Wstrzymać się z przekładką
Moderator: Jerry
- Ryszard Giedrojć
-
Wstrzymać się z przekładką
Dzisiejsza GW donosi, że UE wymusiła na Polsce uznawanie przeglądów tech. robionych w innych krajach. W praktyce, nie bedzie obowiązku robienia dodatkowego przeglądu po sprowadzeniu auta do Polski. Dopuszczone będą do ruchu pojazdy z kierownica po prawej stronie.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
Re: Wstrzymać się z przekładką
co to w ogole za kretynski?Ryszard Giedrojć pisze:Dzisiejsza GW donosi, że UE wymusiła na Polsce uznawanie przeglądów tech. robionych w innych krajach. W praktyce, nie bedzie obowiązku robienia dodatkowego przeglądu po sprowadzeniu auta do Polski. Dopuszczone będą do ruchu pojazdy z kierownica po prawej stronie.
ile bedzie wiecej wypadkow jak taki szofer siedzacy na miejscu pasazera bedzie sie wystawial do wyprzedzania...
pod warunkiem że samochód jest zarejestrowany i ubezpieczony w kraju gdzie jest lewostronny ruch..Yonek pisze:Jeśli auto ma europejską homologację, ważny przegląd techniczny i ubezpieczenie to pan policjant może jedynie się pochylić, wsadzić głowę między kolana i osobiście cmonąć się w...
a jak go jakims cudem zarejestrujesz na białych blachca w PL to policjant zabierze ci dowód wezwie lawete a ty będziesz mógł
Yonek pisze:jedynie się pochylić, wsadzić głowę między kolana i osobiście cmonąć się w...

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Kurde, czegoś nie kumacie. Skoro ma wejść prikaz o zaniechaniu pierwszego przeglądu importowanych aut i dopuszczaniu do ruchu aut z kierą po prawej, to TEORETYCZNIE nie może stać to w sprzeczności z kodeksem drogowym. Co za tym idzie, nowelizacja przepisów musi objąć też KD. Inaczej będzie to kolejny gniot prawny, tak?
Poza tym:
1. miałem Datsuna 280Z z kierą po prawej - był normalnie zarejestrowany i z tego co wiem, jest nadal.
2. Popatrz opcja zabytek. Skoro jest furtka, która pozwala na taki zabieg to nie widzę powodu, by nie została w jakiś sposób rozszerzona.
Oczywiście są to czysto teoretyczne rozważania. I to nie znaczy też, że pomysł popieram, ale prawo unijne jest prawo unijne. Wchodząc do UE wiadomo było, że będą takie hocki.
Poza tym:
1. miałem Datsuna 280Z z kierą po prawej - był normalnie zarejestrowany i z tego co wiem, jest nadal.
2. Popatrz opcja zabytek. Skoro jest furtka, która pozwala na taki zabieg to nie widzę powodu, by nie została w jakiś sposób rozszerzona.
Oczywiście są to czysto teoretyczne rozważania. I to nie znaczy też, że pomysł popieram, ale prawo unijne jest prawo unijne. Wchodząc do UE wiadomo było, że będą takie hocki.
SITH happens...
- mazurkas007
-
Urzędnik wydziału komunikacji nie jest osobą kompetentną do stwierdzania, czy takie lub inne auto może poruszać się po drodze, więc jak zobaczy aktualny przegląd to auto zarejestruje i blachy wyda, ale w trakcie kontroli drogowej Policjant ( jako władny ku temu ) zabiera ci dowód bo auto jest nie teges dla Polski, to samo z przeglądem, nie przejdzie.Yonek pisze:Kurde, czegoś nie kumacie. Skoro ma wejść prikaz o zaniechaniu pierwszego przeglądu importowanych aut i dopuszczaniu do ruchu aut z kierą po prawej, to TEORETYCZNIE nie może stać to w sprzeczności z kodeksem drogowym ...
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
Nie dramatyzuj..Dyskoteką tak sporadycznie się kogoś wyprzedza, że to właściwie bez znaczeniaLR_Olek pisze:ile bedzie wiecej wypadkow jak taki szofer siedzacy na miejscu pasazera bedzie sie wystawial do wyprzedzania...

no nie wiem...Adamo pisze:Nie dramatyzuj..Dyskoteką tak sporadycznie się kogoś wyprzedza, że to właściwie bez znaczeniaLR_Olek pisze:ile bedzie wiecej wypadkow jak taki szofer siedzacy na miejscu pasazera bedzie sie wystawial do wyprzedzania...
Disco 3.9 LPG
Ty masz nietypową więc się nie liczybratek pisze:no nie wiem...Adamo pisze:Nie dramatyzuj..Dyskoteką tak sporadycznie się kogoś wyprzedza, że to właściwie bez znaczeniaLR_Olek pisze:ile bedzie wiecej wypadkow jak taki szofer siedzacy na miejscu pasazera bedzie sie wystawial do wyprzedzania...

W innych krajach jezdza z lewą po prawej i odwrotnie i nie ma tragedii, katastrofalnego wzrostu liczby wypadków itp... a o UK nie wspomne, ile samochodow z kierą po "niewłasciwej" stronie jezdzi i jakos tez klopotu nie ma...
Land Rover:One Wife... Livid !
Immobilised LandRover is a moral defeat for the driver!
Chłe chłę, włąśnie dzisiaj widziałem w Toruniu dzwon na skrzyżowaniu.
Z udziałem auta z kierą po prawej.
Skręcając w lewo pewnie nie miał dobrej widoczności - choć nie wiem kto zawinił.
Ale jak pomyślę o wyprzedzaniu, siedząc po prawej stronie - to ja dziękuję.
Nawet jeśli prawo by na to pozwalało...
Z udziałem auta z kierą po prawej.
Skręcając w lewo pewnie nie miał dobrej widoczności - choć nie wiem kto zawinił.
Ale jak pomyślę o wyprzedzaniu, siedząc po prawej stronie - to ja dziękuję.
Nawet jeśli prawo by na to pozwalało...
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
Potrzebny dobry pilot (zgrany z kierownikiem). Może kamera z lewej i monitor na desce, przed kierowcą.pezet pisze:Ale jak pomyślę o wyprzedzaniu, siedząc po prawej stronie - to ja dziękuję.
Ale na poważnie, to jest jedna zaleta kierownika po prawej. Widać znaki. W Polsce wszystkie znaki drogowe stoją po prawej stronie drogi. Jadąc za dużym pojazdem (bus , TIR) znaki w polu widzenia pojawiają się na ułamek sekundy. A gdy człowiek składa się do wyprzedzania to w ogóle ich nie widzi. Daawno temy byłem na Wyspie i zauważyłem , że znaki są dublowane, po lewej i prawej stronie drogi.
Dodatkowo znacznej ilości kolizji dochodzi w czasie wyprzedzania. A jak nie widzisz to nie wyprzedzasz. Czyli unikasz zagrożenia.

Czyli mogą być zalety.
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
no ale przeciez ktoś kiedys na tym forum napisał , że disco nie służy do wyprzedzania, tylko do omijania plaskaczy stojacych w korkach, prawą stroną, więc kiera po prawej jak znalazł w sam raz i wogólepezet pisze: Ale jak pomyślę o wyprzedzaniu, siedząc po prawej stronie - to ja dziękuję.

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

Nie sadze zeby zaczela sie masowka na sprowadzanie plaskaczy z UK.A wcale nie bylo by zle jakby mozna bylo sobie w UK zanabyc SIII (najtansze teraz) czy tam innego ryndza, sprowadzic do polski i legalnie polansowac od czasu do czasu...
wiesz ale masa tanich relatywnie placków z dużymi silnikami benzynowymi zalała by polskie osiedlaTroy pisze:Nie sadze zeby zaczela sie masowka na sprowadzanie plaskaczy z UK.A wcale nie bylo by zle jakby mozna bylo sobie w UK zanabyc SIII (najtansze teraz) czy tam innego ryndza, sprowadzic do polski i legalnie polansowac od czasu do czasu...

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Takie fury tez kosztuja, zeby to na legalu w polsce uzytkowac trzeba bedzie pewnie przejsc kila rzeczy... napewno jakies przeglady (ktore dopuszczaja kolko po drugiej stronie) nie wspomne o ubezpieczalniach ktore szybciutko wyklaruja odpowiednie cenniki za takie pojazdy. W Uk sprowadzane wozy to masakra z groszkiem jest... malo kogo stac na ubezpieczenie wozu z zagramanicy...
Trza poczekac jak to sie wszystko ulozy... i miec nadzieje ze na land rovery beda osobne przepisy i plany taryfowe w ubezpeiczalniach
Trza poczekac jak to sie wszystko ulozy... i miec nadzieje ze na land rovery beda osobne przepisy i plany taryfowe w ubezpeiczalniach