Td5 Pęknięta głowica

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
skraburski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Td5 Pęknięta głowica

Post autor: skraburski » czw paź 09, 2008 7:40 am

Witam,
Mam problem z moją dyskoteką, mam pękniętą głowicę i paliwo przedostaje się do oleju. Chce wymienić głowicę ale wiem, że są dostępne dwie:
starsza LDF500160
nowsza LDF500170
Czy wiecie może jakie są różnice między nimi i czy są one wymienne? Czy muszę szukać takiej jaką mam teraz?

Wiecie może ile ceni się taka głowica i czy kupować samą głowicę czy komplet z zaworami, wałkami itp... Mam jedna na oku ale chcialbym zweryfikowac cene.

Pozdrawiam
Lukasz

montru

Kontaktowanie:

Post autor: montru » czw paź 09, 2008 7:43 am

a rozebrałes starą pękniętą i stwierdziłeś w którum miejscu jest pęknięta? Bo może któryś oring na pompowtryskiwaczu pękł
lr sI80 sw 50r/ lr 107 sw 56r/ lr sII109 68r/ lr sII 109 pickup 66r/lr 110 300Tdi 87r monstertruck

Awatar użytkownika
skraburski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: skraburski » czw paź 09, 2008 7:47 am

Tak silnik byl rozbierany i niestety nie jest to kwestia oringu :(

Awatar użytkownika
nowicjusz127

Post autor: nowicjusz127 » czw paź 09, 2008 8:15 am

Mysle ze kolega Harakiri udzieli ci nwyczerpujacej odpowiedzi-moglby na ten temat pisac doktorat :D

Awatar użytkownika
maristez
Kontaktowanie:

Post autor: maristez » czw paź 09, 2008 8:20 am

jakieś spawanie? regeneracja nie w chodzi w gre?
i nikt mnie nie przekona ze białe jest białe a czarne jest czarne

Awatar użytkownika
skraburski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: skraburski » czw paź 09, 2008 8:23 am

pewnie wchodzi w gre, ale wole to zrobic porzadnie niz miec pozniej problem z zatartym silnikiem

Awatar użytkownika
maristez
Kontaktowanie:

Post autor: maristez » czw paź 09, 2008 8:37 am

jak ropa będzie ci ociekała do oleju to w pierwszej kolejności będzie ci się turbo rozsypywało. spawałem kiedyś głowice (nie td5) i dają nawet gwarancje. ale jak tam stryjenka uważa. upewnij się ze po takim zabiegu nie będziesz musiał jechać do serwisu na kompa pompo wtryski programować.

Awatar użytkownika
skraburski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: skraburski » czw paź 09, 2008 9:25 am

Dlatego auto stoi na razie zeby silnika nie uszkodzic. Moglbys rozwinac kwestie z programowaniem wtryskow?

Awatar użytkownika
maristez
Kontaktowanie:

Post autor: maristez » czw paź 09, 2008 9:30 am

zapytaj kogoś bardziej doświadczonego bo może się okazać ze bzdury gadam ale ponoć pompo wtryski po wymianie, zamianie trzeba programować - chyba chodzi o dawkę paliwa albo moment jego podania. a jak znam życie to po rozebraniu głowicy się pomieszało który gdzie był. ale sprawdź to w pewniejszym źródle.

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Re: Td5 Pęknięta głowica

Post autor: jpi » czw paź 09, 2008 9:31 am

skraburski pisze:Witam,
Mam problem z moją dyskoteką, mam pękniętą głowicę i paliwo przedostaje się do oleju. Chce wymienić głowicę ale wiem, że są dostępne dwie:
starsza LDF500160
nowsza LDF500170
Czy wiecie może jakie są różnice między nimi i czy są one wymienne? Czy muszę szukać takiej jaką mam teraz?

Wiecie może ile ceni się taka głowica i czy kupować samą głowicę czy komplet z zaworami, wałkami itp... Mam jedna na oku ale chcialbym zweryfikowac cene.

Pozdrawiam
Lukasz
http://www.paddockspares.com/sp/categor ... 00TDI.html
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team

Awatar użytkownika
Wąż

Re: Td5 Pęknięta głowica

Post autor: Wąż » czw paź 09, 2008 9:37 am

jpi pisze:(...)
td5 :wink:

Dżingis, pozdrawiam :)21
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos :)21
always look on the bright side of life :)21

Awatar użytkownika
skraburski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: skraburski » czw paź 09, 2008 9:43 am

sprawdzilem glowicy do td5 nie maja a i tak to nie jest odpowiedz na moje pytanie :(

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » czw paź 09, 2008 9:50 am

Glowice da sie zespawac. Firma ktora to robi daje gwarancje. Przy okazji regeneruje gniazda zaworow i kanaly popychaczy. W kazdym razie jestem zadowolony. Operacja jest niezbyt kosztowna w porownaniu z uzywka a za bezcen w porownaniu z nowa glowica. Jesli chcesz namiary i wiecej info to dawaj na prv. Zalozenie glowicy i odpalenie auta BARDZO trudne. Prawda Nowicjusz? :D :wink:
Ostatnio zmieniony czw paź 09, 2008 9:54 am przez harakiri, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gosc

Post autor: gosc » czw paź 09, 2008 9:53 am

jakim cudem przez peknieta glowice paliwo dostaje sie do oleju ?? :o gdzie jest to pekniecie ?
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » czw paź 09, 2008 9:59 am

Też mnie to zainteresowało ?
:o
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
nowicjusz127

Post autor: nowicjusz127 » czw paź 09, 2008 10:04 am

harakiri pisze:Glowice da sie zespawac. Firma ktora to robi daje gwarancje. Przy okazji regeneruje gniazda zaworow i kanaly popychaczy. W kazdym razie jestem zadowolony. Operacja jest niezbyt kosztowna w porownaniu z uzywka a za bezcen w porownaniu z nowa glowica. Jesli chcesz namiary i wiecej info to dawaj na prv. Zalozenie glowicy i odpalenie auta BARDZO trudne. Prawda Nowicjusz? :D :wink:
madrego i milo posluchac :D dzieki za fotki sa super :D

wracajac do tematu jezeli wtryski sobie zaznaczysz przed demontazem i wlozysz spowrotem na te same miejsca nic nie trzeba programowac.jednak zalecam oddac auto do kogos kto ma pojecie o co chodzi w TD5.nie pozwol nikomu sie uczyc na twoim motorku bo koszta beda do kwadratu.

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » czw paź 09, 2008 10:04 am

skraburski pisze:Dlatego auto stoi na razie zeby silnika nie uszkodzic. Moglbys rozwinac kwestie z programowaniem wtryskow?
Pompowtryski musza byc zainstalowane w tej samej kolejnosci. Kazdy ma indywidualna charakterystyke i zamienienie miejsc moze byc bledem.

Awatar użytkownika
skraburski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: skraburski » czw paź 09, 2008 10:38 am

Dzieki za info o wtryskach, silnik bedzie robil mechanik do ktorego mam zaufanie i wiem ze zrobi to dobrze. No ale tak na wszelki wypadek to kogo byscie polecili z wrocka i okolic?

Awatar użytkownika
nowicjusz127

Post autor: nowicjusz127 » czw paź 09, 2008 11:37 am

skraburski pisze:Dzieki za info o wtryskach, silnik bedzie robil mechanik do ktorego mam zaufanie i wiem ze zrobi to dobrze. No ale tak na wszelki wypadek to kogo byscie polecili z wrocka i okolic?
zaufanie.... :D ty go lepiej spytaj czy robil TD5 i czy regulowal wtryski :D ja ci moge to zrobic jak chcesz ale dopiero w grudniu :D

montru

Kontaktowanie:

Post autor: montru » czw paź 09, 2008 12:00 pm

tak jak już ktoś wspominał wtryski muszą wrócić na swoje miejsce, czyli w te same cylindry, kolejna sprawa to po złożeniu trzeba je wstępnie napiąć. To że do mechanika masz zaufanie to nie znaczy że np, nie będzie mu się chciało podpisać wtrysków.
Robiłem remont takiego silnika i nie miałem rzadnych problemów z odpaleniem, warto dokładnie wymyć samoregulatory dzwigienek zaworowych.

Dla tych co nie znają silnika TD5 to powiem że w głowicy są kanały paliwowe przez które dociera paliwo do pompowtrysków i wraca nadmiar, stąd paliwo w oleju,
lr sI80 sw 50r/ lr 107 sw 56r/ lr sII109 68r/ lr sII 109 pickup 66r/lr 110 300Tdi 87r monstertruck

Awatar użytkownika
gosc

Post autor: gosc » czw paź 09, 2008 12:09 pm

montru pisze:...

Dla tych co nie znają silnika TD5 to powiem że w głowicy są kanały paliwowe przez które dociera paliwo do pompowtrysków i wraca nadmiar, stąd paliwo w oleju,
dzieki za odpowiedz :)2
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..

Awatar użytkownika
skraburski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: skraburski » czw paź 09, 2008 12:18 pm

a co sie stanie jesli sie je wsadzi w innej kolejnosci? silnik nie odpali czy straci moc?

moj mechanik juz raz rozkrecal ten silnik i silnik dziala (tzn. pali jak ta lala) tylko ze glowica cieknie, niestety poprzedni wlasciciel nie wymienil glowicy na nowa tylko podjal sie proby naprawiania jej, sam odkupilem auto od niego gdyz poza peknieta glowica auto jest w bardzo dobrym stanie i liczylem sie z kosztami wymiany glowicy lub calego silnika

od razu przy okazji zapytam, pedal sprzegla chodzi dosyc ciezko w obie strony, czy to moze byc zapowietrzenie czy fakt ze samochod stal 3 miesiace moze miec znaczenie?

Awatar użytkownika
Karolek_C

Post autor: Karolek_C » czw paź 09, 2008 1:18 pm

W okolicach Wrocławia na remoncie silnika TD5 może znać się conajwyżej autoryzowany dealer TEAM. Tanio pewnie nie będzie ale to raczej lepszy wybór. Z pozostałą mechaniką możesz bawić się u nieautoryzowanych - np. Serwisland na Jarnołtowskiej we Wrocławiu.
-------------
Disco II było, Disco III było, Terrano II było, teraz Freelander 2 2.2 automat

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”