autor: Karolek_C » wt mar 11, 2008 11:07 am
TC w terenie robi i to całkiem nieźle. Ja mam coprawda dołożoną jeszcze centralną blokadę, tak jak mają D2 od bodajże 2003 roku i wtedy TC ma znacznie łatwiej. Kiedyś Maristez dał na forum filmik jak robi TC w D2 na szosowych i do tego kiepskich kapciach. Ja dwa tygodnie temu na bagnistej łące zrobiłem głupotę na maxa bo się zatrzymałem na środku bagna bo chciałem coś pooglądać i wtedy się zorientowałem, że lewe koła siedzą jakieś 15 cm w błocie i wykopałem już duży dołek a prawe niestety dobre 30cm więc jak zobaczyłem, że stojąc moja blisko 100kg osoba zapada się po kostki to już wiedziałem, że wesoło nie będzie. Lekko go rozbujałem ale wyszło że kopię coraz głębszy rów na przestrzeni kilu metrów, a że błoto jest na tyle miękkie, że przy masie oszpejowanego D2 to mi łatwo na BFG AT nie będzie. Przyniosłem sobie z pobliskiego rowu taki chropowaty głaz o wymiarach około 40x50cm i grubości jakieś 5 cm. Wstawiłem go zaraz za tylnim kołem, które było mocniej zapadnięte, i gaz na jakieś 2500 obrotów (oczywiście reduktor włączony i centralna blokada zapięta). Wszystkie 4 koła pracowały co obserwowoał mój towarzysz (i te co głębiej siedziały i te co płycej) i do tyłu i dało to to, że zamiast to koło co się oprarło o głaz przestać się kręcić wdrapało się na niego, nabrało lekkiego rozpędu ułatwiając drugiemu tylniemu kołu wyskoczenie z najgłębszej koleiny i dojechałem przednmi kołami do głazu, tylnie mimo iż zaklejone miały już lekką trakcję w 10cm i 15cm grząskim błocie i wtedy przednie się wdrapało w analogiczny sposób na głaz i już miałem pełną trakcję jeszcze dobre 100m słysząc charakterystyczne trrr trrr i błyskającą lampkę TC wycofałem się do tyłu. Do domu czołgałem się 60km/h bo koła były zkalejone błotem do tego stopnia że kierownica latała jak zwariowana. Tak, zę błotki było i to dość konkretne i autko dało rady sądzę że głównie dzięki TC. Tak, że z mojego gapiostwa i głupoty sądzę, że wyratowało mnie TC a auto bez niego mogło by mielić tylko tymi kołami co ctały w głębszym błocie.
Takie moje zdanie, może mylne ale mi się to sprawdziło.
Karolek
-------------
Disco II było, Disco III było, Terrano II było, teraz Freelander 2 2.2 automat