAA [jej]
a co nie stac na paliwko?bodziu pisze:jak palić powinno discovery ll td5 automat?
co to za roznica ile pali? toc jedzie w zamian za spalanie...

- JarekM
-
- Kontaktowanie:
jako,bodziu pisze:jak palić powinno discovery ll td5 automat?
że 80 procent czasu użytkowania przeze mnie DII Td5 automat to dojazdy do roboty (ok. 70km dziennie) w cyklu 50/50 (trasa/miasto) to u mnie to spalanie wacha się w granicach 11,5-12l/100.
JarekM
Discovery 2 Td5, '1999
GG:1390529

Discovery 2 Td5, '1999
GG:1390529

Na autostradzie z Niemcowni to wciągnął super bo naginałem 120-140 i grubo poniżej 10, ale w mieście to 17 z hakiem wciągnął więc nie wiem o chodzi, ale to pierwsze pomiary.
Ale z drugiej strony to te forum jest "bardzo merytoryczne" to drugi temat który zaczeąem i mimo wielu postów brak kąkretów szczególnie wypowiedzi LR_Olek są bardzo trafne (a na zupę mnie stać ,zaglądnij do Gorzowa to ci wleję do baku). Wcześniej mialem Pajero i na tamtej części forum otrzymywałem więcej informacji.
Ale z drugiej strony to te forum jest "bardzo merytoryczne" to drugi temat który zaczeąem i mimo wielu postów brak kąkretów szczególnie wypowiedzi LR_Olek są bardzo trafne (a na zupę mnie stać ,zaglądnij do Gorzowa to ci wleję do baku). Wcześniej mialem Pajero i na tamtej części forum otrzymywałem więcej informacji.
Ostatnio zmieniony czw paź 18, 2007 9:52 pm przez bodziu, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
ja mam doświadczenie w przejechaniu około 17 tys. km w tym roku Disco II TD5 w automacie. Auto jest z roku 99, miało przebieg 128 tys. km kupione od mocno starszego Pana w niemcowni.
Przez 15 tys. km auto jeździło na standardowych oponach Good Year szosówki (te oznaczane 80% czane, 20% teren) w rozmiarze 235/70/16 czyli standard. Rodzaj jazdy z moją ciężką nogą, która rozkładała się przeważnie w proporcjach 60% miasto (Wrocław), 10% trasa, 30% teren auto paliło między 12,5 a 13 litrów. Jak jeździłem np. w dalszą trasę autostradą i cały czas na tempomacie zapięte 139 km/h
to paliło również tyle samo, no bo to jednak kawałek nieopływowej budy do pchania. Trasa na mazury i z powrotem - w sumie ok 1200km, jechana dynamicznie i szybko też w okolicach 12-13 litrów. Jak miałem weekend, że auto praktycznie cały czas jeździło po lekkim terenie, rzadko reduktor to też 13. Teraz mam lift OME, kapcie BFG AT 265/75/16 oraz stalowy zderzak z płytą pod wyciągarkę i bagażnik wyprawowy z kompletem oświetlenia (te duże 4 reflektory na dachu pewnie coś hamują auto na trasie) pali mi około 14,5 litra w układzie 60% trasa jechana 100-110km/h bo powyżej strasznie bagażnik świszczy i wyraźnie czuć, że auto się męczy oraz 40% lekki teren z lekkim błockiem, sporadycznie reduktor. Ale to na razie około 2 tys. km więc za mało by się wypowiadać.
Pozdrawiam, Karol
ja mam doświadczenie w przejechaniu około 17 tys. km w tym roku Disco II TD5 w automacie. Auto jest z roku 99, miało przebieg 128 tys. km kupione od mocno starszego Pana w niemcowni.
Przez 15 tys. km auto jeździło na standardowych oponach Good Year szosówki (te oznaczane 80% czane, 20% teren) w rozmiarze 235/70/16 czyli standard. Rodzaj jazdy z moją ciężką nogą, która rozkładała się przeważnie w proporcjach 60% miasto (Wrocław), 10% trasa, 30% teren auto paliło między 12,5 a 13 litrów. Jak jeździłem np. w dalszą trasę autostradą i cały czas na tempomacie zapięte 139 km/h

Pozdrawiam, Karol
-------------
Disco II było, Disco III było, Terrano II było, teraz Freelander 2 2.2 automat
Disco II było, Disco III było, Terrano II było, teraz Freelander 2 2.2 automat
...bo to jest temat do redakcji Auto Światazaloguj pisze:tez przez to przechodzilem![]()
tu jak sie sam nie dowiesz to malo kto powie

Auta Użytkowników tego forum mają różną przeszłość

Dla jednego norma to 10l/100km - dla innego 13l ....i obaj są zadowoleni.
Discovery itd... My Friend
trzyseta moja
trzyseta moja
TD5. Nigdy nie wyszło powyżej 11.
Generalnie jest średnia 10,2. Samochód porusza sie po mieście, lub na trasie aby dojechać do terenu, więc to się mniej więcej wyrównuje
9,5 to minimum jakie sie udało razu pewnego mieć w terenie zabudowanym. Ruch mam dość płynny tam gdzie jeżdżę, i nie muszę być pierwszy na światłach.
Generalnie jest średnia 10,2. Samochód porusza sie po mieście, lub na trasie aby dojechać do terenu, więc to się mniej więcej wyrównuje
9,5 to minimum jakie sie udało razu pewnego mieć w terenie zabudowanym. Ruch mam dość płynny tam gdzie jeżdżę, i nie muszę być pierwszy na światłach.