Lato. lato a padł (choć w zimie piknie robił)
Moderator: Jerry
- brodafidela
-
Lato. lato a padł (choć w zimie piknie robił)
witam
Po tygodniu stania - dziś chciałem odpalic landrynę (DII td5) a tu doopa. Ledwo podnióśł knefelki od zamka. Ale alarmu już nie rozbroił, kontrolki ledwo mrugnęły - przy próbie przekręcenia kluczyka alarm sie załączył ale anemiczny.
Akumulator wymontowany, ładuje sie - był pusty jak skrzynka po wódce. Ale wygląda na to, że coś z niego bedzie.
Akumulator Varty nieoryginalny 830'tka, ale nigdy nie było z nim problemu. W zimie po kilku dniach stania na mrozie - odpalał od strzału a tu cieplutko i doopa jaś. Ile ma latek akumulator nie wiem ale wygląda na w miare nowy
O co mu może chodzić ?
Zwarcie gdzieś ?
Akumulator do wymiany ?
Jak odpali, po południu jade do mechanika - zmierzymy pobór prądu na postoju - poradźcie gdzie i czego jeszcze poszukać/sprawdzić ?
I na koniec pytanie laicystyka, jak odpiąłem aku to po podpięciu nie bedzie problemu z odpaleniem i immo ?
A tu kurcza - wilcze echa za pasem ......
Po tygodniu stania - dziś chciałem odpalic landrynę (DII td5) a tu doopa. Ledwo podnióśł knefelki od zamka. Ale alarmu już nie rozbroił, kontrolki ledwo mrugnęły - przy próbie przekręcenia kluczyka alarm sie załączył ale anemiczny.
Akumulator wymontowany, ładuje sie - był pusty jak skrzynka po wódce. Ale wygląda na to, że coś z niego bedzie.
Akumulator Varty nieoryginalny 830'tka, ale nigdy nie było z nim problemu. W zimie po kilku dniach stania na mrozie - odpalał od strzału a tu cieplutko i doopa jaś. Ile ma latek akumulator nie wiem ale wygląda na w miare nowy
O co mu może chodzić ?
Zwarcie gdzieś ?
Akumulator do wymiany ?
Jak odpali, po południu jade do mechanika - zmierzymy pobór prądu na postoju - poradźcie gdzie i czego jeszcze poszukać/sprawdzić ?
I na koniec pytanie laicystyka, jak odpiąłem aku to po podpięciu nie bedzie problemu z odpaleniem i immo ?
A tu kurcza - wilcze echa za pasem ......
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
Re: Lato. lato a padł (choć w zimie piknie robił)
wszystko na świcie ma swój kres
akumulatory warty przede wszystkim

nic sie nie stanie
akumulatory warty przede wszystkim

nic sie nie stanie
Problemu nie będzie, ale przy najbliższym podpięciu do kompa będziesz przerażony bo pokaże Ci zylion błędów
one tak mają, że odpięcie od akku pokazuje mnóstwo błędów, w których opisie jest, że mogą być spowodowane odłączeniem zasilania 
Karolek
p.s. ale się tym nie stresuj

Karolek
-------------
Disco II było, Disco III było, Terrano II było, teraz Freelander 2 2.2 automat
Disco II było, Disco III było, Terrano II było, teraz Freelander 2 2.2 automat
- LR Tomaszek
-
Aku w DII powinno być w pełni sprawne. Zwłaszcza jeśli to automat i lubisz podróżować daleko od cywilizacji 

DiscoII td5
www.landklinika.pl
www.landklinika.pl
- brodafidela
-
Na kompa idzie we wtorek - bo po wymianie wiązki i zrobieniu 140 km na 4 garnkach - coś mi chodzi nie ten teges.Karolek_C pisze:Problemu nie będzie, ale przy najbliższym podpięciu do kompa będziesz przerażony bo pokaże Ci zylion błędówone tak mają, że odpięcie od akku pokazuje mnóstwo błędów, w których opisie jest, że mogą być spowodowane odłączeniem zasilania
Karolek
Ale ten akumulator kurcza - w zimie mailna - a tu ciepło i trach.
Tylko "doopowatość" aku, wchodzi w grę ?
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
- brodafidela
-
LR Tomaszek pisze:Aku w DII powinno być w pełni sprawne. Zwłaszcza jeśli to automat i lubisz podróżować daleko od cywilizacji
to manual -
i do tej pory myślałem, że mam w pełni sprawne

- Ryszard Giedrojć
-
A nie zostawiłeś czegoś, co go doiło. Jakaś lampka w skrytce na rękawiczki lub inny drobiażdżek ?
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
- LR Tomaszek
-
U mnie aku umarł kiedyś śmiercią nagłą, po długiej podróży(800km). Na drugi dzień, bez ostrzeżenia powedział "do widzenia".
DiscoII td5
www.landklinika.pl
www.landklinika.pl
hehe u mła w D1 pasażerowie na gapę włączyli światełko tylne w podsufitce - widno to i widać nie było i jakie zdziwko było jak rano w lato aku było kaputRyszard Giedrojć pisze:A nie zostawiłeś czegoś, co go doiło. Jakaś lampka w skrytce na rękawiczki lub inny drobiażdżek ?

LR Rendzi stajla 

- brodafidela
-
Tuś mi bracie zagiął parol....Ryszard Giedrojć pisze:A nie zostawiłeś czegoś, co go doiło. Jakaś lampka w skrytce na rękawiczki lub inny drobiażdżek ?

Od jakiegoś czasu klapka od schowka mi sie belonce i sama odmyka.

Możeć być i to - nie pomyślałem o tym.

Sprawdze - dzięki

Miałem to samo. No może prawie, bo to ja zostawiłem owo światełko we własnym aucie i to na 4 dniTRAWOLT pisze: hehe u mła w D1 pasażerowie na gapę włączyli światełko tylne w podsufitce - widno to i widać nie było i jakie zdziwko było jak rano w lato aku było kaput![]()

Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi
ale tam lampka to sie chyba pali gdy sie pala swiatla pozycyjne...brodafidela pisze:Tuś mi bracie zagiął parol....Ryszard Giedrojć pisze:A nie zostawiłeś czegoś, co go doiło. Jakaś lampka w skrytce na rękawiczki lub inny drobiażdżek ?![]()
Od jakiegoś czasu klapka od schowka mi sie belonce i sama odmyka.A tam lampka .....
Możeć być i to - nie pomyślałem o tym.![]()
Sprawdze - dzięki
Ja nie wiem co Wy za samochody mata.
W 160 się to nie zdarza...
W 160 się to nie zdarza...
Wujek Dobra Rada 

w 300 tez nie...
i w Serii II tez...
i w Serii II tez...
- brodafidela
-
nie wiem czy jak sie pala pozycyjne, w kazdym razie sprawdziłem - klapka zamknieta była - szukam dalej - tyle ze jak policzyłem auto stało prawie dwa tygodnie. aku po 6 godzinach ładowania odpalił ładnie, nawet bardzo ładnieLR_Olek pisze:ale tam lampka to sie chyba pali gdy sie pala swiatla pozycyjne...brodafidela pisze:Tuś mi bracie zagiął parol....Ryszard Giedrojć pisze:A nie zostawiłeś czegoś, co go doiło. Jakaś lampka w skrytce na rękawiczki lub inny drobiażdżek ?![]()
Od jakiegoś czasu klapka od schowka mi sie belonce i sama odmyka.A tam lampka .....
Możeć być i to - nie pomyślałem o tym.![]()
Sprawdze - dzięki
w kazdym razie, w poniedziałek bede mądrzejszy.
oczywiscie jak ktos ma jakies pomysły co sprawdzic - bede wdzieczny
Ja na ten przyklad sprawdzilbym pobor pradu instalacji auta. A jakbym nie wiedzial jak albo zbrakloby przyrzadow w garazu udalbym sie do mechanika. Z dwoma piwami. Jedno dla niego , drugie dla mnie.
Kapec, disco 300TDi '97,
A jak wrócisz do domukapec pisze:udalbym sie do mechanika. Z dwoma piwami. Jedno dla niego , drugie dla mnie.

brodafidela pisze:jak policzyłem auto stało prawie dwa tygodnie. aku po 6 godzinach ładowania odpalił ładnie,
jakby stal i rok,to ze sprawnym akku powinien bez zajakniecia odpalic...
a po co?kapec pisze:Ja na ten przyklad sprawdzilbym pobor pradu instalacji auta..
stary akumulator ma i nie odpalil... proste.
LR_Olek pisze:brodafidela pisze:jak policzyłem auto stało prawie dwa tygodnie. aku po 6 godzinach ładowania odpalił ładnie,
jakby stal i rok,to ze sprawnym akku powinien bez zajakniecia odpalic...
a tu czytamy w pierwszym poscie...
brodafidela pisze:Po tygodniu stania - .

oj Olo...
gdyby miał jakieś upływy z instalacji to by mu aku wcięło...
i w tym rzecz żeby to sprawdzić
przy wyłączonym zapłonie, wszystkim pozamykanym zmierz sobie Broda prąd, który jest pobierany
kilka mA to jeszcze OK ale już kilkanaście daja do myślenia
podłącz sobie mierzacz pomiędzy +aku a ściągnietą z niego klemą, zamknij maskę, zamknij disco i mierz
daj znać

gdyby miał jakieś upływy z instalacji to by mu aku wcięło...
przy wyłączonym zapłonie, wszystkim pozamykanym zmierz sobie Broda prąd, który jest pobierany
kilka mA to jeszcze OK ale już kilkanaście daja do myślenia
podłącz sobie mierzacz pomiędzy +aku a ściągnietą z niego klemą, zamknij maskę, zamknij disco i mierz
daj znać

No właśnie, jak coś prąd pożera to i nowy aku padnie, u mnie kiedyś lampki oświetlenia wnętrza prąd zjadły i aku padł, po podładowaniu chodzi jak należy....Mikado pisze:gdyby miał jakieś upływy z instalacji to by mu aku wcięło...
stawiam,ze nic nie pozera tylko akku dupnal najnormalniej ze starosci...
W LR-ach aku pade nie ze starości ale z przemęczenia seksualnegoLR_Olek pisze:stawiam,ze nic nie pozera tylko akku dupnal najnormalniej ze starosci...

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii