końcówki drążka kierowniczego
Moderator: Jerry
- Ryszard Giedrojć
-
końcówki drążka kierowniczego
Proszę o przystępny instruktaż jak je wymienić w defie 110.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
- nowicjusz127
Re: końcówki drążka kierowniczego
tak samo jak w każdym innym samochodzie.wykręcasz stare,wkręcasz nowe i jedziesz na regulację zbieżności.
W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni
już Polska
już Polska
normalnie...Ryszard Giedrojć pisze:Proszę o przystępny instruktaż jak je wymienić w defie 110.
wykrecasz lewa
wykrecasz prawa
wkrecasz lewa
wkrecasz prawa
jedziesz na stacje ustawic zbieznosc.

- Ryszard Giedrojć
-
Nie ma żadnego podstępu. Opis znalazłem tylko na jakims forum BMW. Piszą coś o zaznaczaniu przed wykręcaniem starych.
Jedna koncówkę mam z prawym gwintem. Ona idzie na prawą, czy lewą stronę ? Siedzę odcięty od samochodu, wiec wybaczcie pytanie, czy po prawej stronie sa 2 końcówki ?
Jedna koncówkę mam z prawym gwintem. Ona idzie na prawą, czy lewą stronę ? Siedzę odcięty od samochodu, wiec wybaczcie pytanie, czy po prawej stronie sa 2 końcówki ?
- nowicjusz127
są dwie szkoły.albo liczysz obroty wykręcając starą końcówkę,albo mierzysz suwmiarką odległośc końcówki od drązka.chodzi o to,żebyś spokojnie dojechał na zbieżność.
już Polska
już Polska
nowicjusz127 pisze:są dwie szkoły.albo liczysz obroty wykręcając starą końcówkę,albo mierzysz suwmiarką odległośc końcówki od drązka.chodzi o to,żebyś spokojnie dojechał na zbieżność.
zawsze mozna zlecic wymiane koncówek facetom na stacji gdzie ustawiaja zbieznosc ...
....bo oni wiedza co zrobic?
a zaraz wyjdzie ze riczard nie ma odpowiedniego klucza i zaby do krecenia
- nowicjusz127
i opcja Olka jest tu raczej najrozsądniejsza 

już Polska
już Polska
Wbrew pozorom, wymiana wszystkich jest czasochłonna i wielce wk.....jąca.
Uporanie się ze starymi, pozapiekanymi to jedno, a drugie, przyjemność wkręcania nowej w ten krótki łącznik
do regulacji zbieżności.

Uporanie się ze starymi, pozapiekanymi to jedno, a drugie, przyjemność wkręcania nowej w ten krótki łącznik
do regulacji zbieżności.

łoś też człowiek
- nowicjusz127
w defenderze nie ma łącznika.
nie no nie rób se jaj...Wiechu pisze:Wbrew pozorom, wymiana wszystkich jest czasochłonna i wielce wk.....jąca.
już Polska
już Polska
Nie robię,
w kilkunastoletnim wozie bywa różnie.
Nie zawsze strzały młotkiem/ropa/palnik rozwiązują sprawę w kilka minut.
W swoim np. miałem oryginalne. Przez 11 lat. Rozebranie zajęło pół dnia. Potem byłem zmuszony dwa razy wymieniać tylny drążek i rozbiórka używek celem wymiany końcówek, była też słaba.
Może miałem pecha, nie wiem. W każdym razie, tylko w tym systemie miałem takie niespodzianki.
w kilkunastoletnim wozie bywa różnie.
Nie zawsze strzały młotkiem/ropa/palnik rozwiązują sprawę w kilka minut.
W swoim np. miałem oryginalne. Przez 11 lat. Rozebranie zajęło pół dnia. Potem byłem zmuszony dwa razy wymieniać tylny drążek i rozbiórka używek celem wymiany końcówek, była też słaba.
Może miałem pecha, nie wiem. W każdym razie, tylko w tym systemie miałem takie niespodzianki.
łoś też człowiek
- nowicjusz127
też mi się trafiają stare knoty,ale jak dotąd nawet ani razu palnika nie odpalałem.słuszny młot,imadło i odkręcasz dwoma palcyma 

już Polska
już Polska
jak widać nie ma reguły
Miałem też taką przygodę, że cybant na tylnym drążku ( przy łączniku regulacyjnym ) dostał strzała i się nieco obluzował.
Wyszło to na jaw, przy jakiejś tam okazji zaglądania pod auto. Połączenie dostało takiego luzu na gwincie, że łącznik był praktycznie do wyrzucenia.
Dobrze, że ma spory zapas gwintu i obyło się bez przykrej niespodzianki.
Miałem też taką przygodę, że cybant na tylnym drążku ( przy łączniku regulacyjnym ) dostał strzała i się nieco obluzował.
Wyszło to na jaw, przy jakiejś tam okazji zaglądania pod auto. Połączenie dostało takiego luzu na gwincie, że łącznik był praktycznie do wyrzucenia.

łoś też człowiek
nic dodac, nic ujacnowicjusz127 pisze:też mi się trafiają stare knoty,ale jak dotąd nawet ani razu palnika nie odpalałem.słuszny młot,imadło i odkręcasz dwoma palcyma

zapomniałeś dodać kto Ci ten luz wypatrzył swoim wprawnym okiemWiechu pisze:jak widać nie ma reguły

"brazylijski serial już nie cieszy jak kiedyś...."
- Ryszard Giedrojć
-
Przy prawym kole sa 2 końcówki, czy ta od stabilizatora poprzecznego jest taka sama jak od drążka kierowniczego ?
zaprawde powiadam ci jedz do warsztatu ...Ryszard Giedrojć pisze:Przy prawym kole sa 2 końcówki, czy ta od stabilizatora poprzecznego jest taka sama jak od drążka kierowniczego ?
- Ryszard Giedrojć
-
Olek dlaczego ty sie tak osobiscie męczysz ? Gdybyś zabieranie głosu zlecił jakiemuś warsztatowiLR_Olek pisze:zaprawde powiadam ci jedz do warsztatu ...Ryszard Giedrojć pisze:Przy prawym kole sa 2 końcówki, czy ta od stabilizatora poprzecznego jest taka sama jak od drążka kierowniczego ?
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
ple ple ple...

w defenderze są trzy gałki z prawym gwintem i wąs z wymiennym wkładem.
sporadyczne przypadki drążków HD powodują zastosowanie na tylnym gałki lewej i prawej jeśli nie ma śruby rzymskiej.
a w disco i rrc raz tak raz srak.
mogą być trzy prawe i wąs na repairkit
albo trzy prawe i jedna lewa w nowszych albo dłubanych.
jako, że drążek między przekładnią a zwrotnicą jest symetryczny nigdy nie wiadomo jak został założony i gdzie jest lewa a gdzie prawa.
wszystko na temat.

w defenderze są trzy gałki z prawym gwintem i wąs z wymiennym wkładem.
sporadyczne przypadki drążków HD powodują zastosowanie na tylnym gałki lewej i prawej jeśli nie ma śruby rzymskiej.
a w disco i rrc raz tak raz srak.
mogą być trzy prawe i wąs na repairkit
albo trzy prawe i jedna lewa w nowszych albo dłubanych.
jako, że drążek między przekładnią a zwrotnicą jest symetryczny nigdy nie wiadomo jak został założony i gdzie jest lewa a gdzie prawa.
wszystko na temat.
#noichuj
bo sie zabierasz za cos o czym nie masz pojecia...Ryszard Giedrojć pisze: Olek dlaczego ty sie tak osobiscie męczysz ? Gdybyś zabieranie głosu zlecił jakiemuś warsztatowi
to tak jakbym ja chcial naprawic pralke lub lodówke

- Ryszard Giedrojć
-
Olo, dla mnie ten def, to ulubiona zabawka. Tak jak ty, nie znam się. Tobie sprawia przyjemność udzielania rad innym, a ja lubię w aucie grzebać. Nie robię tego z chęci oszczędzania. Jak wymiękam to ściagam mechanika.Motocykla nie tykam, bo nim jeżdżę codziennie. Jesli jezdnia jest sucha, to nawet zimą. Jak mokro lub śnieg, to wybieram defa, ale też bez stresu, bo zawsze mogę liczyć na jeepa żony. Pytam, bo się nie znam. Z lodówką jeszcze nie miałem do czynienia, ale pralkę juz 2 razy naprawiłem, choć bez przyjemności, bo machiny, które obchodza sie bez oleju i smaru jakoś mnie nie pociągają.LR_Olek pisze:bo sie zabierasz za cos o czym nie masz pojecia...Ryszard Giedrojć pisze: Olek dlaczego ty sie tak osobiscie męczysz ? Gdybyś zabieranie głosu zlecił jakiemuś warsztatowi
to tak jakbym ja chcial naprawic pralke lub lodówke
Ryszard Giedrojć pisze:LR_Olek pisze:Ryszard Giedrojć pisze: Tak jak ty, nie znam się.
o curwa.... 5 lat szkoly przespalem i widac wszystkiego zapomnialem...amnezja czy co?

dzizas.... warsztaty co tydzien przez trzy lata...
masakra

- nowicjusz127
i wciąż nie potrafisz zmienić piątej świecy żarowej w TD5LR_Olek pisze:
warsztaty co tydzien przez trzy lata...
masakra

już Polska
już Polska
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
olo...o czym pisałeś prace na zaszczytny tytuł technika-mechanika?

#noichuj
jak mozna wymieniccos czego nie ma?nowicjusz127 pisze:i wciąż nie potrafisz zmienić piątej świecy żarowej w TD5LR_Olek pisze:
warsztaty co tydzien przez trzy lata...
masakra
tego nie potrafie