nawigacja i mapa polski

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Chester
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

nawigacja i mapa polski

Post autor: Chester » sob sie 16, 2008 5:43 pm

od jakiegoś czasu dostępna jest mapa polski do nawigacji w np. DiscoIII
czy ktoś tego używa?
Sposób w jaki wyznaczane są trasy... przeraża... bez względu na wybrane ustawienia systemowe oraz wyznaczanie tras propozycje są mega dziwne, żeby nie powiedzieć bez sensownie durne... Czy można jakoś "usprytnić" sposób wyznaczania tras?

Dla przykładu - około 10km od Oświęcimia wspaniała nawigacja z uporem godnym lepszej sprawy proponowała najkrótszą drogę do Oświęcimia... przez Katowice... TRAGEDIA !!! :evil:

Awatar użytkownika
mudder

Kontaktowanie:

Post autor: mudder » sob sie 16, 2008 8:09 pm

po prostu mapa polski jest do kitu i tyle, na zachodzie wyznaczanie tras jest bardzo sprawne.
w sumie 1353 KM :)21
no replacement for displacement!

Chester
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Chester » ndz sie 17, 2008 9:07 am

mudder pisze:po prostu mapa polski jest do kitu i tyle, na zachodzie wyznaczanie tras jest bardzo sprawne.
nie wiem czy to jest powód... Generalnie mapa jest całkiem dobra, w 95% przypadków są drogi - tzn. bardzo rzadko zdarza się żeby nawigacja nie pokazywała drogi na której aktualnie jestem - większość nazw też się zgadza, ale chodzi o sam sposób wyznaczania tras - mam wrażenie że do wyznaczania trasy używa tych najgłówniejszych dróg - "pierwszego odśnieżania" :wink: pomijając zupełne drogi pozostałe - albo zupełnie w drugą stronę, prowadzi leśnymi drogami które czasami są zupełnie zarośnięte...
Apogeum było w Gdyni, gdzie wyznaczona trasa na Hel prowadziła... przez zatokę...
czy to wina urządzenia? może źle skalibrowany gps? może jest jakaś aktualizacja oprogramowania zarządzającego tym całym...

Awatar użytkownika
gucio1234

Post autor: gucio1234 » ndz sie 17, 2008 10:39 am

Przeczytaj wstępniak Michała Horodeńskiego w pisemku "WYPRAWY 4x4", numer lipiec/sierpień 2008 - do nabycia np. w sieci EMPIK. :)2 :)2 :)2

Jak już przeczytasz to po właczeniu swojego GPS włącz rozum :-? ,

ewentualnie możesz najpierw włączyc rozum a potem swojego GPS
( ta kolejność włączania jest nawet lepsza ) :wink:
Marcin (gucio1234)

Chester
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Chester » pn sie 18, 2008 12:14 pm

gucio1234 pisze:Przeczytaj wstępniak Michała Horodeńskiego w pisemku "WYPRAWY 4x4", numer lipiec/sierpień 2008 - do nabycia np. w sieci EMPIK. :)2 :)2 :)2

ciekawe co mądrego można napisać we wstępniaku... do gazety której nigdzie nie można kupić... czego nie wiedzieliby w serwisie LR i nie napisali w instrukcji obsługi...
Uwielbiam takie mądre odpowiedzi... włączanie myślenia ;) może kolega szanowny włączy myślenie i napisze albo zrobi skan tego odkrywczego rozwiązania ;) a nie odsyła do gazety która pewnie rozsyłana jest w prenumeracie...

Awatar użytkownika
gucio1234

Post autor: gucio1234 » pn sie 18, 2008 12:35 pm

Chester pisze: ciekawe co mądrego można napisać we wstępniaku... do gazety której nigdzie nie można kupić...
Oto lista gdzie mozna kupic: http://www.wyprawy4x4.pl/gdzie.html
Chester pisze: może kolega szanowny zrobi skan tego odkrywczego rozwiązania ;) a nie odsyła do gazety która pewnie rozsyłana jest w prenumeracie...
Prawo autorskie nie pozwala na robienie skanów bez zgody redakcji.

Chester pisze: może kolega szanowny włączy myślenie i napisze ..
Juz napisalem ...
Marcin (gucio1234)

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » pn sie 18, 2008 12:50 pm

gucio1234 pisze:Przeczytaj wstępniak Michała Horodeńskiego w pisemku "WYPRAWY 4x4", numer lipiec/sierpień 2008 - do nabycia np. w sieci EMPIK. :)2 :)2 :)2

Ales mu powiedzial...Forumowy CzakNoris

Chester
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Chester » pn sie 18, 2008 12:54 pm

sprawdziłem te linki, sprawdziłem też w 4 empikach... nigdzie tego nie ma, dlatego może napisz w kilku prostych słowach tak żebym zrozumiał o co biega...

Awatar użytkownika
wiklos

Re: nawigacja i mapa polski

Post autor: wiklos » pn sie 18, 2008 12:55 pm

Chester pisze:od jakiegoś czasu dostępna jest mapa polski do nawigacji w np. DiscoIII
czy ktoś tego używa?
Sposób w jaki wyznaczane są trasy... przeraża... bez względu na wybrane ustawienia systemowe oraz wyznaczanie tras propozycje są mega dziwne, żeby nie powiedzieć bez sensownie durne... Czy można jakoś "usprytnić" sposób wyznaczania tras?
Nie sądzę aby coś można było poprawić. Mapy wraz z danymi do nawigacji dostarcza firma Navteq, a moim zdaniem są one w wypadku Polski lekko wadliwe - co przekłada się na opisaną sytuację, że droga się wyświetla a nawigacja nie "umie" po niej wyznaczyć przejazdu. W skrajnych wypadkach wręcz wyświetla się napis, że do danego miejsca dojazdu nie ma a trasa zaczyna się lub kończy kilkadziesiąt kilometrów obok. Zdaje się, że łącząc obszary mapowe zrobiono to z błędami. Podobne zjawiska w nawigacji nie są rzadkością np automapa w wersji 5.1.0 nie umiała poprowadzić trasy przez most w Bydgoszczy. Wypuszczono prawie natychmiast poprawioną wersję 5.1.1 gdzie usunięto ten i jeszcze podobno kilkadziesiąt podobnych błędów. W wypadku nawigacji gdzie dane dostarcza firma amerykańska i to nie sama a za pośrednictwem producenta samochodu raczej na szybkość bym nie liczył. Dobrze choć, że po trzech latach (w wypadku DIII) wogóle jest jakaś mapa. Za to po europie jeździ się super np. w porównaniu z automapą.
ps. także jestem ciekaw co takiego odkrywczego zamieszczono w tym sympatycznym pisemku.

Chester
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Chester » pn sie 18, 2008 12:58 pm

w końcu jakaś konkretna odpowiedź...

Właśnie z powodu naprawdę idealnego działania nawigacji w Europie Zachodniej spodziewałem się że podobnie będzie działało to u nas - tym bardziej że siatka dróg jest w miarę aktualna... ciekawe zatem kiedy wyjdzie uaktualnienie...

Awatar użytkownika
gucio1234

Post autor: gucio1234 » pn sie 18, 2008 1:09 pm

wiklos pisze:ps. także jestem ciekaw co takiego odkrywczego zamieszczono w tym sympatycznym pisemku.
W skrocie: Michal napisal, zeby nie polegac wylacznie na trasie wyliczonej przez GPS. Poza informacjami z GPS nalezy wiedziec którędy i dokąd się jedzie.
Marcin (gucio1234)

Awatar użytkownika
wiklos

Post autor: wiklos » pn sie 18, 2008 1:13 pm

Dzięki za skrótową informacje. Dodał bym, że można przed zakupem dowolnej nawigacji czy to samodzielnej, czy wbudowanej jak w DIII sprawdzić jak sobie radzi w interesującym nas terenie i jej po prostu nie kupować.

Chester
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Chester » pn sie 18, 2008 1:31 pm

gucio1234 pisze:W skrocie: Michal napisal, zeby nie polegac wylacznie na trasie wyliczonej przez GPS. Poza informacjami z GPS nalezy wiedziec którędy i dokąd się jedzie.
nie wierze, że o to chodziło... żenada...

Każdy - K A Ż D Y - producent nawigacji zawiera tą informację we wstępie do instrukcji obsługi... podobnie jak to żeby przestrzegać przepisów i nie ustawiać nawigacji podczas jazdy - każdy z włączonym na stałe rozumem o tym doskonale wie, dlatego też nie o tego typu "rozwiązania" pytałem pisząc ten temat...

dlatego też zmieniam pytanie:
co zrobić żeby nawigacja w DiscoIII (i dowolnym innym LR który posiada nawigację tego typu) działała poprawnie - żeby wyznaczała np. drogi "krótkie" wykorzystując najkrótsze połączenie pomiędzy punktem A i B.

proszę o pominięcie rozwiązań typu "włączenie rozumu" bo urządzenie jako takie posiada ograniczone możliwości w tym zakresie ;)

Awatar użytkownika
grzegorzh

Post autor: grzegorzh » pn sie 18, 2008 4:53 pm

Chester pisze:co zrobić żeby nawigacja w DiscoIII (i dowolnym innym LR który posiada nawigację tego typu) działała poprawnie - żeby wyznaczała np. drogi "krótkie" wykorzystując najkrótsze połączenie pomiędzy punktem A i B
Może się nie dać, bo skoro wyznacza poprawnie w innych krajach, a do kitu w Polsce, to samo oprogramowanie jest w porządku, tylko mapa do kitu, tak jak napisał Mudder.

Chester
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Chester » pn sie 18, 2008 5:02 pm

wszystko rozumiem... tylko dziwi mnie fakt, że pokazuje drogi a nie prowadzi do nich... Czy to wina map? oprogramowania do zarządzania tymi mapami?
ciekawe kiedy będzie jakaś aktualizacja tego cuda...

Awatar użytkownika
grzegorzh

Post autor: grzegorzh » pn sie 18, 2008 5:44 pm

Chester pisze:wszystko rozumiem... tylko dziwi mnie fakt, że pokazuje drogi a nie prowadzi do nich... Czy to wina map? oprogramowania do zarządzania tymi mapami?
ciekawe kiedy będzie jakaś aktualizacja tego cuda...
Nie ma w tym nic dziwnego. Routing i "wykres" to zupełnie 2 różne rzeczy.

Awatar użytkownika
mudder

Kontaktowanie:

Post autor: mudder » pn sie 18, 2008 10:38 pm

mapa jest do dupy, ma dużo błędów, jest kiepska marna często się gubi myli tarasy, to że pokrycie jest wysokie wcale nie znaczy zę jest dobra, ale ja się nie znam. @chester jak ty tak wierzysz w panów z serwisu LR-a to życzę szerokiej drogi :)21
p.s.
a uaktualnienie będzie w październiku tyle że nie wiadomo którego roku :)21

Awatar użytkownika
Wąż

Post autor: Wąż » pn sie 18, 2008 10:41 pm

mudder pisze: @chester jak ty tak wierzysz w panów z serwisu LR-a to życzę szerokiej drogi :)21
zapomniałeś dodać "autoryzowanego" :)21
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos :)21
always look on the bright side of life :)21

Chester
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Chester » pn sie 18, 2008 10:51 pm

to nie to że wierzę bezkrytycznie w panów z serwisu... rzecz jasna autoryzowanego - chociaż chciałbym może...
dziwi fakt, że nie potrafią zrobić czegoś do końca dobrze, choć zaoferowali polską mapę jako jedni z ostatnich - tak się składa, że mam dość dobry kontakt z twórcami AutoMapy - nie dogadali się... a pewnie mielibyśmy wtedy lepiej... nie wspominam tutaj o kosztach zakupu płyty z polską mapą...

Pocieszające jest to że w ciągu 18 miesięcy zrobiłem prawie 60 000km - sporo z tego z błotem na dachu ;) i poza nawigacją nie narzekam na nic :)

Awatar użytkownika
mudder

Kontaktowanie:

Post autor: mudder » wt sie 19, 2008 6:47 am

Chester pisze:to nie to że wierzę bezkrytycznie w panów z serwisu... rzecz jasna autoryzowanego - chociaż chciałbym może...
dziwi fakt, że nie potrafią zrobić czegoś do końca dobrze, choć zaoferowali polską mapę jako jedni z ostatnich - tak się składa, że mam dość dobry kontakt z twórcami AutoMapy - nie dogadali się... a pewnie mielibyśmy wtedy lepiej... nie wspominam tutaj o kosztach zakupu płyty z polską mapą...

Pocieszające jest to że w ciągu 18 miesięcy zrobiłem prawie 60 000km - sporo z tego z błotem na dachu ;) i poza nawigacją nie narzekam na nic :)
wierz w serwisie nie tylko nie radzą sobie z nawigacją :wink: może w tym co ja do niego jeżdżę są tacy nie kumaci, ale z wyświetlającą się informacją engine system fault walczą 1,5 roku i nie wiedzą co się dzieje...na
znalezienie awarii czujnika położenia zawieszenia potrzebowali tydzień, i generalnie nie zawsze wiedzą co jest gdzie, choć czasem pozytywnie zaskakują i mam wrażenie że na każdym przeglądzie jak jestem to wiedzą więcej, cieszy że się doskonalą :)21 , tylko szkoda że uczą sie na moim aucie :rol

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » wt sie 19, 2008 10:11 am

[/quote]
z wyświetlającą się informacją engine system fault walczą 1,5 roku i nie wiedzą co się dzieje...na
[/quote]

skończy się gwarancja i dalej tego nie naprawią :cry:
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
mudder

Kontaktowanie:

Post autor: mudder » wt sie 19, 2008 11:56 am

gebels pisze:
z wyświetlającą się informacją engine system fault walczą 1,5 roku i nie wiedzą co się dzieje...na
[/quote]

skończy się gwarancja i dalej tego nie naprawią :cry:[/quote]
nie wiem gwarancja kończy się w lutym, każda naprawa przedłuża gwarancje
a że napraw sporo było to i gwarancja się wydłuży trochę :P
niby naprawiają chwile jest dobrze potem znowu wyskakuje, pół roku spokoju i znowu, elektronikę trudno zdiagnozować zwłaszcza że akurat w momencie pobytu auta u dealera usterka nie występuje :roll:

Chester
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Chester » wt sie 19, 2008 12:11 pm

co to za fura że takie problemy??? do tego kapryśna jakaś - chociaż ja jak idę do dentysty to też przestaje mnie ząb boleć zanim usiądę na fotelu ;)

Awatar użytkownika
mudder

Kontaktowanie:

Post autor: mudder » wt sie 19, 2008 2:49 pm

Chester pisze:co to za fura że takie problemy??? do tego kapryśna jakaś - chociaż ja jak idę do dentysty to też przestaje mnie ząb boleć zanim usiądę na fotelu ;)
jak to co za fura, disco3 naturalnie :roll:

Chester
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Chester » wt sie 19, 2008 4:36 pm

eeeee jak to???? a gdzie go serwisujesz? mam kilku znajomych którzy też jeżdżą Disco3 - ale podobnie jak ja zero problemów

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”