Pompa hamulców P38
Moderator: Jerry
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
Pompa hamulców P38
Dzisiaj jak na złość, mała wyprawa, dwie godziny wyciągania i w drodze powrotnej przestało działać wszystko co ma wspólnego z hamulcami. Zapaliły się kontrolki ABS, TC i od hamulców. W czasie jazdy słychać odgłos pompy wspomagania wyjącej albo kompletna cisza. Oczywiście pedał jest miękki i słabo hamuje.
Zapewne to zbieg okoliczności a nie awaria związana z ugrzęźnięciem, pompa od pewnego czasu hałasowała (coraz głośniej). Jeśli to ona (jak można to zdiagnozować?) to nie będziemy jej wymieniać, chciałbym założyć zwykłe serwo. Czy ktoś to przerabiał?
Zapewne to zbieg okoliczności a nie awaria związana z ugrzęźnięciem, pompa od pewnego czasu hałasowała (coraz głośniej). Jeśli to ona (jak można to zdiagnozować?) to nie będziemy jej wymieniać, chciałbym założyć zwykłe serwo. Czy ktoś to przerabiał?
Range Rover V8 Outsourcing IT
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
Za pompkę używaną chcą w miejscu gdzie kupowałem części 800pln, dość drogo zważywszy na fakt że mają ją z egzemplarza z rocznika 96. Może być w podobnym stanie do mojego.
W XJ miałem takie same wspomaganie i wszyscy twierdzili że najlepiej założyć zwykłe serwo. Nie wiem czy bez tej elektrycznej pompki będzie działać ABS/TC? Bo gdybym miał zmieniać i nadal na desce świeciłaby się wszystkie lampki oraz straciłbym ABS/TC to nie jest to dobre rozwiązanie.
Chyba trzeba w końcu pojechać podpiąć się pod ten komputer, ustawić język i spisać sobie wszystkie błędy jakie zgłasza. Może jest to na tyle inteligentne urządzenie że wskaże przyczynę awarii…
W XJ miałem takie same wspomaganie i wszyscy twierdzili że najlepiej założyć zwykłe serwo. Nie wiem czy bez tej elektrycznej pompki będzie działać ABS/TC? Bo gdybym miał zmieniać i nadal na desce świeciłaby się wszystkie lampki oraz straciłbym ABS/TC to nie jest to dobre rozwiązanie.
Chyba trzeba w końcu pojechać podpiąć się pod ten komputer, ustawić język i spisać sobie wszystkie błędy jakie zgłasza. Może jest to na tyle inteligentne urządzenie że wskaże przyczynę awarii…
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
Część elektryczna to silnik, może i mało skomplikowany ale jak zepsuty to trzeba by go wymienić. Teraz jest tak że jak się przekręci kluczyk to słychać że silnik się włącza i ciągle pracuje. Pracuje cicho, tak jakby pracował sam silnik, nie połączony z elementem hydraulicznym (nie wiem jak można by to inaczej określić) Samochód musi być na chodzie, więc na razie demontaż pompy odpada… może poszukam takiej pompy z jakiegoś nowszego egzemplarza (Czesławie, może masz coś na zbyciu?)
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
Pompka pracuje ciągle, tylko w stosunku do tego jak pracowała kiedyś, jest cicha… jak sprawdzić czy ww. element działa?
generalnie na całym świecie wiadomo że te pomy padają, lub padają czujniki ciśnienia, nikt nie chce tego naprawiać, koszt 800pln za używke to nie dramat za oceanami chca za używkę nawet 2tysie plnów
kupić założyć zapomnieć
o cenie nowej nie wspominam bo nie przystoj dźentelmenom o kasie gadać przy tak zacnym aucie ktore zresztą drogie w utrzymaniu jest

kupić założyć zapomnieć
o cenie nowej nie wspominam bo nie przystoj dźentelmenom o kasie gadać przy tak zacnym aucie ktore zresztą drogie w utrzymaniu jest

Range Rover Classic Pickup/discovery 3,9
NIE pisać mi PW, mail w profilu.
NIE pisać mi PW, mail w profilu.
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
Nie śmiałbym narzekać na ceny części, że drogi w utrzymaniu wiedziałem w momencie kupna 
Jeśli to jest najlepsze rozwiązanie to tak zrobię.

Jeśli to jest najlepsze rozwiązanie to tak zrobię.
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
Jeszcze jedno teoretyczne pytanie, czy układ mógł się zapowietrzyć?
Bo… przy padniętej pompie hamulce powinny działać normalnie tylko należałoby na pedał przyłożyć odpowiednio większą siłę. Jednak u nas jak się kilka razy naciśnie pedał to hamulec działa normalnie przez pewien (krótki) czas. To w sumie są objawy zapowietrzonego układu.
Jak w P38 odpowietrza się hamulca?
Bo… przy padniętej pompie hamulce powinny działać normalnie tylko należałoby na pedał przyłożyć odpowiednio większą siłę. Jednak u nas jak się kilka razy naciśnie pedał to hamulec działa normalnie przez pewien (krótki) czas. To w sumie są objawy zapowietrzonego układu.
Jak w P38 odpowietrza się hamulca?
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
Ok., przeanalizuję instrukcje. Poziom płynu jest chyba wyższy niż był… czyli jest powyżej max
to ten sam problem ? http://rangerovers.net/forum/viewtopic. ... 69&start=0
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
Dzisiaj spróbuję z tym odpowietrzeniem układu, mam nadzieję że wszystko wróci do normy. Od rana zresztą coś się zmieniło i pedał jest twardy i hamuje bardzo ostro.
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
Czołg: cała przyjemność po naszej stronie
TRAWOLT: trochę tej z jeepa nie pamiętam, ale wizualnie chyba była identyczna. Faktem jest że cieszyła się równie złą opinią
Ale w jeepie z rocznika 90” działała bez problemu.

TRAWOLT: trochę tej z jeepa nie pamiętam, ale wizualnie chyba była identyczna. Faktem jest że cieszyła się równie złą opinią

Ostatnio zmieniony pn cze 09, 2008 10:30 am przez hpx4000, łącznie zmieniany 1 raz.
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
W życiu nie zadzwonię z takim pytanie, ma za słabe serce
gdybym miał strzelać to bym powiedział że pomiędzy 1.5 a 2 tyś pln.