LR 110 osobowy czy ciężarowy ?
Moderator: Jerry
- Ryszard Giedrojć
-
LR 110 osobowy czy ciężarowy ?
Czy 110 sprowadzona do Polski uchodzi za auto ciężarowe, zwłaszcza jeśli tak jest zarejestrowana w kraju zakupu ? Do płacenia vat czy akcyza ?
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
- carlos 110
-
- Ryszard Giedrojć
-
Nie jestem zainteresowany odliczaniem kosztów paliwa i amortyzacja, bo to ma być zakup prywatny. Chodzi mi o opłaty przy sprowadzeniu, bo ciężarowy chyba nie płaci akcyzy tylko vat od faktury. A co z samochodzami, któe sprzedajacy opatruje inf. VAT do zwrotu ? To chyba dotyczy sprowadzania auta dla firmy. Jeśli tak, to wynika, że jako osoba prywatna 2 razy zapłace VAT.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
A ja właśnie byłbym zainteresowany odliczeniem wszystkiego co można (VAT, akcyza, cła i inne - kiedy sprowadzone) + oczywiście VAT od paliwa.Ryszard Giedrojć pisze:Nie jestem zainteresowany odliczaniem kosztów paliwa i amortyzacja, bo to ma być zakup prywatny. Chodzi mi o opłaty przy sprowadzeniu, bo ciężarowy chyba nie płaci akcyzy tylko vat od faktury. A co z samochodzami, któe sprzedajacy opatruje inf. VAT do zwrotu ? To chyba dotyczy sprowadzania auta dla firmy. Jeśli tak, to wynika, że jako osoba prywatna 2 razy zapłace VAT.
Podłączę się przy okazji tego wątku. Jeszcze nie mam ale mam za to nadzieję że wkrótce będę szczęśliwym posiadaczem Disco I - decyzja z zasadzie już zapadła - pozostał tylko wybór.
Czy takie Disco może być zarejestrowane jako ciężarowe i jednocześnie na 4/5 osób (na 7 mi nie zależy), tzn. "wyrzucam" kanapę na przeglądy a jak potrzebuję dziedzonka to ją wstawiam? Co na to funkcjonariusze na drodze?
------------------
bartolomijo
zamieniłem cienko 900 na disco 300
bartolomijo
zamieniłem cienko 900 na disco 300
Ja mam 90tkę która przyjechała z Holandii jako cięzarówka i wcale nie płaciłem dwa razy vatu z prostej przyczyny. Jako sprowadzający osoba fizyczna po przeglądzie rejestracyjnym oddajesz papiery do skarbówki gdzie jest napisane przez miłego pana diagnoste ciężarówka i bierzesz druk nr ileśtam " prośba o zwolnienie z podatku vat", po kilku dniach dostajesz zgodę na nie pobieranie i po wszystkimRyszard Giedrojć pisze:Nie jestem zainteresowany odliczaniem kosztów paliwa i amortyzacja, bo to ma być zakup prywatny. Chodzi mi o opłaty przy sprowadzeniu, bo ciężarowy chyba nie płaci akcyzy tylko vat od faktury. A co z samochodzami, które sprzedajacy opatruje inf. VAT do zwrotu ? To chyba dotyczy sprowadzania auta dla firmy. Jeśli tak, to wynika, że jako osoba prywatna 2 razy zapłace VAT.
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo
No nie jest to takie proste. Podstawą do odliczeń VAT od paliwa oraz innych faktur jest uzyskanie w stacji diagnost. zaświadczenia potocznie nazyw. VAT1. Aby je zdobyć należy samochód odpowiednio przystosować. Musisz zdemontować tylne fotele (także w bagażniku) i za przednimi fotelami wstawić "kratkę". Później to już biurokracja prowadząca do uzyskania stosownego wpisu w dowodzie rejestr. Jeśli na drodze będziesz miał kontrolę (policja, już także skarbówka) i samochód nie będzie spełniał wymagań ustawy to czekają cię konsekwencję od: (zależy od chwilowego nastroju urzędnika) do kar pieniężnych łącznie ze zwrotem niesłusznie odliczonych podatków powiększonych o odsetki.bartq pisze:A ja właśnie byłbym zainteresowany odliczeniem wszystkiego co można (VAT, akcyza, cła i inne - kiedy sprowadzone) + oczywiście VAT od paliwa.
Podłączę się przy okazji tego wątku. Jeszcze nie mam ale mam za to nadzieję że wkrótce będę szczęśliwym posiadaczem Disco I - decyzja z zasadzie już zapadła - pozostał tylko wybór.
Czy takie Disco może być zarejestrowane jako ciężarowe i jednocześnie na 4/5 osób (na 7 mi nie zależy), tzn. "wyrzucam" kanapę na przeglądy a jak potrzebuję dziedzonka to ją wstawiam? Co na to funkcjonariusze na drodze?
MZ taksówki legalnie nie zrobisz.

'04 WJ V8 +2''
Pepku ja też mam 90kę ciężarową i zarejstrowaną do przewozu 6 osób z ławkami poprzecznymi czego już nie da się zarejstrować, ale podobno się parę dni temu coś zmieniło w przepisach przywozowych.. nie wiem co i chętnie się naświetlę wiedząPepek pisze:Ja mam 90tkę która przyjechała z Holandii jako cięzarówka i wcale nie płaciłem dwa razy vatu z prostej przyczyny. Jako sprowadzający osoba fizyczna po przeglądzie rejestracyjnym oddajesz papiery do skarbówki gdzie jest napisane przez miłego pana diagnoste ciężarówka i bierzesz druk nr ileśtam " prośba o zwolnienie z podatku vat", po kilku dniach dostajesz zgodę na nie pobieranie i po wszystkimRyszard Giedrojć pisze:Nie jestem zainteresowany odliczaniem kosztów paliwa i amortyzacja, bo to ma być zakup prywatny. Chodzi mi o opłaty przy sprowadzeniu, bo ciężarowy chyba nie płaci akcyzy tylko vat od faktury. A co z samochodzami, które sprzedajacy opatruje inf. VAT do zwrotu ? To chyba dotyczy sprowadzania auta dla firmy. Jeśli tak, to wynika, że jako osoba prywatna 2 razy zapłace VAT.

Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi