Odpowietrznik zbiornika paliwa
Moderator: Jerry
- Ryszard Giedrojć
-
Odpowietrznik zbiornika paliwa
TD 5 w Defie zrobił się mułowaty , nie wchodził na obroty. Na szczęście to nie agonia pompy paliwa.Filtry paliwa i powietrza ok. Przypomniałem sobie, że ostatnio gdy zdejmowałem korek paliwa, to słychac było cmoknięcie. Zaczałem szukac odpowietrzenia i znalazłem wężyk z zaworkiem na końcu. Przedmuchałem i jest ok. ale ten zaworek nie budzi mojego zaufania, bo chyba sie przytyka. Czy tam będzie pasował niekoszerny zawór od jakiegoś dostawczaka lub osobówki ? Zanim zamówię i dostanę koszerny zawór troche czasu upłynie, a jest mus jeździć.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
Re: Odpowietrznik zbiornika paliwa
Mulenie TD5 może być w ogóle nie związane z paliwem drogi kolego.
Na pierwszy ogień sprawdź czerwoną wtyczkę na komputerze ECU silnika, wypnij ją i sprawdź, czy nie ma tam oliwy. Jeśli jest to kilka drobnostek do wymiany.
Na autologicu sprawdź też poprawność działania potencjometru gazu.
Również rura doprowadzająca powietrze do intercoolera lubi sie rozwarstwić od wewnątrz, przytykając dolot, z zewnątrz tego nie widać, oczywiście objawia się to sporym batorym za autem.
Na pierwszy ogień sprawdź czerwoną wtyczkę na komputerze ECU silnika, wypnij ją i sprawdź, czy nie ma tam oliwy. Jeśli jest to kilka drobnostek do wymiany.
Również rura doprowadzająca powietrze do intercoolera lubi sie rozwarstwić od wewnątrz, przytykając dolot, z zewnątrz tego nie widać, oczywiście objawia się to sporym batorym za autem.
Kto za młodu głupi nie był, ten na starość nie zmądrzeje
Disko II TD5
Disko II TD5
- Ryszard Giedrojć
-
Pocieszam się tym, że po przedmuchaniu wężyka odpowietrzania silnik zacząl pracować normalnie.tryna pisze:Mulenie TD5 może być w ogóle nie związane z paliwem drogi kolego.
Rurę doprowadzającą powietrze zaraz sprawdzę. Gdzie jest ten komputer ECU silnika, bo jestem lajkonik ?
Gdyby w mojej okolicy był autlogic, to od diagnostyki bym zaczął. Rzecz w tym, że mieszkam na wsi pod Bydgoszczą. Najbliższy autoligic to Poznań albo Gdańsk.
Czy wtyczka, którą mam między fotelami to jest OBD II ?
Nie wiem, gdzie w defie jest ECU, poszperaj i zwróć uwagę na czerwnoą wtyczkę, wypnij ją i zobacz, czy nie ma śladów oleju - może on powodować szarpanie, problemy z odpalaniem, mulenie. Wtyczka jest OBD II ale dużo kompów nie potrafi sobie poradzic z gadaniem z TD5
Kto za młodu głupi nie był, ten na starość nie zmądrzeje
Disko II TD5
Disko II TD5
- nowicjusz127
komputer w defie znajduje się.........pod siedzeniem
W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni
już Polska
już Polska
cos zaspany jestes czy tam przepracowany,bo powinienes przewidziec,ze zaraz pytajacy spyta ponownie..."pod ktorym siedzeniem?"nowicjusz127 pisze:komputer w defie znajduje się.........pod siedzeniem

- nowicjusz127
Oluś przewidziałem ale choć odrobinę własnej inwencji wypadałoby włożyć nie?
może jeszcze podać numery pinów,którymi oliwa sie dostaje do ECU?jest ich aż 5
może opisać krok po kroku i dołączyć fotostory jak dokonać wymiany wspomnianej wiązki do kompa? 

już Polska
już Polska
bardzo prosze i to nałnowicjusz127 pisze: może opisać krok po kroku i dołączyć fotostory jak dokonać wymiany wspomnianej wiązki do kompa?

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

- nowicjusz127
takie rzeczy to tylko w erze
niestety

niestety

już Polska
już Polska
widzisz,jakby ci to wytłumaczyć...nowicjusz127 pisze:choć odrobinę własnej inwencji wypadałoby włożyć nie? :
czasy się zmieniają i młodzież chce wszystko na tacy podane

oni są zbyt młodzi i zbyt przystojni aby za to płacić

zaraz...zaraz czy rozmawiamy dalej o defie ?LR_Olek pisze:widzisz,jakby ci to wytłumaczyć...nowicjusz127 pisze:choć odrobinę własnej inwencji wypadałoby włożyć nie? :
czasy się zmieniają i młodzież chce wszystko na tacy podanebezwysiłku,bez marnowania czasu...

Ignorancji, nieróbstwu i niechlujstwu stanowcze nie KARWA nie
- nowicjusz127
nie jestem tak na bieżąco z młodzieżą jak Ty Oluś ale pewnie kiedyś mi opowiesz przy zgrzewce piwkaLR_Olek pisze:widzisz,jakby ci to wytłumaczyć...nowicjusz127 pisze:choć odrobinę własnej inwencji wypadałoby włożyć nie? :
czasy się zmieniają i młodzież chce wszystko na tacy podanebezwysiłku,bez marnowania czasu...

już Polska
już Polska
anonowicjusz127 pisze:nie jestem tak na bieżąco z młodzieżą jak Ty Oluś ale pewnie kiedyś mi opowiesz przy zgrzewce piwkaLR_Olek pisze:widzisz,jakby ci to wytłumaczyć...nowicjusz127 pisze:choć odrobinę własnej inwencji wypadałoby włożyć nie? :

- Ryszard Giedrojć
-
Oluś skup się i weź stoperan, bo pytam o odpowietrznik zbiornika paliwa, a TY demonstrujesz nieustanne wzdęcie godnościowe. Wbrew pozorom medycyna nie jest bezsilna. Nawet twoją biegunkę można powstrzymać.
Jeśli pytam o to gdzie jest ten komputer, to dlatego, że jedyny klocek przypominający kompa znalazłem pod siedzeniem. Wydało mi się wątpliwe by aż tu dotarł olej z silnika. Dlatego pytam grzecznie.
Jeśli pytam o to gdzie jest ten komputer, to dlatego, że jedyny klocek przypominający kompa znalazłem pod siedzeniem. Wydało mi się wątpliwe by aż tu dotarł olej z silnika. Dlatego pytam grzecznie.
ale wszystko juz masz wyjaśnione wiec skąd jad w twej wypowiedzi? 

Że się wtrącę - bo go od młodzieży wyzwano
, to się z lekka zapienił
. Kiedyś (a dawno to było) 'śmy się zetknęli - teraz to raczej gentelman stateczny
.
pzdr.

pzdr.

Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew
W-160 3,3TD + Czapajew
- Ryszard Giedrojć
-
Olo, a próbowałeś brać stoperan ? Chciałem odpowietrzyć zbiornik, a nie Ciebie.
Komputer pod siedzeniem wykryłem i wtyczkę do podpięcia też. Jeśli kolega zaleca bym sprawdził, czy wtyczka nie jest zaolejona to domniemam, że mam jeszcze czegoś szukać w okolicy silnika. Olej raczej nie pełza w przewodach elektrycznych. Stąd proste pytanie i pobudzenie Ola. Mógłbym zapytać na forum pszczelarzy, ale nie mam gwarancji, że Olo też tam nie grasuje.
Komputer pod siedzeniem wykryłem i wtyczkę do podpięcia też. Jeśli kolega zaleca bym sprawdził, czy wtyczka nie jest zaolejona to domniemam, że mam jeszcze czegoś szukać w okolicy silnika. Olej raczej nie pełza w przewodach elektrycznych. Stąd proste pytanie i pobudzenie Ola. Mógłbym zapytać na forum pszczelarzy, ale nie mam gwarancji, że Olo też tam nie grasuje.
- Ryszard Giedrojć
-
Przepraszam, komputer mi zeżarł posta, a jak napisałem jeszcze raz , złośliwie wysłał dwa.
oj widzę że trzeba odpowietrzyć nie tylko zbiornikRyszard Giedrojć pisze:Olo, a próbowałeś brać stoperan ? Chciałem odpowietrzyć zbiornik, a nie Ciebie.

a co do oleju pełzającego w kabelkach to pamiętaj że to LR więc jest to możliwe

zwłaszcza że izolacja przewodu to tak naprawdę rurka
Ignorancji, nieróbstwu i niechlujstwu stanowcze nie KARWA nie
Ryszard Giedrojć pisze:Olo, a próbowałeś brać stoperan ? Chciałem odpowietrzyć zbiornik, a nie Ciebie.
aha

- nowicjusz127
założymy się?Ryszard Giedrojć pisze: Olej raczej nie pełza w przewodach elektrycznych.
już Polska
już Polska
nowicjusz127 pisze:założymy się?Ryszard Giedrojć pisze: Olej raczej nie pełza w przewodach elektrycznych.
nie drażnij go, bo sie ciebie czepi tak jak mnie.