Disco II TD5 świst
Moderator: Jerry
Disco II TD5 świst
Witam,
Czy ktoś spotkał się z następującym problemem :
Przy przyśpieszaniu w okolicach 2,5-3 tys. obrotów z okolic turbiny wydobywa się głośny świst. Przy wyższych obrotach świst ustaje. Turbina była wyciągana i sprawdzana , żadnych luzów i nieszczelności, wszystko OK. Nie jest to też pasek klinowy – wymieniony na nowy. Zmieniłem też olej i wszystkie filtry. Niestety dalej świszczy jak wściekły.
Pozdrawiam,
SebaW
Disco 2 TD5
Czy ktoś spotkał się z następującym problemem :
Przy przyśpieszaniu w okolicach 2,5-3 tys. obrotów z okolic turbiny wydobywa się głośny świst. Przy wyższych obrotach świst ustaje. Turbina była wyciągana i sprawdzana , żadnych luzów i nieszczelności, wszystko OK. Nie jest to też pasek klinowy – wymieniony na nowy. Zmieniłem też olej i wszystkie filtry. Niestety dalej świszczy jak wściekły.
Pozdrawiam,
SebaW
Disco 2 TD5
- marek_z_gor
- Kontaktowanie:
- Misiek Cypr
-
to ja może wyjaśnię jaśniej o co mi chodzi i dla czego ptałem czy to może normalny "odruch" turbiny że świszczy od jakiegoś zakresu
1 200seta jak wiadomo w ogóle raczej nie przyspiesza ale tak od około 2000 niefachowo mówiąc turbina się załącza i jakoś idzie
2 przykład z top geara: lancer evo IX wersja jakieś pi razy oko 400 hp i startując z jakiegoś tam biegu zostało opindolone prze fiata brava - chyba, czyli turbina nie uzyskała prawidłowej prędkości obrotowej co skutkowało zmulaniem tak czy nie??
ja tylko mgr biologii więc mogę się mylić

1 200seta jak wiadomo w ogóle raczej nie przyspiesza ale tak od około 2000 niefachowo mówiąc turbina się załącza i jakoś idzie
2 przykład z top geara: lancer evo IX wersja jakieś pi razy oko 400 hp i startując z jakiegoś tam biegu zostało opindolone prze fiata brava - chyba, czyli turbina nie uzyskała prawidłowej prędkości obrotowej co skutkowało zmulaniem tak czy nie??
ja tylko mgr biologii więc mogę się mylić

jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
- Misiek Cypr
-
Przy pewnych obrotach turbinka w istocie moze sobie dziwnie swistac, ale ciezko zgadywac jak sie tego nie slyszy.
Turbinka robi caly czas, ale nie zawsze ROBI
Znaczy czasem luftu brakuje jednak.
Aby dobrze ja wykorzystac, trzeba by silnik trzymac na stalych obrotach w granicach najwiekszej sprawnosci/wydajnosci, ale to mozliwe tylko z przekladnia CVT lub jakas hybryda hydrauliczna lub diesel electric jak w lokomotywach
Turbinka robi caly czas, ale nie zawsze ROBI

Aby dobrze ja wykorzystac, trzeba by silnik trzymac na stalych obrotach w granicach najwiekszej sprawnosci/wydajnosci, ale to mozliwe tylko z przekladnia CVT lub jakas hybryda hydrauliczna lub diesel electric jak w lokomotywach

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Jezeli nie jest to nieszczelność to mi osobiście gwizd turbiny nie przeszkadza na nawet przyjemnie się silnika słucha jakładnie gada - miałem tak w 6 cylindrowym vw Lt
Miał samochódodejście i rasowe brzmienie
Z turbiną do fachowca podjedź bo samemu to czasem ciężko przyuważyć.
Kiedyś w starze jak się po drodze układ rozszczelnił to dopier gwizd był - dwa dni wuszach bi brzęczało

Z turbiną do fachowca podjedź bo samemu to czasem ciężko przyuważyć.
Kiedyś w starze jak się po drodze układ rozszczelnił to dopier gwizd był - dwa dni wuszach bi brzęczało

Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion

1. Przy tych 2000 obr/min i jakimś tam otwarciu przepustnicy turbina ładuje z maksymalnym ciśnieniem i dlatego wtedy auto 'jakoś idzie'.
2. Top Gear należy traktować raczej w takich kategoriach jak Szymon Majewski Show a nie jako program motoryzacyjny.
2. Top Gear należy traktować raczej w takich kategoriach jak Szymon Majewski Show a nie jako program motoryzacyjny.
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
- Misiek Cypr
-