klima discovery 300tdi

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

kide
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

klima discovery 300tdi

Post autor: kide » czw kwie 08, 2010 7:13 pm

Witam szanownych forumowiczów :)
Jako że uporałem się z wymiana silnika, dopasowaniem linki gazu ponieważ nowy silnik jest bez EDC a stary je miał. I teraz powstał nowy problem mianowicie nie działa klima :evil: gaz jest bezpieczniki dobre po włączeniu chodżą tylko wentylatory chłodnicy a nie podaje prądu na sprzęgło kompresora. Czy to jest spowodowane że wywaliłem ta całą elektronikę?? dodam że wcześniej klima chadziała :cry:

Awatar użytkownika
gbear

Re: klima discovery 300tdi

Post autor: gbear » sob kwie 10, 2010 9:43 pm

patrze na schemat dzialania i jest roznica miedzy z EDC a bez. W wersji z EDC przekaznikiem sprzęgla sprężarki steruje komputer silnika ...

W wersji z EDC właczenie przycisku podaje sygnal na Sterownik Silnika i ten dalej na cewke przekaznika sprzegla i ten załącza sprzęgło. W wersji bez EDC sygnal leci prosto na przekaznik sprzegla i go zalacza. Dodatkowo z tego co patrze, w wersji bez EDC sa jeszcze 2 przekazniki (związane z temperaturą otoczenia i czegoś jeszcze), ktorych nie ma w wersji z EDC

Sterowanie przekażnika sprzegla jest masą wg opisu w RAVE...

czyli wywalenie komputra spowodowalo niedzialanie klimy tak po krotce

pzdr
Disco nie cieknie - Disco znaczy teren :)
Do zabawy D1 300 +2" i troche żelastwa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”