Panie i Panowie, jako lamer w temacie pragnę się przywitać i skorzystać z Waszej wiedzy. Z uwagi na fakt, iż z wiekiem człowiek „mięknie” a przez ostatnie lata podróżowałem sam bez telesfora czyli małżonki i dzieci szkodników na motocyklu, postanowiłem w przyszłym sezonie pokazać rodzinie miejsca, które do tej pory znała jedynie z widokówek i zdjęć przywożonych przez ojca. Sprzedaje garażowy inwentarz i osobowego katamarana z zamiarem kupna czegoś co da radę i na drodze i w litowym terenie. Nie szukam ekstremalnej terenówki tylko auta, które pozwoli mi i mojej cztero osobowej rodzinie przejechać bezawaryjnie, bezpiecznie i w miarę wygodnie z pkt. A do B. Szukałem, pytałem i kombinowałem aż w końcu wybór padł na Landa Discovery I z silnikiem 2,5 Tdi oznaczanym chyba jako 300, z lat powiedzmy 1994-1998 i przebiegiem do 200.000 km. Planuję wyjazd w cztery dorosłe osoby /szkodniki po 18 i 20 lat można już chyba uznać za prawie dorosłe/ na jakieś 5-6 tygodni, trasa to około 12.000 km., teren litowy /nieco szutrów, piachu i jakieś kamieniste drogi/, jak żona nie zabierze całej garderoby i kosmetyczki to bagażu max do 200 kg. Tu powstaje kilka pytań i wątpliwości, które po przeczytaniu sporej części formowych postów wcale nie zostały rozwiane:
- czy Disco w podanej wyżej konfiguracji po standartowych przygotowaniach nie będzie wymagało „międzyserwisu” na dystansie 15.000 km. ?
- co powinien objąć pakiet „standardowego przygotowania” Disco po zakupie a przed planowanym wyjazdem na taka wycieczkę /rozrząd, płyny ustrojowe, aku, …/, na jakie słabe pkt. tego auta należy podczas przygotowań zwrócić uwagę ?
- jakie średnie spalanie należy przewidywać na takiej trasie gdzie 90% stanowić będzie „czarne” a 10% jakieś siutry i nie utwardzone drogi /ale zawsze jednak drogi/ ?
- czy jest jakiś godny polecenia serwis, który zrobi co trzeba, nie skroi nadmiernie, sam sobie zorganizuje potrzebne części i da choćby przysłowiowe „słowo honoru”, że autko wróci z wycieczki o własnych siłach ?
- i najważniejsze pytanie, czy uważacie, że Disco jest dobrym i pasującym do realizacji założonego celu wyborem ?
Generalnie najbardziej interesuje mnie kwestia bezawaryjności Dyskoteki, w przypadku gdy użytkowana jest ona przez „emeryta”, który nie będzie jej nadmiernie katował i usiłował wjechać na Giewont. Z góry dzięki za odzew