RR P 38 - problem z elektoniką
Moderator: Jerry
-
-
RR P 38 - problem z elektoniką
Szanowni forowicze ,
Samochód nie odpalił pod domem - pewnego dnia i się zaczęło.
Od kilku miesięcy RR P38 (roczniki 95) stoi unieruchomiony (w warsztacie speca od elektroniki). Problem dotyczy komunikacji pomiędzy kluczykiem a ECU.
Nie jestem specem od elektroniki, elektronik nie jest specem od RR , wiem że zciągał oprogramowanie i nic.
Natomiast zadał mi kilka pytań (kilka miesięcy temu wysłałem meila i dzwoniłem do serwisu w Krakowie , lecz pracownicy Piotra ..... olali ) jeżeli możecie proszę o pomoc i info zwrotne :
1. Czy jest możliwość wyłączenia sterowania silnika Lukas 4.6 (kontroler silnika Lukas GEMS 8,2) ?
2. Ile kosztuje soft?
3. Jaka jest procedura dopasowania kluczyka do immobilajzera?
Może Wasze mądre głowy pomogą , bo jak patrzę na mojego rozgrzebanego RR to serce płacze.
Wiem że na forum jest wielu wybitnych znawców,
z góry dzięki za pomoc
Samochód nie odpalił pod domem - pewnego dnia i się zaczęło.
Od kilku miesięcy RR P38 (roczniki 95) stoi unieruchomiony (w warsztacie speca od elektroniki). Problem dotyczy komunikacji pomiędzy kluczykiem a ECU.
Nie jestem specem od elektroniki, elektronik nie jest specem od RR , wiem że zciągał oprogramowanie i nic.
Natomiast zadał mi kilka pytań (kilka miesięcy temu wysłałem meila i dzwoniłem do serwisu w Krakowie , lecz pracownicy Piotra ..... olali ) jeżeli możecie proszę o pomoc i info zwrotne :
1. Czy jest możliwość wyłączenia sterowania silnika Lukas 4.6 (kontroler silnika Lukas GEMS 8,2) ?
2. Ile kosztuje soft?
3. Jaka jest procedura dopasowania kluczyka do immobilajzera?
Może Wasze mądre głowy pomogą , bo jak patrzę na mojego rozgrzebanego RR to serce płacze.
Wiem że na forum jest wielu wybitnych znawców,
z góry dzięki za pomoc
a ja jadę, jadę i często dojadę
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
Re: RR P 38 - problem z elektoniką
w tym problemie pomoze ci tylko "kilka" warsztatow
a wiedza o ktora pytasz jest wiedza tajemna

Oddaj RR do stosownego warsztatu i będzie naprawiony, byle elektronik tylko namiesza i spierdoli to co jeszcze działa.

-
-
LR_Olek pisze:w tym problemie pomoze ci tylko "kilka" warsztatow
elektronika w RR jest totalnie rozgrzebana , najpierw trza by było to poskładać - na razie nie myślę o transporcie do Krakowa
a tajemna wiedza - to też przecie ludzka - byle ktoś chciał się fachowo w tej sprawie wypowiedzieć i pomóc
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
-
-
tak , do tej pory naprawiał po innych warsztatachN2O pisze:Oddaj RR do stosownego warsztatu i będzie naprawiony, byle elektronik tylko namiesza i spierdoli to co jeszcze działa.
jaki to jest dobry warsztat ?
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
w sumie zajebiaszczy performance...zjarać hasioka pod salonem tojoty 
najlepsze to, że żaden z tych prasowanych ryży podczas ewakuacji nie odpalił z klucza.

najlepsze to, że żaden z tych prasowanych ryży podczas ewakuacji nie odpalił z klucza.
#noichuj
zawsze moze taki rescue zajechacdikson17 pisze:uwazaj komu dajesz, bo skonczysz jak ten tutaj
http://www.youtube.com/watch?v=hEc4CowgII0&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=eeBNRHW3 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=n9Qt-3Nf ... re=related

no nizley ubaw, trzech ziomali ma bede z kamera, a obok odpychaja wozki, kluczyk musialbyc w stacyjce, bo kola skrecaly, mysle tak:
1) oszczedzali zupe.
2) nie chcial pobrudzic dupskiem i buciorami fury
3) przestrzegali zasad bhp
4) recznie szybciej...
1) oszczedzali zupe.
2) nie chcial pobrudzic dupskiem i buciorami fury
3) przestrzegali zasad bhp
4) recznie szybciej...
- nowicjusz127
przeczytaj komentarze pod filmikiem
W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni
już Polska
już Polska
P38 żyje własnym życiem
i nie z każdym chce gadać

landwarsztat
" i tak warto żyć"
" i tak warto żyć"
Cześć. Najpewniej w pierwszym rzędzie poszły Ci microswitche w zamku (są trzy), drzwi kierowcy. BEcM nie wie kto się do niego dobiera i profilaktycznie unieruchamia immobilizer. Immo jest zintegrowane z komputerem głównym (BEcM) . Jeśli tylko to - to wymiana zamka (nawet na chwilę) na dobry spowoduje, że przy naładowanym akumulatorze zakodujesz sobie kluczyk w drzwiach (w stacyjce kodują się od 1996 r.) Koduje się drogą radiową, jak wszystko jest ok przekręcając - zamknij-otwórz. Może siadł Ci po prostu, bo miałeś słaby aku. - wtedy ujawnił się problem z zamkiem. Opisz dokładniej objawy, czy jakieś były wcześniej, czy działał centralny w drzwiach kierowcy. Pozdr
P38A HSE 1995 V8 LPG oraz aprilia mojito 50
-
-
Cześć , objawy na początku byly takie iż samochód (po liku tylko godzinach) nie odpalił, paliły się kontrolki (wszystkie) a rozrusznik nie kręcił. Sprawdziłem rozrusznik i stwierdziłem że czas na odcholowanie RR do warsztatu. To był pierwszy warsztat, później był nastepny (elektronik który zajmuje się tylko tą sferą czyli komputery, komputery i ....). Stan obecny jest taki że nie może sobie dać rady z tym samochodem od wielu miesięcy. Twierdzi że zdażają się wyładowania na układach elektronicznych które to powodują szkody trudne do zdjagnozowania. Szukam więc porady fachowców na forum, bo nie bardzo wiem co dalej. Mysle nawet o sprowadzeniu podobnego egzemparza i wymianie podzespołów ...... ale to kosztuje i tdd.Leonidas pisze:Cześć. Najpewniej w pierwszym rzędzie poszły Ci microswitche w zamku (są trzy), drzwi kierowcy. BEcM nie wie kto się do niego dobiera i profilaktycznie unieruchamia immobilizer. Immo jest zintegrowane z komputerem głównym (BEcM) . Jeśli tylko to - to wymiana zamka (nawet na chwilę) na dobry spowoduje, że przy naładowanym akumulatorze zakodujesz sobie kluczyk w drzwiach (w stacyjce kodują się od 1996 r.) Koduje się drogą radiową, jak wszystko jest ok przekręcając - zamknij-otwórz. Może siadł Ci po prostu, bo miałeś słaby aku. - wtedy ujawnił się problem z zamkiem. Opisz dokładniej objawy, czy jakieś były wcześniej, czy działał centralny w drzwiach kierowcy. Pozdr
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
-
-
anosuzus pisze:P38 żyje własnym życiem
mój agzemparz wybitnie żyje własnym życiem - postojowym , prasa, wypowiedzi na temat P38 nie wyczerpały wszystkich problemów i awarii które dopadły mnie jako właściciela (nawt głaskanie nie pomaga - jak w Defie)
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
naprawić przez forum się nie da ...Robert K160 pisze:Cześć , objawy na początku byly takie iż samochód (po liku tylko godzinach) nie odpalił, paliły się kontrolki (wszystkie) a rozrusznik nie kręcił. Sprawdziłem rozrusznik i stwierdziłem że czas na odcholowanie RR do warsztatu. To był pierwszy warsztat, później był nastepny (elektronik który zajmuje się tylko tą sferą czyli komputery, komputery i ....). Stan obecny jest taki że nie może sobie dać rady z tym samochodem od wielu miesięcy. Twierdzi że zdażają się wyładowania na układach elektronicznych które to powodują szkody trudne do zdjagnozowania. Szukam więc porady fachowców na forum, bo nie bardzo wiem co dalej. Mysle nawet o sprowadzeniu podobnego egzemparza i wymianie podzespołów ...... ale to kosztuje i tdd.Leonidas pisze:Cześć. Najpewniej w pierwszym rzędzie poszły Ci microswitche w zamku (są trzy), drzwi kierowcy. BEcM nie wie kto się do niego dobiera i profilaktycznie unieruchamia immobilizer. Immo jest zintegrowane z komputerem głównym (BEcM) . Jeśli tylko to - to wymiana zamka (nawet na chwilę) na dobry spowoduje, że przy naładowanym akumulatorze zakodujesz sobie kluczyk w drzwiach (w stacyjce kodują się od 1996 r.) Koduje się drogą radiową, jak wszystko jest ok przekręcając - zamknij-otwórz. Może siadł Ci po prostu, bo miałeś słaby aku. - wtedy ujawnił się problem z zamkiem. Opisz dokładniej objawy, czy jakieś były wcześniej, czy działał centralny w drzwiach kierowcy. Pozdr
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Już pisałem o tym, że przeciętny elektronik bez odpowiedniego sprzętu sobie z tym nie poradzi.

- SzczesnyLR
Rozrusznik, czy działa, możesz sobie sprawdzić na krótko przekaźnikiem w skrzynce bezp. w silniku. Pobieżny opis (mogłeś się przyłożyć - czy np. akum. był odłączany) wskazuje mi na immobilizer. (czy masz kod EKA od dealera?) Słyszałeś coś o kodzie EKA? Czy na wyświetlaczu centralnym coś w ogóle się pojawia jak ruszasz kluczykiem w zamku? Jak nie - wróć do problemu zamka w drzwiach kierowcy. Czy działa ci szyba w tych drzwiach? Czy wcześniej - też nie odpowiedziałeś - był jakiś problem z centralnym zamkiem? P38 jest skomplikowany, ale może ...
Taki - przepraszam za sformułowanie - "zwykły" mechanik, który dodatkowo nie zna angielskiego, to może jedynie ładnie umyć P38.
Taki - przepraszam za sformułowanie - "zwykły" mechanik, który dodatkowo nie zna angielskiego, to może jedynie ładnie umyć P38.

P38A HSE 1995 V8 LPG oraz aprilia mojito 50
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Szczególnie jednoślady
.

taki zwykły mechanik musiałby rozumieć połowę języków europy 

landwarsztat
" i tak warto żyć"
" i tak warto żyć"
-
-
rozrusznik sprawdziłem, szyby w dżwiach działałyLeonidas pisze:Rozrusznik, czy działa, możesz sobie sprawdzić na krótko przekaźnikiem w skrzynce bezp. w silniku. Pobieżny opis (mogłeś się przyłożyć - czy np. akum. był odłączany) wskazuje mi na immobilizer. (czy masz kod EKA od dealera?) Słyszałeś coś o kodzie EKA? Czy na wyświetlaczu centralnym coś w ogóle się pojawia jak ruszasz kluczykiem w zamku? Jak nie - wróć do problemu zamka w drzwiach kierowcy. Czy działa ci szyba w tych drzwiach? Czy wcześniej - też nie odpowiedziałeś - był jakiś problem z centralnym zamkiem? P38 jest skomplikowany, ale może ...
co do reszty odpowiem po rozmowie z elektronikiem ponieważ samochód jest w jego rekach, dzięki za chęć pomocy (co nie jest zbyt częstym zjawiskiem....)
ps. nie jest to zwykły mechanik , jak zauważyłem kilka wozów (dziennie) tenże jegomość naprawia w zakresie elektroniki , sa to najnowsze i te starsze BMW, VW . Mercedesy i inne - zreszta przyznał iż jak na lata 90 skomplikowaność RR jest znaczna
odezwę się i jeszcze raz dziekuję za wskazówki
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
Jak sam zauważyłeś pewnie jest to zwykły elektronik bawiący się tylko najpopularniejszymi autami.