LR Discovery '98 manual z ABS
Moderator: Jerry
LR Discovery '98 manual z ABS
...no wlasnie - jak wylaczyc/wylanczac to cholerstwo (ABS) skutecznie i prawidlowo ? 

ARO>Jeep>KIA>SJ>LRD200>DEF110>Korando>LRD300>NavaraD22>F-150...ewolucja?
Re: LR Discovery '98 manual z ABS
naprawić ....
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
a dlaczego?4x4piotr pisze:...no wlasnie - jak wylaczyc/wylanczac to cholerstwo (ABS) skutecznie i prawidlowo ?
bo koła sie nie blokuja 

-
-
Trzeba:
1 wyjąć bezpiecznik
2 za pomocą kompa usunąć: coś tam, gdzieś tam
3 wyciągnąć żaróweczkę (żeby nie wkurzała)
Tak mi zrobiono i już nie nie męczę się z ciągłym naprawianiem prawego czujnika
1 wyjąć bezpiecznik
2 za pomocą kompa usunąć: coś tam, gdzieś tam

3 wyciągnąć żaróweczkę (żeby nie wkurzała)
Tak mi zrobiono i już nie nie męczę się z ciągłym naprawianiem prawego czujnika

Chamstwo należy zwalczać napalmem
http://www.free-clinic.org/
zaloguj pisze:bo koła sie nie blokuja
i piszczec na skrzyzowaniach nie mozna, rozumiem ...
-
-
Mnie tłumaczono, że bezpieczniej w terenie, bez ABS-u
Chamstwo należy zwalczać napalmem
piotr borowiec pisze:Mnie tłumaczono, że bezpieczniej w terenie, bez ABS-u
aha
- SzczesnyLR
mozna zamotać wyłącznik absu
tanio i elegancko
tanio i elegancko

alkohol , brawura , wypadek
D1,D3...
D1,D3...
Możesz doradzić jak ? Mnie tam ABS na drodze nie przeszkadza, ale czasami poza czarnym przydałoby się go wyłączyć, chociażby na szutrach. Bezpiecznika nie chcę za każdym razem wyjmować, zastanawiam się, czy takiego wyłącznika można używać przy uruchomionym silniku silniku (działający ABS) czy też zawsze trzeba go gasić...SzczesnyLR pisze:mozna zamotać wyłącznik absu
tanio i elegancko
Disco Romulus 

W moim ABS - jako element zbędny - przestał działać już po pierwszym wypadzie w teren.
Lampka się świeci - ale celowo ją zostawiam, bo nie tylko ja jeżdżę tym autem i ona ma innym przypominać, że (szczególnie na mokrym), należy jeździć ostrożnie, bo na mt-kach i bez abs-u, łatwo się pośliznąć
Jedno jest jednak denerwujące:
czasami (choć bardzo rzadko i bez wyraźnej reguły), przy samej końcówce hamowania i praktycznie zerowej prędkości - abs się "budzi" i szafa przestaje hamować
Szybkie ponowne wciśnięcie hebla, zatrzymuje auto w miejscu - ale jak ktoś tego nie wie, to może się zatrzymać na czyimś zderzaku
Lampka się świeci - ale celowo ją zostawiam, bo nie tylko ja jeżdżę tym autem i ona ma innym przypominać, że (szczególnie na mokrym), należy jeździć ostrożnie, bo na mt-kach i bez abs-u, łatwo się pośliznąć

czasami (choć bardzo rzadko i bez wyraźnej reguły), przy samej końcówce hamowania i praktycznie zerowej prędkości - abs się "budzi" i szafa przestaje hamować

Szybkie ponowne wciśnięcie hebla, zatrzymuje auto w miejscu - ale jak ktoś tego nie wie, to może się zatrzymać na czyimś zderzaku

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
i z powodu powyższego u mnie abs przestał istnieć tz. wybudowano go wpełni profesjonalnie
gdy o mały włos nie skasowałem autobusu miejskiego 

300tdi
ABS u Ciebie nie "nie dziala" tylko wlasnie ze dziala ale wadliwiepezet pisze:W moim ABS - jako element zbędny - przestał działać już po pierwszym wypadzie w teren.

Discovery 300tdi
http://www.thesaurus.com.pl/
http://www.thesaurus.com.pl/
pezet pisze:W moim ABS - jako element zbędny - przestał działać już po pierwszym wypadzie w teren.
smiem twierdzic ,ze sie mylisz ...

z twojej wypowiedzi wynika jasno , ze masz uszkodzony abs ,ktory sam sie wlacza lub wylacza ...
ale czesciej nie dziala
Ajajajajjj...
Ale żeście wymyśliliście

Niech będzie - działa, ale po swojemu
Ale żeście wymyśliliście

Niech będzie - działa, ale po swojemu

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- Czosnek niedźwiedzi
Fajnie było by przejść przegląd bez wykręcania żarówek z kontrolki ABS. W moim diskaczu na kompie pokazało uszkodzony czujnik w prawym kole. Zakładając, że chcę mieć działający ABS w aucie to:
a) wystarczy zainwestować pięć stówek w czujnik ABS STC1749 i zwykle problem zostaje rozwiązany na dłużej
b) wymienić czujnik ale nie pomaga na dłuższą metę, po jakimś czasie znów padnie
c) zepsuje się tak szybko, że nie warto naprawiać, wykręcanie żarówki rulez
Co pokazuje praktyka/szklana kula? Czy powodem awarii czujników są zwykle uszkodzeniach mechaniczne, czy syf&wilgoć, czy diabeł siedzący w komputerze ABS?
a) wystarczy zainwestować pięć stówek w czujnik ABS STC1749 i zwykle problem zostaje rozwiązany na dłużej
b) wymienić czujnik ale nie pomaga na dłuższą metę, po jakimś czasie znów padnie
c) zepsuje się tak szybko, że nie warto naprawiać, wykręcanie żarówki rulez
Co pokazuje praktyka/szklana kula? Czy powodem awarii czujników są zwykle uszkodzeniach mechaniczne, czy syf&wilgoć, czy diabeł siedzący w komputerze ABS?

Zielone jajo 300 tdi
przeciez przechodzenie przegladu nie ma nic do absu?Czosnek niedźwiedzi pisze:Fajnie było by przejść przegląd bez wykręcania żarówek z kontrolki ABS.l:
Kwestia jak bardzo znajomy jest diagnosta.LR_Olek pisze:przeciez przechodzenie przegladu nie ma nic do absu?Czosnek niedźwiedzi pisze:Fajnie było by przejść przegląd bez wykręcania żarówek z kontrolki ABS.l:
Ja się swojemu znajomemu musiałem gęsto tłumaczyć i przekonywać że jak osiągnie oszałamiające 12km/h to lampka zgaśnie...
ex RRC '94 300tdi
nigdzie nie ma powiedziane ze diagnosta ma abs sprawdzac.rorvik pisze:Kwestia jak bardzo znajomy jest diagnosta.LR_Olek pisze:przeciez przechodzenie przegladu nie ma nic do absu?Czosnek niedźwiedzi pisze:Fajnie było by przejść przegląd bez wykręcania żarówek z kontrolki ABS.l:
Ja się swojemu znajomemu musiałem gęsto tłumaczyć i przekonywać że jak osiągnie oszałamiające 12km/h to lampka zgaśnie...
on sprawdza dzialanie hamulcow.
- Czosnek niedźwiedzi
A diagnosta na to, że jak jest ABS fabrycznie to musi być działający. Za paląca się kontrolkę odrzucił z miejsca.
Co prawda inni nie doszli nawet do kontrolki, bo odrzucali za brak chlapaczy albo wystające uchwyty do szekli w zderzaku upa
Czujniki ABSu były dobijane i kontrolka przestała się palić na całe dwa dni. Pechowo zapaliła się w momencie jak diagnosta wjeżdżał na kanał
Co prawda inni nie doszli nawet do kontrolki, bo odrzucali za brak chlapaczy albo wystające uchwyty do szekli w zderzaku upa

Czujniki ABSu były dobijane i kontrolka przestała się palić na całe dwa dni. Pechowo zapaliła się w momencie jak diagnosta wjeżdżał na kanał

Zielone jajo 300 tdi
Czosnek niedźwiedzi pisze:A diagnosta na to, że jak jest ABS fabrycznie to musi być działający. Za paląca się kontrolkę odrzucił z miejsca.
Co prawda inni nie doszli nawet do kontrolki, bo odrzucali za brak chlapaczy albo wystające uchwyty do szekli w zderzaku upa![]()
brak chlapaczy tez jest mocno naciagany ...
nowe fabrycznie sdamochody ich nie maja
a disco ma wg.wzoru tylny zwis ok