Mocowanie anteny cbradia w disco 300
Moderator: Jerry
Mocowanie anteny cbradia w disco 300
Czy ktos mocowal na stale antene do cb w disco??
Gdzie najlepiej ja zamontowac... (najlatwiej).
Zastanawialem sie nad miejsce w okolicach relingow nad drzwiami kierowcy/pasazerow z tylu w tych okolicach...
Jak ktos mial jakies doswiadczenia z tym to prosze o rade:)
Pozdrawiam Artur
Gdzie najlepiej ja zamontowac... (najlatwiej).
Zastanawialem sie nad miejsce w okolicach relingow nad drzwiami kierowcy/pasazerow z tylu w tych okolicach...
Jak ktos mial jakies doswiadczenia z tym to prosze o rade:)
Pozdrawiam Artur
- Discotheque
-
Z tylu auta po lewej stronie na rogu duzych drzwi w dachu. Tylko najpierw zdejmij tapicerke i zobacz gdzie przebiega wzmocnienie bo 2cm w zla strone i bedziesz wiercil druga dziure 
Miejsce idealne bo, w razie niemca antena sie zlozy do tylu, przy niskim garazu latwo ja bez odkrecania polozyc, a z lewej strony bo mamy ruch prawostronny i z prawej przewaznie sa nizej galezie, tak samo pod mostem na srodku masz wiecej miejsca.
Mialem raz na dachu dlugiego bata ale sie zeiskrzyla na trakcji trojelbusowej bo zahaczylem pod mostem
Teraz mam 160cm i akurat miesci sie w 4metrach wysokosci.

Miejsce idealne bo, w razie niemca antena sie zlozy do tylu, przy niskim garazu latwo ja bez odkrecania polozyc, a z lewej strony bo mamy ruch prawostronny i z prawej przewaznie sa nizej galezie, tak samo pod mostem na srodku masz wiecej miejsca.
Mialem raz na dachu dlugiego bata ale sie zeiskrzyla na trakcji trojelbusowej bo zahaczylem pod mostem

Teraz mam 160cm i akurat miesci sie w 4metrach wysokosci.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!
miejsce idealne,
tylko ze ciebie oprocz trzaskow nic nie slychac co nadajesz
doszedł przyczyny?
tylko ze ciebie oprocz trzaskow nic nie slychac co nadajesz

doszedł przyczyny?
cialo nie przyspiesza umyslu,umysł nie ponagla ciała...
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif
- Antek
- Kontaktowanie:
W kilku kolejnych samochodach montowałem antenę symetrycznie na dachu jakieś 20 cm od przedniej szyby. Chodziło o to żeby nie kolidowały z bagażnikiem dachowym. Kolejni spece od CB przekonywali, że dziurawiąc dach, w miarę na środku, będę miał największy zasięg. Latem kiedy kupowałem nowy bat do disco i sprzedawca przekonał mnie, że zamontuje na dobrym uchwycie na rynience na wysokości słupka po stronie kierowcy. O dziwo radio lepiej działa niż przy poprzednich "koszernych" montażach 

DEF 300 Tdi
mozna czepiac gdzie sie da...
ale z punktu widzenia fizyki i rozchodzenia sie fal,to najbardziej optymalnym wlasnie miejscem jeste srodek dachu...
nie nalezy zapominac ,ze antena od cb powinna miec dobra mase.
antena magnetyczna do auta terenowego to wielka pomylka,gdyz byle galaz zabierze ja ze soba do lasu
ale z punktu widzenia fizyki i rozchodzenia sie fal,to najbardziej optymalnym wlasnie miejscem jeste srodek dachu...
nie nalezy zapominac ,ze antena od cb powinna miec dobra mase.
antena magnetyczna do auta terenowego to wielka pomylka,gdyz byle galaz zabierze ja ze soba do lasu

- Discotheque
-
Bo to wyjątkowy wynalazek na Mucie Wiktor wlazł mi na drabinkę i powiedział że nie zchodzi przed monopolowym a tam dopiro się działozaloguj pisze:Ja mam na stałe na drabince![]()
Ale trzeba miec drabinke![]()

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- JarekM
-
- Kontaktowanie:
ja mam tak zamocowaną.
ale to żaden niestadardowy montaż...
normalnie w dachu
http://www.marecik.pl/disco/cb/
ale to żaden niestadardowy montaż...
normalnie w dachu
http://www.marecik.pl/disco/cb/
JarekM
Discovery 2 Td5, '1999
GG:1390529

Discovery 2 Td5, '1999
GG:1390529

uchwyt rynienkowy będzie dobrze działać o ile jest zmasowany
wada jest taka, że antenę na rynience łatwiej zdjąć w lesie,
wystarczy lekki trawersik i drzewo i centralnie uchwytem walimy w korę

cialo nie przyspiesza umyslu,umysł nie ponagla ciała...
Chyba, że przymocujemy ją na rynience z tyłu auta, po prawej lub lewej stronie.MaciekK pisze:uchwyt rynienkowy będzie dobrze działać o ile jest zmasowany

Discovery 300 Tdi
http://www.walbrzych4x4.pl/
http://www.walbrzych4x4.pl/
ja mam mocowanie do uchwytu kola zapasowego - plusy to to ze nie do urwania w terenie, nie do wykrecenia bez zdjecia kola, minusy to to ze slabo dziala do przodu, bo tylko pol metra wystaje ponad dach.
ale generalnie w ternie wystarcza, na asfalcie jest co najmniej 5 km do przodu, wiec nie jest tragicznie.
juz kilka sztuk w lesie zostawilem, a to rozwiazanie jest od paru lat zadowalajace.
ale generalnie w ternie wystarcza, na asfalcie jest co najmniej 5 km do przodu, wiec nie jest tragicznie.
juz kilka sztuk w lesie zostawilem, a to rozwiazanie jest od paru lat zadowalajace.
Mistrzow uprasza sie o spokoj
A czy ktos probowal rozwiazania sugerowanego przez ARB ?
Oni oferuja uchwyt do anteny mocowany do przedniego stalowego zderzaka.
Czy ktos moze robil proby z mocowaniem zderzakowym i moze sie wypowiedziec jak to dziala w porownaniu do mocowania dachowego / rynienkowego ?
pozdrawiam,
Czy ktos moze robil proby z mocowaniem zderzakowym i moze sie wypowiedziec jak to dziala w porownaniu do mocowania dachowego / rynienkowego ?
pozdrawiam,
Marcin (gucio1234)
-działa gównianiegucio1234 pisze:A czy ktos probowal rozwiazania sugerowanego przez ARB ?
pozdrawiam,
-wygląda badziewnie
-jest niebezpieczne
-mam nadzieję, że nowe przepisy zderzakowe już tego zabraniają
zasadniczo to bez urazy chłopaki ale głęboki Ziew ..

miłego popołudnia.

ostanio każdy dział chce byc oryginalny i zakłada własny wątek CB, jakby jego auto było jakieś specyficzne pod wzgledem CB właśnie i nawija kolejne powielenia dawno juz wyczrpanych wątków, bo.. ktoś zapytał spadłszy z Marsa akurat przed chwilą.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi