Wymiary kol pasowych klimatyzacji w disco 200Tdi

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Discotheque

Wymiary kol pasowych klimatyzacji w disco 200Tdi

Post autor: Discotheque » sob mar 08, 2008 6:01 pm

Temat spawarki pod maska wrocil i potrzebuje w miare pilnie wymiary kol pasowych sprezarki klimy i kola ktore to napedza na wale.
Moze ktos ma klime w 200Tdi i moglby zmierzyc srednice kola na sprezarce?

Przy okazji moze ktos wie jaki pasek rozmiarowo (szerokosc klina) tam przychodzi?

Musze dotoczyc kolo pasowe na alternator zeby zakres obrotow sie zgadzal, trzeba rowniez dorobic reczny chwilowy naciagac paska zeby sie nie slizgal.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » sob mar 08, 2008 6:47 pm

ja mam, to zmierze, ale najszycbiej jutro....
a pasek jest taki sam jak ten do pomp, tylko dlugoscia inny.
Mistrzow uprasza sie o spokoj

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » sob mar 08, 2008 7:24 pm

A ktos moze wie w jakim samochodzie stosowano napinacz paska klinowego tak zebym mogl przeszczepic go do disco.

Jeszcze pytanko techniczne jaka jest graniczna predkosc obrotowa alternatora?

Kolo pasowe na wale ma dosyc spora srednice i przy zalozeniu standarowego kolka pasowego na alternator nie wiem czy nie przekrocze jego obrotow dopuszczalnych.

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » sob mar 08, 2008 7:32 pm

Discotheque pisze:A ktos moze wie w jakim samochodzie stosowano napinacz paska klinowego tak zebym mogl przeszczepic go do disco.
mysle ze jak dasz taki jak ja mam w klimie to bedzie dobry, bo napinanie robie obiema recami przy uzyciu 17 i 19 w 15 sekund.
ale nie wiem jak chcesz rozwiazac prace bez alternatora? pasek nie moze "se dyndac" przeciez.

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » sob mar 08, 2008 7:37 pm

tybero pisze:
Discotheque pisze:A ktos moze wie w jakim samochodzie stosowano napinacz paska klinowego tak zebym mogl przeszczepic go do disco.
mysle ze jak dasz taki jak ja mam w klimie to bedzie dobry, bo napinanie robie obiema recami przy uzyciu 17 i 19 w 15 sekund.
ale nie wiem jak chcesz rozwiazac prace bez alternatora? pasek nie moze "se dyndac" przeciez.
Alternator ma pracowac caly czas. Bedzie "zasilal" obwod z drugim akumulatorem pod ktory bedzie podpieta wyciagarka, mocna przetwornica i spawarka. dzieki temu drugie aku i cala instalacja elektryczna nie bedzie obciazona wyciagarka a w razie problemow mozna bedzie oba spiac do startu silnika.

Ogolnie kieruje sie ku calkowitym rozdzieleniu orgyinalnej instalacji i dodatkowej z wyciagarka, szpejami i innymi cudami.

Ale podczas spawania standardowo napiety pasek klinowy bedzie sie slizgal dlatego na czas spawania bedzie prosty mechanizm dodatkowego bardzo mocnego napiecia paska.

Czyli jak chce spawac to rozwijam kable, odpalam fure, podciagam silnik recznym gazem na 2tkm obrotow, zmieniam chwilowy naciag paska i spawam.

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » sob mar 08, 2008 7:41 pm

jak chcesz moge zrobic zdjecie tego napinacza, choc u mnie jest on mocowany do podstawy kompresora, natomiast w v8 czy innych modelach klimy napinacz jest mocowany do dekla pompy wtryskowej.

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » ndz mar 09, 2008 4:15 pm

srednica zewnetrzna 134 mm

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » pn mar 10, 2008 12:35 pm

Pasek do klimatyzacji jest 13mm szerokosci a kolo pasowa na wale 190mm gdyby ktos pytal :)

Spawarka sie robi dalej :)21

Awatar użytkownika
M-461

Post autor: M-461 » pn mar 10, 2008 2:51 pm

W V8 napinacze pasków są bardzo proste, blokowane tylko jedną śrubą. Naciągniecie paska zajmuje chwilę.
Mogę zrobić dzisiaj foty silnika to sobie coś wydumasz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”