DII ogrzewanie działa zbyt dobrze - dlaczego ?
Moderator: Jerry
DII ogrzewanie działa zbyt dobrze - dlaczego ?
Jak było zimniej to nie zwróciłem na to uwagi, ale jak się zrobiło ciepło, to zaczęło mi to przeszkadzać niestety. DII, TD5 2002, klima automatyczna. Klimatyzacja jest wyłączona, dmuchawa na najmniejszym biegu, ustawione 16 stopni, a z nawiewów idzie ciepłe powietrze, znacznie cieplejsze niż na zewnątrz. Of kors problem występuje jak silnik jest rozgrzany. Problem dotyczy w takim samym stopniu nawiewu z lewej i prawej strony. Sama regulacja temperatury działa, to znaczy jak się ustawi wyższą, to grzeje lepiej. Jak włączę klimę to oczywiście daje zimnym. Natomiast mam wrażenie połączone z pewnością, że zawór nagrzewnicy jednak nie zamyka się do końca. Czy ktoś miał podobne objawy, czy jestem pierwszy ? Czy do sterowania zaworami da się dostać bez rozbierania połowy wnętrza ? Czy też ktoś wziął nagrzewnicę i obudował ją autem ?
Może wystarczy sprawdzić i wyregulować sterowanie zaworami od nagrzewnicy ?
pozdrawiam, Tomek
LR DII 2002 TD5 <Żaba>
ex Volvo 945 i parę innych
LR DII 2002 TD5 <Żaba>
Re: DII ogrzewanie działa zbyt dobrze - dlaczego ?
a nie wystarczy włączyć AC?
będziesz miał ciepłe powietrze z nawiewu bo maska się grzeje, silnik się grzeje to i powietrze będzie ciepłe...

będziesz miał ciepłe powietrze z nawiewu bo maska się grzeje, silnik się grzeje to i powietrze będzie ciepłe...
Dokładnie tak to działa, ciepły silnik, wszystko ukiszone pod maską, nie ma możliwości, żeby powietrze miało temperaturę otoczenia. Mam to samo zjawisko i włączam AC i tyle...
Kto za młodu głupi nie był, ten na starość nie zmądrzeje
Disko II TD5
Disko II TD5
przeprowadź się do skandynawitmajer pisze:Jak było zimniej to nie zwróciłem na to uwagi, ale jak się zrobiło ciepło, to zaczęło mi to przeszkadzać niestety. DII, TD5 2002, klima automatyczna. Klimatyzacja jest wyłączona, dmuchawa na najmniejszym biegu, ustawione 16 stopni, a z nawiewów idzie ciepłe powietrze, znacznie cieplejsze niż na zewnątrz. Of kors problem występuje jak silnik jest rozgrzany. Problem dotyczy w takim samym stopniu nawiewu z lewej i prawej strony. Sama regulacja temperatury działa, to znaczy jak się ustawi wyższą, to grzeje lepiej. Jak włączę klimę to oczywiście daje zimnym. Natomiast mam wrażenie połączone z pewnością, że zawór nagrzewnicy jednak nie zamyka się do końca. Czy ktoś miał podobne objawy, czy jestem pierwszy ? Czy do sterowania zaworami da się dostać bez rozbierania połowy wnętrza ? Czy też ktoś wziął nagrzewnicę i obudował ją autem ?

tmajer pisze:Jak było zimniej to nie zwróciłem na to uwagi, ale jak się zrobiło ciepło, to zaczęło mi to przeszkadzać niestety. DII, TD5 2002, klima automatyczna. Klimatyzacja jest wyłączona, dmuchawa na najmniejszym biegu, ustawione 16 stopni, a z nawiewów idzie ciepłe powietrze, znacznie cieplejsze niż na zewnątrz. Of kors problem występuje jak silnik jest rozgrzany. Problem dotyczy w takim samym stopniu nawiewu z lewej i prawej strony. Sama regulacja temperatury działa, to znaczy jak się ustawi wyższą, to grzeje lepiej. Jak włączę klimę to oczywiście daje zimnym. Natomiast mam wrażenie połączone z pewnością, że zawór nagrzewnicy jednak nie zamyka się do końca. Czy ktoś miał podobne objawy, czy jestem pierwszy ? Czy do sterowania zaworami da się dostać bez rozbierania połowy wnętrza ? Czy też ktoś wziął nagrzewnicę i obudował ją autem ?
wszystko jest w porzadku...
chcesz cos popsuc?
czemu klimy nie uzywasz?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. W takim razie nauczę się żyć ze stanem aktualnym.
pozdrawiam, Tomek
LR DII 2002 TD5 <Żaba>
LR DII 2002 TD5 <Żaba>
swoją drogą to jesteś pierwszy,który publicznie stwierdził, że ogrzewanie w LR działa ZBYT dobrze.
zawsze bywali tu pesymiści twierdzacy, że nie grzeje

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
klimatronik do poprawnego działania wymaga sprawnej klimatyzacji. jeżeli klima nie działa nie jest w stanie utrzymać zadanej temperatury.
zawór nagrzewnicy w disco nie istnieje. nagrzewnica jest cały czas gorąca.
#noichuj
wiesz jak jest, obojętnie co się dzieje to trza narzekać

tmajer pisze: W takim razie nauczę się żyć ze stanem aktualnym.

czesław&jarząbek pisze:klimatronik do poprawnego działania wymaga sprawnej klimatyzacji. jeżeli klima nie działa nie jest w stanie utrzymać zadanej temperatury.
lepiej odpowiedz na mojego emaila trolu kopalniany

fajnie, znowu się tak rodzinnie zrobiło 

Ja jakoś nie rozumiem po co wyłączać klimę jeśli ma się klimatronik? 

N2O pisze:Ja jakoś nie rozumiem po co wyłączać klimę jeśli ma się klimatronik?
nie zgadlbys tego...
iedys spytalem takiego wylaczacza dlaczego to robi,to w odpowiedzi uslyszalem "dla oszczednosci klimy"

No nie każy lubi powietrze z klimyN2O pisze:Ja jakoś nie rozumiem po co wyłączać klimę jeśli ma się klimatronik?

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
Po to właśnie jest przycisk ECON, jednak jak się go naciska, to faktycznie na zimne powietrze nie ma co liczyć...Piotrul pisze:No nie każy lubi powietrze z klimyN2O pisze:Ja jakoś nie rozumiem po co wyłączać klimę jeśli ma się klimatronik?
Kto za młodu głupi nie był, ten na starość nie zmądrzeje
Disko II TD5
Disko II TD5
A jaki to problem otworzyć którykolwiek z przeźroczystych otworów w drzwiach.Piotrul pisze:No nie każy lubi powietrze z klimyN2O pisze:Ja jakoś nie rozumiem po co wyłączać klimę jeśli ma się klimatronik?

N2O pisze:A jaki to problem otworzyć którykolwiek z przeźroczystych otworów w drzwiach.Piotrul pisze:No nie każy lubi powietrze z klimyN2O pisze:Ja jakoś nie rozumiem po co wyłączać klimę jeśli ma się klimatronik?
mozejak otworzy okno,to mu zbyt cieple powietrze tez sie dostaje do wnetrza...albo zbyt zimne?

Ale on pisze jak to działa latem, a jak jest zimą to nie wiadomoLR_Olek pisze:swoją drogą to jesteś pierwszy,który publicznie stwierdził, że ogrzewanie w LR działa ZBYT dobrze.