Disco TD5 - problem z rozruchem w zimę
Moderator: Jerry
Disco TD5 - problem z rozruchem w zimę
Witam wszystkich,
Panowie i Panie, może ktoś się z przypadkiem następującym spotkał i potrafi coś doradzić, mianowicie: moje Disco II Td5 od wiosny do jesieni pali na dotyk, jak tylko zrobi się 0st do rozruchu pot\trzebuje 5s, jak się zrobi -5st muszę kręcić 10s, przy -20st w ogóle nie odpala - długie zaciąganie na piątym biegu i chodzi. Dodam jeszcze, że wymienione są wszystkie świece i dzieje się to niezależnie od jakości paliwa (tankowane na różnych stacjach). Auto było w warsztacie i komputer nie pokazywał żadnych błędów...więcej grzechów nie pamiętam, jakby ktoś wiedział jaką pokutę muszę odprawić żeby uratować moje auto będę wdzięczny.
pozdrawiam
Panowie i Panie, może ktoś się z przypadkiem następującym spotkał i potrafi coś doradzić, mianowicie: moje Disco II Td5 od wiosny do jesieni pali na dotyk, jak tylko zrobi się 0st do rozruchu pot\trzebuje 5s, jak się zrobi -5st muszę kręcić 10s, przy -20st w ogóle nie odpala - długie zaciąganie na piątym biegu i chodzi. Dodam jeszcze, że wymienione są wszystkie świece i dzieje się to niezależnie od jakości paliwa (tankowane na różnych stacjach). Auto było w warsztacie i komputer nie pokazywał żadnych błędów...więcej grzechów nie pamiętam, jakby ktoś wiedział jaką pokutę muszę odprawić żeby uratować moje auto będę wdzięczny.
pozdrawiam
XJ 4.0 LPG '90 & LR Discovery in my mind
Re: Disco TD5 - problem z rozruchem w zimę
zimą musisz JEEPEM jeździć 

RR zmota, mechanik itp.
RAV4 żony
RAV4 żony

Czyli nie pamiętasz, kiedy wymieniałeś świece.krycha pisze:..więcej grzechów nie pamiętam
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
sla66 pisze:Czyli nie pamiętasz, kiedy wymieniałeś świece.krycha pisze:..więcej grzechów nie pamiętam

Ale chodzi oto kiedy wymienioneAdamo pisze:sla66 pisze:Czyli nie pamiętasz, kiedy wymieniałeś świece.krycha pisze:..więcej grzechów nie pamiętamPrzecież napisał, że "wymienione są wszystkie świece"

Droga paliwa od dystrybutora do cylindra.
- Ryszard Giedrojć
-
Jakie masz aku ? TD5 musi mieć dobrego kopa.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
świeczki wymienione tydzień temu, aku ma z rok i jest odpowiedniej wielkości i mocy...chociaż po nocy z -20st żaden chyba nie ma kopa...
XJ 4.0 LPG '90 & LR Discovery in my mind
Optima makrycha pisze:świeczki wymienione tydzień temu, aku ma z rok i jest odpowiedniej wielkości i mocy...chociaż po nocy z -20st żaden chyba nie ma kopa...

... jak ma prund, ma świeczki... jak z paliwem? filtr paliwa...
Też nie zawsze.Adamo pisze:Optima makrycha pisze:świeczki wymienione tydzień temu, aku ma z rok i jest odpowiedniej wielkości i mocy...chociaż po nocy z -20st żaden chyba nie ma kopa...

Przy -20 kręci jak w lecie i bez problemu odpala Parcha 4,2N2O pisze:Też nie zawsze.Adamo pisze:Optima makrycha pisze:świeczki wymienione tydzień temu, aku ma z rok i jest odpowiedniej wielkości i mocy...chociaż po nocy z -20st żaden chyba nie ma kopa...

Przy -20 to moja Topla Top(a w zasadzie 2 bo 24V) też kręci jak głupia.

24V to co innego i się nie liczyN2O pisze:Przy -20 to moja Topla Top(a w zasadzie 2 bo 24V) też kręci jak głupia.

Bo tylko porządne wozy mają 24V.

Panowie to jak to jest z tymi żelówkamiAdamo pisze:Optima ma
lepsiejsze przy -20 czy tak samo jak zwykłe?
LR Rendzi stajla 

http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/21/5669.htmlTRAWOLT pisze:Panowie to jak to jest z tymi żelówkamiAdamo pisze:Optima ma
lepsiejsze przy -20 czy tak samo jak zwykłe?
Prąd rozruchowy przy -18 stopniach 975A
i jeszcze powiedz, że std przewody dosięgną do klem...
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
w pajero dostająMikado pisze:i jeszcze powiedz, że std przewody dosięgną do klem...

Czwarte serce 

W Patrolu teżgebels pisze:w pajero dostająMikado pisze:i jeszcze powiedz, że std przewody dosięgną do klem...

a tachograf też maszN2O pisze:Bo tylko porządne wozy mają 24V.

SALLDVAF8VA98:)
a dupa tam ....
a dupa tam ....
ok thx, ale wiesz "reklama producenta siłą handlu"Adamo pisze:http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/21/5669.html
Prąd rozruchowy przy -18 stopniach 975A

bardziej chodziło mi o rzeczywistą jakość - bo nie miałem do czynienia z żelówkami
a chociażby czytając tematy obok to zdania są skrajnie podzielone
LR Rendzi stajla 

jak afto z taka bateryją jest użytkowane codziennie to na -30 ładnie odpala , jak postoi z tydzień to nie ma juz pradu w takiej bateryjce
ponoć bardzo krótko trzyma prąd

SALLDVAF8VA98:)
a dupa tam ....
a dupa tam ....
Parcha 4,2D po tygodniu stania kręci bez zająknięcia przy -20 stopniach. Ktoś ostatnio pisał, że na Optimie kręcił 40 minut rozrusznikiem i nadal było OKTRAWOLT pisze: ok thx, ale wiesz "reklama producenta siłą handlu"![]()
![]()
bardziej chodziło mi o rzeczywistą jakość - bo nie miałem do czynienia z żelówkami
a chociażby czytając tematy obok to zdania są skrajnie podzielone

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
nie wiem czy przez tydzień ale po 3 to mo nie odpaliłsbielak pisze:jak afto z taka bateryją jest użytkowane codziennie to na -30 ładnie odpala , jak postoi z tydzień to nie ma juz pradu w takiej bateryjce

Czwarte serce 

To albo trafiłeś jakąś padniętą sztukę albo coś prąd w aucie wciągagebels pisze:nie wiem czy przez tydzień ale po 3 to mo nie odpaliłsbielak pisze:jak afto z taka bateryją jest użytkowane codziennie to na -30 ładnie odpala , jak postoi z tydzień to nie ma juz pradu w takiej bateryjce
ponoć bardzo krótko trzyma prądzaleta taka że szybko sie podnosi jak się prostownik podepnie

Ja Parcha używam sporadycznie (na codzień plaskaczem) i nie zdażyło się żeby nie odpalił