defender opony 33cale
Moderator: Jerry
defender opony 33cale
Jakie największe koła można założyć do Defendera(2010r),bez przeróbek?czytam ,czytam i jakoś nie łapię,fabrycznie Defender wychodzi na 28 cali,a jak ja bym chciał 33cale? to muszę podnieść auto o 2cale czy więcej?
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Re: defender opony 33cale
jak 7.5/16 to 28, to chyba kolega chce wrzucić 35"
a tak na serio to zanim wrzucisz opony to sprawdź czy ci fabryka smaru do łożysk nie poskąpiła

a tak na serio to zanim wrzucisz opony to sprawdź czy ci fabryka smaru do łożysk nie poskąpiła

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

Przyznaję się bez bicia że jestem totalnie zielony, więc proszę o wyrozumiałość, to jakie te opony da się do tego Defendera założyć większe niż fabryczne(a jakie są fabryczne w calach?)
- Jaaareeek !
-
28 nie ma, ale 28,8 może miećczesław&jarząbek pisze:od kiedy defender ma w standardzie 28"?

może "rolex" nie umi zaokrąglać ?

załóż 235/85/16, jedyny słuszny rozmiar, choć pewnie Czesław się nie zgodzi... wchodzi bez problemuPatek pisze:Przyznaję się bez bicia że jestem totalnie zielony, więc proszę o wyrozumiałość, to jakie te opony da się do tego Defendera założyć większe niż fabryczne(a jakie są fabryczne w calach?)

- Jaaareeek !
-
opanuj sobie najsampierw kalkulator opon:Patek pisze:Przyznaję się bez bicia że jestem totalnie zielony, więc proszę o wyrozumiałość, to jakie te opony da się do tego Defendera założyć większe niż fabryczne(a jakie są fabryczne w calach?)
http://www.kilometr.republika.pl/naprawiam-t-3.html
następnie poczytaj dział lr, bo temat poruszany wielokrotnie.
napiszę tylko tyle, że wkładanie opon większych niż 235/85/16 do nowego defa kończy się
prawie zawsze wybuchem mostu.

ale 255/85/16 wchodzą, ale najlepiej fele zmienić i flary podciąć.
załóż-srałóż...Wąż pisze: załóż 235/85/16, jedyny słuszny rozmiar, choć pewnie Czesław się nie zgodzi... wchodzi bez problemu
jeździłeś chociaż dłużej niż tydzień na takim rozmiarze ?
Wcale nie jest taki znów jedyny słuszny.
Na wycieczki i w góry owszem niezły, w teren nizinny jednak za wąski. W koleinie, bardzo łatwo odbijają się od felgi, co z kolei uniemożliwia jazdę na niskim ciśnieniu ( pomysł z dętką dla mnie odpada ). Torfowiska, dywany i takie tam, również niezbyt mile widziane.
Jak dla mnie, idealnym rozmiarem byłoby 245/80/16. Niestety nie ma takich.
Spróbuję teraz 245/75/16. Trochę niższa, ale nie samym prześwitem człowiek żyje. Zobaczymy.
łoś też człowiek
wiechosławie strzelasz do nie tej tarczy co trzeba
a) tak mam tak rozmiar 2 lata na serii, jeździłem w takim na defekorze, jeździłem też na 7.5/16, mam porównanie.
b) trzeba uściślić jakie felgi, bo o ile mnie pamięć nie myli to defy nadal wychodzą na stalówkach 5,5"
trochę taki zestaw inaczej pracuje niż w disco
c) torfowiska dywany itd... kolega nie wspomniał, że chce z asfaltu zjechać ani, że MT przynajmniej szuka, więc

a) tak mam tak rozmiar 2 lata na serii, jeździłem w takim na defekorze, jeździłem też na 7.5/16, mam porównanie.
b) trzeba uściślić jakie felgi, bo o ile mnie pamięć nie myli to defy nadal wychodzą na stalówkach 5,5"
trochę taki zestaw inaczej pracuje niż w disco

c) torfowiska dywany itd... kolega nie wspomniał, że chce z asfaltu zjechać ani, że MT przynajmniej szuka, więc

ale po co ci większePatek pisze:Przyznaję się bez bicia że jestem totalnie zielony, więc proszę o wyrozumiałość, to jakie te opony da się do tego Defendera założyć większe niż fabryczne(a jakie są fabryczne w calach?)

Sorry,Wąż pisze:wiechosławie strzelasz do nie tej tarczy co trzeba![]()
trochę taki zestaw inaczej pracuje niż w disco![]()
ale seria z zasady nie jedzie ( a na tym rozmiarze to już w ogóle dramat ). Co to więc za różnica.

A porównując do 7,5, to z pewnością będzie rewelacyjna.

...nie strzelam, ale nie lubię sądów kategorycznych

łoś też człowiek
uprzedzony coś do mojego toczydła coś jesteś, może nie jeździ szybko, ale za to ryczy jakby bardzo szybko jechała... a jak wiadomo liczą się doznania
ja tęż nie twierdze, że jest to najlepszy rozmiar... osobiście bym wolał 7.5/16 XCL... no ale nie robią ich od 20 lat więc trzeba sobie jakoś radzić

ja tęż nie twierdze, że jest to najlepszy rozmiar... osobiście bym wolał 7.5/16 XCL... no ale nie robią ich od 20 lat więc trzeba sobie jakoś radzić

Ten kalkulator do opon mi bardzo pomógł,wielkie dzięki,
Dlaczego pytałem o 33 cale, bo ostanio kolega mnie przewiózł Jeepem na takich kołach przez jedną "kałużę",którą zrobiły fadromy leśników. Ja to miejsce pokonywałem zwykłym autem ,ale jak była susza, a że od dawna szukam jakieś auta dla siebie, dlatego pytałem , bo w końcu staneło że będę kupował Defendera(110-pickup), jeszcze długa droga przedemną aby zebrać jak najwięcej informacji, aby móc dyskutować z handlowcem w salonie i nie zrobić z siebie głupca.Odnośnie opon to model musi sprostać 100km marnej drogi asfaltowej , po to aby potem jechać po lesie(jestem myśliwym i po to mi to auto)jak narazie to doczytałem ,że
Goodyear DuraTrac, sprosta moim wymaganiom na zimę, a na lato jeszcze nie doczytałem.
Zresztą mam całe mnóstwo pytań odnośnie Defendera ale czasem się wstydzę pytać żeby nie zostać wychłostanym za to że nie poszukam (tylko że wyszukiwarka jakoś nie chce szukac)
Dlaczego pytałem o 33 cale, bo ostanio kolega mnie przewiózł Jeepem na takich kołach przez jedną "kałużę",którą zrobiły fadromy leśników. Ja to miejsce pokonywałem zwykłym autem ,ale jak była susza, a że od dawna szukam jakieś auta dla siebie, dlatego pytałem , bo w końcu staneło że będę kupował Defendera(110-pickup), jeszcze długa droga przedemną aby zebrać jak najwięcej informacji, aby móc dyskutować z handlowcem w salonie i nie zrobić z siebie głupca.Odnośnie opon to model musi sprostać 100km marnej drogi asfaltowej , po to aby potem jechać po lesie(jestem myśliwym i po to mi to auto)jak narazie to doczytałem ,że
Goodyear DuraTrac, sprosta moim wymaganiom na zimę, a na lato jeszcze nie doczytałem.
Zresztą mam całe mnóstwo pytań odnośnie Defendera ale czasem się wstydzę pytać żeby nie zostać wychłostanym za to że nie poszukam (tylko że wyszukiwarka jakoś nie chce szukac)
kto pyta wielbłądzi, jeżeli jest to twój "drugi samochód" i panujesz nad nim(ewentualnie nie zamierzasz szaleć w zimie za bardzo), to MTki jakieś, mogą być BFG w imię zasady, że miliony much nie mogą się mylić...
Jeżeli masz go od niedawna, zamierzasz użytkować w zimie to może ATek jakiś... z prostej przyczyny.... to nie osobówka, musisz się nauczyć jak się zachowuje na drodze i poza nią, inaczej na allegro pokaże się kolejny świeży rozbitek w atrakcyjnej cenie
edit, eh teraz doczytałem, że jeszcze nie kupiłeś...
skontaktuj sie na tym forum, z niejakim
@Gazfanem.... obsłuży cię osobiście
Jeżeli masz go od niedawna, zamierzasz użytkować w zimie to może ATek jakiś... z prostej przyczyny.... to nie osobówka, musisz się nauczyć jak się zachowuje na drodze i poza nią, inaczej na allegro pokaże się kolejny świeży rozbitek w atrakcyjnej cenie

edit, eh teraz doczytałem, że jeszcze nie kupiłeś...
skontaktuj sie na tym forum, z niejakim
@Gazfanem.... obsłuży cię osobiście

nieprawda,Wąż pisze:uprzedzony coś do mojego toczydła coś jesteś, może nie jeździ szybko, ale za to ryczy jakby bardzo szybko jechała... a jak wiadomo liczą się doznania![]()
wiesz, że lubię pickupy

łoś też człowiek
kup takiego skoro myśliwiec z ciebie:Patek pisze: model musi sprostać 100km marnej drogi asfaltowej , po to aby potem jechać po lesie(jestem myśliwym i po to mi to auto)
http://lr.pl/hunter

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

Za krótki,a pickap bo czasem się coś śmierdzącego trafi do wiezienia(np.martwy lis w cieczkę),myślę o 110 ale biorę też pod uwagę 130, tylko jeszcze nie wim czy do tych modeli dostanę sztywną zabudowę paki, no bo jak psy wieźć zimą? pod plandeką zamarzną przy 100kmh i -20`C
ale przy sztywnej pace tez zimno, chyba że zbudujesz sam z desek i styropianu i wyprowadzisz nawiew ciepłego powietrza , ewewntualnie to:
http://www.allegro.pl/item826059053_pie ... obacz.html

http://www.allegro.pl/item826059053_pie ... obacz.html

ex RRC '94 300tdi
Taaa, a moze lepiej to
jak sie zasiedzi w lesie to i obiad dla psow i siebie ugotuje 
Co do opon, to jak @Waz wspomnial, AT-eki beda najlepsiejsze dla Twoich potrzeb...

Co do opon, to jak @Waz wspomnial, AT-eki beda najlepsiejsze dla Twoich potrzeb...
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
"ułatwię" to chyba nie najlepsze słowo, teraz będzie miał o czym mysleć, a tak mu sie podobał

Patek pisze:Jakie największe koła można założyć do Defendera(2010r),bez przeróbek?czytam ,czytam i jakoś nie łapię,fabrycznie Defender wychodzi na 28 cali,a jak ja bym chciał 33cale? to muszę podnieść auto o 2cale czy więcej?
255/85/16
+2"
- Jaaareeek !
-
a po co wywalać kasę mając nową, dobrą zawiechę, podnosić niepotrzebnie środekLR_Olek pisze:Patek pisze:Jakie największe koła można założyć do Defendera(2010r),bez przeróbek?czytam ,czytam i jakoś nie łapię,fabrycznie Defender wychodzi na 28 cali,a jak ja bym chciał 33cale? to muszę podnieść auto o 2cale czy więcej?
255/85/16
+2"
ciężkości, utrudniać sobie wsiadanie, narażać się na utratę gwarancji, jak taka guma
wchodzi do seryjnego zawieszenia ?
- Jaaareeek !
-
musisz poświęcić kilka wieczorów i przelecieć wszystko na piechotę.Patek pisze: ... tylko że wyszukiwarka jakoś nie chce szukac
połapiesz się:
kto dupcy żeby dupcyć
kto dupcy bez sensu,
kto dupcy ale z sensem,
kto wie ale nie powie,
kto wie i powie ale nie tobie,
komu się wydaje, że wie
itd ...