Moc silnika LR disco
Moderator: Jerry
Moc silnika LR disco
Witam. Jestem nowym uzytkownikiem LR disco z 1994r 2,5 TD i nowy na forum.
Mam pytanko odnośnie mocy silnika i szybkości mego auta. Obecnie jest właśnie tak jak wyczytałem na forum tzn ikarus z przystanku bardziej przyspiesza od mojego Disco a szybkośc jaka osiagnalem na autostradzie to było 120 km/h i to z górki. Mam pytanko czy tak własnie ma byc czy coś mi padło? Jeśli tak ma być to co mam zrobić żeby chociaż troche moc zwiekszyc? Silnik pracuje normalnie równo i nie dymi.
Mam pytanko odnośnie mocy silnika i szybkości mego auta. Obecnie jest właśnie tak jak wyczytałem na forum tzn ikarus z przystanku bardziej przyspiesza od mojego Disco a szybkośc jaka osiagnalem na autostradzie to było 120 km/h i to z górki. Mam pytanko czy tak własnie ma byc czy coś mi padło? Jeśli tak ma być to co mam zrobić żeby chociaż troche moc zwiekszyc? Silnik pracuje normalnie równo i nie dymi.
Re: Moc silnika LR disco
więc nie ruszaj, tak ma być, to nie jest silnik na autostrady.arti_71 pisze: Silnik pracuje normalnie równo i nie dymi.
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

always look on the bright side of life

sprzedaj i kup golfa 3, będzie szybszyarti_71 pisze:Witam. Jestem nowym uzytkownikiem LR disco z 1994r 2,5 TD i nowy na forum.

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
- chiquito83
No wlasnie. Jezdzilem dwuseta kolegi i zdecydowanie lepiej sie zbiera niz moja czyseta mimo, ze ma wieksze kola niz moje. Predkosc max zmierzona na autobanie moim autem to niecale 160km/h ale przyspieszenia to nie ma za cholere i do max predkosci buja sie przez pare km. Tak ma byc czy cos regulowac? Moze wydajnosc turbiny sprawdzic (dziala bo weze puchna jak wchodzi na obroty)? Spalanie przy predkosci przelotowej 100-120km/h - 10 l wiec chyba dramatu nie ma.
Kapec, disco 300TDi '97,
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
EROW1: na luzie, turbiny nie napędzisz, za mało spalin. Co to znaczy „czy staruje”?
Range Rover V8 Outsourcing IT
a jakie masz kola?arti_71 pisze:Witam. Jestem nowym uzytkownikiem LR disco z 1994r 2,5 TD i nowy na forum.
Napisz, co wyeliminowałeś.Wiechu pisze:koła-sroła
ma jeździć, a nie się toczyć
badam podobne objawy od jakiegoś czasu. drogą eliminacji.
Jak skończę, to napiszę Wam co było.

Ja wyeliminowałem już EGR, standardowy sfilcowany filtr powietrza (zastąpiony stożkowym na czubku snorka - osłonięty, żeby nie było...), przepłukałem silnik wodą w jednej z najczystszych polskich rzek (San), dwa razy przeszlifowałem głowicę i wymieniłem uszczelkę, kilka razy wyregulowałem zawory, i - ciągnie jakby nieco lepiej...

From all the things I've lost,
I miss my mind the most...
Przeinwestowałeś, trzeba było se jakieś dżakuzi wynająć, też by było mokro... a i bez większego stresu drinka można strzelić ;)jacekwr pisze:Napisz, co wyeliminowałeś. :)21Wiechu pisze:koła-sroła
ma jeździć, a nie się toczyć
badam podobne objawy od jakiegoś czasu. drogą eliminacji.
Jak skończę, to napiszę Wam co było.
:)21
Ja wyeliminowałem już EGR, standardowy sfilcowany filtr powietrza (zastąpiony stożkowym na czubku snorka - osłonięty, żeby nie było...), przepłukałem silnik wodą w jednej z najczystszych polskich rzek (San), dwa razy przeszlifowałem głowicę i wymieniłem uszczelkę, kilka razy wyregulowałem zawory, i - ciągnie jakby nieco lepiej... :)22 :)23 :)21
To też jest jakaś metoda.grzegorzh pisze:Przeinwestowałeś, trzeba było se jakieś dżakuzi wynająć, też by było mokro... a i bez większego stresu drinka można strzelić

@Wonsz: masz pikapa, bawisz się matami z włókna, zapodaj se dżakuzi na pakę - będzie seria-lejzi-rendży-stajla...

From all the things I've lost,
zacznij od wymiany filtrow. [temat przerobilem tydzien temu - torrrpeda normalnie]arti_71 pisze:Witam. Jestem nowym uzytkownikiem LR disco z 1994r 2,5 TD i nowy na forum.
moze tez byc na wykonczeniu pompka paliwa na bloku.[tysz przerabialem - bardzo podobne objawy mialem do twoich]
Landrąver Discovęry 200tdi
-
-
ostatnio powiedziano mi, że pompka na bloku, ta co podpompowujesz paliwo jak do zera pojechałeś, nie ma wpływu na to jak Ci motorek śmiga. Pytałem bo mi padła 

Chamstwo należy zwalczać napalmem
http://www.free-clinic.org/
http://www.free-clinic.org/
dzieki za wszelkie info. Filtry juz powymieniałem zaraz po zakupie. Mam jeszcze prosbę o link o sprawdzaniu turbospreżarki. Widziałem gdzieś forum wraz z fotkami o tym jak sprawdzić turbospreżarke podłaczając manometr . Niestety ne moge tego ponownie odnależć. Jak ktoś wie gdzie tego szukac to prosze o pomoc.
Jeździ na bank, Ja zrobiłem parę tysięcy km i niezauważyłem że Mi coś klęka dopiero jak pompa wstępnego ciśnienia zaczeła klękać - naprawa 500 zł (to podobno jest następstwo jeżdżenia bez pompy paliwa zasilającej) to mocy z każdym kilometrem jakby coraz mniej, ale i tak jeszcze 1000 km po pasie dla wolnobieżnych przejechałem.gri74 pisze:bez pompy tez jezdzi normalnie
Należy bezwzględnie sprawdzić czy pompa na bloku pompuje i czy daje dobre ciśnienie (nie wiem jakie ma być ale to że na oko sprawdzimy to niewiele powie), wcześniej jest jeszcze odstojnik przy baku, który też może być zasyfiony.
Paweł (STAWROS) Disco 200
Kalisz i okolice
Kalisz i okolice