300-tka, pozycja w lampach w błotniku

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
andy4269

300-tka, pozycja w lampach w błotniku

Post autor: andy4269 » sob lis 21, 2009 9:12 am

takie pytanko :)21 ,bo nie pamiętam czy miałem czy wcieło czy nie było??
w zderzaku mam, ale nie pamiętam czy było zespolone ze światłem Stop, pytam bo padła żarówka i po wyjęciu jej się okazało że jest dwu żarnikowa (obie takie są), bezpieczniki ok, disco 95, bez abs i manual.
czy inni też tak mają, czy to zależy od rocznika i wersji ??
Nagroda browiec 8) .
DISCO 300

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Re: 300-tka, pozycja w lampach w błotniku

Post autor: JarekK » sob lis 21, 2009 9:35 am

andy4269 pisze:takie pytanko :)21 ,bo nie pamiętam czy miałem czy wcieło czy nie było??
w zderzaku mam, ale nie pamiętam czy było zespolone ze światłem Stop, pytam bo padła żarówka i po wyjęciu jej się okazało że jest dwu żarnikowa (obie takie są), bezpieczniki ok, disco 95, bez abs i manual.
czy inni też tak mają, czy to zależy od rocznika i wersji ??
Nagroda browiec 8) .
nie było

Awatar użytkownika
andy4269

Post autor: andy4269 » sob lis 21, 2009 9:39 am

ano własnie, pytam bo zdziwił mnie mechanik(nowy) na ostatniej naprawie, który ma wersję z automatem, klimą i siedzeniami w bagażniku i on ma pozycje ze stop ?? , i o co chodzi ??
DISCO 300

TadeuszK

Post autor: TadeuszK » sob lis 21, 2009 10:25 am

też mam d1 95'
w zderzaku powinny być żarówki jednożarnikowe, światła hamulcowe są w lampach powyżej, "normalnie" to chyba nie było w 300 ś. pozycyjnych dublowanych.

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » sob lis 21, 2009 12:39 pm

andy4269 pisze:ano własnie, pytam bo zdziwił mnie mechanik(nowy) na ostatniej naprawie, który ma wersję z automatem, klimą i siedzeniami w bagażniku i on ma pozycje ze stop ?? , i o co chodzi ??

ja pierdacze.... ale on ma wersje.... :)21

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » sob lis 21, 2009 12:51 pm

Tak jak napisali koledzy - w żadnych 300 nie było w fabrycznej kompletacji zdublowanych stopów. Z nieznanych powodów żarówka od stopu w lampach zespolonych jest faktycznie dwużarnikowa - nie tylko u Ciebie. Inna inszość, że w późniejszych 300 była zdublowana instalacja elektryczna, której jednak nie obsługiwały wykastrowane lampy. W praktyce to oznacza, że możesz wsadzić lampy od 200 i mieć podwójne pozycje i kierunki lub odłączyć światła w zderzaku i cieszyć się pełną iluminacją w lampach w słupkach - bez jakiejkolwiek ingerencji w elektrykę. Jeśli mechanik ma pozycje ze stopami, to albo ma motane oryginalne lampy od 300 albo (czego nie zauważyłeś) ma wymienione na dwusetkowe.
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » sob lis 21, 2009 12:52 pm

LR_Olek pisze:
andy4269 pisze:ano własnie, pytam bo zdziwił mnie mechanik(nowy) na ostatniej naprawie, który ma wersję z automatem, klimą i siedzeniami w bagażniku i on ma pozycje ze stop ?? , i o co chodzi ??
ja pierdacze.... ale on ma wersje.... :)21
Full wypas :)21
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi

Awatar użytkownika
andy4269

Post autor: andy4269 » sob lis 21, 2009 1:35 pm

nie ma od 300, a wersja super i tanio nabył :)21
DISCO 300

Awatar użytkownika
andy4269

Post autor: andy4269 » sob lis 21, 2009 1:37 pm

to jeszcze głupsze pytanie :)13 "jak se wsadze od 200, to coś muszę przerabiać w kablach czy sopko poleci" bo nie wiem czy są kable do kierunków :o
DISCO 300

TadeuszK

Post autor: TadeuszK » sob lis 21, 2009 2:03 pm

jak masz "normalną" niemotaną 300 z 95' to nie spodziewałbym się zdublowanych pozycji i kierunków ... w młodszych owszem.

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » sob lis 21, 2009 3:49 pm

andy4269 pisze:to jeszcze głupsze pytanie :)13 "jak se wsadze od 200, to coś muszę przerabiać w kablach czy sopko poleci" bo nie wiem czy są kable do kierunków :o
Poszukaj mojego tematu wymiany lamp z 300 na 200 na Landklinice - tam jest wszystko opisane ekstremalnie łopatologicznie

piotr borowiec

Post autor: piotr borowiec » sob lis 21, 2009 7:26 pm

TadeuszK pisze:jak masz "normalną" niemotaną 300 z 95' to nie spodziewałbym się zdublowanych pozycji i kierunków ... w młodszych owszem.
a ja w dwóch Dyskotekach "normalnych" 97 założyłem dwusetkowe i działają :o
te angliki panie, to nie wiadomo czego się spodziewać :)21
Chamstwo należy zwalczać napalmem
http://www.free-clinic.org/

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Post autor: JarekK » sob lis 21, 2009 7:47 pm

piotr borowiec pisze:
TadeuszK pisze:jak masz "normalną" niemotaną 300 z 95' to nie spodziewałbym się zdublowanych pozycji i kierunków ... w młodszych owszem.
a ja w dwóch Dyskotekach "normalnych" 97 założyłem dwusetkowe i działają :o
te angliki panie, to nie wiadomo czego się spodziewać :)21
no przecież napisał, że w młodszych owszem

piotr borowiec

Post autor: piotr borowiec » sob lis 21, 2009 9:21 pm

w młodszych to widziałem tylko w słupkach :wink: w zderzaku nie chciało być :-? i się nie chciało dublować
Ale kto by się tam rozeznał :)21
Zlikwidowałem pozycje w zderzaku, bo mi powiedział pan diagnosta, że to wbrew przepisom

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » sob lis 21, 2009 11:02 pm

piotr borowiec pisze: Zlikwidowałem pozycje w zderzaku, bo mi powiedział pan diagnosta, że to wbrew przepisom
:o

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » ndz lis 22, 2009 2:54 am

LR_Olek pisze:
piotr borowiec pisze: Zlikwidowałem pozycje w zderzaku, bo mi powiedział pan diagnosta, że to wbrew przepisom
Olek, nie dziw się tak, wiesz przecież o co chodzi, temat był wałkowany na LS, dawałem linka do wypowiedzi diagnostów z norcoma. Konkluzja była taka, że jest to szara strefa - 1. wg rozporządzenia nie wolno, 2. przepis jest różnie interpretowany, 3. diagności i policja przymykają oko.

piotr borowiec

Post autor: piotr borowiec » ndz lis 22, 2009 5:49 pm

o i widzi pan, panie Olku :)21 sie można czegoś nauczyć :)21
i niech nikt mi nie mówi, że to forum to same kasztany
A tak poważnie, to jest taki przepis w Prawie drogowym o światełkach, tak samo jak "tirowiec" nie powinien mieć pozycji w halogenach. Tych na dachu i tych na dole.

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » ndz lis 22, 2009 6:12 pm

Piotrze, akurat ja mam na myśli nie Prawo o ruchu drogowym, ale Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

piotr borowiec

Post autor: piotr borowiec » ndz lis 22, 2009 6:39 pm

pan diagnosta straszył prawem o ruchu (pisze Prawo o ruchu drogowym, bo jak zapytałem "...tak jest w "kodeksie?..." to pan mi na to "...kodeks to może być honorowy, jest Prawo o ruchu..." :)21
a co tam siąde i poczytam to "PRAWO" :)21 czegoś się dowiem o używaniu świateł :)21 jak się dowiem to zamelduję braci LR-owej co by mandatów bez potrzeby nie płacić :wink:

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » ndz lis 22, 2009 7:45 pm

Dżek pisze:
LR_Olek pisze:
Olek, nie dziw się tak, wiesz przecież o co chodzi, temat był wałkowany na LS, dawałem linka do wypowiedzi diagnostów z norcoma. Konkluzja była taka, że jest to szara strefa - 1. wg rozporządzenia nie wolno, 2. przepis jest różnie interpretowany, 3. diagności i policja przymykają oko.

to dlaczego wszystkie terenowki, suzuki,partole , mavericki, terrarno i innny badziew ma w zderzaku pozycje?

piotr borowiec

Post autor: piotr borowiec » ndz lis 22, 2009 10:13 pm

LR_Olek pisze:i innny badziew
:)21 no przyjaciół Ci takie mocne słowa, nie przysporzą :)21
Olek diagnoście chodziło o światła pozycji w zderzaku i w słupkach, że się dublują a może być tylko w jednym miejscu

Awatar użytkownika
SzczesnyLR

Post autor: SzczesnyLR » ndz lis 22, 2009 10:42 pm

a dzisiaj kolejne oświetlenie się zweryfikowało :)21
tym razem D2 urlicha :)21
ciekawe co na to żona ? :wink:
alkohol , brawura , wypadek

D1,D3...

piotr borowiec

Post autor: piotr borowiec » ndz lis 22, 2009 10:50 pm

no to pan diagnosta może mi teraz palcem tylko pokiwać :wink:
szukałem i ciężko znaleźć jakiś konkret, jedyne co by podchodziło pod światła, to tylko to:
§ 13. 1. Światła pojazdu powinny odpowiadać następującym warunkom ogólnym:
1) światła przeznaczone do oświetlania drogi przed pojazdem powinny być umieszczone w sposób umożliwiający łatwą regulację kierunku strumienia świetlnego;
2) osie świateł sygnalizacyjnych powinny być równoległe do płaszczyzny jezdni, osie świateł odblaskowych bocznych i pozycyjnych bocznych powinny być ponadto prostopadłe do podłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu, a osie pozostałych świateł sygnalizacyjnych - równoległe do tej płaszczyzny; dopuszcza się odchylenia od powyższych kierunków nie większe niż 3°;
3) światła tego samego rodzaju powinny mieć takie same właściwości świetlne i powinny być umieszczone symetrycznie względem podłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu; warunku symetrii rozmieszczenia nie stosuje się do świateł oświetlających tylną tablicę rejestracyjną oraz pojedynczych świateł cofania i przeciwmgłowych tylnych;
4) nie powinny oślepiać innych uczestników ruchu; warunku nie stosuje się do świateł drogowych;
5) światła mijania powinny dawać wyraźną granicę światła i cienia;
6) światła czerwone nie powinny być widoczne z przodu, a światła białe (żółte selektywne) - z tyłu, z wyjątkiem światła cofania oraz świateł dodatkowych przewidzianych w § 24 ust.1 pkt 8, § 25 ust. 2, § 26 ust. 3, § 27 ust. 2, § 31 ust. 1 oraz w § 32 ust. 1.
2. Połączenia elektryczne powinny zapewniać, aby:
1) światła pozycyjne przednie i tylne, światła obrysowe (jeśli pojazd jest w nie wyposażony), światła pozycyjne boczne (jeśli pojazd jest w nie wyposażony) i światła oświetlające tylną tablicę rejestracyjną mogły być włączane i wyłączane tylko jednocześnie; warunek ten nie obowiązuje, gdy światła pozycyjne pełnią funkcję świateł postojowych lub kiedy światła pozycyjne boczne migają (świecą światłem przerywanym) razem z kierunkowskazami po tej samej stronie pojazdu;
2) światła drogowe, mijania i przeciwmgłowe przednie nie mogły być włączone, jeżeli nie są włączone równocześnie światła wymienione w pkt 1; przepisu nie stosuje się do świateł drogowych lub mijania, kiedy są używane do wysyłania krótkich, przerywanych sygnałów ostrzegawczych.
3. Światła i oznakowanie odblaskowe powinny ponadto odpowiadać warunkom szczegółowym, określonym w załączniku nr 6 do rozporządzenia.

- Jeżeli samochód jest wyposażony w światła przeciwmgłowe, kierujący ma obowiązek używania przednich świateł w czasie jazdy w zmniejszonych warunkach przejrzystości powietrza spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, które mają wpływ na bezpieczeństwo ruchu. Natomiast tylne światła przeciwmgłowe kierujący może (a to oznacza, że nie musi) włączać wraz z przednimi w warunkach, gdy przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość nie mniejszą niż 50 metrów. W razie poprawy widoczności jest on obowiązany niezwłocznie wyłączyć tylne światła halogenowe.
Ponadto kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu na drodze krętej, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza. Chodzi to o trasy oznaczone odpowiednimi znakami drogowymi: A-3 "niebezpieczne zakręty - pierwszy w prawo" lub A-4 "niebezpieczne zakręty - pierwszy w lewo" z umieszczoną pod znakiem tabliczką T-5 wskazującą początek drogi krętej.

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » ndz lis 22, 2009 11:10 pm

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » ndz lis 22, 2009 11:44 pm

ciekawe jest to ,ze ostatnio znajomemu chcieli zabrac dowód za:

świecące pozycje na pomarańczowo w kierunkach w D II :o
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”