LR2 webasto

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Maq

LR2 webasto

Post autor: Maq » śr gru 09, 2009 1:16 pm

Że to auto dodatkowy piecyk ma to wiedziałem, bo zapłaciłem 8) Ale cały czas w nieświadomości żyłem, myśląc że to jakaś elektryczna grzałeczka. Dzisiaj mnie olśniło, bo musiałem wyłączyć zimne auto, zaraz po odpaleniu. A pod maską coś cały czas mruczy, troszkę dymi i charakterystyczny zapach wydziela.

Niestety działa to tylko w trybie automatycznym, nie posiada żadnej centralki ani sterowania. Dodanie takowej przerasta możliwości autoryzowanego dealera.

Czy są jakieś nieautoryzowane sposoby przerobienia takiego wykastrowanego orginalnego piecyka na pełnosprawne, programowalne ogrzewanie postojowe?

Pozdiękował.
LR2 - jej
LR3 - jego

Awatar użytkownika
Ryszard Giedrojć

Re: LR2 webasto

Post autor: Ryszard Giedrojć » śr gru 09, 2009 3:10 pm

Masz podgrzewacz. Jeśli to webasto, to możesz dokupić sterownik. Takie zestawy pojawiaja się na allegro. Zanim cos kupisz podjedź do gościa serwisujacego webasto żeby Ci postawił diagnozę, co masz i co trzeba dokupić.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr gru 09, 2009 9:37 pm

Maq pisze:Że to auto dodatkowy piecyk ma to wiedziałem, bo zapłaciłem 8) Ale cały czas w nieświadomości żyłem, myśląc że to jakaś elektryczna grzałeczka. Dzisiaj mnie olśniło, bo musiałem wyłączyć zimne auto, zaraz po odpaleniu. A pod maską coś cały czas mruczy, troszkę dymi i charakterystyczny zapach wydziela.

Niestety działa to tylko w trybie automatycznym, nie posiada żadnej centralki ani sterowania. Dodanie takowej przerasta możliwości autoryzowanego dealera.

Czy są jakieś nieautoryzowane sposoby przerobienia takiego wykastrowanego orginalnego piecyka na pełnosprawne, programowalne ogrzewanie postojowe?

Pozdiękował.
firma marpeto gliwice.
koło urzędu celnego.
najsprawniejszy w okolicy przedstawiciel webasto.

natomiast czy będą w stanie ogarnąć melanż sterowania pieca i elektroniki wozu nie wiem. łatwe to przestało być już na poziomie discovery II.
#noichuj

Awatar użytkownika
nowicjusz127

Post autor: nowicjusz127 » śr gru 09, 2009 10:17 pm

pracą podgrzewacza steruje:
automatyczny moduł temperatury
odpowiednik starego BCM w LR2 nazywany CJB
ECM
wszystko biega na Medium speed CAN bus i hi speed CAN bus.zwykłe kable ida jedynie pomiędzy czujnikiem poziomu paliwa w baku,akumulatorem,panelem regulacji temperatury wewnątrz auta.odradzam jakiekolwiek zabawy z frelkiem 2.jego zaawansowanie technologiczne względem D3 czy RRS to prawdziwa przepaść.moduły elektroniczne są wszędzie i do wszystkiego.sieć CAN o róznych prędkościach i łącza MOST są wszędzie.jeżeli znajdziesz kogoś kto się tego podejmie będzie to ktoś nieświadomy za co się złapał i popisze na siebie wyrok.powtarzam.odradzam grzebanie we frelku 2 komukolwiek.
W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni

już Polska

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr gru 09, 2009 10:29 pm

demonizujesz.
:)21

bedzie śmiesznie jak mu nowe auto uziemią.

możnaby to teoretycznie zrobić w sposób uproszczony nie ingerując w samochód a tylko dublując sterowanie i zasilanie pieca równoległym układem swoistym dla webasta.
układ będzie kaleki bo będzie tylko grzał wodę która otworzy termostat i grawitacyjnie rozejdzie się po układzie co da ciepło natychmiast po uruchomieniu wozu.
upierdliwość taka, że szyby będą i tak zamarznięte, wnętrze przez chwilę wychłodzone i trzeba będzie przed rozruchem wozu wygasić piec.
#noichuj

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » śr gru 09, 2009 10:38 pm

nowicjusz127 pisze:pracą podgrzewacza steruje:
automatyczny moduł temperatury
odpowiednik starego BCM w LR2 nazywany CJB
ECM
wszystko biega na Medium speed CAN bus i hi speed CAN bus.zwykłe kable ida jedynie pomiędzy czujnikiem poziomu paliwa w baku,akumulatorem,panelem regulacji temperatury wewnątrz auta.odradzam jakiekolwiek zabawy z frelkiem 2.jego zaawansowanie technologiczne względem D3 czy RRS to prawdziwa przepaść.moduły elektroniczne są wszędzie i do wszystkiego.sieć CAN o róznych prędkościach i łącza MOST są wszędzie.jeżeli znajdziesz kogoś kto się tego podejmie będzie to ktoś nieświadomy za co się złapał i popisze na siebie wyrok.powtarzam.odradzam grzebanie we frelku 2 komukolwiek.

no.... moze i dla ciebie swiat sie konczy na 19'ce plaskiej z grzechotka... :)21
Mistrzow uprasza sie o spokoj

Awatar użytkownika
nowicjusz127

Post autor: nowicjusz127 » śr gru 09, 2009 10:48 pm

czesław&jarząbek pisze:demonizujesz.

bedzie śmiesznie jak mu nowe auto uziemią.

możnaby to teoretycznie zrobić w sposób uproszczony nie ingerując w samochód a tylko dublując sterowanie i zasilanie pieca równoległym układem swoistym dla webasta.
układ będzie kaleki bo będzie tylko grzał wodę która otworzy termostat i grawitacyjnie rozejdzie się po układzie co da ciepło natychmiast po uruchomieniu wozu.
upierdliwość taka, że szyby będą i tak zamarznięte, wnętrze przez chwilę wychłodzone i trzeba będzie przed rozruchem wozu wygasić piec.
tyle,że robiąc taki boczniak ingerujesz w prace dwóch modułów.o ile ECM jakos to oleje tyle CJB nie lubi jakichkolwiek zmian.ten moduł do spółki z ECM jest odpowiedzialny za performans silnika i znane są przypadki dziwnej utraty mocy trudnej do zdiagnozowania z powodu fochów tegoż.to właśnie on na podstawie wymiany informacji z ECU szyna medium CAN decyduje o załączeniu podgrzewacza na podstawie sygnałów od kilku czujników.zrobić można wszystko tyle,że utrata gwarancji jest rzeczą oczywistą co w przypadku frelka nie jest bez znaczenia.generalnie w LR jest tak,że są cztery stopnie zaawansowania mechaników. aby pracowac z LR2 musisz posiadać co najmniej level 3.u nas w firmie na 12 mechaników frelki robiło tylko 3 od niedawna ja do nich dołączyłem,bo szykuję sie do egzaminu na właśnie 3 level.różnica w naprawie tego auta jest znaczna.nie da sie porównać z disco czy sportowcami.nic nie jest takie jak się wydaje.wiem,wiem.ja jestem w anglii a w Polsce sa fachmani.powodzenia :D do napraw frelka potrzebujesz: kompa diagnostycznego-następca IDS zwany SDD i nie musisz mnieć wtedy GTRa,lub Autologica-cos tam pociągnie ale GTR jest po prostu niezbędny.
nawet montaż zwykłego haka holowniczego wymaga montażu i konfiguracji dodatkowego modułu....
ale co tam demonizuję..... :lol:

już Polska

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr gru 09, 2009 10:58 pm

mnie to wiesz...ryrajet...teoretyzuję sobie.

generalnie na łączeniu webast z klimatronikami lr-owymi wszyscy się kładą niezmiennie od lat.
#noichuj

Awatar użytkownika
nowicjusz127

Post autor: nowicjusz127 » śr gru 09, 2009 11:04 pm

zmian na lepsze nie będzie :lol: może być gorzej :lol:
podając z boku zasilanie na podgrzewacz przy odrobinie szczęscia zadziała,tyle,że dowie się o tym CJB i poinformuje o tym resztę sieci i wszyscy zgodnie wysypią jakies 20 błędów :D mina kierowcy z rana bezcenna :lol:

już Polska

Maq

Post autor: Maq » śr gru 09, 2009 11:17 pm

Oczywiście zamierzałem odczekać ten przemiły okres zwany gwarancją. Po tych kilku postach myślę, że ułoże sobie jakoś życie z tym wykastrowanym piecem i nie będę już chciał lepszego....

Dzięki.

P.S. U mnie rzeczywiście po montażu haka przestały działać elektryczne szyby i lusterka.....
LR2 - jej
LR3 - jego

Awatar użytkownika
nowicjusz127

Post autor: nowicjusz127 » śr gru 09, 2009 11:19 pm

Maq pisze:
P.S. U mnie rzeczywiście po montażu haka przestały działać elektryczne szyby i lusterka.....
ojejku.....nieoryginalny? :lol:

już Polska

Awatar użytkownika
SzczesnyLR

Post autor: SzczesnyLR » śr gru 09, 2009 11:58 pm

nowicjusz127 pisze:
Maq pisze:
e , na pewno oryginalny :wink:
alkohol , brawura , wypadek

D1,D3...

Awatar użytkownika
nowicjusz127

Post autor: nowicjusz127 » czw gru 10, 2009 12:06 am

Ty cos wiesz w tej sprawie..... :lol: jak zwykle zresztą :)21

już Polska

Awatar użytkownika
SzczesnyLR

Post autor: SzczesnyLR » czw gru 10, 2009 12:11 am

:roll:

D1,D3...

Awatar użytkownika
nowicjusz127

Post autor: nowicjusz127 » czw gru 10, 2009 12:32 am

Maq pisze: Po tych kilku postach myślę, że ułoże sobie jakoś życie z tym wykastrowanym piecem i nie będę już chciał lepszego....

Dzięki.

.
na pocieszenie powiem Ci,że jeżeli masz elektrycznie ogrzewaną przednia szybe,masz dodatkowo elektryczną nagrzewnice.pokrętełka temperatury na max wentylator minimum na pozycji pierwszej i w chłodne dni po kilku sekundach czujesz ciepełko z nawiewów :)21

już Polska

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw gru 10, 2009 8:49 am

nowicjusz127 pisze:podając z boku zasilanie na podgrzewacz przy odrobinie szczęscia zadziała,tyle,że dowie się o tym CJB i poinformuje o tym resztę sieci i wszyscy zgodnie wysypią jakies 20 błędów :D mina kierowcy z rana bezcenna :lol:
nie dowie sie ani nie poinformuje bo sam nie będzie zasilony. warunek to wygaszanie pieca przed rozruchem.
taki prosty trik jak z obejściem abs/tc w MY07
#noichuj

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » czw gru 10, 2009 9:05 pm

czesław&jarząbek pisze:
nowicjusz127 pisze:podając z boku zasilanie na podgrzewacz przy odrobinie szczęscia zadziała,tyle,że dowie się o tym CJB i poinformuje o tym resztę sieci i wszyscy zgodnie wysypią jakies 20 błędów :D mina kierowcy z rana bezcenna :lol:
nie dowie sie ani nie poinformuje bo sam nie będzie zasilony. warunek to wygaszanie pieca przed rozruchem.

a jak sie o tym zapomni?
czy mamy wtedy jakis bypass myslacy za nas o tym fakcie?

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw gru 10, 2009 9:30 pm

tak.

karteczke przylepioną do zegarów jak sztachu lisowski zawsze miał w rajdówce: "światła!"

#noichuj

Awatar użytkownika
SzczesnyLR

Post autor: SzczesnyLR » czw gru 10, 2009 9:41 pm

czesław&jarząbek pisze:
gdyby to było takie proste , ech... :)21

D1,D3...

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw gru 10, 2009 9:51 pm

ale nie jest.

i tak ma być.

tym sie lr różni od jakiegoś tam...dełu czy innego opla.
#noichuj

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » czw gru 10, 2009 9:55 pm

czesław&jarząbek pisze:czy innego opla.
ale maja wspolzamienne przekladnie kiery :)21

Awatar użytkownika
SzczesnyLR

Post autor: SzczesnyLR » czw gru 10, 2009 10:49 pm

czesław&jarząbek pisze:ale nie jest.

i tak ma być.

ale , nie wszyscy o tym wiedzą , choć im się wydaje :)21

D1,D3...

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw gru 10, 2009 10:51 pm

nie szkodzi. ci w ostatecznym rozrachunku...płacą najwięcej.
#noichuj

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw gru 10, 2009 10:51 pm

czesław&jarząbek pisze:ale nie jest.

i tak ma być.

I to jest wyższością dełu łopla itd nad LR-em
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Maq

Post autor: Maq » pt gru 11, 2009 5:15 am

nowicjusz127 pisze:
Maq pisze:
Mało tego, że orginalny to jeszcze w autoryzowany sposób założony :)2

Nieorginalne to mam dywaniki, ale kiepskie są. Choć te autoryzowane też kiepskie były.
LR2 - jej
LR3 - jego

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”