Wymiary kol pasowych klimatyzacji w disco 200Tdi
Moderator: Jerry
- Discotheque
-
Wymiary kol pasowych klimatyzacji w disco 200Tdi
Temat spawarki pod maska wrocil i potrzebuje w miare pilnie wymiary kol pasowych sprezarki klimy i kola ktore to napedza na wale.
Moze ktos ma klime w 200Tdi i moglby zmierzyc srednice kola na sprezarce?
Przy okazji moze ktos wie jaki pasek rozmiarowo (szerokosc klina) tam przychodzi?
Musze dotoczyc kolo pasowe na alternator zeby zakres obrotow sie zgadzal, trzeba rowniez dorobic reczny chwilowy naciagac paska zeby sie nie slizgal.
Moze ktos ma klime w 200Tdi i moglby zmierzyc srednice kola na sprezarce?
Przy okazji moze ktos wie jaki pasek rozmiarowo (szerokosc klina) tam przychodzi?
Musze dotoczyc kolo pasowe na alternator zeby zakres obrotow sie zgadzal, trzeba rowniez dorobic reczny chwilowy naciagac paska zeby sie nie slizgal.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!
- Discotheque
-
A ktos moze wie w jakim samochodzie stosowano napinacz paska klinowego tak zebym mogl przeszczepic go do disco.
Jeszcze pytanko techniczne jaka jest graniczna predkosc obrotowa alternatora?
Kolo pasowe na wale ma dosyc spora srednice i przy zalozeniu standarowego kolka pasowego na alternator nie wiem czy nie przekrocze jego obrotow dopuszczalnych.
Jeszcze pytanko techniczne jaka jest graniczna predkosc obrotowa alternatora?
Kolo pasowe na wale ma dosyc spora srednice i przy zalozeniu standarowego kolka pasowego na alternator nie wiem czy nie przekrocze jego obrotow dopuszczalnych.
mysle ze jak dasz taki jak ja mam w klimie to bedzie dobry, bo napinanie robie obiema recami przy uzyciu 17 i 19 w 15 sekund.Discotheque pisze:A ktos moze wie w jakim samochodzie stosowano napinacz paska klinowego tak zebym mogl przeszczepic go do disco.
ale nie wiem jak chcesz rozwiazac prace bez alternatora? pasek nie moze "se dyndac" przeciez.
Mistrzow uprasza sie o spokoj
- Discotheque
-
Alternator ma pracowac caly czas. Bedzie "zasilal" obwod z drugim akumulatorem pod ktory bedzie podpieta wyciagarka, mocna przetwornica i spawarka. dzieki temu drugie aku i cala instalacja elektryczna nie bedzie obciazona wyciagarka a w razie problemow mozna bedzie oba spiac do startu silnika.tybero pisze:mysle ze jak dasz taki jak ja mam w klimie to bedzie dobry, bo napinanie robie obiema recami przy uzyciu 17 i 19 w 15 sekund.Discotheque pisze:A ktos moze wie w jakim samochodzie stosowano napinacz paska klinowego tak zebym mogl przeszczepic go do disco.
ale nie wiem jak chcesz rozwiazac prace bez alternatora? pasek nie moze "se dyndac" przeciez.
Ogolnie kieruje sie ku calkowitym rozdzieleniu orgyinalnej instalacji i dodatkowej z wyciagarka, szpejami i innymi cudami.
Ale podczas spawania standardowo napiety pasek klinowy bedzie sie slizgal dlatego na czas spawania bedzie prosty mechanizm dodatkowego bardzo mocnego napiecia paska.
Czyli jak chce spawac to rozwijam kable, odpalam fure, podciagam silnik recznym gazem na 2tkm obrotow, zmieniam chwilowy naciag paska i spawam.
- Discotheque
-