Disco 300-Reduktor-skrzynia
Moderator: Jerry
Disco 300-Reduktor-skrzynia
Witam!
Zakupiłem Disco 300 96r manual i pojawiąja sie powoli małe problemy.
Przekopałem troche forum i znalazel co nie co ale ...
Mam potęzny luz na reduktorze(połowa obrotu reką na wale)odjawia sie tym ze startując z dowolnego biegu,ijmując noge z gazu itp jest przysłowiowe "JEB" a zeby było mało to chuczy jak tylko może...
Oczywiście zeby było mało to w skrzyni mam padniety 2 i 3 synchronizator.
Pytanko:
czy reduktor z Disco automata(96r) bedzie pasował do manuala?
chciałem kupić reduktor ze skrzynia manualna od razu, ale człowiek z którym rozmawiałem twierdzi ze nei ma problemu ale jedynka jest wbijana tak jak u Mnie piątka(?) rok ten sam bo 96, silnik też diesel.i juz nic nei rozumiem
i oczywiście synchronizatory..obdzoniłem kilka sklepów i hurtowni i nikt w ogole takiego specyfiku nei posiada...czy są dostępne w innej sieci sprzdaży niż serwis???
Dzieki za opd.
Marcin
Zakupiłem Disco 300 96r manual i pojawiąja sie powoli małe problemy.
Przekopałem troche forum i znalazel co nie co ale ...
Mam potęzny luz na reduktorze(połowa obrotu reką na wale)odjawia sie tym ze startując z dowolnego biegu,ijmując noge z gazu itp jest przysłowiowe "JEB" a zeby było mało to chuczy jak tylko może...
Oczywiście zeby było mało to w skrzyni mam padniety 2 i 3 synchronizator.
Pytanko:
czy reduktor z Disco automata(96r) bedzie pasował do manuala?
chciałem kupić reduktor ze skrzynia manualna od razu, ale człowiek z którym rozmawiałem twierdzi ze nei ma problemu ale jedynka jest wbijana tak jak u Mnie piątka(?) rok ten sam bo 96, silnik też diesel.i juz nic nei rozumiem
i oczywiście synchronizatory..obdzoniłem kilka sklepów i hurtowni i nikt w ogole takiego specyfiku nei posiada...czy są dostępne w innej sieci sprzdaży niż serwis???
Dzieki za opd.
Marcin
- carlos 110
-
Reduktor z automatu bez problemu pasuje do manuala, bo jest to ten sam reduktor, jedyna różnica to sterowanie difflockiem, ale to bez problemu się przekłada. co do efektu wagonowego to prawdopodobnie masz do wymiany wałek główny skrzyni biegów, wyrobiony wielowypust na wejściu do reduktora....i zębatke w reduktorze w którą rzeczony wałek wchodzi. Trochę to ciągnie po kieszeni.
co do tych skrzyń to chyba chodzi o wsteka anie o jedynkę. były dwa rodzaje starsza LT77do roku 95 wstek do przodu i nowsza R 380 wstek do tyłu. w autach z 94 i 95 roku można spotkać obie odmiany niezależnie od silnika 200 i 300tdi
co do tych skrzyń to chyba chodzi o wsteka anie o jedynkę. były dwa rodzaje starsza LT77do roku 95 wstek do przodu i nowsza R 380 wstek do tyłu. w autach z 94 i 95 roku można spotkać obie odmiany niezależnie od silnika 200 i 300tdi
Ostatnio zmieniony śr maja 28, 2008 9:48 pm przez carlos 110, łącznie zmieniany 1 raz.
Military OneTen
- carlos 110
-
A co krakowiacy są nie mili?bredfan pisze:pewnie niestety tak ale jak już to w warszawie, bo tam obsługa jakby troche milszacarlos 110 pisze:Synchrnizatory zanabądź w sieci landserwisu, w tym wypadku cenowo będzie najkorzystniej

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

że tak powiem... ciężcy w obyciuWąż pisze:A co krakowiacy są nie mili?bredfan pisze:pewnie niestety tak ale jak już to w warszawie, bo tam obsługa jakby troche milszacarlos 110 pisze:Synchrnizatory zanabądź w sieci landserwisu, w tym wypadku cenowo będzie najkorzystniej
"brazylijski serial już nie cieszy jak kiedyś...."
e to w warszawce luzikbredfan pisze:że tak powiem... ciężcy w obyciuWąż pisze:A co krakowiacy są nie mili?bredfan pisze: pewnie niestety tak ale jak już to w warszawie, bo tam obsługa jakby troche milsza

piąty raz wpadam siedzę czasami po godzinę wypytuje się, po katalogach sprawdzam i wychodzę z jedną uszczelką... i jeszcze mnie nie wyganiają

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 

- carlos 110
-
- carlos 110
-
Spotkałem sie wczoraj z różnymi informacjami na temat skrzyni biegów.
Mianowicie:
Moje Disco(96r)tdi ma włączaną jedynkę "w lewo i do góry"
Land kolegi ma włączaną jedynkę "w prawo i do góry" czyli tak jak u Mnie jest piątka.
Dlatego zastanawiam sie czym różnia sie te skrzynie.
Roczkini te same,silniki też wiec juz nie wiem.
Pozdrawiam
Mianowicie:
Moje Disco(96r)tdi ma włączaną jedynkę "w lewo i do góry"
Land kolegi ma włączaną jedynkę "w prawo i do góry" czyli tak jak u Mnie jest piątka.
Dlatego zastanawiam sie czym różnia sie te skrzynie.
Roczkini te same,silniki też wiec juz nie wiem.
Pozdrawiam