Siwy dym.
Moderator: Jerry
Siwy dym.
Taka przypadlosc spotkala moja czysete ostatnio.
Wyjazd na wakacje. Auto w tydzien robi jakies 3 tys km. Wiekszosc po czarnym, pozniej gory, jazda na 2000m npm i dol (kilkukrotnie). Przed wyjazdem wymieniony olej (15w40). Codziennie rano sprawdzany stan, jest taki jak po wymianie, czyli na full. Pewnego poranka odpalam (gory, auto na 1800m npm o ile to ma jakies znaczenie), z rury wali siwy dym. Jedziemy. Za autem od czasu do czasu chmura, ze nic nie widac. Zjazd w dol trwa kilkadziesiat minut, w tym czasie dymi raz mocniej raz slabiej. Wyjazd na asfalt i problem znika. Na drugi dzien rano na miarce oleju poziom zatrzymal sie w polowie miedzy max a min, czyli ubylo z pol litra. Nastepny tydzien jezdzenia, rowniez po gorach i po plaskim, troche terenu ale wiekszosc po czarnym, nastepne 3tys km i poziom sie nie zmienia, auto nie dymi.
Pytanie: ki czort? Co mu odbilo? Cos sie konczy? Turbina? Pierwszy raz cos takiego widze.
Wyjazd na wakacje. Auto w tydzien robi jakies 3 tys km. Wiekszosc po czarnym, pozniej gory, jazda na 2000m npm i dol (kilkukrotnie). Przed wyjazdem wymieniony olej (15w40). Codziennie rano sprawdzany stan, jest taki jak po wymianie, czyli na full. Pewnego poranka odpalam (gory, auto na 1800m npm o ile to ma jakies znaczenie), z rury wali siwy dym. Jedziemy. Za autem od czasu do czasu chmura, ze nic nie widac. Zjazd w dol trwa kilkadziesiat minut, w tym czasie dymi raz mocniej raz slabiej. Wyjazd na asfalt i problem znika. Na drugi dzien rano na miarce oleju poziom zatrzymal sie w polowie miedzy max a min, czyli ubylo z pol litra. Nastepny tydzien jezdzenia, rowniez po gorach i po plaskim, troche terenu ale wiekszosc po czarnym, nastepne 3tys km i poziom sie nie zmienia, auto nie dymi.
Pytanie: ki czort? Co mu odbilo? Cos sie konczy? Turbina? Pierwszy raz cos takiego widze.
Kapec, disco 300TDi '97,
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Re: Siwy dym.
sie nie przelewa olejem. ma być w połowie stanu-nie więcej.
i jak zimnym zaczniesz zjezdzać w dół zaraz to bedzie dymił.
przyczyn jest kilka, ale póki co dla uproszczenia przyjmij że go przelałeś olejem.
i jak zimnym zaczniesz zjezdzać w dół zaraz to bedzie dymił.
przyczyn jest kilka, ale póki co dla uproszczenia przyjmij że go przelałeś olejem.
#noichuj
OMG!
Dokładnie tak sobie pomyślałem - choć przyczyn nie znam - ale wolałem się nie odzywać
Dokładnie tak sobie pomyślałem - choć przyczyn nie znam - ale wolałem się nie odzywać

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
Myslalem, ze skoro producent na miarce umiescil znak MAX to powinien byc tak zalany. Dzieki za uspokajajaca diagnoze. Juz sie w zasadzie do niej zastosowalem bo jak ubylo do polowy to nie dolalem.
Kapec, disco 300TDi '97,
producent na miarce napisal tez low i czemu nie zalewasz do tego znaku?kapec pisze:Myslalem, ze skoro producent na miarce umiescil znak MAX to powinien byc tak zalany.
znaki sa po to aby uzytkownik wiedział ze ponizej min lub powyżej max,to znaczy "witaj w dupie"
karwa,czeslaw napisal ze pol to pół i nie dyskutuj.
jak przelejesz to dymi i tyle...
przerobiłem to juz też.

czesław&jarząbek pisze:sie nie przelewa olejem. ma być w połowie stanu-nie więcej.

idę się napić......
"brazylijski serial już nie cieszy jak kiedyś...."
bredfan pisze:czesław&jarząbek pisze:sie nie przelewa olejem. ma być w połowie stanu-nie więcej.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
idę się napić......
oleju?

Upić musi troszku.LR_Olek pisze:bredfan pisze:czesław&jarząbek pisze:sie nie przelewa olejem. ma być w połowie stanu-nie więcej.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
idę się napić......
oleju?
Żeby w połowie było

E... To juz wiem, czemu na zakonczeniu BLRM jpi mi meldowal, ze mam najbardziej kopcace disco na zlocie... jechal za mna...LR_Olek pisze:producent na miarce napisal tez low i czemu nie zalewasz do tego znaku?kapec pisze:Myslalem, ze skoro producent na miarce umiescil znak MAX to powinien byc tak zalany.
znaki sa po to aby uzytkownik wiedział ze ponizej min lub powyżej max,to znaczy "witaj w dupie"
karwa,czeslaw napisal ze pol to pół i nie dyskutuj.
jak przelejesz to dymi i tyle...
przerobiłem to juz też.

poziom byl 'ciupke' powyzej maxa...

From all the things I've lost,
I miss my mind the most...
I miss my mind the most...
Kiedyś w ASO Forda w Poznaniu mnie mondeo przeglądały. W ramach przeglądania miały olej wymienić. Lały nowy zapominając spuścić stary, bo zmiana "mechanika" była.
takie cuda pany.
takie cuda pany.
www.rallycamp.pl
Sru do ....fiata!
Sru do ....fiata!
Ale się zmieściło 

- tomek3838
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Pewnie wydymił nadwyżkę i potem było git ! Problem w tym czy wydymił stary czy nowy olej z nadwyżki 

Jestem tu nowy!
Def 110, 300TDi, rocznik 1997, kolor coś jakby biały!
Def 110, 300TDi, rocznik 1997, kolor coś jakby biały!